Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Jun 2024, 01:50:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zdravlje zena  (Pročitano 730036 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Menopauza

Nova životna prekretnica

Menopauza je prirodan događaj u životu svake žene, a obično se događa oko 50. godine života, iako točno vrijeme početka varira od žene do žene. U tom periodu žena ulazi u novu fazu života i njezino tijelo prolazi brojne promjene koje nisu baš uvijek naročito ugodne.

Prvo što svima pada na pamet kod spomena menopauze je izostanak mjesečnice, koji žene često znaju povezivati i s gubitkom ženstvenosti, što je, naravno, potpuno pogrešno. Žena u tom periodu ne gubi ništa od svojih atributa, jednostavno se samo mijenja i to sigurno nije kraj svijeta. Danas žene žive u prosjeku 80 godina, što bi značilo da menopauza zauzima otprilike trećinu života.

Već negdje nakon četrdesete godine života, u nekim slučajevima i tijekom kasnih tridesetih, stvaranje hormona u jajnicima polako počinje slabiti. To se postupno odvija do sredine 40-ih, a otad nastupa prijelazno razdoblje, poznatije kao klimakterij, koje traje pet do 10 godina.

To je vrijeme prijelaza i promjena, obilježeno simptomima koji su više ili manje neugodni, i vrijeme kad žene češće analiziraju svoj život. Neke će novo doba doživjeti kao nov izazov i neće se previše zamarati tjelesnim promjenama, dok će ga neke promatrati kao nenadoknadiv gubitak. No, treba znati da depresija svakako nije obavezan dio menopauze.

Važan je prije svega način na koji svaka žena doživljava tu životnu etapu. Kod onih inače podložnih melankoliji možda će nastupiti faza tuge, pogotovo ako na nju gledaju kao na kraj nečega ili gubitak, tim još više ako se podudari s nekim uznemirujućim događajem u životu, poput razvoda, bolesti ili smrti bliske osobe.

Smetnje koje se javljaju
Ako su manifestacije menopauze neugodne, dolazi do češćeg osjećaja umora i promjena raspoloženja, pa i do simptoma depresije. No, postoji rješenje i za takve situacije, i to u vidu nadomjesnog hormonalnog liječenja.

Ulaskom u menopauzu žensko tijelo prestaje biti plodno i više ne luči estrogene, a to se očituje i fizičkim znakovima kao što su valovi vrućine, noćna znojenja, suhoća rodnice i izostanak mjesečnice.

Budući da manjak estrogena ne djeluje samo na dojke i spolne organe, već i na središnji živčani sustav, sudjelujući na neki način u dobrom funkcioniranju 'središnjeg termometra', i otuda ti valunzi ili valovi vrućine koji su, u prosjeku, javljaju oko godinu i pol, no kod nekih žena duže, a kod nekih i kraće. U prosjeku se javljaju u dvije ili tri žene od četiri, a još im više pogoduje stres. Osjećaj vrućine praćen je jače ili slabije izraženim crvenilom koje prvo izbija na licu i seli se na gornji dio tijela, traje nekoliko minuta i zatim nestaje.

Puno je žena doživjelo i noćna znojenja koja mogu biti i prilično obilna, no kao i kod svih ostalih simptoma, intenzitet se razlikuje od žene do žene. To neugodno stanje uglavnom remeti san i ujutro se kao posljedica svega javlja umor i zajedno s njim razdražljivost.

Zbog gubitka estrogena menopauzu karakterizira i suhoća sluznice rodnice, pa izostaje njezino vlaženje nužno za ugodnost spolnih odnosa. No, na tržištu postoje različiti proizvodi koji pomažu da se ublaži i ta poteškoća.

Osim toga, žene se u menopauzi često žale i na nesanicu i razdražljivost, umor i bolove u zglobovima. Nesanica je, kažu stručnjaci, dosta rijetka pojava ukoliko nije uzrokovana noćnim znojenjem, a nju automatski prati razdražljivost i umor, pa se može zaključiti da za te psihološke tegobe menopauza nije glavni uzrok, već su uglavnom povezane zapravo s načinom na koji primamo neki događaj.

Treba se početi baviti sobom
Ulaskom u menopauzu i dalje je potrebno voditi brigu o svom tijelu i redovito se baviti fizičkim aktivnostima, ali i sačuvati intelektualnu i emocionalnu vitalnost. Tijelo zahtijeva malo više pažnje, a najveću uslugu ćete mu napraviti ako izbacite duhan, ograničite konzumaciju alkohola i uzimanje lijekova namijenjenih liječenju tjeskobe, depresije ili nesanice.

Također je uputno redovito odlaziti na ginekološki pregled, ali i obaviti mamografiju jer je karcinom dojki prvi uzrok smrtnosti od karcinoma u žena.

Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Pobačaj

Pobačajem se smatra završetak trudnoće pre navršenih 28 nedelja, u vreme kada plod nije sposoban za život izvan materice. Izrazom 'pobačaj' obično se opisuje spontani prekid trudnoće, odnosno prekid koji nije izazvan nekim vanjskim uzrokom.

Ukoliko nastane u ranoj trudnoći, do 12 nedelja, odvija se tako da se pojavi krvarenje sa kojim se, u toku nekoliko dana, iz materice izbaci začetak i oljuštena sluznica, slično kao i prilikom menstrualnog krvarenja. Ako se pobačaj desi posle 12. nedelje, onda prolazi na način sličan porođaju: dolazi do širenja grlića praćenog grčevima i bolovima, izbacivanja ploda i krvarenja.

Malo se zna o uzrocima koji dovode do spontanih pobačaja. Oni mogu biti greške u genetskom materijalu roditelja, hormonski poremećaji majke, poremećaji građe materice, infektivni činioci itd. Ipak, u velikom broju slučajeva uzrok ostaje nepoznat. Takođe, spontani pobačaji su veoma česti. Spontani pobačaj ne znači da sledeća trudnoća neće biti uspešna i proći bez problema.

Namerni prekid trudnoće (abortus)

Pod pojmom 'abortus' obično se podrazumeva namerni prekid rane trudnoće. U našoj zemlji je abortus do 10. nedelje trudnoće dozvoljen i izvodi se isključivo na zahtev žene. Ako je trudnoća starija od 10 nedelja i postoji namera trudnice da je prekine, ona podnosi zahtev a odobrenje zahteva daje komisija sastavljena od ginekologa, interniste i socijalnog radnika. Komisija razmatra razloge i rizike samog zahvata, i ako su razlozi opravdani a rizici od zahvata minimalni, obično odobrava zahtev.

Iako se treba zalagati da do abortusa uopšte ne dođe sprečavanjem neželjene trudnoće, sam abortus mora biti dostupan (dozvoljen, omogućen) i bezbedan (izveden od strane stručne osobe - lekara ginekologa, i u adekvatnim uslovima) za žene. Zabrana abortusa ne dovodi do smanjenja broja abortusa, već samo do povećanja obolevanja i smrtnih ishoda povezanih sa kriminalnim abortusom (onim koje izvodi nestručno lice ili se izvodi u neadekvatnim uslovima, ili se dešava i jedno i drugo).

Do 12. nedelje trudnoće abortus se izvodi kiretažom ili vakuum aspiracijom. Hirurškim instrumentom (kiretom) se u ovom postupku uklanja začetak i sluznica materice, ili se to isto učini aspiracijom uz pomoć vakuuma. Intervencija traje 15-tak minuta i izvodi se u opštoj ili u lokalnoj anesteziji. Posle intervencije potrebno je uzimati antibiotike i lekove koji utiču na stezanje mišića materice, kako bi prestalo krvarenje. Bezbedan abortus u velikoj većini slučajeva ne ostavlja posledice po zdravlje i reproduktivnu funkciju žene.

U nekim zemljama zapadne Evrope prekid rane trudnoće može da se izvrši i davanjem lekova (tableta) koje sadrže hormone, i koje izazivaju krvarenje i pobačaj. Na ovaj način žena ne mora da prolazi hirurški zahvat, a pobačaj liči na menstrualno krvarenje. Posle nekoliko dana napravi se ultrazvučni pregled kako bi se videlo da li je došlo do potpunog pražnjenja materice. Ovaj metod je veoma efikasan i nisko rizičan, kako su istraživanja pokazala, a većina ispitanih žena ga smatra manje traumatičnim u odnosu na kiretažu. U Srbiji ovi lekovi još nisu registrovani i ne koriste se.

Namerni prekid trudnoće starije od 12 nedelja obavlja se uz primenu lekova koji izazivaju kontrakcije materice ili se obavlja hirurški. U odnosu na prekid rane trudnoće, ova intervencija nosi više rizika od komplikacija. Ako se izvede po svim pravilima bezbednog abortusa, ne ostavlja posledice po zdravlje i buduću reproduktivnu funkciju žene.

Zablude i pogrešna verovanja:

- Devojka koja je imala abortus je prostitutka, laka devojka, nemoralna...

- Može se znati (videti ili osetiti) da li je devojka imala abortus ili ne.

- Svaki zdravstveni radnik može da izvede abortus.

- Žene se olako odlučuju na abortus.

- Žena sama treba da pazi, kako ne bi ostala u drugom stanju.

- Abortus je jedna od vrsta kontracepcije.

- Abortus u većini slučajeva ostavlja ženu neplodnom, naročito ako se izvede u prvoj trudnoći.

Činjenice i poruke:

- Abortus može biti nameran, kada se hirurškim putem ili lekovima izaziva prekid trudnoće, ili spontan, koji se sam dogodi bez ikakvog vanjskog uticaja (i češće se zove pobačajem).

- Mladići koji imaju nezaštićen seksualni odnos sa devojkom, koji za rezultat ima neželjenu trudnoću, moraju da prihvate odgovornost i posledice, pa tako i odluku devojke da li će imati abortus ili ne.

- Abortus nije vrsta kontracepcije.

- Namerni prekid trudnoće treba da se obavi u zdravstvenoj ustanovi i od strane lekara ginekologa.

- Lakše je sprečiti trudnoću nego proći kroz iskustvo namernog prekida trudnoće.

- I bezbedan abortus (u zdravstvenoj ustanovi, od strane ginekologa) može da za posledicu ima zdravstvene komplikacije, ali u većini slučajeva ne ostavlja posledice po zdravlje i plodnost žene.
« Poslednja izmena: 23. Feb 2007, 16:14:11 od glviki »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
После отклањања тумора
Тест за предвиђање рецидива рака дојке


Мамографија као контрола

Нови тест којим се покушава да предвиди хоће ли код жене која је оперисана од рака дојке он напасти неки други део тела одобрила је америчка Агенција за храну и лекове. Ово је први тест ове врсте који је одобрила ова висока установа до чије дозволе и препоруке се веома тешко долази.

Постоје још бројни тестови којима се покушава предвидети могућност рецидива рака дојке на неком другом делу тела. Многи се налазе у слободној продаји широм Америке и других земаља развијеног света, али овај последњи, назван „мамапринт”, први је који је прошао компликовану процедуру и који је формално одобрила Агенција за храну и лекове. Агенција је најавила да намерава да контролише и многе друге тестове који служе за постављање компликованих и врло деликатних дијагноза које су на тржиште стизале без одобрења ове званичне владине агенције задужене за храну и лекове.

Ни овај тест није апсолутно прецизан. Али, на њега се можемо ослонити са високом дозом сигурности, истичу стручњаци који су у Холандији развијали нови тест. Поузданост овог теста заснива се на чињеници да је добијен после испитивања шеме активности 70 специфичних гена у тумору дојке после његовог одстрањивања операцијом.
„Мамапринт” и други, истина, мање поуздани тестови имају задатак да помогну што прецизнијем избору третмана за приближно сто хиљада Американки које сваке године бивају оперисане у раној фази рака дојке, док он још није захватио лимфне чворове. После отклањања тумора, многе од ових жена подвргавају се хемотерапији како би смањиле ризик за рецидив канцера. Али, студије показују да многе од њих не би имале рецидив болести чак и да нису подвргнуте хемотерапији. Нови тест помаже и лекарима и пацијентима да врло прецизно предвиде могућност поновног јављања канцера и да у складу са тим одреде правилнију индивидуалну терапију која често неће укључивати и непријатну хемотерапију.
Д. П.

Izvor: Politika
« Poslednja izmena: 23. Feb 2007, 16:15:07 od glviki »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Prehrana u menopauzi

Soja može pružiti zaštitu od valova vrućine? Samo u menopauzi, svi drugi trebaju klima uređaj. A tko se treba kloniti rafiniranog šećera, brašna i riže? Svi, bez obzira na menstrualni ciklus.
Svaka žena kroz menopauzu prolazi na svoj način. Veliki broj žena osjeća valove vrućine, neke imaju osjećaj nesnošljivosti, a manji broj žena bori se s glavoboljama, mučninama i noćnim znojenjem.

Bez obzira na simptome, ovaj će Vam jednostavan vodič kroz prehranu omogućiti da iz hrane uzmete najbolje za Vaše zlatne godine, te očuvate zdravlje srca i koštanog sustava.
Mnoge prehrambene preporuke treba slijediti i prije menopauze, posebice u adolescenciji.

10 jednostavnih koraka

Korak 1: Jedite više soje i sira od soje - tofua

Čini se da soja može pružiti zaštitu od valova vrućine. Ova postavka još se istražuje u znanstvenim krugovima, te se ne treba razočarati ako rezultati ne budu potpuno zadovoljavajući. Ipak, potpuno je jasno da soja može pomoći u zaštiti srca i smanjenju visoke razine lošeg kolesterola. Stoga, u zrelim godinama, soji svakako treba dati šansu!
Dnevno je korisno pojesti ili popiti dvije porcije soje, a rezultati se mogu očekivati nakon 4 – 6 tjedana.

Evo nekoliko prijedloga:
•Zamijenite mesne obroke sirom od soje-tofuom. U našim trgovinama dostupan je i ukusni, dimljeni tofu.
•Isprobajte voćne shake-ove obogaćene proteinom soje u prahu.
•Pijte sojino mlijeko. Posebno su ukusna mlijeka s okusom čokolade i vanilije.
•Sojini odresci ukusna su i zdrava zamjena za meso.

Korak 2: Jedite više voća i povrća

Voće i povrće izvor su važnih zaštitnih tvari – prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, a prirodno su siromašni mastima. Tijekom menopauze još je više dobrih razloga za povećanu konzumaciju voća i povrća.

Biljna hrana sadrži kemikalije koje pomažu u zaštiti od brojnih degenerativnih bolesti. Fitoestrogeni su biljne kemikalije koje imaju vrlo sličnu strukturu ženskim spolnim hormonima – estrogenima. Uneseni putem biljne hrane ili suplemenata, fitoestrogeni mogu djelovati kao slabi estrogeni. Jednostavnije, fitoestrogeni mogu 'zavarati' tijelo i stvoriti privid veće količine estrogena u cirkulaciji, a time se umanjuju neke neugodnosti uzrokovane niskom razinom estrogena.

Mineral bor još je jedan vrijedni element koji nalazimo u voću i povrću. Bor utječe na razinu estrogena i pomaže u zaštiti koštane mase.

Voće i povrće - najbolji izvori bora koji ujedno sadrže i fitoestrogene:

Voće:
•šljive
•jagode
•jabuke
•rajčica
•kruške
•grožđe
•grejp
•naranča
•ribiz

Povrće:
•šparoge
•paprika
•brokula
•kupus
•cvjetača
•mrkva
•krastavci
•salata
•luk
•soja
•krumpir

Korak 3: Češće jedite grah

Grah je nutritivno kompletna namirnica koja nudi veliki broj zdravstvenih prednosti. Grahorice koče apsorpciju glukoze u krvotok, te tako osiguravaju dulji osjećaj sitosti. Sadrže bogatstvo prehrambenih vlakana, fitoestrogene, vitamine, minerale, uključujući kalcij, folnu kiselinu i vitamin B6. Istodobno predstavljaju dobar izvor proteina s niskim udjelom masti.
Prijedlozi za obogaćivanje prehrane grahom:
•Pospite svoje maštovite salate kuhanim zrnima graha
•Dodajte grah juhama i varivima
•U zemljama Južne Amerike kombinacija riže i graha čini osnovu prehrane. Iako možda zvuči neprivlačno, isprobajte ovu maštovitu kombinaciju koja opskrbljuje esencijalnim aminokiselinama.

Korak 4: Jedite više 'dobrih' masnoća

Tijekom menopauze važno je konzumirati prehranu s niskim udjelom masti. Masna hrana obično je siromašna nutrijentima, a bogata kalorijama. To je upravo suprotno onome što je potrebno ženi u menopauzi. U razdoblju menopauze važno je osigurati adekvatan unos vrijednih masnoća prehranom. Ove masnoće mogu zaštititi od bolesti srca i raka.
Znanstvena istraživanja ukazuju na neupitnu vrijednost omega-3 i omega-9 masnih kiselina koje nalazimo u ribi i maslinovom ulju.

Masti koje treba izbjegavati su zasićene masti i trans-nezasićene masti, te prevelika količina omega-6 masnih kiselina koje nalazimo u crvenom mesu, hidrogeniranim uljima, keksima, čipsu i krekerima.

Evo nekoliko prijedloga za pravilan odabir masnoća, bez žrtvovanja okusa:
•Dajte prednost maslinovom i bućinom ulju.
•Jedite više ribe.
•Jedite manje masti životinjskog porijekla, odabirom mesa i mliječnih proizvoda s manjim udjelom masti.
•Ograničite konzumaciju hidrogeniranih ulja i margarina sa visokim udjelom trans-nezasićenih masnih kiselina.
•Izbjegavajte procesiranu hranu bogatu mastima.

Korak 5: Pažljivo birajte napitke

Vaš odabir pića može tijelo obogatiti nutrijentima, a može mu ih i oteti. Svi mi znamo da nam je dnevno potrebno 8 čaša vode, ali se ova preporuka rijetko poštuje.

Kofein i alkohol su poznati diuretici, koji prisiljavaju bubrege da izluče veću količinu vode. Ovaj proces može potaknuti dehidraciju koja je neprijatelj brojnih važnih funkcija u organizmu, a istodobno nepovoljno djeluje na lijep i gladak izgled kože.

Kofein, alkohol i gazirana pića loše djeluju na koštanu masu. Ona smanjuju apsorpciju kalcija i pospješuju izlučivanje ovog važnog minerala putem urina. Stoga, svakoga dana popijte svježe iscijeđeni sok od naranče ili drugih citrusa umjesto gaziranog pića.

Korak 6: Doručkujte kao kraljica, večerajte kao sirotica

Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju manje, učestale obroke tijekom dana unose manje kalorija i masnoća. Rasporedimo li unos hrane tijekom dana, više će se energije utrošiti za metabolizam. Ovakav način prehrane spriječava umor koji nastaje snižavanjem razine glukoze u krvi.

Korak 7: Svakodnevno jedite hranu bogatu kalcijem

Kalcij je esencijalan mineral, posebice u zrelim godinama žene. Većini žena dnevno je potrebno 1000 – 1500 mg kalcija dnevno. Najbolji izvor kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi, a unos se može osigurati i putem dodataka prehrani i prehrambenih proizvoda obogaćenih kalcijem.

Korak 8: Izbjegavajte hranu bogatu šećerom i mastima

Životno razdoblje menopauze vrijeme je kada suvišni kilogrami nisu dobro došli. Previše rafiniranog šećera u prehrani može rezultirati naglim promjenama razine šećera u krvi, što stimulira gušteraču na lučenje inzulina. Lučenje velike količine inzulina ubrzava pretvaranje kalorija u masnoće u krvi. Također, tim putem stimulira se enzim u jetri koji je odgovoran za sintezu kolesterola. Masnoće iz krvotoka lakše se i brže pohranjuju u masnim naslagama kada je unos rafiniranog šećera i masnoća visok.

Korak 9: Dodajte laneno sjeme svojoj prehrani

Laneno sjeme izvrstan je izvor fitotvari lignana, za koje se smatra da smanjuju opasnost od nastanka tumora koji su uzrokovani hormonom estrogenom. Ova namirnica bogata je esencijalnom, alfa-linolenskom, masnom kiselinom koja se u organizmu pretvara u važne omega-3 masne kiseline.
Budući da su neke osobe alergične na laneno sjeme, ovu namirnicu treba uvoditi postupno.

•Treba započeti s ¼ čajne žličice lanenog sjemena dnevno i postupno povećavati količinu, ako nema nikakve alergijske reakcije.
•Žene koje su izložene većem riziku od raka dojke u kliničkim studijama uzimale su do 2 žličice lanenog sjemena dnevno.
•Najlakše i najukusnije je konzumirati laneno sjeme kao dodatak jogurtu i svježem siru. Pustite da odstoji nekoliko sati prije konzumiranja.

Korak 10: Vježbajte

Tjelovježba tijekom menopauze pomoći će u smanjenju razine kolesterola, očuvanju koštane mase, smanjenju razine stresa, poboljšanju cirkulacije, očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. Tjelovježba je ujedno i najbolji način za održanje adekvatne tjelesne mase.
Za početak
•Vježbajte 2-3 puta tjedno
•Intenzitet: 40% maksimalnog broja otkucaja srca
•Trajanje: 15 - 30 min
Za postizanje tjelesne forme
•Vježbajte 4 puta tjedno
•Intenzitet: 70-90 % maksimalnog broja otkucaja srca
•Trajanje: 15 - 30 min
Za gubitak suvišnih kilograma
•Vježbajte 5 puta tjedno
•Intenzitet: 45-60 % maksimalnog broja otkucaja srca
•Trajanje: 45 - 60 min

Izvor: Net.hr
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
Bolan snošaj - signal na uzbunu

Autor:
mr. sc. Sandra Kovačević, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

 
 
Uspostave li partneri kvalitetnu komunikaciju i otvoreno razgovaraju o svemu što remeti njihov seksualni život, postotak izlječenja veći je od 95 posto

Potreba za seksualnim odnosom među osnovnim je biološkim potrebama, odmah nakon potrebe za zrakom, vodom i hranom. Po tome bi dobro senzualno umijeće trebalo biti urođeno svakom pojedincu, no ono je često potisnuto nerealnim prikazivanjem seksualnih odnosa na filmovima - osobe od svojih partnera često očekuju da pokažu "filmsko" umijeće, koje se vrlo često prikazuje na nerealističan način, što izaziva frustrirajuće emocija.
Dobar seksualni život nerijetko se povezuje s doživljavanjem vlastitog tijela: žena koja nije zadovoljna svojim fizičkim izgledom često neće biti zadovoljna ni u seksualnim odnosima. Uzimajući sve u obzir, može se reći da će se između 25 i 50 posto parova u zajedničkom životu barem jednom susresti s problemom seksualnih disfunkcija, poremećaja koji dovode do nezadovoljavajućih seksualnih odnosa. O muškim seksualnim disfunkcijama, poput problema s erekcijom, preranom ejakulacijom i impotencijom, mnogo se piše, a žene su u tom slučaju zapostavljene. U Hrvatskoj se govori o oko 40 posto žena koje pokazuju seksualnu disfunkciju, poput pomanjkanja želje i energije, teškoće uzbuđivanja i nemogućnosti postizanja seksualnog uzbuđenja (orgazma).

Jedna od seksualnih disfunkcija je bolan snošaj ili dispareunija (grč. dys-ne + pareunos = koji kraj nekog leži). Dolazi do ulaska penisa u rodnicu (penetracija), ali žena pritom ne uživa nego joj to izaziva različite stupnjeve bola, od nelagode do prave bolnosti. Bol pri seksualnom odnosu može se javiti kod žena svih dobnih skupina, čak i kod onih koje iza sebe imaju godine uživanja u kvalitetnim seksualnim odnosima. Bol je signal za uzbunu koji nam naše tijelo šalje i od nas traži akciju. Nema razloga da se ikakva bol trpi, niti da žene ne potraže pomoć u rješavanju svojih intimnih problema.

Uzroci mogu biti organski (tjelesni) i psihički.
-Organski uzroci bolnog snošaja su upalne bolesti spolnih i mokraćnih organa, oštećenja sluznice rodnice kontraceptivnim sredstvima (kondom, dijafragma, spermicidne kreme, intrauterini ulošci - spirale...). Kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi, zbog nedostatka spolnih hormona, dolazi do atrofije (stanjenja sluznice) vulve (velike i male usne) i rodnice te suhoće koja znatno narušava kvalitetu spolnog života.
-Psihološki uzroci bolnog snošaja su grubost i/ili nezainteresiranost partnera, što uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i predigru, zbog čega je smanjeno izlučivanje sluzi u rodnici.

Temelj svakoga kvalitetnog odnosa dvoje ljudi je komunikacija, bez koje se ne može računati na svladavanje teškoća u seksualnom životu. Ona zato mora biti polazna točka i u terapijskom pristupu. Ako partneri uspostave kvalitetnu komunikaciju i mogu otvoreno razgovarati o svemu što remeti njihov seksualni život, postotak izlječenja je veći od 95 posto, posebno ako je problem nov, pa je liječenje brže i učinkovitije.

Prepoznajte problem i potražite pomoć

Ako žena ima bolan snošaj, potrebno je utvrditi karakter i intenzitet bola.

Ako tijekom menstruacijskog ciklusa postoji tupa jednostrana bol, koja postaje oštra i probadajuća za vrijeme penetracije, u oko 30 posto slučajeva riječ je o folikularnoj cisti ("vodena" cista), koja se dijagnosticira ultrazvučno. Nije opasno stanje i takve ciste povlače se same od sebe za dva do tri mjeseca. Ako je dijagnoza potvrđena, seksualni odnosi mogu se nastaviti, s tim da se sat vremena prije uzme kapsula ili čepić Ketonala, Voltarena ili nekog drugog ibuprofenskog pripravka, uz prakticiranje "gornjeg" položaja žene radi bolje kontrole ulaska penisa u rodnicu.

Bol za vrijeme i nakon odnosa može se očitovati svrbežom, iritacijom i jakim crvenilom rodnice i vulve, s osjećajem žarenja i pečenja. Takva situacija nalazi se kod gljivičnih infekcija koje ne moraju biti popraćene karakterističnim sirastim iscjetkom. Valja provesti terapiju kandidijaze kod oba partnera, uz apstinenciju za trajanja terapije, a poslije se preporučuje odnos s kondomom sve dok se lokalna terapija od tri dana s vaginaletama ne ponovi nakon menstruacije.
Kako kandida spada u fiziološku floru rodnice, može se često namnožiti i uzrokovati navedene tegobe kod snošaja. Da bi to preveniralo, treba koristiti posebne preparate za intimnu njegu, izbjegavati prečesto nošenje tanga gaćica, a svaki put kad se iz bilo kojeg razloga troši antibiotski preparat, stavljati vaginalete protiv gljivica u rodnicu.

Žene koje su rodile imaju 80 posto veću šansu da će osjetiti bol kod odnosa, jer je njihova međica kod poroda preventivno zarezana - epiziotomija. Takva bolna osjetljivost ne bi trebala trajati dulje od tri mjeseca. Ako perzistira, može se pokušati s masažom bolnog područja jednom dnevno lubrikantom. Masažom se desenzibiliziraju živčani završeci i koža postaje elastičnija. Ako takva terapija ne daje rezultata, prije odnosa se to područje može namazati kremom koja u sebi ima anestetsku komponentu, čime se smanjuje, odnosno uklanja osjet bola. Zadnja mogućnost je operativni zahvat kojim se može ukloniti osjetljivo tkivo.

Bolan odnos može uzrokovati i maternica s miomima (dobroćudnim izraslinama mišićnog tkiva maternice). Tijekom odnosa žena osjeti da penis "udara" u nešto tvrdo, a inače ima bolove u križima tijekom menstrualnog krvarenja, osjeća povremena probadanja i povećanu potrebu za mokrenjem. Žene s miomima tri se puta češće žale na bolan snošaj nego ostala ženska populacija. Definitivna dijagnoza postavlja se ultrazvukom, a odluka o daljnjem postupku, nakon kojeg bi seksualni odnosi trebali biti bez smetnji, uzima u obzir opseg smetnji i dob pacijentice.

Endometrioza, straga zavaljena maternica, upalne bolesti crijeva, izrasline u zdjelici, kratka rodnica..., također su stanja kod kojih postoji bolan snošaj i koja treba otkriti i na njih terapijski djelovati.

Suhoća rodnice - Žene u perimenopauzi i postmenopauzi imaju problema s bolnim snošajem zbog izrazite suhoće rodnice. Na tržištu postoje lokalni pripravci estrogena koje, prema preporuci ginekologa, žena stavlja u rodnicu dulje vrijeme, nakon čega rodnica postaje dovoljno vlažna, a snošaj prestaje biti bolno iskustvo.
Suhoća rodnice može se javiti i u reproduktivnoj dobi, i to kod žena koje uzimaju antidepresive i oralnu kontracepciju. Kod njih se mogu javiti smanjena spolna želja (libido) i onemogućeno seksualno uzbuđenje. Žene koje doje imaju sniženu razinu estrogena i suhu rodnicu, pa također mogu imati bolan snošaj. Tegobe prestaju kad se prestane uzimati terapija koja dovodi do vaginalne suhoće, odnosno prestankom dojenja. Dotad se mogu koristiti lubrikanti na bazi vode koji se stavljaju u rodnicu prije odnosa.

U donjoj trećini velikih usana s obje strane smještene su male žlijezde, tzv. Bartolinove žlijezde, čija je funkcija vlaženje rodnice kod seksualnog uzbuđenja. Kad dođe do upale Bartolinove žlijezde, obično jednostrano, snošaj je izrazito bolan, a pulsirajuća bol i vrućina u velikoj usni traju još satima nakon odnosa. Terapija se sastoji u zarezivanju (inciziji) otečene žlijezde, oslobađanju najčešće gnojnog sadržaja te ostavljanju male rupice (drenaža) dva do tri tjedna da se žlijezda posuši.

Bolan snošaj poremećaj je koji se liječi i koji je izlječiv. Dijagnoza bolnog snošaja temelji se na opsežnoj anamnezi početka i karaktera smetnji, te detaljnom kliničkom pregledu i odgovarajućim dijagnostičkim postupcima. Liječenje je složeno i često traži tzv. multidisciplinarni pristup, tj. suradnju liječnika različitih specijalnosti (ginekolog, psihijatar, urolog). Temelj za pozitivne rezultate terapijskog pristupa svakako je otvoren odnos seksualnih partnera i povjerenje u liječnika koji rješava problem.

« Poslednja izmena: 05. Mar 2007, 10:58:15 od machakz »
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Novi lijek protiv raka dojke na američkom tržištu

GlaxoSmithKline dobio je odobrenje od Američke uprave za hranu i lijekove za stavljanje na tržište lijeka Tykerb za liječenje napredovalog raka dojke. Registracija Tykerba, nove nade za oboljele od raka dojke, u Hrvatskoj se očekuje tijekom 2008.

GSK je krajem prošle godine također predao zahtjeve za odobrenje za Tykerb (lapatinib ditosylate) u zemljama EU te Australiji, Kanadi, nekim azijskim zemljama, Latinskoj Americi i na Srednjem istoku.

Lijek Tykerb stavljen je na tržište u kombinaciji s lijekom Xeloda (capecitabine) za liječenje napredovalog ErbB2 (HER2), raka dojke s metastazama kod žena koje su i prije primale terapiju, uključujući i Herceptin (trastuzumab). Lapatinib je mala molekula inhibitor dual-receptor-tirozinkinaze koju je GSK razvio kao oralnu terapiju, a u tijeku je istraživanje djelovanja i kod ostalih solidnih tumora.

Svake godine u Europi se dijagnosticira 360.000 novih slučajeva raka dojke, a u oko 50 posto oboljelih žena razvit će se bolest s metastazama unatoč prethodnom liječenju.

Svaki osmi dijagnosticirani rak 2004. godine bio je rak dojke i predstavljao je oko 27 posto svih slučajeva oboljenja od raka u žena, s gotovo 130.000 smrtnih slučajeva u Europi. U Hrvatskoj je u 2004. godini oboljelo 2.330 žena, a iste godine ih je 825 umrlo od raka dojke.

Uz Zahtjev za odobrenje stavljanja na tržište lijeka Tykerb koji je krajem listopada 2006. predan Europskoj medicinskoj agenciji (EME), bila je uključena i analiza podataka iz osnovne studije EGF100151 koje je trajala do 3. travnja 2006. U privremenim rezultatima internacionalne, multicentrične studije treće faze, 324 žene koje su imale uznapredovali ili rak dojke s metastazama s dokumentiranim viškom ErbB2 i čija je bolest napredovala liječenjem Herceptinom i ostalim terapijama za tumor, nasumično su stavljene pod terapiju Tykerbom i Xelodom te samo Xelodom. U toj analizi, kombinacija Tykerba i Xelode, za razliku od terapije samo Xelodom, značajno je produljila prosječno vrijeme ponovnog napredovanja bolesti.

Najčešće nuspojave (više od 25 posto) tijekom terapije Tykerbom i Xelodom su gastrointestinalne (proljev, mučnina i povraćanje) ili dermatološke (crvenilo, osjetljivost i osip dlanova i tabana). Većina nuspojava i laboratorijskih abnormalnosti bile su blage do umjerene težine.

Lapatinib je mala molekula u istraživanju koja se uzima na usta jednom dnevno. Ona inhibira komponente receptora tyrosine kinase ErbB1 (EGFR) i ErbB2 (HER2). Stimulacija ErbB1 i ErbB2 povezana je s povećanjem stanica i s višestrukim procesima uključenima u razvoj metastaza, napredovanje i nastupanje tumora. Povećana količina tih receptora pronađena je kod različitih tumora u ljudi i povezana je s lošom prognozom i smanjenim ukupnim preživljavanjem.

Lapatinib je također u ranoj fazi ispitivanja za liječenje cijelog niza ostalih solidnih tumora kod kojih je prevelika izraženost ErbB1 i ErbB2, uključujući rak bubrega i tumore glave i vrata.

Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Pilule smanjuju rizik od nastanka raka jajnika

Oralna kontracepcija s niskim nivoom estrogena i progestina smanjuje rizik od razvoja raka jajnika, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Havaji.
Odavno je poznato da kontraceptivne pilule sprečavaju nastanak raka jajnika, kažu naučnici, ali s razvojem pilula smanjivala se i doza hormona u njima.

U istraživanje su bile uključene žene obolele od raka jajnika, njih 745, i 943 zdrave žene istih godina i nacionalnosti kao obolele. Žene koje su koristile bilo koje kontraceptivne pilule imale su 50 odsto manji rizik od nastajanja raka jajnika nego žene koje nikad nisu koristile nikakve pilule.


Rizik je bio smanjen za 38 odsto kod žena koje su pile kontraceptivna sredstva bogate estrogenom i progestinom, dok je za čak 81 odsto rizik bio smanjen kod žena koje su kombinovale pilule s više i manje hormona.

- Do 42 odsto slučaja obolelih od raka jajnika moglo bi biti izbegnuto kada bi žene uzimale neki oblik oralnih kontraceptiva, a za 73 odsto bio bi smanjen kada bi sve žene uzimale pilule s malom količinom hormona - kazala je voditeljka studije dr Galina Luri.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Masan zalogaj opasan po ženske grudi


Velika studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, potvrdila je još jednom tezu da su pripadnice nežnijeg pola koje uživaju u hrani bogatoj mastima izložene većem riziku da obole od kancera dojke. U istraživanju je učestvovalo više od 188.000 žena koje su prošle period menopauze. Sredinom devedesetih godina učesnice testa su dale tačne podatke o svojoj ishrani, tj. o učestalosti korišćenja 124 prehrambena proizvoda, a njihovo zdravlje praćeno je u proseku 4,4 godine. U tom periodu među ispitanicama je zabeležen 3.501 slučaj raka dojke. Ustanovljeno je da su one žene koje su 40 odsto kalorija dobijale iz masti imale za 15 odsto veći rizik da se razbole od raka dojke od onih dama koje su iz masti dobijale 20 odsto dnevnih kalorija.

Kada su uzeti još precizniji podaci o ishrani, odnosno kad je zabeleženo sve što su dame pojele tokom 24 sata, pokazalo se da su žene sa visokim udelom masti u ishrani izložene čak 32 odsto većem riziku da obole od raka dojke.

Pritom nije važno kakva je masnoća u pitanju - zasićena, mononezasićena ili polinezasićena. Dvojica istraživača sa Harvardske škole za javno zdravlje ističu da je odavno poznato da na povećan rizik obolevanja od raka dojke mnogo više utiče nivo telesne masnoće nego udeo masti u ishrani.

Oni tvrde da u cilju sprečavanja raka dojke, žene mnogo više treba da rade na smanjivanju telesnih naslaga masti, nego na manjem unošenju masnoća u svakodnevnoj ishrani.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Vitamini u menstruaciji

Ne dođe li do oplodnje jajne stanice slijedi pad imuniteta i oko 6 dana izlučivanja krvi i odljuštenog tkiva. Tijekom menstruacije liječnici savjetuju voće, povrće i više zraka.
Žene bi tijekom mjesečnice trebale posvetiti pozornost hrani koju uzimaju jer je u tom periodu njihovo tijelo podložnije infekcijama i ima slabiji imunitet, pokazalo je ispitivanje Njemačke udruge ginekologa.

Prema podacima udruge, žene se tijekom menstruacije više žale na alergije i češće obolijevaju od prehlada. Predsjednik udruge Christian Albring rekao je da je osobito važno da žene u tom periodu jedu mnogo voća i povrća, te da borave na svježem zraku.

Isto tako, žene bi trebale izbjegavati stres.

"Na početku menstruacijskog ciklusa, u krvi je niska razina estrogena, a što je niža ta razina, osjetljiviji su dijelovi mozga odgovorni za reakciju na bol", rekao je Albring.

Udruga njemačkih ginekologa također preporučuje da žene potencijalno stresne situacije, poput posjeta zubaru, organiziraju na sredini menstruacijskog ciklusa - što je obično između 13. i 15. dana.

Izvor: NetPortal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Vodič za zdrave grudi

Da bi vaše grudi bile zdrave i lepe, važno je da ih negujete na pravi način. Redovno vežbajte, odaberite prave grudnjake i preparate, i obavezno ih sami pregledajte!

Sve su češći apeli i upozorenja medicinskih stručnjaka u vezi sa očuvanjem zdravlja grudi i reproduktivnih organa. Podstaknuti time, verovatno ste obećali sebi da ćete sami pregledati grudi (i to svakog meseca!), da ćete zakazati mamografiju i Papa test i voditi računa o tome da zdravo živite. No, vaše najbolje namere, zbog svakodnevnih obaveza - poslovnih i porodičnih, brzo bivaju potisnute u stranu. Naravno, i sami znate da je kontrola dojki, i to SVAKODNEVNA od krucijalnog značaja, i to ne samo zbog smanjivanja rizika od kancera. Ovaj L&Z vodič pruža vam sve informacije koje su neophodne za očuvanje zdravlje i lepote vaših grudi tokom cele godine!

Ako napipate kvržicu

1. Ostanite hladne glave. Iskustvo govori da se u periodu pre menopauze na jednu malignu promenu dijagnostikuje 12 benignih tvorevina. Većina grudvica i kvržica koje se otkriju kod žena u drugoj i trećoj deceniji života, jesu ciste ili fibroadenomi. Ciste su bezopasne vodene tvorevine i obično nestaju same od sebe. Fibroadenomi su benigni tumiri i hirurzi ih obično ne uklanjaju, osim u slučaju da su veliki ili bolni.

2. Tražite od lekara da uradi digitalni mamogram. U pitanju je elektronska slika grudi koja omogućava precizniji uvid u izgled tkiva. Praksa pokazuje da se ovom dijagnostičkom metodom otkriva kancer u najvećem broju slučajeva, a naročito ukoliko je tkivo grudi gusto.

3. Zahtevajte od lekara da utvrdi koji benigni tumor je u pitanju. Dva tipa benignih tumora povećavaju rizik od pojave kancera i potrebno ih je propisno lečiti: atipična hiperplazija - u tkivu dojki nalazi se veliki broj ćelija abnormalnog izgleda i proliferativno oboljenje - mlečni kanali u dojkama sadrže veći broj ćelija nego što je normalno.

3 predrasude zbog kojih treba da prestanete da brinete

Ispijanje kafe povećava rizik od kancera dojke. Baš suprotno! Američki naučnici su nedavno objavili da žene u dobu pre menopauze, koje dnevno ispijaju četiri ili više šolja kafe smanjuju rizik od kancera dojke za 40%
Antiperspiranti sprečavaju izlučivanje kancerogenih toksina koji se nagomilavaju u dojkama. Nemojte da se preznojavate od straha! Naučnici otkrivaju da žene koje redovno koriste antiperspirante, kao i one koje ga ne koriste, imaju podjednak rizik od kancera dojke.
Kontracepcijske pilule uzrokuju kancer dojke. Nije istina. Većina istraživanja efekata oralnih kontracepcijskih sredstava ne pokazuje povećanje rizika od kancera. Takođe, studija britanskih naučnika, u kojoj je bilo ispitano 9.000 žena, nije otkrila nikakvu razliku u broju slučajeva kancera dojke između žena koje uzimaju pilulu i onih koje je ne uzimaju. Osim toga, uzimanje pilule ne povećava rizik od kancera žena sa porodičnom istorijom ove bolesti ili onih koje je uzimaju u dužem periodu.

4 načina prevencije kancera dojki

Izmenite stil života i smanjite rizik

1. Obavezno posvetite jedan sat aerobnim aktivnostima od tri do četiri puta nedeljno. Studije pokazuju da ovaj tip aktivnosti smanjuje rizik od kancera dojke za 40%. Redovna rekreacija redukuje produkciju estrogena i progesterona, hormona koji "ishranjuju" kancer. Svi oblici fizičke aktivnosti su korisni, ali intenzivne vežbe najdrastičnije režu nivo hormona.

2. Sprečite gojenje na vreme. Veliki broj istraživanja potvrđuje da uvećanje telesne mase, naročito nakon menopauze, znatno podiže rizik od kancera dojke.

3. Prestanite da pušite. Duvanski dim je jedna od najkancerogenijih materija, i to ne samo za pušača. Kanadski naučnici nedavno su utvrdili da redovno izlaganje duvanskom dimu (pasivno pušenje) može da poveća rizik od kancera dojke za 27%

4. Dojite svoju bebu. Laktacija značajno smanjuje nivo estrogena i progesterona. Što duže dojite, povećavate stepen zaštite svojih grudi.

4 sredstva protiv bolova u grudima
Uzimajte preparate na bazi noćurka (oko 3.000 mg dnevno) Nekoliko studija ukazuje na to da ova biljka (u formi dodatka ishrani) može znatno da ublaži bolove u grudima, karakteristične za PMS. Iako ulje noćurka ne može da izleči, mnogim ženama znatno pomaže da se izbore sa neugodnim tegobama PMS-a.
Uključite u ishranu laneno seme Kanadski naučnici su otkrili da svakodnevno konzumiranje dve kašike mlevenog lanenog semena (u pecivu ili u cerealijama) znatno umanjuje bol u grudima. Laneno seme takođe može da redukuje rizik od kancera jer potpomaže brži metabolizam estrogena, a time i snižava nivo hormona u krvi.
Nosite odgovarajući grudnjak Iako zvuči neverovatno, čak 80% nas to ne čini! Zamolite iskusnu prodavačicu da vas posavetuje o obliku grudnjaka i isprobajte nekoliko modela dok ne osetite (da, osetite!) koji vam najbolje pristaje.
Stavljajte tople ili hladne obloge na grudi jednom dnevno. Držite ih od tri do pet minuta.

OSNOVNI INFO
3 činjenice koje morate da znate o mamografiji
* Neophodan je jedan pregled godišnje od navršene 40. godine života. Ovaj pregled je od krucijalnog značaja, jer se njime mogu uočiti sve promene na dojka u ranim fazama.
* Pregled ne mora da bude neprijatan. Zakažite mamografiju u nedelji nakon menstruacije, kada su dojke manje osetljive i bolne.
* Silikonski implantati otežavaju pregled. Iskustvo pokazuje da silikonski ili implantati od slanog rastvora maskiraju oko 25% tkiva dojki, što svakako otežava precizno očitavanje rezultata. Kao posledica toga, pregled žena sa ugrađenim implantatima traje duže, a nalazi su manje precizni.

DNEVNA NEGA
2 jednostavna koraka ulepšavanja grudi
Baš kao i vaše lice, i vaše grudi zahtevaju svakodnevnu negu
* Uklonite akne između grudi To je prilično česta pojava jer se u ovom delu nalazi mnogo lojnih žlezda. Svakodnevno pranje antibakterijskim sapunom (koji treba da sadrži salicilnu kiselinu i biljne ekstrakte mente ili kamfora) sprečava ovu pojavu. Naročito je važno da to učinite nakon fizičkih aktivnosti, jer se bakterije koje uzrokuju akne najlakše razmnožavaju u znoju i masnoći. Ukoliko ni to ne pomogne, ujutro i uveče koristite sredstvo za čišćenje koje sadrži benzoil peroksid.
* Obavite piling jednom nedeljno blagim eksfolijatorom za lice ili telo. No, nemojte nikada da upotrebljavate lufu, jer je previše gruba za ovaj osetljivi deo tela. Nakon pilinga, naročito ako je koža dojki suva, utrljajte hidratantno mleko ili kremu.

ČVRSTE I SEKSI
Laka vežba za čvrste grudi
* S obzirom na činjenicu da se grudi sastoje uglavnom od žlezdanog tkiva (uključujući mlečne lobule) i masnog tkiva, nikakva vežba ne može da promeni njihovu prirodnu veličinu ili oblik. Ipak, moguće je da kreirate zavodljivije obline jačanjem grudnih mišića koji se nalaze ispod dojki (pektoralni mišići). Dakle, izvodite ovu vežbu bar dva puta nedeljno.

VEŽBA SA ELASTIČNOM TRAKOM
Pričvrstite središnji deo elastične trake za neki statičan predmet, skoro u ravni poda. Okrenite se leđima mestu na kojem ste pričvrstili traku i, držeći krajeve (ručke) trake u obe ruke, zakoračite napred tako da se traka zategne. Ostanite u iskoraku, ruku uz telo i šaka u nivou kukova (A). Sa laktovima blago povijenim, nagnite se napred iz kukova tako da su leđa u istoj ravni sa zadnjom nogom, zategnite stomačne mišiće i lagano podižite ruke ispred sebe, do visine grudi (B). Vratite se u početnu poziciju i ponovite vežbu. Uradite tri seta od 12 do 15 ponavljanja.

3 ZNAKA DA NOSITE ODGOVARAJUĆI SPORTSKI GRUDNJAK
Adekvatan sportski grudnjak skoro je podjednako bitan kao i efekti fizičke aktivnosti

1. Grudnjak treba da pruža dovoljnu čvrstinu. Minimalni pokreti dojki u grudnjaku sprečavaju pojavu bola, iritacije i zagrevanja. Potražite grudnjak koji ima čvrstu, ali elastičnu, traku ispod grudi širine najmanje 2,5 cm. Materijal od kojeg je napravljen grudnjak treba da sadrži od 12 do 15 procenata likra-spandeksa. Takođe, vodite računa o tome da izaberete pravu veličinu: grudnjak treba tesno da prijanja uz grudnu kost, tako da ne možete lako da uvučete prst ispod donje trake, a sa strane ne sme da se odvaja od tela.

2. Šavovi treba da budu "strateški" postavljeni. Da biste izbegli neugodna trenja i iritaciju kože na osetljivim delovima grudi, nemojte kupovati grudnjak čiji šavovi prelaze preko bradavica.

3. Grudnjak treba da "diše".
Najbolji materijal za grudnjak jeste onaj koji je prozračan i omogućava ventilaciju kože (što sprečava trenje materijala o kožu i posledične iritacije). Novi, tehnološki poboljšani materijali, kao što su "CoolMax" ili "Nike Dri-Fit" dizajnirani su tako da upijaju znoj i rashlađuju kožu.

SAVET EKSPERATA

2 razloga koja povećavaju rizik od kancera

1. Pozitivni ste na BRCA
Pozitivan nalaz na mutaciju jednog od gena za kancer dojki - BRCA 1 i 2 - povećava rizik od ovog oboljenja sa 12% na 60-85% (Geni sprečavaju ćelije kancera da se umnožavaju.) Na svu sreću, tek svaka osamstota žena nosi gen za mutaciju.

2. U vašoj porodici bilo je slučajeva kancera dojke Ako je vaša rođaka prvog kolena (majka ili sestra) bolovala od kancera dojke, onda je vaš rizik dvostruko veći; u slučaju da su dve rođake prvog kolena bolovale od kancera, vaš rizik se povećava pet puta. Opasnost je još veća, ako je vaša rođaka obolela od kancera pre menopauze ili je bolest zahvatila obe dojke.
Info: Iako žene iz crnačke populacija (Amerikanke afričkog porekla) ređe obolevaju od kancera dojki nego belkinje, kada se to desi, one gotovo dvostruko češće umiru od toga, a naročito ako su mlađe od pedeset godina. Mogući razlog: podložnije su određenim vrstama agresivnih tumora.

ZDRAVSTVENO UPOZORENJE

3 činjenice o najčešćim oblicima kancera

Svaki dan saznajemo sve više o karcinomu mlečnih kanala in situ (ili DCIS)
1. Sve veća pretnja i sve više slučajeva. Zbog raširenije primene mamografije, sve je više dijagnoza ove vrste kancera (radi se više o grupisanim kalcifikacijama nego o čvrstim grudvicama). Statistike govore da DCIS predstavlja oko 20% svih slučajeva kancera dojke.

2 razloga da i dalje vršite samopregled dojki
Uzimanje zdravlja u sopstvene ruke (bukvalno!) jednom mesečno, ili češće, može da vam spase život.
* Znaćete kako vaše dojke normalno izgledaju, kako vizuelno, tako i na dodir. Zahvaljujući tome, moći ćete da prepoznate svaku promenu. Najbolje vreme za samopregled jeste po završetku menstruacije, kada dojke nisu natečene i bolne na dodir. Lezite i postavite jastuk ili uvijeni peškir ispod ramena. Ako ćete prvo pregledati desnu dojku, onda postavite desnu ruku, savijenu u laktu, ispod glave, a levom rukom (jagodicama prstiju) nežno vršite pregled.
* Brojni slučajevi kancera dojke prvo se otkrivaju kroz samopregled. To je veliki plus, jer je rano otkrivanje svake bolesti, a naročito kancera, od presudnog značaja za izlečenje, odnosno izbor terapije.

3 NEOBIČNA SIMPTOMA KOJA TREBA OZBILJNO DA SHVATITE
Nemojte da oklevate ako primetite bilo koji od ovih simptoma - odmah zakažite pregled!
1. Otečene, crvene, tople dojke Ukoliko dojite, ovi simptomi najčešće ukazuju na mastitis, upaljene mlečne kanale. No, u retim slučajevima, ove tegobe mogu da budu indikacija upalnog kancera dojke, stanja u kojem maligne ćelije blokiraju limfne sudove u koži. Koža, takođe, može da izgleda poput pomorandžine kore.
2. Suve bradavice koje se perutaju Ukoliko ne dojite, ova pojava može da ukaže na retki oblik kancera koji se naziva Padžetova bolest. Ukoliko lekar posumnja na ovu dijagnozu - ovaj tip kancera javlja se samo u 5% od svih slučajeva kancera dojke - verovatno će tražiti da se uradi biopsija kože bradavica.
3. Iscedak iz bradavica Ovu pojavu najčešće uzrokuje papiloma mlečnih kanala - benigni tumor - koji se utvrđuje biopsijom. Ukoliko je iscedak krvav, učestao i javlja se bez pritiska na bradavicu, lekar će verovatno zahtevati biopsiju mlečnih kanala zbog sumnje na kancer ovog dela dojke.

Izvor: Lepota&Zdravlje
« Poslednja izmena: 10. Apr 2007, 11:45:08 od glviki »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Jun 2024, 01:50:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.