Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Za vizu potreban novac i dobri živci  (Pročitano 4771 puta)
07. Apr 2007, 12:54:27
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Letovanje van zemlje za mnoge građane je prava mora
Za vizu potreban novac i dobri živci
Autor: Miroslava Cvejić | 07.04.2007 - 11:02


April je za mnoge pravo vreme za razmišljanje kuda putovati na letnji odmor. Za one koji žele u inostranstvo, sem novca potrebni su dobri živci i strpljenje jer treba obezbediti vize. Upravo iz ovog razloga i ove godine će mnogi odustati od putovanja sopstvenim automobilom, a komplikovanu papirološku proceduru i čekanje u redovima prepustiti agencijama.
Agencije uglavnom vade vize za svoje klijente, ali ono o čemu treba voditi računa jeste to da mnogi turoperateri naglašavaju da ne snose odgovornost ukoliko turista ne dobije vizu. Da nevolja bude veća, kada zahtev za vizu bude odbijen, klijentima se najčešće vraća svega desetak odsto od uplaćenog aranžmana. Zato je savet svima da pre nego što odluče u kojoj će agenciji uplatiti aranžman, dobro prouče koliko novaca agencija vraća u ovakvim slučajevima. Pored toga, aranžmane treba uplaćivati u poznatim agencijama, jer se događa da zbog nemarnosti nesolidnih turističkih biroa putnik tek na granici sazna da mu pasoš nije viziran.
Viza nije potrebna za Tunis, Hrvatsku i za Crnu Goru. U Egiptu i Turskoj ona se uzima na aerodromu, odnosno na granici. Loša vest je da su od ove godine vize potrebne i za letovanje u Bugarskoj, a dobra vest je da su one besplatne, mada se za njihovo dobijanje plaća putno osiguranje.
Vize su potrebne i za Grčku, Italiju, Španiju, Francusku i to šengenske vize. Upućeni kažu da je najlakše dobiti grčku, a zatim i italijansku vizu, a da je najteže obezbediti špansku. Zato se građanima koji putuju svojim kolima savetuje da za ulazak u Španiju pokušaju da obezbede italijansku, pre nego špansku vizu. Koliko je procedura za Španiju komplikovana svedoči činjenica da su pojedine agencije ukinule aranžmane za ovu zemlju jer se događalo da su odbijane kompletne ture.
Gotovo sve zemlje uvele su i obavezno zakazivanje termina za predaju dokumenata, a to zadovoljstvo često i košta. Grčka, Španija, Francuska i Italija su zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma i, ukoliko dobijete vize ovih država, možete da putujete u većinu zemalja starih članica EU, sem u Veliku Britaniju. Ukoliko ste dobili grčku grupnu vizu, s njom možete putovati samo u Grčku.


TURSKA
Za Tursku je važno znati da se viza uzima na granici tako što se prvo na posebnom šalteru kupuje markica koja staje 15 evra, a zatim se zalepi na praznoj stranici u pasošu. Tek sa tom markicom odlazi se kod policajca koji preko nje udara pečat sa datumom ulaska u zemlju. Veoma je važno voditi računa da pečat ide preko markice, jer se po izlasku iz zemlje mogu dogoditi razne nerpijatnosti, ukoliko je pečat potpuno promašio markicu.

EGIPAT
Viza se uzima na aerodromu i staje 14 evra.


GRČKA
Termin za podnošenje zahteva za vizu zakazuje se na 0903/15-15-15. Poziv treba obaviti s fiksnog telefona i košta 18 dinara po minuti. Kol centar radi od 7 do 18 sati, od ponedeljka do petka. Od dokumenata je potrebno podneti pasoš sa rokom važenja od najmanje šest meseci, molbu popunjenu na srpskom na latinici i dve slike. Molba se može skinuti i sa sajta. Za zaposlene je potrebno doneti potvrdu o zaposlenosti, radnu knjižicu na uvid, dokaz o hotelskoj rezervaciji i povratnu kartu. Ukoliko idete kolima, na uvid je potrebno doneti saobraćajnu dozvolu i međunarodno osiguranje vozila, kao i putničko osiguranje. Viza košta 35 evra, ali ako se uzima grupna preko agencije ona staje deset evra. Sajt grčke ambasade je www.greekemb.co.yu. Adresa konzulata je Strahinjića Bana 76 u Beogradu i Mike Paligorića 18a u Nišu. Telefon konzularne sekcije 011/3341-507.


BUGARSKA
Vize za Bugarsku su besplatne, ali je potrebno platiti putničko osiguranje. Za dobijanje vize potrebno je predati pasoš, fotokopiju pasoša, dve fotografije sa belom pozadinom, putno osiguranje, potvrdu hotelske rezervacije. Viza se čeka najduže sedam radnih dana. Adresa konzulata je Hadži Milentijeva 69 u Beogradu. Telefoni konzulata su 011/3446-443, 011/3446-455.


ITALIJA
Termin za podnošenje dokumenata zakazuje se na telefon 0903/12-12-12, služba radi od 7 do 15 sati svakog radnog dana. Zainteresovane stranke treba da dođu na odeljenje za vize lično i da pripreme popunjeni formular štampanim slovima latinice, jednu fotografiju formata za pasoš, pasoš koji mora važiti još najmanje tri meseca od datuma isticanja tražene vize i fotokopiju pasoša i svih stranica sa vizama i pečatima. Za stalno zaposlene potrebna je potvrda o zaposlenju iz firme gde rade i mora biti naveden datum zasnivanja radnog odnosa, radno mesto i mesečna primanja, rešenje o godišnjem odmoru, a može biti od značaja i dokumentacija koja se odnosi na prethodne radne odnose. Potrebno je doneti na uvid radnu i zdravstvenu knjižicu, obrasce M1-M2, uverenje o upisu u matičnu evidenciju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih. Za učenike i studente potrebna je potvrda iz škole, fakulteta, a na uvid treba dostaviti i đačku knjižicu ili indeks, kao i zdravstvenu knjižicu. Takođe je potrebno doneti izvod iz matične knjige rođenih i dokumentaciju o zanimanju oba roditelja. Za maloletne je neophodna pismena izjava saglasnosti za putovanje oba roditelja, osoba kojoj je dete povereno mora da potpiše formalno prihvatanje odgovornosti. Ukoliko putujete kolima i imate samo rezervaciju hotela, u ambasadi je potrebno pokazati finansijska sredstva za putovanje, ukoliko ih nemate na bankovnom računu, treba ih pokazati lično. Ukoliko putujete u paru, za deset dana boravka u Italiji potrebno je pokazati oko 300, a za 20 dana oko 500 evra, plus novac za plaćanje hotelske sobe za onoliko noćenja koliko ste rezervisali. Informacije o vizama na njihovom sajtu su na engleskom, italijanskom, francuskom i španskom jeziku, a na srpskom ih nema. Adresa sajta je www.ambbelgrado.esteri.it. Adresa konzulata je Birčaninova 9 u Beogradu. Telefon ambasade je 011/3066-100.


FRANCUSKA
Zakazivanje sastanka za podnošenje zahteva za vizu vrši se isključivo u vremenu od 7 do 14 sati preko 0903/123-123. Zahtev za vizu treba da sadrži sva originalna dokumenta na uvid kao i po jednu fotokopiju svakog dokumenta (originali se odmah vraćaju podnosiocu zahteva). Sva dokumenta treba da budu prevedena na francuski ili engleski jezik. Ako je predata dokumentacija kompletna, potrebna su najmanje tri radna dana za izdavanje vize. Ovi troškovi se ne vraćaju u slučaju odbijanja vize. Podnosilac dobija priznanicu koja se daje na uvid prilikom podizanja pasoša. Potrebno je podneti formular popunjen na francuskom ili engleskom jeziku uz dve fotografije skorijeg datuma. Potrebne su fotokopije stranica pasoša sa ličnim podacima i sa do sada odobrenim šengenskim vizama. Pasoš mora važiti najmanje tri meseca posle datuma isteka tražene vize. Za zaposlene potrebno je podneti dokaze o profesionalnom ili socijalnom statusu podnosioca zahteva (radna i zdravstvena knjižica, potvrda o radnom odnosu sa naznačenim iznosom plate ili profesionalna legitimacija. Nužna je i potvrđena rezervacija hotela u slučaju privatne ili porodične posete, dokazi i o profesionalnom i finansijskom statusu domaćina (tri zadnje plate, prijava poreza o prihodu), rezervacija putne karte ili fotokopija dokumenata auta. Sajt adresa ambasade je www.ambafrance-yu.org. Adresa konzulata je Pariska 11 u Beogradu. Telefon konzulata 011/3023-507.


ŠPANIJA
Termin za predaju dokumenata utvrđuje se na telefon 0903/125-125. Od 9.00 do 11.30 stranke treba da obave uplatu odgovarajuće takse za vizu. Podizanje pasoša je u 14.30. Obrazac zahteva za vizu popunjen na španskom, engleskom ili francuskom jeziku (original i jedna fotokopija). Zahtev neće biti uzet u razmatranje ukoliko obrazac nije u celosti popunjen. Potrebno je podneti jednu skoriju fotografiju, veličine kao za ličnu kartu sa belom pozadinom Pored pasoša potrebno je predati i jednu fotokopiju prve dve stranice, a putna isprava mora da bude važeća još najmanje jedan dan po završetku planiranog boravka u Španiji. Ukoliko je pasoš nedavno izdat, potrebno je podneti i prethodni. Takođe, potrebno je podneti ličnu kartu izdatu u Srbiji i jednu fotokopiju. Neophodna je i potvrda o rezervaciji hotela u Španiji i to sa pečatom i potpisom hotela. Na uvid treba dati i rezervaciju povratne karte prevoznog sredstva kojim se putuje u Španiju. Predaja vize obaviće se uz prethodni uvid u original karte. U slučaju da putuje kolima, stranka treba da podnese dokumenta za kola. Zaposleni podnose radnu knjižicu (original i fotokopiju), potvrdu poslodavca, original i prevod, u kojoj treba da bude navedeno tačno radno mesto, dužina staža, mesečna primanja i broj slobodnih dana na koje zaposleni ima pravo. U pomenutoj potvrdi treba da bude jasno navedena adresa i broj telefona poslodavca, kao i ime, prezime i zvanje osobe koja je potpisuje (ni u kom slučaju ne može da bude sam podnosilac zahteva). Takođe, potrebno je podneti i potvrdu iz fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje. Uz sve traže na uvid i podatke da li stranka poseduje ili iznajmljuje stan, kao i fotokopiju. Za studente i maloletna lica potrebno je podneti original i fotokopiju indeksa ili đačke knjižice, uverenje izdato od strane fakulteta, srednje ili osnovne škole, u kome je navedena godina ili razred koji pohađa podnosilac zahteva. Zatim, pismo roditelja ili staratelja u kome potvrđuju da izdržavaju podnosioca zahteva. Uverenje o primanjima i radno-socijalnom statusu roditelja ili staratelja. Ukoliko se radi o maloletnoj deci koja ne putuju u pratnji roditelja ili staratelja, potrebno je odobrenje istih (obrazac se dobija u ovoj ambasadi), overeno u ambasadi. Adresa ambasade je Vojvode Šupljikca 40 u Beogradu. Adresa sajta je www.spanija.org.yu. Brojevi telefona ambasade 011/3440-131, 011/3440-132, 011/3440-133, 011/3440-134, 011/3440-135.

Putno osiguranje
Cena putnog osiguranja zavisi od broja dana koji se provode u inostranstvu, ali i od toga gde se kupuje. Što je poslovnica koja prodaje putna osiguranja bliža nekoj ambasadi, to je osiguranje skuplje. U proseku za deset dana osiguranje za odraslu osobu za turističko putovanje u Evropi staje 17 evra, za decu i omladinu do 18 godina 8,5 evra. Za putovanja u Bugarsku, Tursku i Grčku 13,6 evra.
Formulari
Uz svako podnošenje viza potrebno je podneti i popunjene formulare. Većina formulara može se skinuti sa sajta ili uzeti na šalteru ambasade. Formulare je najbolje popuniti latinicom, a pojedine ambasade traže da se popuni na engleskom ili jeziku zemlje u koju se ide. Kod traženja viza treba voditi računa da, ukoliko idete kolima, obavezno osim aranžmana u zahtevu za vizu tražite i dodatne dane za prevoz do i od destinacije gde se ide. Znači, ako idete u Grčku, pored deset dana koliko, recimo, traje aranžman, obavezno uračunati i da vam jedan dan treba da stignete do destinacije, kao i jedan dan u povratku. To znači da treba tražiti vizu za minimum 12 dana. Takođe, kod predaje formulara obratiti dobro pažnju da li su sva polja popunjena.
Kako automobilom
Ukoliko putujete sopstvenim kolima, potrebno je da sami izvadite vizu. Za kola je potrebno podneti saobraćajnu dozvolu i zeleni karton, kao i njihove fotokopije.
Ostala dokumenta
Kako biste bili što sigurnije da će te vizu dobiti, nije na odmet predati i dodatnu dokumentaciju koja za dobijanje vize nije neophodna. To se pre svega odnosi na dokumentaciju koja se odnosi na ekonomski položaj podnosioca za vizu. To su dokumenti o posedovanju nekretnina, vlasništvo nad rentama, drugi prihodi, izvodi iz bankovnih računa i kreditne kartice.
Zakazivanje
Kako se ne bi dogodilo da tek u septembru možete da predate dokumenta iako želite da otputujete u avgustu, preporučljivo je da se već sada raspitate kad najkasnije možete da zakažete termin za putovanje. Tako, ukoliko želite da otputujete za Grčku 1. avgusta, termin za vizu najranije možete da zakažete za 1. maj.
Grupne vize
Grupne vize vade isključivo agencije. Za njih je najčešće potrebno nešto manje dokumenata, i to ona koja se odnose na potvrdu o poslu ili školovanju. Putno osiguranje, vaučere i putne karte koje se pokazuju u konzulatu obezbeđuje agencija i o tome putnici ne moraju da brinu.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6300
Da li moze neko da mi odgovori da li sa slovenskon vizom moze da se ode u Italiju ili neku zemlju EU?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple iPhone SE 2020
Ne budi dosadan... moze..


IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice


Zasjace palaci antike tarace cakulace sjore....

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 828
Zastava Montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia N82
Naravno da ne moze jer koliko ja znam Slovenija tek krajem godine ulazi u sistem Schengena....

Thus a Schengen visa still does not apply to the territory of the Republic of Slovenia, and citizens of third countries may not enter other EU countries with Slovene visas and residence permits.
The Treaty of Amsterdam (i.e. Schengen Protocol) specifies that all new EU Member States must entirely adopt the Schengen acquis, which was integrated into the EU acquis with the Treaty’s entry into force. However, the Schengen acquis does not automatically enter into force on the day of becoming an EU Member State. The Schengen acquis enters into force in two stages: a new EU Member State must adopt the Schengen acquis, but the entire acquis only applies when the Council of Ministers decides that the new Member State is able to implement the Schengen acquis provisions in practice. The integration of the Schengen acquis into the EU acquis is described in the document The Schengen acquis and its integration into the Union. This means that a Schengen visa does not automatically apply to the territory of the Republic of Slovenia. Aliens who need a visa to enter the EU and who wish to enter the Republic of Slovenia need to obtain a visa for Slovenia. The same applies if they wish to enter the territory of other Member States which joined the EU on 1 May 2004. Citizens of third countries’ also need a special visa when travelling to Great Britain or Ireland, which are not among the Schengen countries.

State portal of the Republic of Slovenia
IP sačuvana
social share
Zasjace palaci, antike tarace, cakulace sjore, zije gracijane, svi oridjinali i sve karampane doci ce na festu za nas Kotorane
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

нећу жваку 'оћу кусур!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17546
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Nokia ispo iz modu
Da li moze neko da mi odgovori da li sa slovenskon vizom moze da se ode u Italiju ili neku zemlju EU?

Ne mozhe! Slovenija ti izdaje vizu za Sloveniju a ne shengen vizu koja vazi u chitavoj EU. Ako i peti put postavish isto pitanje dacu ti kontra odgovor.  :P
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6300
Moze li mi reci neko reci sta je potrebno od  dokumentacije za dobijanje multi sengen vize?Da li mogu studenti da je dobiju?Da li postoji sajt na kome mogu da pogledam uslove i potrebnu dokumentaciju?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice


Zasjace palaci antike tarace cakulace sjore....

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 828
Zastava Montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia N82
@Andreja, za svaku vizu (single ili multi entry) je potrebna ista dokumentacija koja (osim formulara koji je osim logoa ambasade isti za Schengen drzave) je razlicita za razlicite zemlje. Studenti najcesce dobijaju multi ako studiraju negdje. Skoro sve ambasade imaju sajtove gdje mozes da vidis sto ti treba za vizu a na njima je da odrede sta ce da ti daju.
IP sačuvana
social share
Zasjace palaci, antike tarace, cakulace sjore, zije gracijane, svi oridjinali i sve karampane doci ce na festu za nas Kotorane
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple iPhone SE 2020
Mozes da nazaoves italijansku ambasadu i sve ce ti reci...
Address: Bircaninova 11, 11000 Beograd
Phone: +381 11 3066100
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6300
Hvala Darko, reci mi samo kako ide oko ulaska jer sam cuo da bi prvo trebao da udjes u zemlju koja ti je izdala vizu sengen pr.Italija pa tek u neku drugu zemlju clanica sengena jer ako prvo udjes u neku drugu zemlju pr francuska, zemlja koja ti je izadala vizu Italija zabranice ti izdavanje sengen vize ubuduce!?da li je to tacno?  :-k
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

нећу жваку 'оћу кусур!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17546
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Nokia ispo iz modu
Hvala Darko, reci mi samo kako ide oko ulaska jer sam cuo da bi prvo trebao da udjes u zemlju koja ti je izdala vizu sengen pr.Italija pa tek u neku drugu zemlju clanica sengena jer ako prvo udjes u neku drugu zemlju pr francuska, zemlja koja ti je izadala vizu Italija zabranice ti izdavanje sengen vize ubuduce!?da li je to tacno?  :-k


Није тачно.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.