Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 20:57:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 43 44 46 47 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zašto verujete u boga?  (Pročitano 117670 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 75
OS
Windows XP
Browser
Chrome 15.0.874.106
Super tema, prelistaću ostale strane... nego,
može li neko da mi pomogne da razumem koja je svrha religije?
Nadam se da ćete me shvatiti da ovde prevazilazim granice vere koja obuhvata našu sredinu.
Znači nisam ovde da bih to pitanje postavio na provocirajući način, omalovažavajući temu ili nekog, već me stvarno interesuje prednost vere u život posle smrti u ovom, da kažem, "materijalnom" svetu.
Vođen sa nekoliko činjenica, tipa: da se religiji uče ljudi još u ranom detinjstvu kada lakše mogu da poveruju u stvari koje ne moraju imati potkrepljujuće činjenice; da tip religije (hrišćanstvo, judaizam, budizam, hinduizam, islam...) predstavlja ili izbor u zrelom dobu ili veru prihvaćenu kao deo kulture sredune i zajednice u kojoj smo se rodili (bez naravno mogućnosti izbora)...itd - voleo bih da mi neko pomogne da shvatim, šta donosi vera u stvari koje nije moguče objasniti našim fizičkim čulima.
Šta donosi vera u bilo šta?
Ponekad poželim da jednostavno verujem u "natprirodne" stvari u koje veruju ljudi oko mene, a koje je nemoguće potvrditi ničim osim maštom i svetim pismom. Ponekad vidim tu smirenost, jednostavnost, granice koje oni ne bi da prelaze (preispitivanje, sumnja u obećane stvari nakon smrti - ili bolje reći strah).
Eto. Ponekad poželim da verujem u to. I zapitam se: pa toliko ljudi ima na ovoj planeti i toliko njih su vernici, a ja, iako sam učen tome u detinjstvu, najobičniji analitički, realan pristup stvarima neobjašnjivim za nauku, me je primorao da poništim sve te bajke. Jednostavno je sve nestalo kao i vera u Deda Mraza.

Pa me zato interesuje, koju to duhovnu korist donosi vera?
Da li neko od vas, koji ste vernici, možete da mi kažete šta to gubite ako biste se odrekli svojih verskih običaja?

EDIT: A kao doprinos temi i odgovor na pitanje ZAŠTO, mislim da se može zaključiti iz mojih rečenica.
Neki logičan odgovor, naučni  Smile zašto vernici veruju u Boga (koja god religija da je u pitanju); pa pretpostavljam da postoji i po koji naučnik, ovog doba, savremen, koji proučava nastanak planete zemlje, i koji je pored svih zakona fizike koji važe za našu planetu, pored svih racionalnih objašnjenja uzroka i posledice, vernik. Zašto?
Verovatno zato što se ne zna kako je sve nastalo, a nekako jeste. Ili sve postoji oduvek, materija i vreme nikad nisu počeli, već  Smile smo i mi, ljudi, samo dlaka koja se jedva mrda u prostoru
« Poslednja izmena: 01. Dec 2011, 01:40:04 od *Vlada* »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Svemir, bar prema zvaničnom stavu nauke jeste imao svoj početak pre 13,7 milijardi godina, a imaće i svoj kraj.
Nego, zašto ljudi veruju. Ne postoji samo jedan konkretan razlog, zapravo radi se o kombinaciji više njih. Dominantni razlog se razlikuje od čoveka do čeveka.
Neki ljudi su naučeni da veruju od malena i nikad kasnije ozbiljno ne preispitaju stavove. Drugi se boje smrti. Treći imaju problem da se suoče sa apsurdom koji čisto materijalistička koncepcija nameće. Neko poveruje nakon dugog razmišljanja i vaganja argumenata za i protiv. Poneko Boga nađe u logici i filozofiranju. Neki kažu da osećaju Boga (ovde može da važi šta je babi milo, to joj se snilo)...
Skoro svi imaju potrebu da veruju u neki koncept, bez obzira da li je on ateistički ili verski. Čovek je biće koje traži izvesnost i mrzi kada na neka pitanja nema ili ne može da nađe odgovore. Zato još uvek, kao po ko zna koji put u prošlosti, pravimo istu grešku, čvrsto se vezujemo za pojedine kocepte koje proglasimo apsolutnim istinama, i jako teško menjamo stavove.
Ovo jednako važi i za ateiste i vernike.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49983
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
Човјек све што нађе у природи дожвљава и мјери својим мјерилима. Зато ни не постоји простор за неизвјесност. Оно што никада нећемо сазнати нас се ни не тиче. Све што радимо радимо како би задовољили себе и своје прохтијеве. Није наука настала тако што смо тежили спознаји свих појединачних законитости Универзума, већ као практична дјелатност у циљу побољшања квалитета живота, како духовног тако и материјалног. Научни фрагменти тј. изоловани подаци и рјешења нас се једноставно не тичу. Људе занима читава слика, композиција свега што знамо и што можемо. Јер су појединачне могућности само средство, у крајњој линији за задовољење једног јединог циља.   
« Poslednja izmena: 02. Dec 2011, 02:51:22 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.52
Људи верују зато што не могу да провере! Ако некад успеју нешто да провере, они више у то не верују, него то знају...
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

nesto si htelaaa ???

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 466
OS
Windows XP
Browser
Chrome 15.0.874.121
mob
Nokia 
Veruju zato sto su neobrazovani, ogroman broj naucnika su naravno ateisti,koji  odbijaju  postojanje natprirodnih bica sa neba.

Dovoljno je da imas IQ na nivou osnovca pa da ti bude jasno da je prica od bogovima ( ima ih preko 1000 danas u koje ljudi veruju ) glupava, zaoostala i pre sveka prazna....Ko moze da poveruje u pricu o starosti zemlje od 6000 godina, pricu o nekom potopu posle koga su tri nojeva sina napravila celokupnu danasnju populaciju, ljude koji nastaju iz prasine, pa zive 930 godina, devica koje zakeve sa duhovima, a koji je u isto vreme i njen sin....ostim sto je prazna, prica o liku sa neba koji kaznjava lose, a nagradjuje dobre je i uzasno degradirajuca, u ravni je sa pricom o deda Mrazu, razlike nema...osim sto se od Deda Mraza ljudi oproste sa 10-tak godina....U Bogove veruju ceo zivot, umesto da se upoznaju sa fizikom, biologijom, hemijom ostaju na nivou na kojem su  bili i  pisci biblije....neobrazovani, priglupi, ograniceni....

U 21.veku, verovati u natprirodna bica je prvenstveno odlika slabica, ljudi koji nemaju dovoljno energije, znanja i pameti da OBJEKTIVNO sagledaju sve cinjenice.....da boga nema, mislis drugacije.....molim za DOKAZ  Smile ( slika na godovima drveca se ne racuna )
IP sačuvana
social share
"Zar da se stidim Srbije"----Novak Djokovic............
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7242
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
ostim sto je prazna, prica o liku sa neba koji kaznjava lose, a nagradjuje dobre je i uzasno degradirajuca, u ravni je sa pricom o deda Mrazu, razlike nema...osim sto se od Deda Mraza ljudi oproste sa 10-tak godina...
Pih, ja mogu da ti donesem gomilu poklona koji su dokaz da Deda Mraz postoji.
I kako to da sam poklone dobijao samo onih godina kada sam bio dobar?
I ako Deda Mraz ne postoji, zašto ga negirate?
Ako Deda Mraz ne postoji, nema ni morala i lepog ponašanja.
Čovek misli da može da razume ono što je veće od njega a zaboravlja da je Deda Mraz prvo sebi stvorio bradu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

nesto si htelaaa ???

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 466
OS
Windows XP
Browser
Chrome 15.0.874.121
mob
Nokia 
Rekoh DO desete godine, ne posle  desete ( tada je vec faza za boga )  Smile

Mozes, mozes,  dokazi ce sigurno biti snazni poput onih o bradonji sa neba  Smile Smile Smile, cek kad pricamo o dokazima koji one bese ( ako izuzmemo cuvene, i naucno potvrdjene pojave dzizusa na panjevima  Smile )  ? Javio se babi u snu, dva popa ga videli na nebu, proplakala ikona za dzizusovim mukama, osecam ga, ti to ne razumes ( moj omiljeni ).....panjevi su ipak vrhunski dokaz, ipak u 14.veku i nemozemo da ocekujemo neku jacu potvrdu......

ps. Deda Mraza ti je glumio cale/deda....poklone nisi dobijao jer nije bilo love.....tacka prosto kao pasulj....elem, Da li jos verujes u deda Mraza....iskreno.....a u Boga ?  Smile
IP sačuvana
social share
"Zar da se stidim Srbije"----Novak Djokovic............
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7242
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0

ps. Deda Mraza ti je glumio cale/deda....poklone nisi dobijao jer nije bilo love.....tacka prosto kao pasulj....elem, Da li jos verujes u deda Mraza....iskreno.....a u Boga ?  Smile
Nema to veze sa godinama...hiljade ljudi su videle Dedu, ali nisu shvatile da je to baš on, a ne neki glumac.
Ovo sa ćaletom nema logike, jer zašto bi mi poklanjali nešto u ime drugog...mogli su sami da mi kupe poklone da ih više volim.
Uz to...Deda je važniji od Isusa, jer Isus je kazao da budemo kao deca. Sigurno više dece vole Dedu od Isusa i da se njih dvojica pojave na ulici raširenih ruku, više dece bi pritrčalo Dedi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Apple 
Super tema, prelistaću ostale strane... nego,
Nadam se da ćete me shvatiti da ovde prevazilazim granice vere koja obuhvata našu sredinu.
Znači nisam ovde da bih to pitanje postavio na provocirajući način, omalovažavajući temu ili nekog, već me stvarno interesuje prednost vere u život posle smrti u ovom, da kažem, "materijalnom" svetu.
Vođen sa nekoliko činjenica, tipa: da se religiji uče ljudi još u ranom detinjstvu kada lakše mogu da poveruju u stvari koje ne moraju imati potkrepljujuće činjenice; da tip religije (hrišćanstvo, judaizam, budizam, hinduizam, islam...) predstavlja ili izbor u zrelom dobu ili veru prihvaćenu kao deo kulture sredune i zajednice u kojoj smo se rodili (bez naravno mogućnosti izbora)...itd - voleo bih da mi neko pomogne da shvatim, šta donosi vera u stvari koje nije moguče objasniti našim fizičkim čulima.
Ponekad poželim da jednostavno verujem u "natprirodne" stvari u koje veruju ljudi oko mene, a koje je nemoguće potvrditi ničim osim maštom i svetim pismom. Ponekad vidim tu smirenost, jednostavnost, granice koje oni ne bi da prelaze (preispitivanje, sumnja u obećane stvari nakon smrti - ili bolje reći strah).
Eto. Ponekad poželim da verujem u to. I zapitam se: pa toliko ljudi ima na ovoj planeti i toliko njih su vernici, a ja, iako sam učen tome u detinjstvu, najobičniji analitički, realan pristup stvarima neobjašnjivim za nauku, me je primorao da poništim sve te bajke. Jednostavno je sve nestalo kao i vera u Deda Mraza.

Da li neko od vas, koji ste vernici, možete da mi kažete šta to gubite ako biste se odrekli svojih verskih običaja?

EDIT: A kao doprinos temi i odgovor na pitanje ZAŠTO, mislim da se može zaključiti iz mojih rečenica.
Neki logičan odgovor, naučni Smile zašto vernici veruju u Boga (koja god religija da je u pitanju); pa pretpostavljam da postoji i po koji naučnik, ovog doba, savremen, koji proučava nastanak planete zemlje, i koji je pored svih zakona fizike koji važe za našu planetu, pored svih racionalnih objašnjenja uzroka i posledice, vernik. Zašto?
Verovatno zato što se ne zna kako je sve nastalo, a nekako jeste. Ili sve postoji oduvek, materija i vreme nikad nisu počeli, već Smile smo i mi, ljudi, samo dlaka koja se jedva mrda u prostoru

Zeleo bih da napisem kratak odgovor koji ce da zadovolji  Vernike i Naucnike ,

Posto je ceo Univerzum povezan na skali ispod atomske ,Svaki covek koliko god mali on bio na neki nacin doprinosi promeni u Univerzumu sa svojom postojanoscu i sa svojim mislima i verom i svojom obzervacijom,

Te male fizicke promene su proverene i registrovane i samim tim dokazane .
" ako vrsis obzervaciju eksperimenta ti svojom obzervacijom utices na ishod tog eksperimenta "

Razliciti Religiozni putevi su samo nacin za postizanje boljeg fokusa koji sluzi centralizovanju ideje o
sveobuhvatnosti , sveprisutnosti  ,svepripadnosti  svemira koji nas okruzuje to jest "Boga" .

Problem je u tome sto svi imaju drukciju predstavu sta bi on trebao da predstavlja .
Covekova osnovna podela na kojoj je zasnovao principe svoje moralnosti je konstantna borba
 izmedju snaga zla i snaga dobra .

Oduvek je postojao vrlo zdrav ekvilibrijum izmedju dobra i zla ,

Problem je da se kao i u zivotu tako i u religiji ovaj termin gubi kao i granica,
izmedju  onoga sto je naocigled pogresno i onoga sto je na ocigled dobro .
Posto sam rodjen u Pravoslavlju uzecu Hriscanstvo za primer ,

U staroj bibliji YHVH je Bog koji je osvetoljubiv ,ljubomoran ,homofobican ,Ubica i Arsenista koji kaznjava po neki put jer je neko zasluzio a po neki put samo sto mu je to volja il cak i za opkladu .
U Starom zavetu brojeci zrtve nastradalih licno od strane Boga ima negde oko 2.5 miliona ,
To je sasvim pristojan broj za recimo nekog osvajaca ,naravno reci ce neko , za sve su oni sami krivi ...
Kasnije U Svetom pismu Bog se vise ne ponasa kao tinejdzer zeljan krvoprolica i osvete vec postaje milosrdan ,
pun razumevanja i pun ljubavi spreman da oprosti sve svakom ,dovoljno je samo iskreno se pokajati.
Dakle karakter Boga je ocigledno na neki nacin evolvirao ,
To opet nista ne mora da znaci ljudskoj rasi koja je tek dosla na scenu ove planete,
Gledano u duzem vremenu Ljudi ce verovatno nestati zauvek sa lica zemlje .

Ali dok smo tu svaka nasa misao i akcija izaziva jednako suprotnu reakciju ,dakle po treoriji kvantne fizike ili po ucenju haos magije ,svaka posledica ima uzrok .
Lepota je u tome sto granica izmedju verske teologije i Fizike jednostavno sve bledja ,
a to je pocelo sa francuskim eksperimentom koji je dokazao ne-lokalnost elemenata .
Kakvo je to fenomenalno otkrice mnogi ga jos uvek ne razumeju ali otvara toliko puno novih mogucnosti .

Dakle covek svojim mislima doprinosi nista manje nego krajnjoj sudbini starog i pocetku novog univerzuma ,
Koliko ce za covecanstvo taj put da traje ? Verovatno ce biti kraci nego sto mnogi veruju .
Nije Vazno, Krajnji cilj je neizbezan i neminovan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia Luvmya 520
Uzrok sudbine onih ciji zivoti su proizvod tog uticaja.
Citat
Ne postoji prednost jednog zivota kojeg ocekuje smrt u odnosu na drugi zivot kojeg takodje ocekuje smrt.
Citat
euforiju koju je donela halucinacija koju nije prouzrokovala halucinogena supstanca koja se moze naci van coveka.
Citat
Kako mozes da pozelis da sam sebe ombanjujes ako nemas mogucnost neshvatanja da je to obmana ?
Vernici su ljudi koji ne shvataju da verovanje koje imaju nije stvarnost i nikada nece biti posto nikada nije ni bilo.
Citat
Ne postoji covekova materijalna korist, a ne "duhovna".
Kada bi se vernici odrekli verskih obicaja onda bi oni izgubili status vernika.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 43 44 46 47 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 20:57:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.