Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 21:38:21
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Windows i dalje popularan, Linux na čekanju  (Pročitano 6576 puta)
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Samsung S7
Citat
jednog razloga da ostane vezan za Win, sve moze da se odradi na Linux-u.

Nije da sad ne volim Linux ili da volim Windows ,ali to prosto nije tacno.Mozda i moze da se uradi ali sa mnogo manjim kvalitetom........ipak kad programer radi za pare ....on bre radi.
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ko pre devojci, sam u nju upada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11148
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Samsung Galaxy S10
Citat
Windows je bio prvi GUI OS dostupan širokim narodnim masama

zar nije mac os ?  Smile Smile
jes da je iso samo uz epl racunar (i kostao je Boga Oca) al je ipak bio dostupan  Smile

Zato sam naglasio širokim narodnim masama, windows nije prvi GUI OS, bilo ih je i pre njega, da ne pominjem tamo period Amige, itd, ali Windows je bio prvi GUI OS na tada uveliko rastućoj x86 platformi, koja je odnosom cena/kvalitet vrlo brzo zavladala. I kasnije, postavši lider, Windows jednostavno nije bilo moguće prestići na tom polju. Ne može se ni danas prestići Windows na taj način, jedino ako preovlada neka druga filozofija izrade operativniih sistema. Jer da nije bilo GPL-a i OSS zajednice, ne bi ni Linux bio to što je danas.

Citat
jednog razloga da ostane vezan za Win, sve moze da se odradi na Linux-u.

Nije da sad ne volim Linux ili da volim Windows ,ali to prosto nije tacno.Mozda i moze da se uradi ali sa mnogo manjim kvalitetom........ipak kad programer radi za pare ....on bre radi.

Hoćeš ovo da pojasniš malo, nisam siguran šta si hteo reći. Ako si hteo reći da je komercijalan softver generalno kvalitetniji od nekomercijalnog, onda se ne mogu složiti. Kvalitetnija su komercijalni poznati programi, tipa Adobe, AutoCAD, i neki drugi, što je i logično, zna se šta ko radi, rokovi, šta se hoće, to se plati i posle prodaje. Ali generalno - ima i u komercijalnom svetu đubreta, i te kakvog đubreta, i ne samo one gomile adware-ova koji ti instaliraju gomilu toolbarova, reklama i koje-kakvih sranja koje ne moš' da počistiš sa mašine, koji ti instaliraju u system32 neke dll-ove za koje se ispostavi da mogu biti rootkitovi ili exploitani, itd....  Đubreta ima svuda, a i kvaliteta ima svuda. Pa i MacOS X je postao više brand nego neka extra hot thing. Jer, skuplji je mnogo od PC-a, a upotrebna vrednost mu je sve u svemu manja od PCa na Windowsu. Da ne bude zabune, on neke stvari može obaviti brže nego na windowsu, ali nema ni jedne stvari koju možeš obaviti na Mac-u, da ne možeš na windowsu, dok ima mali milion stvari koje možeš na gnjidowsu a na Mac-u ne. Al' ime je ime, Mac je Mac, i ja bih voleo imati jedan  Smile
« Poslednja izmena: 09. Nov 2007, 01:07:34 od MladenIsakovic »
IP sačuvana
social share
Isterajte zlo iz žena. Uterajte im dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

悪い

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7274
OS
MacOS X
Browser
Mozilla (KHTML,

okej.ima tu istine,al se ne bih slozio bas u potpunosti.
ne bih rekao da je kvalitet u pitanju.bas znaju nubovi dal rade nesto kvalitetno ili ne.nego je pitanju ljudska svest u it svetu,pogotov kod nas.
mislim da su ljudi neinformisani dovoljno i uopste neobrazovani za windows a kamoli za neku alternativu.
evo sad dajem jedan banalan primer : jedan kupi nesto,svi kupe isto to,jedan koristi msn messenger svi koriste msn messenger,nema veze sto su jahu ili aol  6x bolji.
a i generalno kod nas nema nikakvih "popagiranja"nekog alternativnog osa.tehnicke sluzbe internet provajdera ne pruzaju podrsku ne-win korisnicima i tako to..retko koje ustanove (bar ja ne znam ni jednu) koriste linux u svom sistemu...dok je npr shvabska vlada pre par godina presla na linux i to je ceo svet morao da zna,jer se propagiralo dosta...generalno je sjebano stanje ...

(nadam se da sam bio jasan)

Citat
Jer, skuplji je mnogo od PC-a, a upotrebna vrednost mu je sve u svemu manja od PCa na Windowsu. Da ne bude zabune, on neke stvari može obaviti brže nego na windowsu, ali nema ni jedne stvari koju možeš obaviti na Mac-u, da ne možeš na windowsu, dok ima mali milion stvari koje možeš na gnjidowsu a na Mac-u ne. Al' ime je ime, Mac je Mac, i ja bih voleo imati jedan 

moze sve da se odradi i na jednom i na drugom,veruj mi i ja sam mislio da je osx dosta ogranicen ,al nije tako,ima app za sve.
mek komp je izbrendirano djubre,sada kada mozes da teras osx na pc-u Smile

~R
« Poslednja izmena: 09. Nov 2007, 01:11:37 od akai11 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11148
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Samsung Galaxy S10
dok je npr shvabska vlada pre par godina presla na linux i to je ceo svet morao da zna,jer se propagiralo dosta...generalno je sjebano stanje ...

Heh, nažalost, nije  Smile
Ustvari je bio projekat da grad Minhen pređe na Linux još pre 3 godine, međutim bilo je nekih pravnih zavrzlama druge vrste koji je sve to mnogo usporio. Krenuli su prošle godine, ali se nešto menjao sastav gradske skupštine nakon toga, tako da su odradili migraciju na tek nešto više od 100 računara  Smile   Plan i dalje stoji, e sad - videćemo  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 657
Zastava Jagodina
OS
Nepoznat
Browser
Opera 9.50
mob
SonyEricsson Xperia Ray
@Herros
Procitaj lepo moj post. Ja sam pricao u kucnim korisnicima. Njima Linux sasvim lepo moze da podmiri sve potrebe. Izuzetak mogu da budu gejmeri, mada sad i dosta popularnih igara moze da radi preko emulatora.
Mada mislim da i progamerima Linux moze da odradi posao odlicno.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Resistance is futile

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 353
Zastava Centar
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Motorola L6
Linux ce pobediti kada bude bio bolji, upotrebljiviji, jednostavniji, stabilniji...
A to za sada nije slucaj...cinjenica Smile
Man'te se price ovo je bolje, al' to raja ne zna... ono sto je bolje uvek ispliva, a trenutno je Win neprikosnoven Smile
Ja licno bi vise voleo da je drugacije, al' tako je kako je..

Long live Auto-Cad Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11148
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla Flock 0.9.1.3
mob
Samsung Galaxy S10
Ovaj, u kom smislu stabilniji? Pa Linux je poznat po tome da je veoma stabilan OS. Pogledaj recimo poredbe uptime-a linux servera i windows servera. Do pre koju godinu, Windows admini su preventivno bar jednom mesečno restartovali OS tek da izbegnu mogući downtime.
A da raja bolje ne zna - to je fakat, jer je presudna većina ljudi koji koriste računar i internet računarski nepismena. Većina ne zna da razlikuje operativni sistem od programa, već koristi komp za neku svoju potrebu, i to je to.
E sad, ako tebi za posao treba baš AutoCAD, i ni jedna zamena ti ne odgovara, onda Linux nije za tebe. Doduše, ja sam uspeo da poteram AutoCAD 2004 pod Wine-om (ili CrossOver-om, zaboravio sam) na Linuxu, ali to i nije baš najsrećnije rešenje. Em je radio vidno sporije, em je bagovao sa layerima pri štampanju, sve linije su bile iste debljine. Za neki preki posao, može AutoCAD i preko emulatora, za ozbiljan svakodnevni rad - ne gine ti gnjidows.
A u svemu ovom izostavili smo jednu stavku: odnos cena/kvalitet. Lako je kad kod nas većina koristi piratski Windows. Ali recimo da imaš firmu ili kancelariju, sa 20ak računara, a nemaš potrebe za nekim specijalizovanim programom; zašto bi plaćao 200$ za Vistu Home, recimo, kad za džaba imaš Linux, koji može da ti radi posao u najmanju ruku, podjednako kvalitetno.
« Poslednja izmena: 12. Nov 2007, 00:59:20 od MladenIsakovic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
LG Nexus 5
Da se nadovezem samo na Mladenovu pricu:

Pitao me jedan covek dok sam radio nesto privatno za njega, a tice se administriranja jedne manje racunarske mreze, da li mogu da mu dignem server pod linuxom, jer se boji da koristi piratski win 2000 server, zbog kontrole i sta ti ja znam. Ok, ja podignem server, namestim sve kako valja, dodje on i pogleda i kaze: "Auu, steta sto je u linuxu sve u tim crnim programima (mislio je na konzolu)".

Cinjenica je da 90% firmi u Srbiji u kojima sam bio, a bio sam u jako mnogo njih, zbog prirode posla kojom se bavim, furaju linux kao svoje resenje za server.

Razlog je jednostavan, linux je mnogo ali neuporedivo mnogo stabilniji od windows servera, besplatan je (ovo je presudno).

Retko koja firma recimo u beogradu koristi win 2003 server kao svoje resenje, zato sto je papreno skup.

Dalje, nesumnjivo je da microsoft ima respektabilne programere ali je ipak bolja situacija kod programera otvorenog softvera. Zasto? Zato sto svaka linux distribucija poziva programere sirom sveta da pomazu i razvijaju pomenute distribucije. Logicno je da ce par desetina hiljada programera iz celog sveta uociti i ispraviti neku gresku u toku "konstruisanja" novih izdanja.

Interesantno je napomenuti da je izlazak nesretne Viste vise puta odlagan, dok recimo, linux distribucije nemaju takvih extremnih odlaganja. Danas je jednostavno ne moze porediti vistin aero i linuxov beryl, pocev od sistemske zahtevnosti, pa do funkcionalnosti.

Takodje je cinjenica da linux comunity raste iz dana u dan, bas zbog nastojanja da linux bude sto vise priblizen prosecnom korisniku. Recimo, ubuntu, koga ja i dalje smatram prilicno neozbiljnom distribucijom je zapanjujuce ogromno interesovanje i expanziju doziveo zadnjih par godina, bas zbog idiot friendly okruzenja. Podrska je jako dobra, cak sam vidjao i dosta servera pod ubuntuom.

Iako se i dalje windows i linux ne mogu porediti, cinjenice ukazuju na to da je upravo linux OS taj koji dozivljava ogromnu ekspanziju iako to majkrosoft neuspesno pokusava da uspori.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 405
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
softvera za linux i windows imas koliko hoces, pitanje je zasto se poslovni ljudi vise opredeljuju za windows a nece da predju na linux, zasto im se bas windows vise svidja i pored manjeg broja ljudi koji bi mogli i da promene os a ipak nisu to uradili... e, sad, prica o microsoftu i monopolizmu itd. microsoft se sudio jos dok je tek poceo da radi na windowsu 3.11 a imb-ov os/2 je ukrao njihovu reklamu bolje windows nego windowsi i to im je bila najjaca marketinska kampanja, hteli su da imaju svoj os uz svoje racunare i to im niko ne uzima za preterano zlo. tada microsoft nije moga ni da razmislja o internet exploreru jer su kompanije koje su pravile softver za mreze i ostalo bolje zaradjivale, kamoli o nekim posebnim proizvodima tipa cad programa. linux treba da postane jos sareniji, jednostavniji i da konacno srede onaj kde a da li je prava stvar za mreze nesto tipa red hat linux pored windowsa 2003... ibm je i dalje mocan, ms je ostao bez bill gates-a pa cemo videti sta ce da bude. sto se tice virusa, jbg. virus moze da udje i u ntfs...
« Poslednja izmena: 12. Nov 2007, 05:00:21 od Red Orange81 »
IP sačuvana
social share
There's more then one way to lose your life to a killer
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Resistance is futile

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 353
Zastava Centar
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Motorola L6
Ovaj, u kom smislu stabilniji? Pa Linux je poznat po tome da je veoma stabilan OS. Pogledaj recimo poredbe uptime-a linux servera i windows servera. Do pre koju godinu, Windows admini su preventivno bar jednom mesečno restartovali OS tek da izbegnu mogući downtime.
A da raja bolje ne zna - to je fakat, jer je presudna većina ljudi koji koriste računar i internet računarski nepismena. Većina ne zna da razlikuje operativni sistem od programa, već koristi komp za neku svoju potrebu, i to je to.
E sad, ako tebi za posao treba baš AutoCAD, i ni jedna zamena ti ne odgovara, onda Linux nije za tebe. Doduše, ja sam uspeo da poteram AutoCAD 2004 pod Wine-om (ili CrossOver-om, zaboravio sam) na Linuxu, ali to i nije baš najsrećnije rešenje. Em je radio vidno sporije, em je bagovao sa layerima pri štampanju, sve linije su bile iste debljine. Za neki preki posao, može AutoCAD i preko emulatora, za ozbiljan svakodnevni rad - ne gine ti gnjidows.
A u svemu ovom izostavili smo jednu stavku: odnos cena/kvalitet. Lako je kad kod nas većina koristi piratski Windows. Ali recimo da imaš firmu ili kancelariju, sa 20ak računara, a nemaš potrebe za nekim specijalizovanim programom; zašto bi plaćao 200$ za Vistu Home, recimo, kad za džaba imaš Linux, koji može da ti radi posao u najmanju ruku, podjednako kvalitetno.
Pa na zapadu imaju bolji standard, pa opet koriste Windows? A oni ipak znaju (i to odlicno) za sta placaju, zar ne? Znaci ne mislim na raju koja ne zna ni da upali racunar, vec na one koji imaju neko znanje .Linux je, definitivno, u porastu, ali je daleko od Windowsa (da pogledamo % sta se koristi malo)...Treba biti realan, ovo je vecita tema i ima dosta pristrasnosti-kao prica AMD-Intel. Svako koristi ono sto smatra najboljim za sebe..
Naravno da AutoCad ima zamene, ali hajde reci posteno, zar nije izvanredan?
Pozz
I da...evo u firmi gde radim ima Win2003 server, legalan...Nije to bas toliko retko.. Smile
« Poslednja izmena: 12. Nov 2007, 10:59:07 od Dule.B »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 21:38:21
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.