Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Sep 2025, 15:19:41
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Živimo kao pre 50 godina.  (Pročitano 2614 puta)
07. Avg 2012, 23:37:51
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 3.6.28
Čak 409.524 domaćinstva nemaju električni šporet, a 294.567 bojler. Mladi sve duže žive u istom domaćinstvu sa roditeljima

PRE pola veka u Srbiji je prosečan građanin raspolagao sa deset kvadrata stambenog prostora, a danas ih ima 26,3. Ipak, višak stambenog prostora nije doneo očekivani komfor. Uprkos sve većem broju kvadrata, i dalje kuburimo sa nejednakom gustinom naseljenosti, nedovoljnim kvalitetom stanovanja i standardom koji ne zaslužuje visoke ocene.

Poslednji popis je tako pokazao da, uprkos tome što u našoj zemlji ima znatno više kuća nego porodica, stanari nisu "ravnomerno raspoređeni". S jedne strane se gomilaju jednočlana staračka domaćinstva, a s druge - više generacija pod istim krovom.

U Srbiji je tako 2.497.187 domaćinstava prošle godine raspolagalo sa tačno 3.243.587 stanova. To je dovelo do nejednake gustine, pa tako na jugu 68 stanovnika živi na jednom kvadratnom kilometru, na severu 92, a u Beogradu čak 511!

Sociolog Dalibor Petrović primećuje ove krajnosti za koje podjedanko krivi tradiciju i ekonomiju:

- Mladi u Srbiji ostaju sve duže sa svojim roditeljima u istom domu i to je svojevrstan tradicionalni princip. Tome je svakako doprinela i ekonomska kriza jer se sve teže osamostaljuju. Potom oni vraćaju uslugu svojim roditeljima tako što, nakon svoje četrdesete, preuzimaju brigu o njima. Takvi tradicionalni obrasci dovode do nejednake raspoređenosti stanovnika, ali i do pada kvaliteta stanovanja.

Da višak prostora sam po sebi ne znači mnogo posvedočili bi i vlasnici i podstanari koji ni danas ne mogu da opreme pristojno svoj životni prostor. A takvih svakako nije malo. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku u prošloj godini čak 409.524 domaćinstava nije imalo električni šporet, 2.107.522 mikrotalasnu pećnicu, 294.567 bojler, 474.499 zamrzivač, 257.201 veš-mašinu, 2.309.817 mašinu za pranje sudova, 1.960.223 klima-uređaj...

- Mi smo poslednji put mogli da kupujemo dobru tehniku i nameštaj, bez mnogo finansijskih odricanja, pre dvadeset godina

- ocenjuje Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača. - U međuvremenu smo proživeli razne ratove, sankcije, krizu... što nas je sve značajno osiromašilo. Zato većina građana već dve pune decenije ne može sebi da priušti nove urađaje, već i dalje spavamo na starim krevetima, peremo veš u starim mašinama, grejemo se na stare peći...

UZALUD TUČA ZBOG TELEVIZORA

Kada je počelo da se otvara naše tržište, narod se bukvalno tukao dok je čekao u redu da kupi televizor samo zato što je bio neprirodno jeftin. A takva se roba odavno ne prodaje na Zapadu jer je ispod svakog standarda. Ipak, distributerima je bilo isplativije da ih daju budzašto, nego da plate reciklažu. Zato su i trajali mesec dana - podseća Papović.

SAMO KOMPJUTERA IMAMO VIŠE

Prilikom "oplemenjivanja" stambenog prostora, kriza nije imala negativan uticaj samo na računarsku opremu. U poslednje četiri godine porastao je i broj prodatih kompjutera i internet-priključaka. Tako danas u Srbiji svako treće domaćinstvo ima pristup internetu, a 42 odsto poseduje kompjuter.

Izvor: Novosti
« Poslednja izmena: 07. Avg 2012, 23:38:15 od MunkaZe »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 10671
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
Ja sam pre 50 godina ziveo losije nego sad.
« Poslednja izmena: 07. Avg 2012, 23:39:15 od Farfalla Vendetta »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 11.10
mob
Apple 15
Zasto bi svako domacinstvo imalo bojler, kad  je uvedena sitnica zvana toplovod...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 10671
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.60
uvedena sitnica zvana toplovod...

To u mom selu ne postoji. Kod mene bre sad, leti, nema ni ladne vode dasokupam.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 11.10
mob
Apple 15
Zasto bi svako domacinstvo imalo bojler, kad  je uvedena sitnica zvana toplovod...

A zivimo gore nego pre 50 godina jer umesto gradjanskog (gradskog) drustva ubrzano postajemo malogradjansko....
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 481
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.60
Ja ne znam zashto je toliko loshe ziveti sa roditeljima? Zashto se stalno kidishe na ovo? Mozda neko bash hoce da zivi sa roditeljima.
IP sačuvana
social share
If you are strong feign weakness. If weak, pretend strength. Whatever your position, conceal it from the enemy, and he will waste his armies fighting his own phantoms.

Warhammer 40k - Tactica Imperium
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
Tome je svakako doprinela i ekonomska kriza jer se sve teže osamostaljuju.
znao sam  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
Citat
Čak 409.524 domaćinstva nemaju električni šporet, a 294.567 bojler

ово је чиста лаж и штеловање података...гарантујем да у србији 2.500.000 домаћинстава нема ни бојлер ни електрични шпорет,ни телевизор,ни веш машину јер те уређаје не можеш укључити кад се нема струје у пећини Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
Ja ne znam zashto je toliko loshe ziveti sa roditeljima? Zashto se stalno kidishe na ovo? Mozda neko bash hoce da zivi sa roditeljima.

ma to je ekstra. jos bolje ako odes na more sa roditeljima. to je jedini nacin danas da ti sve bude placeno... Smile
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 14.0.1
Данас ко послије 15-те не побјегне од куће, тај није у тренду. Кад Американци у филмовима могу да не јебу живу алу, можемо и ми.  У ствари, било би најбоље да ни немамо родитеље да нам не униште социјализацију.  Smile
« Poslednja izmena: 08. Avg 2012, 10:25:21 od Raven_Claw3190900 »
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Sep 2025, 15:19:41
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: ivimo

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.