Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 00:43:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zasto Dusan nije svetac?  (Pročitano 81388 puta)
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
"Нека реч овог законика буде изнад речи цареве" - чини Душанов законик најнапреднијим у Европи у тадашњем времену.
to je jedan od najnaprednijih zakonika u istoriji sveta
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 13
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson k750i
Za jednog svojeglavog(u pozitivnom smislu) vladara koji je slusao samo sebe, a ne popove nije ni cudo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
А Јелена је на Хиландар ушла као Царица, а не као жена.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 146
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tesko da je udajom za cara postala muskarac ...

Salu  na stranu , vodjeno je racuna o pravilu da zenska noga ne sme da kroci na svetu zemlju , ni njena noga nije krocila - nosena je u posebnoj nosiljci do samih ulaza u objekte itd.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Пали!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 261
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson k610i
A da nije zato sto su ga neplanirano otrovali?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia 6600
Poz svima, ja sam novi ovde pa nisam bio u prilici da ranije iznesem svoje misljenje.
1. Mislim da nije tacno da Car Dusan nije kanonizovan zbog '' ubistva'' svog oca, jer je preotimanje vlasti bilo normalno u to vreme. Da se podsetimo da je i Stefan Nemanja oteo krunu svome ocu, a braca Stefan i Vukan, Milutin i Dragutin zamalo da se pobiju. Moguce je da je ubio svog oca, ali sigurno je bio pod uticajem vlastele koja nije bila zadovoljna Kraljem a bio je i mlad i neiskusan (verovatno i povodljiv). Mislim da se 90% Vladara Nemanjica pred smrt zamonasili, a Dusana je omela smrt.
2. Neko je pitao zasto je Uros svetac: Pa Car Uros je ucestvovao u Marickoj bici 1371. i bio smrtno ranjen, pa je nekoliko dana kasnije podlegao povredama. Znaci dao je zivot za Pravoslavlje.
3. Nema veze sto je uveo zenu u Svetu Goru. A ona izreka da ''Zena ne sme da kroci na Atos'' je figurativna, zenama je zabranjen pristup Atosu da ne bi podstakle monahe na ruzne misl, a ne da bi svojim prisustvom ''uprljale'' zemlju.i. Tadasnji Svetogorski monasi verovatno nisu videli zenu mnogo godina pa zamislite sta bi se desilo kad bi je ugledali.
Carica Jelena se verovatno skivala u dugim haljinama ili monasi nisu smeli da joj pridju znajuci za zakone.
4. Normalna pojava je da vojska boravi u manastiru (pricesca pre i posle bitke, da bi ga odbranili i hiljadu drugih razloga),
a ako se brani manastir brani se i pravoslavlje.
5. Nije imao planove da prevede Srbiju u katolicanstvo, samo je pregovarao sa papom zbog turaka koji su navrli sa istoka.
Trebao je da sklopi neku vrstu saveza sa papom, ali HRISCANSKI savez, za borbu Hriscana protiv Muslimana.
6. Dusanov zakonik nije specifican po tome sto su kazne prestroge, vec sto je to jedini zakonik toga vremena KOJI SE ODNOSI I NA CARA. Ako Car nesto zgresi kaznjava se isto kao i neki beznacajni seljak.
7.Mnogi misle da nije kanonizovan jer je jedini Srpski vladar koji je vodio osvajacke ratove (ostali su zemlju dobijali zahvaljujuci kontranapadima), mada ne mislim da je to razlog.
8. Mislim da je Car Dusan nije sazidao nijedan manastir, tj. danas ne postoje , a nema ni ostataka. Cuo sam za pricu da je Car napravio velelepni manastir i rekao: ''Ovim sam nadvisio i samog Boga'', i manastir se istog trenutka srusio.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 199
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
Pa, valjda zato što je ubio oca. Smile
IP sačuvana
social share
"Кад орао изгуби крила, онда га и пилад кљују."
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 152
OS
Windows XP
Browser
Mozilla
Za njega je sagrađena crkva u Prizrenu,trebao je u njoj biti pokopan.Bio je ktitor Hilandara.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ne postoji ni jedan zvanični podatak (u pravoslavnoj crkvi) da je Dušan htio da prevede Srbe u katoličanstvo.
Blago je reći da je Dušan bio apsolutista (i pored onakvog zakonika), sve što je radio radio je na svoju ruku;
ubio je svog oca, vodio osvajačke ratove i proglasio se za cara Srba i Grka.
Iako je on vladar koji je najviše značio srednjevjekovnoj Srbiji, ipak nije postojalo dovoljno osnova (u stvari možda ga nije bilo uopšte) da se proglasi Svecem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1831
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Ne postoji ni jedan zvanični podatak (u pravoslavnoj crkvi) da je Dušan htio da prevede Srbe u katoličanstvo.
Blago je reći da je Dušan bio apsolutista (i pored onakvog zakonika), sve što je radio radio je na svoju ruku;
ubio je svog oca, vodio osvajačke ratove i proglasio se za cara Srba i Grka.
Iako je on vladar koji je najviše značio srednjevjekovnoj Srbiji, ipak nije postojalo dovoljno osnova (u stvari možda ga nije bilo uopšte) da se proglasi Svecem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 00:43:32
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.