@Duh sekire i dalje mi ne odgovaraš na vrlo jednostavno pitanje. Šta ti misliš?
aj hvala, evo pokušaću redom.
1. nije stvar u emociji, da je emocija sad bih proglašavao sve za izdajnike i kleo se u majčicu rusiju (eh ta lada niva).
2. Upravo Srbija odlučuje o tome da li će ući u EU. Nije EU potpis na papiru i bla bla, da ne ponavljam 1000ti put. Članstvo kao takvo ništa ne znači, EU (a bogami i NATO kojeg više niko ne pominje) znači u najmanju ruku bolju startnu poziciju za nas ka nekom boljem životu. Znači takođe i savez sa zemljama koje odlučuju o tome šta se dešava u svetu (i to nepravedno po nas). Srbija bi članstvom za početak mogla da bar formalno utiče na neke odluke i primanje npr. kosova u neke institucije. Mogla bi da pošalje u okviru eulexa naše ljude bar na severni deo kosova, mogla bi da "pomogne" albancima da shvate kako im je u srbiji mnogo bolje da žive. MOgla bi kada bi bila u EU i na šengen listi da daje srpske pasoše albancima...
Mogla sve ono što može ako nije u eu i još mnogo više. Ne vidim kako bi nam bile vezane ruke, kako bi smanjili manevarski prostor ulaskom u eu. Ne moramo mi da priznamo kosovo da bi ušli u eu, do sada su svi ugovori sa eu popisivani samo za teritoriju srbije bez kosova. A srbija jeste međunarodno prznata. Rezolucija 1244 i dalje stoji ko što je stojala i pre i to su se svi složili, mada je različito tumače. Kako ćemo da ih ubedimo da je tumače onako kako mi hoćemo ako smo protiv njih?
Шта мислим о чему? О Европи као појму, о "европским интеграцијама", или можда "евроатланским", о одбрани Косова у Србији??? Мислим да сам доста тога већ рекао.
Није ствар у емоцији?! Па имам ја мало дуже памћење од кокоши, па се сећам кад је Б92 прогањао све који нису хтели да жале због Сребренице. Сећам се како је проглашаван за примитивца и екстремисту свако ко је доводио у питање "европске вредности", укључујући ту и геј бракове. Наравно, и свако ко им нешто каже, њима са Б92. Сећам се како их је председник (да ли свих грађана?) Тадић "узимао у заштиту" кад су као били угрожени - ово последње кажем зато што није то обични медиј, бла-бла, то је много јака институција. И сад су стварно угрожени, и нека се крију иза пандура. А ја ћу подсећати на њихове накарадне идеје и борити се против тих идеја до коначне истраге
Србија не одлучује о томе да ли ће и када ући у ЕУ, о томе одлучује ЕУ. Засада, све државе појединачно, само једна је довољна да блокира процес. А ти ме подсети ако нисам приметио када нам је ЕУ нудила пуноправно чланство!? Да ли је био референдум о томе, пошто је обично референдум пре учлањења неке земље. Дакле, ЕУ бирократија је нешто помињала неки споразум који је овде испао контраверзан. Кажем помињала, јер споразум није ни понуђен. Холандија је колико се сећам ставила вето. А неки следећи вето може Србију да чека на било којој следећој степеници. Сасвим је блиско памети, односно логично, да нека чланица ЕУ поставити признавање Косова као услов. Иначе, реци ми од када Турска има такав споразум са ЕУ, па још није чланица.
Даље причаш о чланству, које је, како видимо голуб на грани, или зец у шуми, мислим да даље метафоре нису неопходне. А ја те питам: Како конкретно појачавамо позицију на Косову "интензивирањем европских интеграција", односно потписивањем неког споразума са ЕУ, сада, или за пар месеци, док се државе двоуме да ли да признају Косово?!? Узгред, двоуме се државе ван ЕУ, у тој организацији осим оних пет који су рекли да свеједно неће, остали су признали или то намеравају.
Слање наших људи у оквиру "еулекса" је де факто признавање "фактичког стања", ондосно агресије на нашу земљу, коју су извршили НАТО и ЕУ. То наша влада, за сада ни ДС, неће урадити.
Мој став је да до јесени треба да било које питање интеграција са ЕУ буде на леду, могу објаснити зашто. А сад да видимо шта се добија "интензивирањем" у овом историјском тренутку.
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима... Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу. Јамага Соко
šta ti misliš kako je lakše vratiti kosovo, to bre pitam, kakav b92 sad???
turska je neki specijalan qurac pridruženi član još od EZ, i dobar je primer kako je moguće biti i tamo i vamo.
Nisam, mislim, nigde reko da treba sad odmah i po svaku cenu trčati u eu, držati odnose na ledu do jeseni nije loše, ono što je mene iznerviralo je stav da nikad u EU, ni približiti se nego sa rusima do pobede, ajde molim te...
I dalje tvrdim da odlučuje srbija o tome, bitno je da mi hoćemo u EU, bitno je da smo mi na putu "evropskih vrednosti", bitno je da oni koji odlučuju vide nas kao saveznika, ne kao neprijatelja.
Zar nije SPP korak ka punopravnom članstvu i Holandija se buni i stopira proces zbag haga, a ne kosova, i kad bi ispunili taj zahtev ili ubedili njih da ga promene, ne bi se više bunili. i holandija je bila jedina koja se bunila. Taj kontraverzni sporaznu je nespretno nuđenje evrope nama bilo čega, samo da nam ponude nešto pred izbore.
Citat
Слање наших људи у оквиру "еулекса" је де факто признавање "фактичког стања", ондосно агресије на нашу земљу, коју су извршили НАТО и ЕУ. То наша влада, за сада ни ДС, неће урадити.
stani malo zar se mi ne pozivamo na 1244 stalno, to je pravni okvir za trenutno stanje (pre proglašenja, mada proglašenje ima smisla samo ako ga priznaju), a evropa tvrdi i za slanje evrolexa. Oni to tako tumače, i tamo će biti taj isti evrolex, možemo mi da se pravimo da neće. I jeste priznavanje faktičkog stanja - da na kosovu postoje strane trupe i da mi trenutno nemamo na kosovu nikakve ingerencije, zar nije to odavno priznato, to nije priznavanje nezavisnosti kosovoa, srbija to nikada neće uraditi.
Pozicija gde smo mi, aj "prijatelji" eu i pozicija gde smo mi protivnici eu drastično menja naše mogućnosti za odbranu kosova.
Najjednostavnij i najgori razvoj situacije, priznaju Kosovo na kraju svi iz EU i prime ga u članstvo EU i NATO. Mi se u tom scenariju vraćamo na kosovo kad?
Hajde da nadjemo stvari u kojima svi mozemo da dobijemo. Hajde da ne nadjemo stvari, da se sporimo, gde neko moze da izgubi Mi se lako ujedinimo protiv nekoga, a nikako da se ujedinimo za sebe. Hajde da se ujedinimo za sebe, pa kada uradimo sve sto mozemo za sebe, onda cemo se deliti. I taj dan nece nikada doci, jer cemo uvek imati sta da uradimo za sebe..." Zoran Djindjic
Srbi ne mrze Evropu. Kako mozemo mrzeti kontinent na kome smo mi. Dakle, Srbija je i geografski i politicki Evropa. Kako da mrzimo sami sebe? Jeste da su odnosi zeznuti posle Kosova, ali vecina Srba je za Evropu.
Da li je u Srbiji na dnevnom redu pitanje nacionalnog identiteta?
Kada sam u maju 2001. godine u „Helsinškoj povelji“ pročitao izraz „evro-Srbi“ slatko sam se nasmejao. U uvodniku tog broja, naime, stajalo je da u Srbiji, osim Srba, žive i izvesni „evro-Srbi“. Oni naseljavaju, pisalo je tamo, uglavnom Vojvodinu i Beograd i igraju „glavnu ulogu“ u evropeizaciji Srbije. Što je, valjda, u Srbiji više tih evro-Srba, a manje onih „običnih“ Srba, Srbija će pre ući u Evropu.
Ideja o pretvaranju Srba u evro-Srbe izgledala mi je tada bizarno. Nacionalni identitet je nešto poprilično postojano i ne može se tek tako menjati, mislio sam. A onda se dogodila Crna Gora. Tamo je, još 1997, ogromna većina ljudi delila veći komad svog identiteta sa nama. Bili su deo iste istorije kao i mi, pisali istim pismom, navijali za iste timove... Tada je tamošnja vlast stala iza projekta nacionalnog preumljenja. Do 2002. godine elita je gotovo sasvim „montenegrizovana“. Do 2006. montenegrizovano je i dovoljno naroda da se dovrši razdvajanje. Crna Gora sada stvarno izgleda kao država nekog drugog naroda. Naroda koji nema srpsku istoriju i smeta mu srpsko ime u nazivu crkve ili jezika.
Kako je to postignuto? Kako je tolikom narodu „prelomljen mozak“? Odgovor je jednostavan: razvojem i učvršćenjem poželjnih stereotipa. Na jednom kraju nalazili su se negativni stereotipi. Oni su isključivo bili vezani za Srbiju i Srbe. Svi ih znamo: „nasilni“, „zaostali“, „krivi za ratove“, „hegemonisti“, „izvođači genocida“... Na drugom kraju stajali su pozitivni stereotipi, naravno o Evropi i Evropljanima: „razvijeni“, „tolerantni“, „miroljubivi“, „napredni“... Ovi stereotipi nisu utuvljivani samo beskrajnim ponavljanjem. Oni su bili praćeni i ekonomskim potkrepljenjem. Biti sa Srbijom donosilo je sankcije ili besparicu. Biti sa Evropom, biti „Montenegrin“, značilo je imati novca – od „suporta za unapređenje lokalne uprave“ do „fija za facilitatore i program-asistente“.
Ko ne želi da bude dobar i voljen? I ko ne želi da dobro živi? Kada se stvari tako postave, izbor dolazi sam od sebe. Lepo je i lako putovati u Brisel ili dočekivati u luci „Ruzvelt-DDG 80”. Lepo je i lako biti Montenegrin. Iza tebe stoji država, iza tebe stoji EU, iza tebe stoji „Ruzvelt-DDG 80”. A biti Srbin-Crnogorac? To znači biti sam, biti po strani od poslova, znati da za tvoju decu nema državne službe , gledati svoje pismo samo na porodičnom grobu i bojati se da ćeš na vratima svoje crkve sutra zateći novog, nepoznatog sveštenika koji će ti reći: „Priđi, Mašane, stigla je i tebi sloboda.”
Crna Gora i projekat „Montenegrin“ dolaze mi, ovih dana, često na pamet. Pogotovo kada čujem kako Kosovo nema veze sa našim identitetom. Uopšte, ne smejem se više identitetskom inženjeringu. Naučio sam da to radi. Gledam kako isti mehanizam negativnih i pozitivnih stereotipa i ovde melje. „U Srbiji je zabeležen jedan veoma redak psihološki fenomen“, začuđeno primećuje jedna profesorka psihologije – „negativni autostereotipi“. To je ono kada ljudi svoju sopstvenu grupu vide kao „glupu“, „zaostalu“, „primitivnu“, „idiotsku“... Obično etničke grupe imaju pozitivne stereotipe o sebi, a negativne o drugima. Vrlo retko se dešava da se negativni stereotipi razviju prema svojoj sopstvenoj grupi. Za to je potrebno više strašnih, traumatičnih iskustava, za to je potrebno „utuvljavanje ponavljanjem“. Tada mnogi žele da napuste grupu. Negativni autostereotip je jasan znak krize identiteta i neizbežni uvod u njegovu promenu. Postaje se neko drugi. Postaje se – „evro-Srbin“.
„Srbin sam i ne podnosim ćirilicu! Hoću latinicu! Osećam se ugroženim od države Srbije“, piše jedan posetilac sajta B92. Dobrodošao. „Građansko društvo (jeste ovde) daleka budućnost, a Srbi su ksenofobičan, zatucan i primitivan narod“, piše druga posetiteljka. Dobrodošla. „Možda moja mala nacionalna svest još nije ustala sa noše, ali osećam da i to malo g... nacionalnog ponosa koji ponekad osetim neverovatno smrdi“, piše jedan B92 „bloger“. Dobrodošao. Evropa baš čeka na sve vas koji „ne podnosite ćirilicu“, mislite za neki narod da je „zatucan i primitivan“, a za svaki nacionalni ponos verujete da „neverovatno smrdi“.
Što se mene tiče – pa makar nikad ne ušao u Evropu – držaću se mišljenja da Srbi nisu ništa pametniji, ali niti išta gluplji od drugih naroda; neću Srbiju smatrati najboljom zemljom na svetu, ali ni „crnom rupom iz koje treba otići“; neću se zanositi idejama o „najstarijem pismu“, ali ni izbegavati da pišem istim slovima koja su koristili i moj otac, i deda, i pradeda. I znaću tačno šta ću da uradim ako me na ulazu u crkvu sačeka neki novi, nepoznati sveštenik koji će da mi kaže: „Priđi, Antoniću, stigla je i tebi sloboda“.
kad ste vec pocheli da citirate pokojnog führera ,da vidimo shta je on mislio o nama :
The Serbs are the only eternally consistent people in the Balkans.They alone have the strength and the ability to keep pursuing their pan-Serbian aims.
mislim da bi ovde neki trebalo da se stide shto su nedostojni svojih predaka o kojima hitler ovde govori.
Па што твој покојни фирер није створио велику Србију, него геноцидну ндх ? Зашто би у православним Србима видео веће следбенике, када су Хрвати његова католичка браћа.
« Poslednja izmena: 27. Feb 2008, 19:53:35 od Гамбино »
Da, da blago nama sa radikalima ... samo znate da otvarate teme tipa "zasto mrze ove, zasto mrze one". Jedino sto tako "pametni" znate da radite je da mrzite i smanjujete SRbiju. Program SRS-a se zasniva na mrznji, pa pogledajmo samo kakvi likovi otvaraju teme na forumu tipa "Zasto mrze..."!?
Samo nam vi trebate, da omrznemo 95% planete Zemlje i da jednom nestanemo sa iste ...
Interview - Bebi Dol: Skoro me je gospođa iz komšiluka koju stalno pozdravljam sa dobar dan pitala: „Je li, je l’ ti to mene provociraš?“ nidzo, svaka cast Edit by latifovich: Potpis uklonjen zbog duzine!
Da, da blago nama sa radikalima ... samo znate da otvarate teme tipa "zasto mrze ove, zasto mrze one". Jedino sto tako "pametni" znate da radite je da mrzite i smanjujete SRbiju. Program SRS-a se zasniva na mrznji, pa pogledajmo samo kakvi likovi otvaraju teme na forumu tipa "Zasto mrze..."!?
Samo nam vi trebate, da omrznemo 95% planete Zemlje i da jednom nestanemo sa iste ...
Прошири своје видике, С.А.Д. и Е.У. није цео свет, планета земља, универзум.
Ne lupetaj ... sta Srbija ima da trazi na istoku (Aziji), ako ne uspe tamo gde prirodno pripada u Evropi? Samo moze da bude gubernija ... nista vise, bukvalno.
Zato ti kazem, svesna sam da si radikal i da ne kapiras neke stvari (ili neces), ali jednostavno, nisi u pravu ...
Interview - Bebi Dol: Skoro me je gospođa iz komšiluka koju stalno pozdravljam sa dobar dan pitala: „Je li, je l’ ti to mene provociraš?“ nidzo, svaka cast Edit by latifovich: Potpis uklonjen zbog duzine!
Ти представљаш снаге прошлости и безумља, још увек Азију замишљаш као неку мочвару, али погледај како напредује Кина, а где је догурао Јапан и Јужна Кореја. Ја нисам споменуо Азију, већ цео свет уместо запада (евро-америке).
Samo ti nemoj da mi pricas o snagama proslosti i bezumlja i sve ce biti ok.
Ti nikako ne kapiras (ili neces) da ne moze Srbija da gradi sebe u Aziji ili Africi .... sta ja tebi dalje da pricam, ako to ne kapiras!? Mislim da nema smisla
Totalno je nebitno ko je u vecini, znam na koju vecinu mislis (u ljudstvu? pa nije ti ovo 12. vek) ... druge stvari su vazne ...a li kazem ti, besmisleno je da ti objasnjavam, kad imas takav nakaradni stav.
« Poslednja izmena: 27. Feb 2008, 21:15:58 od littlegirl1 »
Па што твој покојни фирер није створио велику Србију, него геноцидну ндх ? Зашто би у православним Србима видео веће следбенике, када су Хрвати његова католичка браћа.
pokojni führer je nudio srbima mnoogo vishe nego shto sada imaju (trojni pakt i tako to ) . bilo bi lepo da malo prochitash istoriju pre nego shto pochnesh da komentarishesh ...
bash zbog takvih pametnjakovica i kvazi-patriota koji su se drali "bolje grob nego rob" i "bolje rat nego pakt" -a sve pod uticajem judeo-masonskih krugova oko generala simovica - hitler je i postao protivnik jugoslavije i srba .