Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: zakon o oglasavanju  (Pročitano 3175 puta)
26. Dec 2005, 11:34:58
Hronicar svakodnevice


to be or not to be

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 735
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Nokia C3
Utakmice bez reklama

Poznato je da od silnih reklama, koje se prikazuju bez ikakvih ograničenja, nijednu utakmicu ili film ne možemo da odgledamo na miru. Budući da je stupio na snagu Zakon o oglašavanju, biće zanimljivo videti da li će se televizijske stanice pridržavati propisa i gledaocima napokon omogućiti da, na primer, uživaju u fudbalu a ne da izbezumljeno gledaju pivsku flašu koja non-stop proleće ekranom.

Zakonom o oglašavanju je određeno da je u okviru jednog punog sata emitovanog programa na komercijalnim televizijskim stanicama dozvoljeno prikazati najviše 12 minuta reklama, dok se u jednom punom satu programa javnog radiodifuznog servisa (RTS) može prikazati najviše šest minuta oglasnih poruka. Samim tim, smanjiće se broj reklama koje će biti emitovane, ali, s druge strane, to će verovatno dovesti do poskupljenja oglasnog prostora na našim TV stanicama.

- Zakoni se selektivno primenjuju pa zato i imamo haos u etru, kao i na marketinškom tržištu. Republička radiodifuzna agencija, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, kontroliše da li se mediji pridržavaju propisa, i emiteri će, ukoliko prekrše pravila, morati da plaćaju visoke kazne (od 100.000 do 1.000.000 dinara). U slučaju da emiter svakodnevno krši zakon, osim novčanih kazni, predviđeno je izricanje prvo interne, a zatim i javne opomene, a u najdrastičnijim okolnostima i privremena zabrana obavljanja delatnosti - kaže Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta Radiodifuzne agencije.

Ako sportski, kulturni ili sličan događaj koji se prenosi ima pauze (poluvreme, tajm-aut i slično) oglasne poruke se mogu prikazivati samo u pauzama. Prenosi međunarodnih sportskih događaja od nacionalnog značaja (Olimpijske igre, svetska i evropska prvenstva i slično) posredstvom javnog radiodifuznog servisa mogu se prekidati emitovanjem oglasnih poruka najduže devet minuta po satu.

Filmovi se mogu prekidati reklamama jednom na svakih 45 minuta. U emisijama vesti i dokumentarnim emisijama emitovanje oglasnih poruka dozvoljeno je ako ti programi traju duže od 30 minuta. Zakonom o oglašavanju zabranjeno je i reklamiranje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića, sa izuzetkom piva i vina.

Po oceni stručnjaka, Zakon o oglašavanju moraće da bude dopunjen zbog izvesnih propusta, posebno u vezi sa emitovanjem reklama na elektronskim medijima.
Aleksandar Novaković Blic

Konacno, mada mi se cini da ce praksa znacajno odstupati od zakonskih resenja.
IP sačuvana
social share
S.P.Q.R.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Dodjoh, videh, zavoleh

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 14
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5
mob
Nokia 6600
Procackaj po forumu .. tema je vec bila Smiley
IP sačuvana
social share
Spasite drvece !!!!

Pojedite dabra Smiley
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.098 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.