Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Забрањену књигу превео – наставник  (Pročitano 4279 puta)
12. Okt 2010, 18:48:04
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
mob
LG Nexus 5
Зоран Буљугић најављује тужбу Стразбуру ако добије отказ због „Мита о холокаусту”. – Просветна инспекција ће реаговати, каже министар Жарко Обрадовић

"Циљ ми је био да представим и другу страну”, каже преводилац недавно забрањене књиге Јиргена Графа „Мит о холокаусту”, Зоран Буљугић, иначе професор руског језика у Дванаестој београдској гимназији.

Графову књигу је Виши суд у Београду забранио, јер „заговара расну, националну и верску мржњу која подстиче на дискриминацију, непријатељство и насиље”. Књига, према наводима судског решења, намеће једнострано гледиште просечном читаоцу, оспоравајући да је постојао план физичког истребљења Јевреја за време Другог светског рата, негирајући постојање гасних комора, извргавајући руглу историчаре и сведоке холокауста, умањујући број жртава, уз ироничну тврдњу да „није лако сместити у таквом простору 12 лешева, чак ни Лилипутанаца”. За професора Буљугића, међутим, Јирген Граф је врло озбиљан аутор.

– Користио је бројне изворе, показује неподударност броја јеврејских жртава чак и у јеврејским изворима и доказује да није било плана истребљења Јевреја и гасних комора у којима су убијани. Он не негира страдање Јевреја, већ његове размере и план истребљења – рекао је Буљугић, додајући да он осуђује злочине над јеврејским народом у Другом светском рату, али сматра да је број жртава споран.

Преводилац „Мита о холокаусту” сматра да одлука суда представља и притиске на њега лично будући да је, како каже, познат као „оштар критичар садашњег режима” .

– Већ се поставља питање могу ли ја да предајем у школи. Не знам какве везе има шта ја радим у слободно време. То је моја ствар и ни на који начин не угрожава мој рад у школи. Ако буду покушали због тога да ми дају отказ, жалићу се суду у Стразбуру јер је то кршење мојих људских права – напомиње Буљугић.

Како нам је објаснио, „Мит о холокаусту” купио је пре неколико година у слободној продаји у једној књижари у Москви. Дуго је тражио издавача, па пошто нико није желео да је штампа, сам је финансирао и објавио дело као ауторско издање. После решења суда о забрани, полиција му је одузела примерке који се налазе код њега.

– Нисам добио ни судско решење о забрани и поднео сам захтев да ми га пошаљу, јер ипак сам ја уложио новац у штампање књиге. Иначе, у САД и Русији, као и у многим другим земљама, књига се слободно продаје, али код нас су донели чисто политичку одлуку да је забране – сматра Буљугић.

У Дванаестој београдској гимназији, где Буљугић предаје, кажу да он већ дуго година ради у овој школи и да никада није било никаквих проблема ни притужби на његов рад. Заменица директора, Гордана Павловић, чула је од новинара „Политике” да је он превео књигу која је забрањена.

– Буљугић је ревностан у раду, нико се никада није жалио на њега, омиљен је и код ученика и код колега и као предавач и као човек. Он је, иначе, и председник синдиката у нашој школи, ради и при Форуму гимназија и активно учествује у припремама реформе која нам предстоји – рекла је Павловићева.

Бивши ученици професора Буљугића кажу да професор никада није износио своје политичке ставове на часовима и да су изненађени вешћу да је преводио књигу каква је „Мит о холокаусту” .

У Министарству просвете кажу да не желе даље да коментаришу овај случај и да дају изјаве поводом тога. Министар просвете, Жарко Обрадовић, је иначе, у интервјуу ТВ Б92 рекао да ће просветна инспекција обавити свој део посла и разговарати са професором.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Budala  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
mob
LG Nexus 5
Budala sto je preveo knjigu ili sto je zeleo da je objavi u demokratskoj Srbiji?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Pomalo od oba.  Smile
Naslusao sam se tih gluposti kako se H. nikada nije desio ovde u USA.  Razumem da zeli da objavi kontroverznu knjigu, jer knjige ne treba braniti, ali ovo je cista glupost. Da je to neka knjiga koja ce da pomogne ljudima da uradi nesto pozitivno ne bih rekao rec, ali ovakve budalastine da se stampaju   Smile
A za nasu "Demokratsku" Srbiju necu ni da pricam, jer su svi slobodni.... Smile
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
Covek preveo knjigu.. ne znaci da je nacista.. o svasta sa ovom nasom vlasti  Smile

mada ta mi knjiga ovako sturo zvuci kao zesca provokacija i nepotrebno zajebavanje sa brojem zrtvama ... ne bi bilo lose procitati to, mada evo vec mi kiselina krece ...  Smile

Mislim ova prica da nije bilo gasnih komora... mislim smesno  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ma zalosno bre. Jos ulaze svoje pare za djubre, evo dolazi zima, imace Vlada Srbije sa cim da se ogreje
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
mob
LG Nexus 5
Ajde da nema svedoka, snimaka iz vazduha, milioni slika, pa da se zapitas jel stvarno neka zajebancija ta pometnja oko holokausta.

Ovde se samo negira broj zrtava ako sam dobro razumeo. Niko nece da izda knjigu Smile

Pola ovih srednjoskolaca iz zgrade kaze da je profa lik, da nije neki kenjator. Interesuje me oce li mu panduri naci u stanu "nazi slike" i poster Gorana Davidovica u prirodnoj velicini?

Sa jedne strane imamo srpski film koji se dize u nebesa i odise kulturom, dok se bilo kakva pomisao da se pise o holokaustu na bilo koji nacin, sem na pravi, zavrsava kompletnom cenzurom.

Mene licno knjige ne zanimaju, od "bele grive", nista sem stripova nisam citao, nego mi je intersantna ova cenzura.

« Poslednja izmena: 12. Okt 2010, 19:07:23 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Od malih stvari se pocinje.  Razmisljam, protiv sam cenzure ali opet imam neki ukus, i ova knjiga nije bas ukusna, iako su korice malo zilave  Smile
Sto se tice cenzure, bice jos i gore sa dobrom demokratijom i narodnom milicijom. 
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
mob
LG Nexus 5
Razmisljam, protiv sam cenzure ali opet imam neki ukus, i ova knjiga nije bas ukusna, iako su korice malo zilave  Smile

Sve to stoji ali meni, recimo, nije uopste ukusno da je 50% odbeglih nazi naucnika naslo dom u Amercici, NASA, General Dynamics i te fore.

Da citiram jednu osobu:

Citat
Ako postoje dokumenta koja ukazuju na Zavrsno Resenje ili ako postoje video zapisi progona jedne grupe ljudi, zasto neko ne bi dozvolio da se vidi i druga strana...ne radi umanjivanja zlocina nego jednostavno radi kompletnosti slike. I mi imamo slicnih iskustava...Istorija ce reci svoje o Markalama.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

нећу жваку 'оћу кусур!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17546
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
mob
Nokia ispo iz modu
Ajde da nema svedoka, snimaka iz vazduha, milioni slika, pa da se zapitas jel stvarno neka zajebancija ta pometnja oko holokausta.

Ovde se samo negira broj zrtava ako sam dobro razumeo. Niko nece da izda knjigu Smile

Pola ovih srednjoskolaca iz zgrade kaze da je profa lik, da nije neki kenjator. Interesuje me oce li mu panduri naci u stanu "nazi slike" i poster Gorana Davidovica u prirodnoj velicini?

Sa jedne strane imamo srpski film koji se dize u nebesa i odise kulturom, dok se bilo kakva pomisao da se pise o holokaustu na bilo koji nacin, sem na pravi, zavrsava kompletnom cenzurom.

Mene licno knjige ne zanimaju, od "bele grive", nista sem stripova nisam citao, nego mi je intersantna ova cenzura.

MМа не само постере него и спискове припадника образа и клерофашиста који су спремали ваздушни напад на израел.   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.