Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zarada You Tube gejmerskih "VIP"-ova !!!  (Pročitano 20557 puta)
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2502.0
mob
Motorola 
Što znači?

Što znači da mi "krajnji konzumenti", tj. (potencijalni) kupci igara više nećemo moći ni mrvicu da se oslonimo na kritičke osvrte na pojedinačne igračke naslove koje će nam ju-tjuberski VIP-ovi ubuduće upućivati preko svojih kanala.Ne verujem da bi se mnogo od njih odvažilo da, nakon dobijene love , loše govori o nekoj igri.TheRadBrad se tako (beskičmenjački) ponaša barem 2-3 godine unazad.Taj čovek još nije izgovorio da je nešto njesra.
« Poslednja izmena: 14. Sep 2015, 06:09:38 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Od Vučića pedera do Ane lezbejke : Srpska Napredna, stranka kontinuiteta
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
mob
SonyEricsson K610i
Pre svega, morate da razlikujete kritičare igara od ljudi koji prave video igrajući igre, tzv. Letsplejeri ( ili YouTube igrači.).

Posao kritičara, barem u teoriji, jeste da sagledaju igru što objektivnije i da daju svoju ocenu. Oni imaju moralnu obavezu da ne lažu o igri, jer oni trebaju da obaveste potencijalnog kupca o njenom kvalitetu. Ta moralna obaveza kod njih je veoma bitna, naročito za "samoproklamovane" kritičare - oni koji nisu deo nekog IT magazina ili neke mreže, zato što ako oni budu uhvaćeni u laži, oni mogu da izgube gledaoce. A na YouTube-u gubitak gledalaca znači manje novca od reklama (tipa svaki 1000 pregleda = 1$, ili kako god to funkcioniše). Takođe i oni moraju da budu dovoljno zanimvljivi za publiku.

Letsplejeri igraju igru i kače snimak svog prelaza, sa njihovom reakcijom ili nakrnadno snimljenom naracijom. Njihovo je da igraju igru i budu zanimljivi publici, ne da kritikuju igru, kakva god da je ona. Mogu da je kritikuju, ali ne moraju, njihova publika ih ne gleda zbog toga.
Kada malo bolje razmislite, letsplejeri su neka vrsta rijalitija. Smiley

E sad, ni jedna ni druga grupa nema vremena da pokrije skoro sve igre koje dolaze na tržište. Nemaju ni prostora, pošto ako oni budu počeli da postavljaju 5-6 snimaka po danu, gledaoci će ih smatrati spamerima i biće u opasnosti da ih izgube. Takođe, ako neka igra bude pokrivena od strane veoma poznatog VIP YouTube gejmera, veće su šanse da će ta igra da ostvari profit.
Sa ovim što je rečeno, uopšte nije iznenađujuće što su letsplejeri počeli da naplaćuju svoje vreme provedeno uz određenu igru. Ili su proizvođači igara prvi ponudili pare da im neko pokrije igru. Šta je starije: Kokoška ili jaje? Smile

Stavite se u poziciju letsplejera: "Hoćeš da pokrijem baš tvoju indie igru, od 60 igara koje su izašle ove nedelje od kojih su 3 AAA igre i 10 drugih veoma zanimljivih indie igara koju publiku zanima? Plati, pa se klati."

Onda se stavite u poziciju proizvođača: "Džaba mi kvalitetna igra ako niko nije čuo za nju, moram da svoju igru učinim poznatom da bih mogao da ostvarim veći profit, daću pare, recimo PewDiePie-ju da je odigra na svom kanalu i da se nadam najboljem!"

U suštini, proizvođači moraju da plate da reklamiraju svoju igru na određenom YT kanalu. Tako svet funkcioniše. Marketing.

Problemi koji ovde nastaju, jeste da je ovo jedna ogromna siva zona koja nema jasno definisane granice i što ništa nije upisano u kamen.

Generalno, kritičari ne smeju da primaju novac i da onda da ocenjuju igru, ali neki to i rade i provuku se.
Neki kritičari ucenjuju proizvođače, tipa, ako im ne daju novac, svima će reći da je igra govno i da je niko ne uzima.
Neki letsplejeri i kritičari govore da nisu plaćeni da bi ispali pošteni pred ljudima, iako jesu primili novac, pošto kod gledalaca postoji mit da "oni to rade zato što to vole/ su pošteni, a ne zbog para itd."  Smile
... i još štošta.

TotalBiscuit (poznati gejmerski YT kritičar) uvek za sve kaže, parafraziram: "Ako primate novac od proizvođača, uvek to istaknite. Nemojte da držite vaš dogovor pod velom tajne.", i realno, ovde je u pravu (retko kad nije).
Time se gradi poverenje gledalaca i zna se na čemu su.

A potencijalni kupci treba da budu mnogo više obazriviji i da više istraživaju kada planiraju kupovinu igre, a ne samo zato što je xzy lik igrao na svom YT nalogu.
Uostalom, nije da Srbi previše brinu da li će baciti novac na lošu igru.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2502.0
mob
Motorola 
U suštini, proizvođači moraju da plate da reklamiraju svoju igru na određenom YT kanalu. Tako svet funkcioniše. Marketing...

Smile Nisi pažljivo pročitao tekst na linku,jer tamo stoji sledeće :

"An interesting Tweet I saw from SteamSpy this afternoon claims there doesn't seem to be much of a correlation between number of Steam sales a game has after it's been covered by a popular YTer".

Šunjam se po raznim Steam-zajednicama i stalno nalećem na isto - ako je indie igra valjana ( a "tamošnjima" je prag "valjanosti" dosta niži no kod nas ) , uredno će je pratiti i pozivati svoje članove da je kupe,podržavajući tako razvojni tim.Znaće se ,veoma brzo,za igru i to bez "neonskih reklama" koje veliki studiji vole da potegnu.
  Dakle,čitava tvoja priča apsolutno stoji,jedino što se meni čini da je primerenija "mainstream" ,a ne "indie" igrama.Veliki su,izgleda,zavrnuli slavinu...ne daju više "poklone" tako lako.Svaki novi naslov "A-serije" izazove poplavu gejmera koji se makljaju da ga odigraju prvi.Desetine ljudi guli isto.Nema više favorita,jer velikima kvalitet prolaza nije bitan,kao ni nadarenost igrača za određeni žanr igara.
  TheRedBrad je do pre godinu-godinu i po, dobijao ekskluzivu od studija ,prilično pre drugih.Sada to više nije slučaj.TetraNinja je besomučno hvalio Destiny - odavši se tek pre 3-4 meseca da ga je (uz još par "zaluđenika") studio častio  Smile LAN-partijem i dobrom večerom...da,da,verujem da je prodao dupe za duplu porciju ćevapa.
  Veliki studiji su započeli sa igranjem tržišnih igrica (u koje se razumeju),a mnogo krokodilčića iz ju-tjuberske zajednice izgleda da nema kud,već da se baci na obrađivanje malih razvojnih timova.Devedesetih smo imali pomamu za Di-Džejevima,sada imamo pomamu za ju-tjuberima...Čini se da je najpametnije odoleti hajpu i igrati igre (ako vrede) tek kada obajate,za 6 meseci do godinu dana od njihovog izbacivanja na tržište.U međuvremenu,svo ju-tjubovanje bude svedeno na relativno realnu meru.

« Poslednja izmena: 14. Sep 2015, 20:51:38 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows
Browser
Chrome 45.0.2454.85
Ja do skoro nisam zlazio u te sfere...i prosto mi je neverovatna cinjenica koliki uticaj na misljenje imaju poznati jutjuberi.
Skoro sam imao tako neki mini sukob oko nekog artikla posto sam testirao specificne stvari i izneo moje misljenje...da bi me likovi uputili na tamo nekog jutjubera koji je ekskluzivni kontributor i kako je moje misljenje totalno drugacije.
Ali jebiga on deli giftove sakom i kapom  Smile
Anyway na gamescom sam bio u koordinaciji sa nekim poznatim strimerima na twitch-u i unosan je to posao. Pojedini su stvarno objektivni do jaja a pojedini su teske ulizice.
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
mob
SonyEricsson K610i
Citat
Smile Nisi pažljivo pročitao tekst na linku,jer tamo stoji sledeće :

"An interesting Tweet I saw from SteamSpy this afternoon claims there doesn't seem to be much of a correlation between number of Steam sales a game has after it's been covered by a popular YTer".

Lik koji je postavio taj tvit takođe kaže da možda metode i podatke koje je koristio uopšte nisu precizne, nakon postavljanja, ali jeste podigao debatu oko toga koliko zapravo popularni jutjuberi mogu imaju uticaja na prodaju indie igre.
Baš je TotalBiscuit napravio audio blog o ovome: https://soundcloud.com/totalbiscuit/spy-vs-spy

Ukratko, ništa nije sigurno, postoji dosta faktora koji će da utiču na prodaju neke igre, a pokrivanje od strane popularnog jutjubera utiče, ali ne zna se koliko zaista.
Postoje primeri za obe strane, npr. "Duck Game", dobila je na popularnosti tek kada je TB napravio video o njoj .
Sa druge strane, imaš "I am Bread", koju su pokrili i PewDiePie, i Markeplier i Jacksepticeye, ali koja nije ostvarila profit kojim su se proizvođači nadali.

Inače, verujem da moja priča stoji i za velike i za male proizvođače, ali razumem šta hoćeš da kažeš.
Veliki proizvođači hoće da svoju AAA igru prikažu u što boljem svetlu, drugim rečima podižu hajp. Zato plaćaju jutjubere da dođu i da igraju njihovu igru, najčešće neki segment koji je uglancan do kraja. Neke plaćaju da ćute o, često lošim, detaljima igre, pre nego što ona izađe. To nije ništa novo, toga je bilo, i toga će uvek biti.

Lično mislim da nije loše primiti novac i pričati onda sve najlepše o igri (osim ako nisi kritičar). Jeste loše ako ćeš da se bušaš u grudi kako si pošten, potpuno nezavisan, iako te mesečno plaćaju da pričaš kako je igra do jaja, nevezano za njen kvalitet. Smile

Mali proizvođači hoće da ljudi generalno čuju za njihovu igru. Da, oni će inicijalno imati tzv. jezgro fanova, ali da li je to za njih dovoljno (dovoljno u smislu da opravda sve troškove izrade i vreme utrošeno na nju)? Neki će se pokušati da naprave toliko dobru igru da će je neki jutjuber pokriti zato što smatra da je dovoljno zanimljiva i jedinstvena, ali većina nije toliko snalažljiva i kreativna.

Citat
prosto mi je neverovatna cinjenica koliki uticaj na misljenje imaju poznati jutjuberi.

Često pominjem TotalBiscuit-a u ovim postovima, lik stalno govori svojim gledaocima da imaju svoje mišljenje, da kritički razmišljaju i da ne uzimaju sve zdravo za gotovo. Šteta što gledaoci baš njegove izjave često uzimaju zdravo za gotovo (uključujući i mene) i koriste kao argumente u raspravama. Nema veće ironije...  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows
Browser
Chrome 45.0.2454.85
Ma u redu je izgraditi misljenje na osnovu tudjih iskustava...ali mi je neshvatljivo da mi neko kao argument u raspravi kaze ali on ima 900k pratilaca...i sta sada to je merilo njegovog znanja i objektivnog razonovanja stvari.
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 45.0.2454.85
Jedini Let's play koji sam odgledao je bilo par epizoda kada je Pewdie igrao Slederman-a. Tada je valjda još bio u fazi uspona, još nije bio tako poznat kao danas. Elem tad sam gledao, da mi malo razbije jezu, i to je prvi i poslednji put. Nisam ni mislio tada da će jednog dana biti svetski poznat.

Inače ceo taj koncept Lets Play, bilo samo sa glasom, ili glas + reakcije, mi je glupost. To je kao kada bih išao na Adu da gledam i slušam ljude kako voze bicikl, umesto da sednem na bajs i vozim se lično. Mada s druge strane, milijardu ljudi danas plaća da gleda druge ljude kako igraju fudbal, ili kako češu jaja i prozivaju se pred kamerama, tako da... šta se i ja čudim...  Smile
« Poslednja izmena: 17. Sep 2015, 01:24:08 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2552.0
mob
Motorola 
  Čovek zbog koga i započeh ovu temu ("...I'm just a guy from Sweden who enjoys playing video games...nja-nja-nja-nja) vas "pristojno moli",jer mu zarađenih 7.000.000 $ u 2014. nije dovoljno,da isključite Adblock na svom internet pretraživaču dok ste na YT-u...  Smile

http://pewdie.tumblr.com/post/132147138150/thoughts-on-youtube-red

« Poslednja izmena: 02. Nov 2015, 15:02:07 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Nema problema, koristim Privacy Badger.. sve preporuke. Neupadljiv je i gasi dosta trackera i reklama.

A i simpaticno sto je simbol bas jedan prgavi Jazavac  Smile
« Poslednja izmena: 03. Nov 2015, 10:14:01 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.89
mob
Motorola 
  Redovno zaboravljam da okačim link ka ovom tekstu :

https://www.vg247.com/2016/07/12/shadow-of-mordor-promotion-misled-consumers-warner-paid-youtubers-tens-of-thousands-without-proper-disclosure/

Ako je podmazivano oko veoma pristojne igre,čemu li su izloženi mali timovi sa igrama neizvesne tržišne budućnosti ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 5.355 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.