Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: XP i 98SE problem  (Pročitano 3395 puta)
10. Sep 2003, 09:32:28
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2950
Menjao sam hard disk, posto mi je stari crkao i sada sam hteo da namestim kao i na starom da mi budu dva windows-a na dve razlicite particije. Dok je disk bio nov sa fdisk-om sam napravio dve particije. Na prvu, c particiju, sam instalirao XP i on radi ok. Juce sam, ne znam da li ima neke veze, ali direktno iz xp-a formatirao tu drugu particiju kao fat32 i instalirao win98se na nju, tako sto sam podigao sistem sa sistemske za win98se.

Desilo se to da je onda poceo da ulazi samo u win98 kao da xp i nepostoji. Posto nisam znao sta da uradim, odlucio sam da boot-ujem xp sa cd, sto sam i uradio i onda sam uzeo repair opciju, nakon cega mi je dao onaj neki kao dos mode. Tu sam se setio da ste mi pricali da treba ukucati fixboot, sto sam takodje uradio i desilo se to da se na pocetku pojavio onaj meni za biranje windows-a, ali ako uzmem xp ulazi u njega, ali zato ako uzmem 98se napise mi neku gresku i tu stane samo.

Sta sada da uradim, da bi oba windows-a radila normalno?
IP sačuvana
social share
Prljavi plagijator, strani placenik, domaci izdajnik i najveci bludnik grada Cikaga.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2950
Ovo mi je napisano u startup and recovery settings. Jer to u redu?

Citat
[Boot Loader]
timeout=30
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
c:\="Microsoft Windows 98"
IP sačuvana
social share
Prljavi plagijator, strani placenik, domaci izdajnik i najveci bludnik grada Cikaga.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Nije u redu
Trebalo bi biti , dajem primer:
Citat
[boot loader]
timeout=10
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP - za sve potrebe" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WIN-NET="Windows 98" /fastdetect

Gde particije podesavas po redu za oba windowsa :
partition(1)
partition(2)
A ono posle WINDOWS i WIN-NET su folderi u kojima je win
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2950
Hvala ti na ovome, medjutim izgleda da problem nije u tome. Podesio sam sve ovo kao sto si mi rekao i sada mi prijavljuje kada pokusam da udjem u 98-icu, da nemoze da otvori file koji se nalazi u SYSTEM32 folderu, a koji se zove HAL.DLL i kaze PLEASE REINSTALL THE FILE ABOVE. Posto nisam znao cemu ovo sluzi, trazio sam od druga da mi posalje, snimio sam ga preko mog postojeceg i onda sam tek napravio sranje :mad: . 98-ice opet nije htela da radi i opet joj je nedostajao taj HAL.DLL, a u XP kada sam usao imao sam sta da vidim. IZgleda da je taj fajl namenjen da nosi informacije o celokupnom hardveru, tako da posto sam snimio fajl od mog druga, xp je poceo da trazi CELOKUPAN hardver iz pocetka. Sva sreca pa su svi drajveri vec bili instalirani, ali sam opet sjebao skroz windows, jer sada imam dva puta instaliran stampac, od cega jedan radi, a jedan ne, imam dva puta instaliran modem koji sam morao opet d apodesavama i tako dalje.

Sve u svemu sjebao sam xp, a nisam namestio glupu 98-icu da radi.

E sada, planirao sam da uradim sledece. Planirao sam da ponovo instaliram XP, ali preko ovog postojeceg, posto repair opcije nisu od pomoci, vec sa pokusao. Mislim da bi to mozda resilo problem sa dva windows-a, ali ono sto ne znam je sta ce se desiti sa postojecim xp-om? Znam ranije sam to radio milion puta, kada snimis neki stariji wondows, preko postojeceg, nista se od podesavanja ne izgubi, samo se ispravi ako nesto nije u redu. Sada me zanima, da li ako snimim xp preko ovog mog postojeceg, da li ce sva podesavanja ostati kakova jesu ili ce mi se windows jos vise sjebati?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 954
Ako hoces i 98icu i XP ja jednoj masini, prva particija MORA biti FAT32 i 98 MORA biti instaliran na tu prvu FAT32 particiju. Znaci prvo lepo uzmes fdisk, napravis 2 particije, prvu formatiras kao FAT32, na nju instaliras 98, zatim pokrenes XP setup (moze i iz 98-ice), bitno je da mu kazes da NE radi upgrade 98ice nego clean install, i izaberes drugu particiju i kazes mu da je formatira kao NTFS (moze i FAT32). I posto ce sve lepo da radi, niposto ne diraj boot.ini   Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2950
Vidi ovako.

Prvo, 100% sam siguran da moze i obrnuto da se uradi. Evo zasto. Kada sam kupio kompjuter, imao je jednu particiju i instaliran samo xp. Ja sam onda preko partition magic-a napravio jos jednu particiju i na nju instalirao win98se, znaci naknadno. Posto tada nisam ni znao za sva ova zajebavanja, nisam ni obracao paznju da sve radi i da je sve ok.  Sada mi je crkao hard, pa sam ga menjao i ponovo sam isto uradio i sada nece da radi. Jedina razlika izmedju prvog i ovog sada puta, a sto ja mislim da je razlog zasto mi neradi i 98se, jer to sto sam prvi put preko partition magic-a napravio tu drugu particiju, a sada sam preko fdiska dok je bio prazan hard, napravio dve pariticje pa onda instalirao windows-e. Probacu ponovo sa partition magic-om da napravim tu drugu particiju, pa da ond ainstaliram xp na nju  vidim da li ce tako da proradi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Poslusaj radikala, to ti je najjednostavnije resenje koje ce ti sigurno raditi.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 13
Citat: Bad Habbit
Vidi ovako.

Prvo, 100% sam siguran da moze i obrnuto da se uradi. Evo zasto. Kada sam kupio kompjuter, imao je jednu particiju i instaliran samo xp. Ja sam onda preko partition magic-a napravio jos jednu particiju i na nju instalirao win98se, znaci naknadno. Posto tada nisam ni znao za sva ova zajebavanja, nisam ni obracao paznju da sve radi i da je sve ok.  Sada mi je crkao hard, pa sam ga menjao i ponovo sam isto uradio i sada nece da radi. Jedina razlika izmedju prvog i ovog sada puta, a sto ja mislim da je razlog zasto mi neradi i 98se, jer to sto sam prvi put preko partition magic-a napravio tu drugu particiju, a sada sam preko fdiska dok je bio prazan hard, napravio dve pariticje pa onda instalirao windows-e. Probacu ponovo sa partition magic-om da napravim tu drugu particiju, pa da ond ainstaliram xp na nju  vidim da li ce tako da proradi.

Slazem se i sa Tobom i sa Радикал-om...
1. Kvaka jeste u Partition Magic-u, ali ovo Ti ne preporucujem da ponovis. Naravno, ako bude radilo kako treba, to je i uspeh i (za mene) istovremeno i cudo, jer koliko znam svaki Windows jednostavno odbija da se instalise preko neke novije verzije.
2. Posto si vec dovoljno "stete" napravio na XP platformi, mislim da je Радикал-ovo  resenje najelegantnije... Pokreni FDISK i ponovo napravi dve particije, a zatim ih formatiraj (FAT32). Naravno, ako Ti ona druga ne treba u Win98 slobodno je stavi da bude NTFS kad budes instalirao XP. Ako zelis da iskoristis prednosti NTFS-a, stavi drugu particiju da bude sto je moguce veca.  Smiley
3. HAL.DLL je "Hardvare Abstraction Layer" i pojavljuje se prilikom svake instalacije Windows-a 2000 i XP. Mene je zaintrigirao zbog onog Kjubrikovog filma (mada nema veze s njim), pa sam potrazio sta on predstavlja. Vise informacija na http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/dlllibrary/hal/
Sto se tice njegovog nedostatka, ako si bas resio da ides "glavom kroz zid"  Smile na http://www.kellys-korner-xp.com/xp_haldll_missing.htm pogledaj kako se to mozda moze resiti. Al'ce' se nacitaaasss...  :wink:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 954
Win98 moze da se pokrene samo sa aktivne particeije, a kada koristis fdisk samo prva particija moze da bude aktivna. Moguce je da Partition Magic napravi neko budzenje ali ja mu ne bih verovao  Smiley. Ako bas insistiras da ti XP bude na prvoj particiji bojim se da ces morati da koristis neki boot manager, npr. PQ Boot koji ide uz Partition Magic.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Partition magic tesko da moze da napravi nesto korisno po tom pitanju, naprotiv iskustva sa njim, posebno sa malo matorijim verzijama su bila BOLNA po moj hdd.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.