Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Љубав је само (ал)хемија  (Pročitano 1806 puta)
22. Okt 2008, 12:39:29
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Зашто се на седмом небу, ка које стижемо преко лудог камена, не може остати заувек? Три ентитета љубави: жудња, романтика и повезаност

Љубав је оно што остане кад прође заљубљеност

Зашто су мушкарцима привлачније жене у кратким сукњама од оних у дугим? Објашњење је у еволуцији: миленијумима уназад, у праисторијским саванама, мушкарци су схватили да се жене у дугим сукњама чешће саплићу када беже од опасности, и да, у тим падовима, страдају деца. Краће сукње су, дакле, већа гаранција да ће потомство преживети…

За све дакле постоји објашњење: о мушко-женским односима, па дакле и љубави која је у основи свега, написане су библиотеке научних радова, у којима се објашњава све, од усхићености коју доноси заљубљеност, до лудила до којег доводи неузвраћена љубав. Многе од тих научних теорија, са мање или више уверљивим и (не)разумљивим доказима, објашњавају како личне среће и личне драме, емоције и секс, тако и саму цивилизацију.

Др Јово Тошевски, професор анатомије и шеф катедре за морфологију Медицинског факултета у Крагујевцу, који је докторирао на разликама између мушког и женског мозга, поставио је провокативну теорију да је једна од главних покретачких снага човечанства у околности да су мушкарци морали стално да се доказују у свим областима – због морфолошке контроверзе у изгледу жене: сви њени сексуални атрибути су визуелно максимално истакнути, а само један је максимално скривен од мушког погледа и директног дејства. Да би се продужила врста потребна је женска сагласност, и у тој деликатној игри полова, често пуној неспоразума, компликованих ритуала и не увек извесних исхода, налази се главни погон свих друштвених односа – од баналности свакодневице, преко технолошких достигнућа, до ратова и политике.

Може ли се, међутим, љубав дефинисати, а да се при том из ње издвоје емоције, искључи срце (разум је ионако скрајнут), и све објаснити у категоријама хемије, хормона и молекула, нервних проводника и можданих ћелија?

Неки мисле да може. Све је у допамину, хемијском елементу и хормону који производи мозак, и који служи као нервни проводник, и његовом сроднику, норадреналину.  Оба су природни стимуланти. Кад се заљубимо, ова хемија "заигра" и потпуно нас промени. Изврши удар на неуроне у мозгу и натера нас да чинимо ствари које у нормалним околностима не бисмо, или због којих касније жалимо. 

Кад се каже да је љубав као дрога, то је сушта истина, тврди антрополог др Хелен Фишер, која се овом темом бави 32 године, аутор књиге "Природа и хемија романтичне љубави". Кад почне повећана производња допамина и његово "разливање" по многим регионима мозга, производи се исти ефекат као код употребе кокаина. Дакле, најузвишеније осећање човека није ништа друго него наркотична надуваност, стање маније?

Срећом, само привремено: на седмом небу се не може остати заувек, већ само неко време.  Допамин и његови сродници се генеришу у количинама које се мере билионитим деловима грама. Није зато чудно што је љубав тако крхка.

Зашто не може да буде вечна, зашто нам је страст само привремени пратилац? То је опет због биологије и продужења врсте. Због тога неко време треба да будемо и слепи код очију – док не пронађемо партнера са којим ћемо створити потомство. Наука тврди да хемијске реакције у мозгу у стању заљубљености доводе до искључења неких његових делова, пре свега оних који производе негативне емоције, планирање и критичко процењивање. То је фаза умањених сазнајних  функција због чега се или не виде или игноришу мане партнера, која отприлике траје од једне до две и по године. Довољно да се успостави стабилна веза и донесе по природу пожељне резултате.  Човечанство би вероватно пропало кад би овај неред у глави трајао рецимо две деценије, са нашом смањеном способношћу да расуђујемо, лоше спавамо и непрестано мислимо на предмет нашег обожавања и жудње. Али проблем је што већина не сиђе са "лудог камена" пре него што изговори судбоносно "да". И открије да је онај кога смо изабрали несавршен – исто толико колико и ми сами.

Др Фишер каже да се љубав може поделити у три "ентитета": жудњу, романтику и повезаност. Ова три система у мозгу функционишу у било ком поретку и било којој комбинацији. Можете се у неког заљубити пре него што спавате с њим, можете прво да се веома вежете за некога, а да се тек потом заљубите, а може и овим редом: прво секс, па заљубљивање, па на крају повезаност.

Задовољства љубави су увек у сразмери са страховањима које изазива. Једна студија италијанских научника утврдила је да навала допамина кад смо у стању заљубљености смањује количине серотина, још једног неуротрансмитера, који је повезан са стањима опсесије, депресије и збрканих мисли. Код они који су се тек заљубили утврђена је иста количина ове супстанце као опсесивних пацијената у менталним установама. Треба дакле пазити да љубавно лудило не пређе у медицинско.

Али права љубав је оно што остане кад прође заљубљеност. Тек тада долазе благодети стабилне везе, породице, сигурности. И боље здравља: др Раџ Прасад, аутор књиге "Психологија завођења", тврде да они који су у складном браку живе значајно дуже од самаца, да суд мање депресивни и ређе пате од стреса. Али, наглашава овај аутор, кључ је у правом партнеру.

На крају, имају ли сва ова открића, сазнања и објашњења неку практичну вредност? Наравно да немају. Свака љубавна хемија је ипак алхемија. Без ње не бисмо били то што јесмо: несавршена људска бића.

Милан Мишић

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 2560
Zastava DE-Munchen...SRB-Krusevac
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia N 73
ljubav se recima ne moze objasniti .... ko moze znaci da je nikad nije osetio ...  Smile
IP sačuvana
social share
Der Mann muss sehr geduldig und beharrlich sein, wenn er etwas erreichen will
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Agent provocateur iz Silikonske Doline

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1645
Zastava USA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
BlackBerry Torch
Ne znam zašto ali me ova tema podsjeti na ovu pjesmicu:

Ljubav je samo riječ i ništa više,
ljubav se uvijek isto čita i piše,
ruka u ruci je već nešto drugo
i šapat nježnih riječi uz kapi kiše...
Ljubav je samo riječ i ništa više,
obična slova svakog lista papira,
tajna i strepnje su već nešto drugo,
to je i prvo pismo što riječi bira,
ljubav je samo riječ i ništa više...
Ponekad je samo pogled
uzrok bezbroj budnih noći,
uzalud se nekad moli,
to je ljubav, to se voli,
i kad oči suze vlaže
i nevješto kad se laže
ili kada tijelo boli,
to je ljubav, to se voli...
« Poslednja izmena: 18. Nov 2008, 11:14:21 od Sale Nadj »
IP sačuvana
social share
Prije nego odgovoriš na moj post molim lijepo pročitaj moj potpis
              Ja se ovdje uglavnom dobrano zajevavam!

Ignorancija je zdrava za živce. Dakle, ako nisam odovorio na negdje nešto a ti očekuješ moj odgovor, shvati - ignorirao sam to!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 2560
Zastava DE-Munchen...SRB-Krusevac
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia N 73
exxtra pesma , al ovo peva Zdravko Colic ...  Smile
IP sačuvana
social share
Der Mann muss sehr geduldig und beharrlich sein, wenn er etwas erreichen will
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Agent provocateur iz Silikonske Doline

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1645
Zastava USA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
BlackBerry Torch
Zdravko, da Zdravko.
Koja fenomenalna, duboka, balada...
IP sačuvana
social share
Prije nego odgovoriš na moj post molim lijepo pročitaj moj potpis
              Ja se ovdje uglavnom dobrano zajevavam!

Ignorancija je zdrava za živce. Dakle, ako nisam odovorio na negdje nešto a ti očekuješ moj odgovor, shvati - ignorirao sam to!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
...Ponekad je samo pogled
uzrok bezbroj budnih noci..
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.145 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.