Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Превара преко мибилног!  (Pročitano 777 puta)
18. Feb 2009, 18:11:11
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Qtek 小米
Пажња, пажња: Превара преко мибилног!

Уколико одговорите на пропуштене позиве који почињи са +88213 може вам бити скинуто И неколико стотина евра са рачуна. Прве преваре у РС, неколико притужби и у Србији

[Превара стигла и у Србију... Лажни позиви дело међународне групе криминалаца]
Превара стигла и у Србију... Лажни позиви дело међународне групе криминалаца

Превара стигла и у Србију... Лажни позиви дело међународне групе криминалаца

Компанија „Телеком Српске", која је у власништву „Телекома Србија", упозорила је јуче на свом сајту на нову, веома скупу телефонску превару! Наиме, пријављено је да позивањем одређених бројева који се појављују као пропуштени позиви рачун претплатника може бити увећан и за 1.000 евра! Постоји озбиљна могућност да су грађани Србије већ на мети ових превараната.

Крагујевчани жртве преваре!

У Крагујевцу већ неко време градом кружи имејл који људе упозорава на најновији случај преваре путем мобилног!

- Корисник мобилног телефона добија обавештење о пропуштеном позиву. Уколико корисник позове тај број који почиње са +39..., +390..., +391..., +92..., +393..., +394... постаје жртва превараната. Један човек је тако изгубио више од 2.000 евра. Одређени бројеви могу се програмирати тако да корисник мобилног, уколико се одазове на пропуштени број, не може прекинути позив и тако стижу огромни трошкови на његов рачун - стоји у овом имејлу.

Корисници услуга „Телекома Српске" („М-тел" мреже) нашли су се на мети хакера који користе мрежу провајдера са сателитском нумерацијом, а свако узвраћање позива на број који почиње са +88213... тарифира се по високим ценама ка сателитским мрежама, прецизира се на сајту www.м:тел.ба.

Неопходан опрез

На кориснике се апелује да избегавају повратне позиве на основу пропуштених позива са оваквих или сличних непознатих бројева, наводи „М-тел" Републике Српске и подсећа да су учестале притужбе на поменуте позиве почеле да пристижу крајем прошле године.

Како Пресс сазнаје, преваранти већ увелико раде и у Србији. Редакцији Пресса јуче су се јавили корисници „Теленор" мреже који тврде да су имали пропуштене позиве с непознатог броја који почиње са +24991... и да су узвратили позив не слутећи да се можда ради о превари.

- На дисплеју свог мобилног телефона угледала сам пропуштен позив са овог броја. Имам навику да увек позовем да проверим ко ме је звао када добијем поруку о пропуштеном позиву. То није само радозналост, већ и обавеза, јер ми је такав посао. Сада страхујем за висину свог рачуна на крају месеца јер сам чула за сличне преваре у Републици Српској - испричала нам је Наталија М.

Веште варалице

Нашој редакцији јуче се јавила и Елена С., која такође тврди да је имала пропуштен позив са истог броја, али она није позвала тај број јер је, како каже, већ начула гласине о телефонској превари у Републици Српској.

Преварени грађани написали су на форуму на којем су покренули расправу о најновијим преварама путем мобилних телефона да су бројеви „за варање" програмирани тако да се након позива успостављена веза не може прекинути. Они кажу да је једино решење за прекид везе било вађење батерије из телефона.

Пријављени случајеви

Потпредседник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже за Пресс да су се и њима јавили грађани који се жале да су добијали позиве који почињу различитим комбинацијама бројева (+390..., +393..., +394...).

- Они кажу да су после позива тих бројева добијали увећане телефонске рачуне. Саветовали смо им да се обрате надлежној служби у МУП-у Србије - каже Паповић.

У „Теленору" кажу да је овде реч о међународним кол-бек позивима, које мрежа региструје као пропуштен позив.

- Они долазе из разних фиксних и мобилних мрежа у иностранству и „Теленор" на њих нема никаквог утицаја! Тестирали смо овакве позиве, односно јављали се на бројеве с којих су стизали пропуштени позиви. Ни у једном случају није се десило да веза није могла да се прекине. Сви међународни позиви се наплаћују према утрошеном времену у датој зони. Бесплатни листинг међународних разговора доступан је на лични захтев сваком нашем кориснику - рекли су јуче у „Теленору", и препоручили својим корисницима да не узвраћају на пропуштене међународне позиве с бројева који им нису познати.

Како смо чули, на крају прошлог месеца у РС корисницима су стизали рачуни и од 2.000 евра.

Прес
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
Zamiljiva priča, ako meni stigde propušteni poziv , ja ću da se javim pa nek mi skinu 200 din sa prepaida. 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Qtek 小米
Zamiljiva priča, ako meni stigde propušteni poziv , ja ću da se javim pa nek mi skinu 200 din sa prepaida. 
Тај рад.  Smile
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1842
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Тај рад.  Smile

samo prepaid! Smile
IP sačuvana
social share
So I say live and let live. That's my motto. Live and let live. Anyone who can't go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It's a simple philosophy, but it's always worked in our family...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.153 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.