Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Sep 2025, 00:00:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zasto idete u crkvu?  (Pročitano 19364 puta)
Svakodnevni prolaznik

442 do Beograda,gume shkripe bluz...

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Novac je bitan,vrlo,za nashu egzistenciju,ALI on nije nash prioritet niti nasha svrha!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pa naravno, Tashenka. Nikoga ovdje nije briga za novcem.

Svestenik i novac - ma daj! sta ti je!

Filozof i novac - jes ti malo fijuknula!

Naucnik i novac - sta ce mu! jes luda!

Politicar i novac - ajde, urazumi se!(sta ce meni jasa?)

Nikoga tu nije briga za novcem. Bas nikoga. Novac im je, svima - zadnja rupa na svirali! Pa to svi znamo. Ne treba ni pominjati. Sa ti je? Kakav novac, kakvi bakraci! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Nisam govorila o njima,nego o sebi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Preterujes kao i uvek sto se tice svestenika, filozofa i naucnika. Naravno da nemam nista protiv novca i danasnjeg oblika upotrebe istog. Novac je sredstvo pomocu koga se obavlja robna razmena. Nekada se trampilo, i to je bio jedan vid placanja. Naravno da nisam protiv novca. Medjutim kada kazes, ako budes vernik onda je tvoja egzistencija ugrozena, ili ako se bavis misaonim delima takdjer ti je ugrozena egzistencija, ili ako se bavis naukom takodjer ti je ugrozena egzistenicja, jer u sva tri slucaja ti se odrices novca jer tako kazu svestenici, filozofi i naucnici. E tu gresis! Ako se neko bavi naukom, a ne intersuje ga novac, da ga sa svojim znanjem umnozi, to je njegova licna stvar, slobodna volja. Na fakultetu imam profesora koji 3 godine nije promenuo dzemper! Covek se bavi naukom i siromah je nema dva bela dinara! E jel hoces sada da kazes da su naucnici krivi sto on nema novca? Nisu! Covek hoce tako da zivi i tacka. Ako je neko veran Bogu, a nema dva bela dinara jel hoces da kazes da su krivi svestenici? A ne bih ja rekao, krivi su ili taj sto recimo prokocka novac, ili tako Bog hoce radi duhovnog vaspitanja i uzrastanja, pa mu nametne siromastvo. Mislim da sam ti jednom ponovio, da ja nemam nista sa svestenikom, i da svestenik ne kreira moj zivot, nego Bog. To je ono u sta ja verujem. Svesteniku se evenutalno ispovedam. A sTo se tice to da svestenici govore narodu novac nije bitan evo sta kaze Hristos:

Не сабирајте себи благо на земљи, где мољац и рђа квари, и где лупежи поткопавају и краду;Него сабирајте себи благо на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лупежи не поткопавају и не краду.(Mt 6, 19-20).

Hristos misli da neskupljamo sebi materijalna blaga, da neskupljamo kuce, kola, tehniku, garderobu, hranu.... Nego da skupljamo dobra dela, cistotu srca, ljubav prema Bogu i bliznjima, krtost i smirenost. To su blaga koja treba mnoziti i trazi od nas Hristos, a svestenici samo prenose njegove reci.

A sto se tice novca za egzistencijalna pitanja. Hristos kaze sledece:

Зато вам кажем: не брините се за живот свој, шта ћете јести, или шта ћете пити; ни за тело своје, у шта ћете се обући. Није ли живот претежнији од хране, и тело од одела?(Mt 6,25)

А кад траву у пољу, која данас јесте, а сутра се у пећ баца, Бог тако одева, а камоли вас, маловерни?(Mt 6.30)

Не брините се дакле говорећи: Шта ћемо јести, или, шта ћемо пити, или, чим ћемо се оденути?(Mt 6.22)

Него иштите најпре Царство Божје, и правду Његову, и ово ће вам се све додати.(Mt 6.33)

To isto govore svestenici, ne mojte da vam novac bude najvaznija stvar, nekazu nikako sta ce vam novac!!! To su izmisljotine ko to nabacuje svestenicma.

Ovako su odgojeni Srbi, nas narod, i to je ono smeta palom zapadu. Ne mogu da se nacude kako mogu ziveti sa dva bela dinara u dzepu. Oni su bedni ako su takvi. Nece onda kupovati i biti ovisni o nasoj modi, nasim medijima. Moramo im reci da su svestenici ti koji ih siromase i koji su uzrok takvom njihovom zivljenju.

Dakle niko ne spominje mrznju prema novcu, nego se spominje mrznja prema gresima koje novac moze izazvati.

Eto to tebe kopka, kako neko moze ziveti sa malo para i bit sretan u zivotu, pa se onda okomis na svestenike., filozofe i naucnike.
« Poslednja izmena: 24. Feb 2006, 23:05:54 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Costolomac moj dragi

Ova tvoja umotvorina je prava kostolomija. Ako u ovome robnonovcanom drustvu ne prihvatas da je sticanje novca napredak, onda to znaci da se ne slazes sa takvim drustvom. A posto ustrojstvo ovoga robnonovcanog drustva jeste proizaslo iz religije, filozofije i nauke, to znaci da se ne slazes ni sa religijom, filozofijom i naukom. Mis`im, tvoje misli se svadaju same sa sobom. Daj, saberi ih malo. Utegni. Dotegni. Zategni.

No, ti opet sada uvodis gluposti o istoku i zapadu. Ne treba ti to. Lakrdija.

A nemas potrebe ni skenirati bibliju. Upoznati smo sa tim velicanstvaenim porukama.

P.S. Kada pricas o novcu, ti ko ona snajka: hebala bi se, al da joj ne ude! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Ovo robonovchano drushtvo nije proizashlo iz filozofije,a iz vere josh manje! Smile
Jer niti vera niti filozofija prestiz daju novcu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
@dopud

Naravno ne mozes ti bez svojih dobacivanja.

Naravno da ne verujem da je sticanje novca napredak. Napredak je moralnog karaktera. Kada ljudi postanu bolji i humaniji onda cu da poverujem da je doslo do napretka, ovako mogu i kilometarske zgrade i ekstravagnati space shutle-ovi su samo kaskanje u mestu.

Tako samo razmisljaju u Zapadnoj Evropi i SAD i Australiji. Cela istocna Evropa, Azija sem Japanaca i Juzna Amerika i deo Afrike gde ljudi nisu izgladnjivani od strane Anglo-Amerikinaca  jos uvek zivi na racun religije i kulture, a ne na racun tehnike i modernih dostignuca. Jer ne moguce je da svi imaju novca isto, podjednako i to u pozamasnoj sumi, da svako kaze sebi ja zivim lagodno. Materija je neunistiva, to kaze zakon fizike. Zato sva blaga materijalna, na kojima se zasniva novac su ogranicena, a broj stanovnista se enormno povecava. Tako da kada bi skupio sva bogatstva sveta i podelio ih jednako na broj stanovnika, onda bi svima doslo po neka sumica simbolicna da moze da prizivi neko vreme. A posto se povecava broj stanovnistva, a resusrsi su konstatni, onda bi buducnost bila ne sumnjivo siromasna za sve. O cemu sam sad govorio prouzrokovao bi komunizam. E posto je komnizam prakticno nemoguc, jer mora na jednoj strani biti vise na drugoj manje novca, e tu sad kapitalizam vidi priliku. Potrebno je napraviti veliku razliku, tako da mi mozem lagodno ziveti, a drugi da umiru od gladi. Dakle sve cemo sebi prisvojiti, a ostalima mrvice! Tako razmislja Zapad i Amerika. I stvarno oni imaju izgradjen svet, pogotvo u Americi se moze covek vrlo lako obogatiti, ali zato su Amerikanci prva zrtva brisanja slobodne volje, i ispiranja mozga, jer im se servira ta teorija o progresu, i lakoj mogucnosti skupljanja novca i  instalira kao normalno. I stvarno naivni Amerikanci se dice svojim bogatstvom ne znajuci da su bogati jer su njihove staresine uzele hleb iz usta drugome. Toliko o ljepoti robnonovcanog drustva i sticanja novca kojoj se treba diviti.

Secam se samo kako si opalio po hriscanima kako mozete ziveti i gledati kako drugi umiru, pa ovo pa ono. A eto ti zivis u svetu, koji zivi na racun drugih i koji gleda kako drugi umiru nista ne cineci. Ove teorije o sticanju novca kao progesu se plasiraju samo naivnim ljudima, i proizasle su iz mozgova ne naucnika, ne filozofa ne svestenika, nego onih koji su zloupotrebili nauku, filozofiju i religiju. Zapadna Evropa i Amerika svoj nehumani nacin zivota, mogu zahvaliti  humanizmu i renesansi koji su uzdigli coveka iznad Boga, i proglasili coveka za merilo stvari i prakticno ga obozili. A humanizmu i rensansi su doprinele novotarije katolicke crkve zbog kojih je doslo do raskola izmedju zapadne i istocne crkve.

Dakle pravoslavna vera nema nista sa tim robnonovcanim drustvom, ni teorijom da je progres u skupljanu novca, niti izgradnji velepnih gradova i tehnickog razvijanja. I Sveto Pismo prorice da ce pred kraj sveta biti teska vremena. A to se naravno protivi ideji zemaljskog raja o kome pricaju na zapadu. Zemaljski raj moze biti, ali lokalnog karatera. I na to i idu svetski mocnici, ali zamajavaju narod neki terojima da je ispravno skupljati novac i da to treba da cine svi u svetu. Zato jasno podvalcim razliku izmedju istoka i zapada, i cvrsto verujem u da ce iz svih tih perpietija i ekonosmih ratova u buducnosti Srbija biti dostojanstven pobednik.

Tako da nisam u konfuziji nego znam na cemu vrlo stabilno stojim.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
@costa,dobro je chvrsto stojati,ali nekad treba ikrenuti dalje ne osvrcuci se... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Costolomac

Tvoja prica je prica za malu decicu. Danasnje drustvo je tako ustrojeno da je novac poluga za sve. Ko ima novac, taj ima tehniku, i taj osvaja. Ona drzava upravlja onom drugom drzavom samo zbog toga sto je tehnicki jaca od nje. Dok god bude postojala ova religiozno/filozofsko/naucna civilizacija, tako ce i biti. Sve drugo je prazna prica. I tako je bilo kroz svu poznatu istoriju ljudskog roda. Tehnicki jace civilizacije su porazavale tehnicki slabije civilizacije: dolazak evropljana u afriku; dolazak evropljana u ameriku; spanski osvajaci itd.

Niko nije zloupotrebio religiju, filozofiju i nauku. One su zlo same po sebi! Nauka je pretvorila u zle masine, upravo onoga zlog boga i onoga zlog duha, e koje su stvorile religija i filozofija! Zlikovacki zamisljaj religije i filozofije, nauka je pretocila u djelo! Ova civilizacija je jedan nevideni teror i zlocin nad covjekom, nad covjecanstvom! Sve njene dimenzije!

Tvoja prica je potpuno konfuzna! Sredi se malo! Dragi moj Costolomac!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Ti stalno protivurecis sebi. Kritkujes mene sto se ne divim robnonvcanom drustvu. A opet kazes da je to drustvo takvo zbog religije, filozfoije i nauke, a to su te tri stvari koje ti mrzis, dakle mrzis i robnonovcano drustvo. Ajde ti meni lutkice moja reci, kako bi ti postavio poredak u drustvu? Nemoj samo da kazes, necu ja sada da ulazim u te stvari...

@Tasha

Naravno, ali ako si pomislila da ja zagovaram totalni konzervativizam onda me nisi dobro shvatila. Neosporavam ja nauku kao dopud, niti tehnicki razvitak ali, hriscanska vera kaze da ne moze biti nijedna tehnicka stvar sama po sebi losa, nego su ljudi ti koji cine tu stvar losom. Smatram da je nauka drugograzrednog znacaja. Sta ce nam bljestavi gradovi i fantasticna tehnologija ako smo losi ljudi! A ja jos nisam video da je neko posto dobar koristeci kompjuter ili vozeci neka svaremena kola! Razumes sta hocu da kazem?! Svet ne zeli da se popravi moralno, ali hoce da bude tehnicki savrsen, a to ne moze nikako. I tehniku su razvijali normalni, i pravedni ljudi, ali su ih pokvarenjaci zloupotrebljavali. Zato kazem da ipak stvari postaju sve gore i gore, i zato je dobro biti pomalo konzervativan kako bi se sacuvao obraz Boziji koji nosimo u sebi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Sep 2025, 00:00:55
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.