Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Avg 2025, 02:14:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nije svaki prosek isti  (Pročitano 966 puta)
25. Jan 2007, 23:56:43
Moderator
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
SREMSKA MITROVICA - Bez ikakvih primanja roditelja i kao odličan učenik čak tri srednje škole koje uporedo pohađa, Ivana Pajić ipak nije prošla na konkursu Ministarstva prosvete i sporta za dobijanje stipendije od - tri hiljade dinara. Razočarana je što su stipendije dobila deca imućnih roditelja, pa čak i njenih profesora u školi.
- Priznajem, sve mi je jako teško palo. Ne mogu da prihvatim tu nepravdu. Ispunjavala sam sve uslove konkursa. Imam odličan uspeh, primanja roditelja nula, redovan sam đak. I onda šok kada na oglasnoj tabli vidim da sam odbijena, a "prošli" oni za koje sigurno znam da imaju znatno, znatno bolji standard od mene - puna je gorčine Ivana Pajić. - Džaba mi diplome i priznanja koja sam dobila na raznoraznim takmičenjima, i pozivi da učestvujem na svečanostima kao izvođač, kada su me sada - kada mi je najpotrebnije - zaboravili.
Kao odličan učenik čak tri srednje škole koje uporedo pohađa - četvrtu godinu gimnazije, treću muzičke škole viole i drugu godinu solo pevanja, sa puno nade je očekivala rezultate konkursa i kakvu-takvu pomoć u vreme kada je porodica bila bez ikakvih primanja. Otac Zoran ostao je bez posla kao i majka Slavka, koja je teško bolesna.
Osim Ivane, Pajići imaju još dve ćerke. Jovana pohađa sedmi razred i petu godinu klavira u muzičkoj školi. Senka - drugi razred i prvu godinu violine. Tri deteta, sedam škola, sedam kompleta udžbenika. Samo najstarija Ivana savladava 40 predmeta: gimnaziju i violu uči u Mitrovici, a solo pevanje u Rumi - Nije je, kaže, sramota što uči iz pozajmljenih knjiga. Drugačije se, naprosto, ne može.
- Kada smo čuli rezultat konkursa najpre smo sve to prihvatili ćutke i normalno, misleći da je bilo boljih kandidata. Ali, kada smo na oglasnoj tabli videli da je stipendiju dobio učenik iste škole, dete viđenijih roditelja, koji oboje rade i imaju dobra primanja pošto su zaposleni kao profesori u toj školi, shvatili smo da je neko "umešao prste". A, da nepravda bude još veća, moja Ivana i taj učenik imali su potpuno isti broj bodova - ogorčena je majka Slavka.
Sva nastojanja roditelja i same Ivane da odgonetnu zašto je izostavljena sa liste dobitnika stipendije ostaju bez rezultata.
- Zabolelo nas je i to što nismo dobili nikakvo objašljenje zašto je učenik sa istim brojem bodova dobio stipendiju, a moja kćerka nije. Moža po nekom drugom osnovu? Onda je to možda i u redu. Ali ovako, bez ikakvog objašnjenja, navodi nas na sumnju u ispravnost konkursa. Mi sada više ne tražimo ništa. Samo da se zna kako se u ovoj varoši, pa vidim i u Srbiji, vodi briga o talentovanoj deci. Pitamo se da li je to ta briga o mladima koje su puna usta prethodnih dana imali svi ministri i najviši političari u predizbornoj kampanji?
Mi ćemo kao i do sada odvajati od usta i našoj deci nastojati da omogućimo što bolje uslove - poruka je oca Zorana.

NUŽDA
- DA SMO prilikom podnošenja imali primanja kao sada, žena poslednja tri meseca prima penziju 12 hiljada, mi ne bi ni podnosili zahtev za stipendiju. Ali, tada je bilo stvarno teško. Jer, nikakvih primanja nismo imali. Snalazili smo se tek samo za hleb - otkriva otac Zoran.

VIOLA SE NE RAČUNA?
BEOGRAD - Razlog da Ivana Pajić, ne dobije stipendiju, prema objašnjenju iz Ministarstva prosvete i sporta je nedovoljan prosek.
- Donja granica za dobijanje stipendije bila je prosečna ocena 4,66, dok je Ivanin prosek bio 4,55 - kažu u informativnoj službi Ministarstva prosvete i sporta. - Ona se nalazila 400 mesta ispod crte. Ove godine je za stipendiju konkurisalo 22.000 odličnih učenika, od kojih više od polovina nisu postali stipendisti. Prosečna ocena koja se boduje, računa se samo na osnovu postignutog uspeha u redovnom školovanju, odnosno srednjoj školi, a u prosek ne ulazi uspeh koji đaci postižu u muzičkim ili nekim drugim školama, koje pohađaju mimo redovnog obrazovanja.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Avg 2025, 02:14:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.092 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.