Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zbog sukoba struke zaustavljeno uspesno lecenje obolelih od multiple skleroze  (Pročitano 807 puta)
24. Nov 2012, 11:59:24
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Dragomir Milenković: Digli me iz kolica, i neće dalje da me leče

Sonja Todorović    | 24. 11. 2012. - 06:11h | Foto: RAS    | Komentara: 68
Nakon što su mi vaskularni hirurzi u Kliničkom centru Niš proširili venu na vratu, ustao sam iz invalidskih kolica i ponovo počeo da hodam. Sada, kada bi ponovo trebalo da idem na ovu intervenciju, zbog sukoba struke nikako ne mogu da dobijem uput za lečenje, priča za „Blic” Dragomir Milenković (45) iz Beograda, koji od 2004. godine boluje od multiple skleroze.

Sukob struke ga debelo košta: Dragomir Milenković

Metoda lečenja multiple skleroze koju je uveo tim lekara iz niškog Kliničkog centra koristi se samo u još tri medicinska centra u svetu. Pacijenti kažu da im je nova metoda promenila život i da ponovo bez problema mogu da hodaju i ne trpe bolove. Međutim, s ovakvim načinom lečenja ne slažu se pojedini neurolozi, zbog čega je u celu priču uključeno Ministarstvo zdravlja, čija se konačna odluka očekuje. A dok se to ne reši, jedino je pacijentima iz Niša omogućeno lečenje, dok ostali ne mogu da dobiju uput.

Dragomir se bezuspešno lečio od multiple skleroze osam godina. Kada je izgubio svaku nadu u ozdravljenje, niški lekari su mu uradili dilataciju.

Citat
Na listi čekanja 700 ljudi

Dosad je proširenje suženih vratnih vena primenjeno kod 2.500 pacijenata obolelih od multiple skleroze. Među njima bilo je dosta stranaca, a najviše iz Slovenije i Hrvatske. Trenutno je na listi čekanja oko 700 ljudi.

- Nakon intervencije odmah mi je bilo bolje. Više mi ne trebaju kolica i hodam pomoću štapa. I kod većine pacijenata dolazi do boljitka, kod nekih se reguliše mokrenje, kod drugih ravnoteža, prestaju bolovi. Problem je što sada ponovo treba da obavim sve to, ali nikako ne mogu da dobijem uput. Mi pacijenti znamo da se jedino neurolozi bune oko ove metode, jer nakon nje mi više nismo kandidati da učestvujemo u njihovim kliničkim istraživanjima. Zbog toga neurolozima i nije u interesu da se radi dilatacija vena na vratu - objašnjava Milenković.

Drugi problem, kako objašnjava Milenković, jeste što ova procedura može da se radi i u većini bolnica u Srbiji, ali vaskularni hirurzi ne žele da je obavljaju jedino kod obolelih od multiple skleroze.

I direktor RFZO dr Aleksandar Vuksanović ne negira da su se oko svega pobunili neurolozi, ali tvrdi da ova procedura može da se radi u većini zdravstvenih ustanova.

- Nema razloga da pacijenti iz Beograda i Novog Sada putuju u Niš, kada i u ostatku Srbije to može da se obavi - kaže dr Vuksanović.

U Kliničkom centru Niš rečeno nam je da se nadaju da će uskoro Ministarstvo zdravlja doneti rešenje u vezi s celom ovom pričom. S druge strane, nijedan neurolog s kojim je „Blic” kontaktirao nije želeo ništa da komentariše.

Zanimljiva činjenica u celoj ovoj priči je da su troškovi za lečenje jednog pacijenta metodom proširenja suženih vratnih vena oko stotinak evra, dok lečenje inteferonom, lekom koji propisuju neurolozi, godišnje po pacijentu košta između 12 i 15 hiljada evra.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Kada bi samo ljubit znala...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2387
Zastava Italy
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 23.0.1271.64
Divni doktori...koliko novca toliko zdravlja
IP sačuvana
social share
"Zasto trazis harizmu u sebi punjena ptico,mogucnost prosvjecenosti u razvratu...miris zemlje,koncentricni krugovi gluposti,ne znanja...ona dalje ne razumiju, izgleda mi da je mrtva straza...
Rekoh sebi moj Boze koliko demagogije...koliko pokradenih misli iza kojih ne stoji nista osim mrznje,sujete,vlasti, i koliko pokvarenosti treba da se izlije pred nase noge, i kakve zone prepoznavanja dovedu nas do istine prevare...
Jer rijeka nije bila rijeka u samom pocetku,i nije nuzno da ne bude ponornica do kraja...
Sta se dogadja kad' mrtvi fazani lete,kad' mrtvi fazani lete al' nijedan ne pada..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

I Am My Own Savior!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 8650
Zastava Vrčin
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.64
mob
Alcatel One Touch
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
Citat
Metoda lečenja multiple skleroze koju je uveo tim lekara iz niškog Kliničkog centra koristi se samo u još tri medicinska centra u svetu.
Говори колико је ''метода успешна''.
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.