Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 00:00:12
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 104 105 107 108 ... 261
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Зашто мрзе Е.У. ?  (Pročitano 382065 puta)
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Samsung Galaxy IIs
Cigare skuplje za 120 dinara Smile

EU nema alternativu!

Nije loše za početak ! Cena kutije cigareta ne sme biti ispod 5e.
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 177
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
Meни се свиђа економски аспект евро-интеграција али не и политички аспект ЕУ интеграција.
Ја сам за такву заједницу европских држава у коме ће остати заједничко тржиште, у коме ће остати добри европски стандарди, прописи и процедуре али у коме ће већи део политичког суверенитета остати државама чланицама.
И да, таква европска заједница се мора простирати од Лисабона до Урала, што значи да мора обухватати и нама братску Русију, Украјину, Белорусију, Јерменију, Абхазију, Јужну Осетију и Моладавију, како би за мене била прихватљива.

НЕ ЕУ, да заједничком тржишту и да (другачијој) заједници европских држава !
« Poslednja izmena: 23. Jun 2011, 21:37:59 od ShommySRB »
IP sačuvana
social share
Маштам о Србији без Г17.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Sony xperia
EU i njene "tajne", sta o tome kazu i pisu komsije, mozete videti ovde.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Qtek 小米
Никола Тензер: Сан о уједињеним европским државама потпуно пропао

недеља, 26. јун 2011.

Држава ће се афирмисати на међународној сцени, највероватније на штету регија и на штету неких међународних организација које ће ослабити, каже Никола Тензер, француски политиколог, иначе и високи државни службеник, који је ове године у јануару објавио и књигу „Свет на хоризонту 2030“. У Француској је познат као либерал и левичар који пледира за европску ствар и често је учесник многобројних телевизијских дебата и трибина.

Већ више пута је гостовао у Београду и, према сопственим речима, овде има много пријатеља, као што има и много Срба пријатеља у Француској и у САД. Један је од оних који свим силама гура Србију ка проширењу ЕУ и замера француским интгелектуалцима и политичарима што немају довољно јаку свест о томе да Европу треба проширити. Покушава да ради на томе мада и сам тврди да ће политичка димензија Европске уније у будућности неминовно слабити.

Како ће свет изгледати за 20 година? Боље или горе?

Када сам потписао уговор за штампање књиге „Свет на хоризонту 2030. године”, а то је било 2006. године, имао сам песимистичко виђење будућности, а данас сам умерени оптимиста. Мислим да идемо према једном стабилнијем свету, у коме ће бити мање великих, озбиљних конфликата, и у коме ће бити боље регулисани различити проблеми као што су енергија, располагање и приступ сировинама. То ће бити свет у коме ће много више земаља имати развијенију економију, биће много више земаља које ће осећати одговорност за своју зону и покушаће да у њој обуздају конфликте. Истовремено, све то неће довести до нестанка одређених ризика који и сада постоје.

Који су највећи ризици?

И даље ће постојати ризик од тероризма, увек ће бити грађанских ратова и конфликата у неколико зона у свету. У старој Европи, нажалост, и даље се прибојавам и екстремиста и националистичких покрета. Национализам ће увек бити присутан у балканској зони, у земљама попут Мађарске или Румуније, у једном малом делу Пољске вероватно. Кад је реч о екстремизму, видим да он, нажалост, расте и у Француској, у Холандији, у Белгији, мало и у Немачкој, у Италији, наравно на различите начине. То је једна од највећих мука с којима ћемо морати да се суочавамо у будућности и мислим да ће временом сваки национализам да постане специфичност старе Европе, што је супротно идеалима европске интеграције. Имам утисак да у већини азијских земаља, у Латинској Америци, чак и делу централне Азије постоји јака национална свест, понос, али тај национални понос се пре свега оријентише на развој економије, на сарадњу с другим земљама, која је неопходна за сопствени успех и моћ, а никако није окренута ка затварању и изоловању од других.

Кад кажете да ће се државе афирмисати на рачун регија и међунардоних организацвија, мислите ли ту и на Европску унију? Хоће ли она опстати?

На једном предавању у САД направио сам три велика сценарија о ЕУ. Један је црн који је могућ али надам се да није вероватан. Он подразумева пораст национализма у Европи, пуцање еврозоне, недостатак консензуса о заједничком европском буџету и можда све мање поштовање сопствених одредница и правила ЕУ од стране земаља чланица. Уз све то можда и пораст криминала и корупције, као што видим у Бугарској и Румунији, који је потпуно недопустив. Други је ружичасти сценарио, оптимистички, који је такође могућ али бојим се да је и он мало вероватан. Дакле, крај финансијске кризе у ЕУ, избори који ће се завршавати тиме што ће екстремисти и националисти добијати мало гласова, појављивање нових лидера који могу да имају одређену визију за Европу, европски буџет који расте, ширење европске идеје, још брже проширење Европске уније, пре свега мислим на цео Балкан, на Турску… И онда следи средишњи сценарио.

Који је и највероватнији?

Да, јер подразумрева чување еврозоне, контролисање буџетске кризе и пут придруживања нових земаља, чак уз фазе „горе-доле“, у којима час има више наде час мање, али сигурно корачање ка том циљу уз један стабилан европски буџет. То је сценарио по коме немамо европског лидера, али макар имамо свест на нивоу шефова држава да треба наставити европским путем. Дакле, немамо бриљантну Европу, уједнињене европске државе то је сан који је потпуно пропао, али ипак се напредује у интегрисању што је по мом мишљењу веома важно. Мислим да Европа никада неће имати заједничку политику, па самим тим ни ефикасност у решавању криза. Чак ни по најоптимистичнијем  ружичастом сценарију идеја да се може имати заједничка спољна политика једне Европе, која има 27 или 32 или 33 чланице, потпуна је илузија.

Кажете да Европа нема лидера?

У Европи немамо лидера који ће дугорочно моћи да спроведе неки план и који је способан да да виђење сопствене земље у наредних десет година, а да при том оно буде спојено с виђењем ЕУ. Сматрам да немамо лидера ЕУ. У Европском савету и у Европксоој комисији немамо некога ко би био способан да превазиђе те уске оквире своје земље и да представи неко дугорочно виђење. Бојим се да је то данас један од највећих проблема Европе. Кад кажем Европе мислим на Европу у најширем смислу, на Европску унију али и на земље које претендују да буду чланови. Када погледате мало уназад, видите да данас нема некога као што је био Де Гол, или Шмит, Черчил или чак у почетку Тони Блер, али само у почетку његове каријере, или као Фелипе Гонзалес у Шпанији, или као Обама у САД упркос свему, или као Ердоган у Турској иако можемо да се не сложимо...

Говорећи о будућности света, ви помињете „нови тип лидера“?

Афирмисање држава ићи ће руку пор руку са стварањем једне нове лидерске елите. Видео сам много таквих лидера у Азији и Латинској Америци који су много више интернационализовани, много отворенији ка свету тако да ће се њихове државе афирмисати али не једна против друге него ће се осећати одговорним за све комерцијалне, инетлектуалне и политичке односе које ће створити са другим земљама.

Које ће још међународне организације слабити?

Дакле, УН, НАТО, ЕУ у својој политичкој димензији, апсолутно ће слабити, док би с друге стране требало да јачају све специјализоване организације, на пример светска банка, све регионалне развојне банке, цела ЕУ али у оним техничким секторским сегментима, Уницеф... Један од највећих изазова јесте да добијемо једну интегрисану организацију која ће се бавити сировинама и енергијом.

Да ли ће опстати НАТО?

НАТО данас има проблем сопственог постојања. Мислим да ће он да настави да постоји, бар кад је реч о војним питањима, јер може да реагује у одређеним крзиним ситуацијама, али не треба заборавити да је НАТО некада требало да буде и нека врста политичке заједнице. Сада по том питању не представља ништа. Ако погледамо последњу кризу у Либији и видимо колико различите ставове имају многе земље, чак и да не помињем Турску него само оне у оквиру ЕУ, видимо дакле слабост таквог модела. Мислим да ћемо у наредних 20 година присуствовати деградацији НАТО-а чак и у најоптимистичнијем сценарију. Боље предиспозиције за будућност имала би можда нека друга врста организације, у којој би Руси требало да одиграју једну перспективнију улогу.

Разговарала: Гордана Поповић

(Политика)
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.100
nema pojma ovaj tenzer,UN ne da nece slabiti vec ce izrasti u svetsku vladu
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Samsung Galaxy IIs
Pa sunce mu njegovo taj NATO i EU propadaju vec dvadeset godina, hoce li vec jednom propasti ?  Smile

Prvo su trebali propasti 91', pa 93', pa 99', pa 2008-e, pa 2010-e,pa  sada 2011-e.
Pa dokle vise ?
IP sačuvana
social share

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.50
Pa sunce mu njegovo taj NATO i EU propadaju vec dvadeset godina, hoce li vec jednom propasti ?  Smile

Prvo su trebali propasti 91', pa 93', pa 99', pa 2008-e, pa 2010-e,pa  sada 2011-e.
Pa dokle vise ?

написао си овакав исти пост бар 200 пута
знам да си глуп и неписмен а тако се не иде у еу Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0

Pa dokle vise ?

Razumi ga,ipak je on botina...
« Poslednja izmena: 27. Jun 2011, 17:46:29 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Samsung Galaxy IIs

Pa dokle vise ?

Razumi ga,ipak je on botina...

Razumi me, ja sam samo nestrpljiv, hocu da vidim propast neprijatelja i stvaranje jedne nove mega-imperijalne sile.
IP sačuvana
social share

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
bagovi su zajebane stvari...  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 104 105 107 108 ... 261
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 00:00:12
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.226 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.