Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 05:49:56
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: U vezi s nezainteresiranim  (Pročitano 497 puta)
06. Mar 2008, 15:24:56
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Nokia 
U vezi s nezainteresiranim

Kada je Sarah upoznala svog dečka mislila je kako je hladan i dosta joj je smetala njegova očita nezainteresiranost za njene osjećaje. Ipak, ušli su u vezu, iako je ona njega opisivala kao bezosjećajnog lika, a on nju kao pretjerano emotivnu osobu.

Ipak, radilo se o tome da njen dečko ima Aspergerov sindrom – poremećaj obilježen nesposobnošću razumijevanja društvenih interakcija i odnosa. Očituje se u nesposobnošću čitanja govora tijela, lošim komunikativnim vještinama, zaokupljenošću sobom i svojim svijetom, te isključivim zanimanjem za jedno ili dva područja.

Zanimljiv je podatak da jedna na svakih sto osoba ima neke od simptoma ovog poremećaja, ali većina ih nije svjesna svog stanja.

Profil osobe s Aspergerovim sindromom?

1 – Ima poteškoće s razumijevanjem govora tijela i osjećaja koji se očituju na licu drugih.

2 – Teško razumije šale, metafore ili sarkazam jer sve uzima doslovno.

3 – Kada se udalji bori se svim snagama održati/vratiti prijateljstvo.

4 – Često je povučen i čini se nezainteresiranim za druge, čak i kada je s njima u društvu.

5 – Ima loše razvijenu društvenu svijest i teško mu je razumjeti kako njegovo ponašanje utječe na druge ljude.

6 – Voli rutinu i vrlo se uzruja ukoliko je nešto poremeti.

7 – Ima posebne interese ili hobi koji mu doslovno život znači.

8 – Ima nekih poteškoća s osjetilima. Ili je preosjetljiv na neku vrstu hrane, miris ili dodir, a u nekim slučajevima ima nerazvijeno pojedino osjetilo.

Što uzrokuje Aspergerov sindrom?

Znanstvenici još uvijek ne znaju točno što ga uzrokuje, ali misle kako se radi o kombinaciji društvenih, odgojnih i genetskih faktora.

Za Aspergerov sindrom nema posebnog lijeka. Pristupi se razlikuju od komunikacijskih, do prehrambenih tretmana.

Kako je živjeti s partnerom koji ima ovaj sindrom?

Sarah opisuje:“ Na početku, primijetila bih da kada smo zajedno sve bi bilo idilično i prekrasno, ali ipak nešto nije štimalo, jer na trenutke bi postao potpuno hladan i rekao da postavljam glupa ženska pitanja. Ako bi poželjela razgovarati o učestalosti viđanja odgovorio bi kako je jednom tjedno sasvim dovoljno i kako njemu ne treba više. Naravno to bi me uzrujalo, a on bi hladno gledao u mene ili bi jednostavno ispario negdje. Takav odnos za mene je postao previše emotivno bolan i razišli bi se na neko vrijeme. Pa opet pomirili“.

Sasvim slučajno Sarah je dobila posao managera na projektu liječenja odraslih osoba s Aspergerovim sindromom, te prepoznala njega. Mnogo su čitali o tome i razumijevanje sindroma pomoglo im je unaprijediti odnos na obostrano zadovoljstvo. Npr. Sarah je shvatila kako se ne treba uzrujavati oko njegove izravnosti: „Ako mu nešto padne na pamet, jednostavno će to i izgovoriti. Jednostavno nema u glavi sklopku koja bi ga zaustavila ili preradila misli kao što to svi drugi imaju. Jednu večer na večeri s mojim bratom i njegovom ženom rekao mi je: Kada si tako naslonjena na naslonjač nos ti izgleda kao moja stražnjica. Oni su bili užasnuti, ali ja sam se nasmijala.“

Vjerojatno zbog toga jer je u međuvremenu naučila kako njegov mozak funkcionira. Također, on je počeo shvaćati kako na druge ljude ima veliki utjecaj što on radi ili kaže. Sarah objašnjava: „On još uvijek ne razumije zbog čega, ali shvatio je da ljudi promatraju tuđe ponašanje i četo me zna upitati: Jesam li pretjerao?!“.

Na prvi pogled osobe s ovim sindromom znaju biti tek malo neuobičajene. Nažalost, takve osobe u sebi imaju vrlo malo empatije za druge ljude.

Što je ključno za održavanje ovakve veze?

Prvo, oba partnera se moraju naučiti staviti u tuđu ulogu. Morati naučiti da nije da vaš partner neće smijati se, čavrljati ili biti zainteresiran za druge ljude, on to ne može. On ne može razumjeti svrhu pitanja tipa: „Jesi li dobro putovao?“, „Kako ide?“ pa čak ni „Kako si?“. On ne želi znati odgovore pa ne vidi ni svrhu postavljanja takvih pitanja.

Drugo je prihvaćanje različitosti. Veza s takvom osobom je svojevrsna trgovina. Morate shvatiti zbog čega ste s njom. Sarah kaže: Našoj vezi on ne pridonosi emotivno, ali zarađuje novac i čini me sigurnom. On ima svoje snage, a ja imam svoje.

Treće, treba voljno raditi na promjenama. Uz stručnu pomoć promjene su moguće.

Covermagazin
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 05:49:56
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.