Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Živimo život "made in China"  (Pročitano 1250 puta)
17. Feb 2013, 02:46:25
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
Browser
Chrome 24.0.1312.57
mob
Samsung GT-S7580
Niko ne zna koliko se kineske robe prodaje u Srbiji, ali je gruba procena da je čak 60 odsto onoga što vidite na rafovima i vešalicama prodavnica proizvedeno u Kini. Za pojedine radnje i proizvode sasvim je jasno da su kineski, ali ima i onih koje kupujemo pod imenom nekih robnih marki i brendova, čije je poreklo na dekleraciji neka druga zemlja, a ustvari su i ti proizvodi napravljeni u ovoj, najjačoj ekonomiji na svetu.

Da li se radi o odeći, obući, igračkama, tehnici, potpuno je svejedno jer je sasvim sigurno da, ako baš ceo komad nije proizveden u Kini, bar neki njegov deo jeste. Osim ovih, manje-više poznatih roba, ima i onih za koje nam ne bi palo napamet da potiču iz ove zemlje. Tako iz Kine uvozimo i elektronske sklopove i komponente, konstrukcije i delove konstrukcija, slavine i ventile, ali i kikiriki, pasulj i beli luk, a početkom prošle godine pojavila se i informacija da se na našem tržištu prodaju i kineski spomenici.

- Naša industrija je dosta propala, naročito tekstilna, pa tu vrstu proizvoda najviše i uvozimo. U suštini, dominira roba široke potrošnje od odeće i obuće, pokućstva, preko pozamanterije, do papirne galanterije, poput koverata i kesa. Koliko je njihova roba prisutna i na našem, ali i na tržištu celog sveta, govori podatak da je više od 50 odsto svetske proizvodnje smešten u delu Indokine. Čak i velike, zapadne kompanije proizvode tamno - priča Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.

On kaže da su problem Srbije nedovoljno konkurentni proizvodi, koji se zbog toga i uvoze. Takođe, objašnjava, kineski sistem trgovine je drugačiji od svih: fabrike drže veliki “bosovi”, a radnici ne rade za platu već su plaćeni po učinku, odnosno procentu.

- Radi se o jedno veoma “žilavom” sistemu u odnosu na zapadni i onaj na koji smo mi navikli. Kod nas se radi da bi se živelo, a kod njih je rad smisao života i zato im nije teško da na poslu budu po ceo dan, da se bore, da “grizu”, i žele da prodaju što veće količine i što više različite robe. Kod nas nikada nije bilo tako gigantskih serija nekog proizvoda - objašnjava Rajić istakavši da je, primera radi, u 2011. godini izvoz iz Srbije u Kinu je bio 1,9 miliona dolara a uvoz iz Kine u Srbiju čak 1,3 milijarde dolara, odnosni 1.000 puta više.

Osim sa kineskom, domaće tržište puno je robe i iz ostalih zemalja bliskog i dalekog istoka, kaže Goran Papović iz Nacionalna organizacija potrošača Srbije. On kaže i da prave procene koliko i kakve robe ovde ima ne postoje jer, pored legalnih kanala trgovine, ima i onih nelegalnih.

- Ovde imate i veliki broj proizvoda koje kupujete pod imenom neke određene robne marke, koja potiče iz recimo neke zemlje EU, a zapravo je ta roba proizvedena i Kini ili nekoj od tih, istočnih zemalja - objašnjava Papović.
Tržišta preplavljena robom poreklom iz Kine nisu samo problem Srbije već i evropskih zemalja, ali i celog sveta. Primera radi, prošle godine se podigla prašina oko američkog olimpijskog tima koji jeste bio obučen u “američkom stilu”, u odeću koju je dizajnirao Ralf Loren, ali se ispostavilo da su svi ti komadi napravljeni u Kini. Zanimljiv je i primer tradicionalnog engleskog brenda “Burberry” koji je javnost i ljubitelje mode u Britaniji šokirao odlukom da pogon preseli u Aziju.

- Pošto ne mogu da spreče uvoz, zemlje EU su pooštrile kontrolu i povećale kriterijume za ulaz robe iz Kine, a sve posle rezultata jedne kontrole koja je pokazala da je čak 60 odsto tih proizvoda nebezbedno, odnosno opasno i kada su u pitanju hemikalije, proizvodnja, a postoji opasnost i od povređivanja. Nažalost, dobar deo takve robe završava na našem tržištu. To se pre svega odnosi na garderobu i igračke - Priča Papović.

Dobre i loše strane
kineske robe

Preplavljenost srpskog tržišta kineskom robom ima i svoje loše, ali i dobre strane, smatra Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.
- Loša stvar je što su naša industrija i proizvodnja u takvom stanju u kakvom jesu pa proizvodi vrlo teško dolaze do izražaja, a dobra strana je što smo toliko siromašini i toliko nemamo novca, tako da je ova roba često jedina koju možemo da priuštimo - objašnjava Rajić, istakavši da je izvoz Srbije u Kinu mizeran, i da možda ne bi bilo loše rešenje da država potpiše neke sporazume da kineske kompanije, na primer, otvore svoju proizvodnju ovde i uposli ljude, i u isto vreme bude baza za dalji izvoz (kao što je slučaj sa “Fijatom”).

Izvor:Blic
« Poslednja izmena: 17. Feb 2013, 02:46:47 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Chrome 24.0.1312.57
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 24.0.1312.57
гомила глупости Smile

наравно да се неквалитетна роба производи у кини али се зато и квалитетна тамо производи у великим количинама...ејпл производи,самсунг...у суштини сва техника...па ајфон да се производи у америци коштао би 3.000 евра Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.14
Problem je sto je vecina proizvoda koji dolaze iz Kine na nase trziste katastrofa nekvalitetna. Ali to ljudi ne shvataju(ili ih jednostavno iz neimanja para nije briga), i vide samo cenu koja je vise nego pristojna i to je to...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 24.0.1312.57
mob
Samsung SGH-E590
Ekonomija brale. Smile

IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7878
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14

SMF
KINEZI U JAPAN!

Ust'o sam u sedam, rano, posabajle
 obrij'o se, drmn'o kafu i obesio kajle
 Sa moj mercedes na buvljak sam pos'o
 ispred ga parkir'o da znaju da sam dos'o.

Em sam rano ust'o, em jos nisam prvi
 po pijaci celoj od kineza sve vrvi
 Ukrase mi tezgu i jos se prave ludi
 odkud sad odjednom ovol'ko zutih ljudi

Izvadio sam robu i na tezgu kren'o
 a kinez me gleda, sav se zablen'o.
 Sta da radim sada, 'de da stavim stvari
 zar ce ovaj zuca pos'o da mi kvari.

Ne zna kinez jos sa kim se on kaci
 mora da se zna ko je ovde jaci
 Nije on ni svestan sta mu se sad sprema
 ima ovaj baja do podne da ga lema.

Ja se pitam svaki dan
 kad ce ovi Kinezi da vrate u Japan?

Slusaj bre kinez, bolje bezi
 zar ne vidis da sam tezi
 imam pajser ja u Mecku
 razbicu te kao zvecku

Sad ce braca da mi stignu
 pa ce robu da ti dignu
 pa ce stezge da te sklone
 pa ce kicmu da ti lome

Prosiri se tuca svuda oko mene
 kuku majko biju se i zene
 Neki okolo pocese da kradu
 A i mome kumu zapalise Ladu

Kinezi se biju kao i Bruce Lee
 ja i moja braca ne bezimo od nji'
 Jedan je poc'o da vrti nuncake
 i suriken baca na moje ortake

Ja se pitam svaki dan

A i mi smo na video ucili vestine
 ko na nas krene, odma' ce pogine
 suriken i cake ne pomazu vise
 pocese da beze, jer lose im se pise.

Jasar, Gazmen, Sulja i braca Stalone
 krenuli su sada kineze da gone
 Nece vise oni da valjaju Ray-Ban
 sve ce da ih vratimo pravo u Japan.

Ja se pitam svaki dan
IP sačuvana
social share
Pokreni Se Srbine  Мој Србине                                                   Ramon Molinas Belza
Za Zivot Srbije                       нигде нећеш стићи                                        Vecna mu Slava!
Celo Srbstvo Diglo Se            главну ријеч воде бранковићи                          
Za Zivot Srbije                      устај Гавро,пуцај иза угла
                                            не можемо живјети од РУГЛА!
DVERI SRBSKE
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.2
Browser
Chrome 24.0.1312.57
mob
Apple 15
Trudim se da kupujem domace proizvode.
Ako nema domaceg pamuka, onda je tu turski... Smile
Vecinu stvari i sama sebi pravim...
Znaci, ostaju eventualno patike i snalice\dzidzabidze za kosu koje su po default made in china...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 4310
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14
Ne kupujem u kineskim radnjama jer je bolje kupiti skuplje stvari koje duže traju. Mislim duks u kineskoj radnji košta 1500-2000 dinara a Umbro duks u intersportu na sniženju 4000.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 18.0
mob
Nokia Luvmya 520
Naša industrija je dosta propala, naročito tekstilna, pa tu vrstu proizvoda najviše i uvozimo.
 On kaže da su problem Srbije nedovoljno konkurentni proizvodi, koji se zbog toga i uvoze.
Srbija je tacno onakva kako njome upravljaju ljudi kojima ocigledno nije stalo do Srbije, i koji po partijskoj liniji dovode "strucnjake" koji su nam privredu doveli tu gde jeste.

Nema nista od Srbije dok o njoj odlucuju genijalci poput " gospodina " Dragoljuba " Srboljuba " Rajica :

Citat
Preplavljenost srpskog tržišta kineskom robom ima i svoje loše, ali i dobre strane, smatra Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.
"  a dobra strana je što smo toliko siromašini i toliko nemamo novca "
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

I am a naughty Leonora.

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke 19397
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 24.0.1312.57
mob
Nokia 
Naša industrija je dosta propala, naročito tekstilna, pa tu vrstu proizvoda najviše i uvozimo.
 On kaže da su problem Srbije nedovoljno konkurentni proizvodi, koji se zbog toga i uvoze.
Srbija je tacno onakva kako njome upravljaju ljudi kojima ocigledno nije stalo do Srbije, i koji po partijskoj liniji dovode "strucnjake" koji su nam privredu doveli tu gde jeste.

Nema nista od Srbije dok o njoj odlucuju genijalci poput " gospodina " Dragoljuba " Srboljuba " Rajica :
и остала говна Smile Smile

Citat
"  a dobra strana je što smo toliko siromašini i toliko nemamo novca "
Управо тако  Smile
IP sačuvana
social share

Never stop showing someone how much they mean to you. 
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.099 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.