Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Lepa reč o onima koji vam se ne dopadaju  (Pročitano 1577 puta)
23. Maj 2009, 07:27:20
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Život nekada zahteva da uradimo nešto što nam se baš i ne radi, recimo, da kažemo neku lepu reč o osobi koja nam se nimalo ne dopada. I to može da dovede u nepriliku - o toj osobi imate loše mišljenje, ne poštujete je, a od vas se zahteva pohvala, pa se pitate treba li da lažete ili da ispadnete nepristojni.

Takve situacije nisu naročito retke. Učtivosti radi, treba dati neki kompliment, svi vas slušaju, svi vas gledaju, ne možete samo da ćutite. Ili ispadne da vam je dužnost da održite zdravicu ili neki kraći govor u kome ćete nekog pohvaliti. Ili... Nije malo takvih prilika - a desi se da učtive i/ili lepe reči i želje treba izreći o nekome za koga lepu reč nemate, jer tu osobu nimalo ne cenite i ne poštujete (na stranu što vam se ta osoba jednostavno ne dopada, to biste mogli, učtivosti radi, da prevaziđete, nego zaista nemate ništa lepo da kažete o njoj, niti u njoj nalazite bilo šta vredno poštovanja). Da li odbiti da kažete bilo šta, i tako ispasti neučtiv (u nekim prilikama, ako je povezano s poslom, mogle biste i sopstveni položaj da ugrozite time)? Ili, čak, otvoreno reći šta mislite o toj osobi? Ili "masno" slagati, što vam se ne radi? Da li pokušati da se barem zabavite, tako što ćete od pohvala napraviti izmišljotinu i preterivanje kakvih se ni baron Minhauzen ne bi postideo? Ili - šta?

Ovo poslednje bi u nekim situacijama još i moglo da bude prihvatljivo, onda kada je prihvatljivo našaliti se i ako ste u stanju da to izvedete tako da ne zvuči zlobno ni kao podsmeh, već kao šala smišljena tako da razgali sve prisutne (recimo, tu osobu nahvalite za sve i svašta, uključujući mir u svetu, dobrosusedske odnose sa stanovnicima susedne galaksije, izuzetna naučna postignuća u pedeset i tri različite oblasti, lepotu na kojoj joj i Sunce zavidi i slično). Međutim, nekada ovakve šale nisu prihvatljive - šta tad?

Tada možete da se izvučete nečim krajnje uopštenim i neodređenim, bez navođenja bilo čega konkretnog (recimo, čestitate osobi na postignućima, ne navodeći nijedno), i tome dodati lepe želje, koje takođe ne moraju da budu konkretne (na primer, da ta osoba nastavi da, kao i do sada, niže uspehe - kada biste otvoreno rekli šta mislite, to bi otprilike značilo "ta osoba u životu ništa vredno pažnje nije napravila, i što se mene tiče, slobodno neka nastavi tako", ali pošto ostajete neodređene, onda vaše reči mogu biti shvaćene kao kompliment). Rešenje možda nije najsrećnije, ali vam omogućava da ne ispadnete neučtive i da ne lažete - i da celu stvar "preturite preko glave".

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
mob
Apple iPhone 6s
Citat
(recimo, tu osobu nahvalite za sve i svašta, uključujući mir u svetu, dobrosusedske odnose sa stanovnicima susedne galaksije, izuzetna naučna postignuća u pedeset i tri različite oblasti, lepotu na kojoj joj i Sunce zavidi i slično)
Taj rad Smile

Citat
Tada možete da se izvučete nečim krajnje uopštenim i neodređenim, bez navođenja bilo čega konkretnog (recimo, čestitate osobi na postignućima, ne navodeći nijedno), i tome dodati lepe želje, koje takođe ne moraju da budu konkretne (na primer, da ta osoba nastavi da, kao i do sada, niže uspehe - kada biste otvoreno rekli šta mislite, to bi otprilike značilo "ta osoba u životu ništa vredno pažnje nije napravila, i što se mene tiče, slobodno neka nastavi tako", ali pošto ostajete neodređene, onda vaše reči mogu biti shvaćene kao kompliment).
Kapa dole. Talenat je ocigledan Smile
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 

Kad malo bolje razmislim ,neznam nikoga ko mi se ne dopada. Primetim ja lose osobine i negativnosti ali uvek znam da postoji razlog za to.Svako je od nas je skup razlicitih osobina i unikat.
Verovatno se i ja ne dopadam nekome,nerviram ga i iritiram.Ako je tako,zaista mi je zao-svetu nije ugoditi. Smile
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Opšti kompliment za godine. Prvo pitaš za godište pa kad se dobije odgovor onda blago čuđenje "Pa izgledate mi mlađe!"
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Samsung S7
Opšti kompliment za godine. Prvo pitaš za godište pa kad se dobije odgovor onda blago čuđenje "Pa izgledate mi mlađe!"

Pusti salu, takav kompliment je meni vise puta otvorio vrata  Smile
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Ovo je već brakolomno, al da kažem:

Mama sa svojom ćerkicom.

"A u koji razred ide vaša sestra?"
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
HTC Wildfire S
Mene su učili odnosno roditelji su mi govorili: "Ako nemaš nešto lepo da kažeš za nekog, nemoj ništa reći."

Nisam to na početku praktikovao.
Kao klincu mi je sve bilo crno i belo.
Osobama koje cenim bi pružio i uradio sve za njih kako bi im pomogao... odnosno maksimum svojih mogućnosti.
Osobe koje sam nalazio da su mi antipatične bih odmogao i zagorčao probleme.

Da bih kasnije tek počeo da praktikujem roditeljski savet.
Osobe do kojih mi je stalo sam i dalje uzdizao i pomagao mada sam ponekad izostavio pragmatičnu kritiku zbog pristrasnosti, što i nije uvek najbolja solucija.
Osobe koje mi se nisu dopadale sam prosto počeo da ignorišem i zanemarujem njihovo mišljenje niti sam davao svoje. Ravnodušnost je prava reč.

Danas.
Danas uviđam da je nepristrasnost i objektivnost najbolje rešenje jer je pragmatično.
Komotno mogu reći da sam do takvog zaključka došao čitajući SFove post-ove odnosno prateći njegov rad.
Da dam prvo konkretan primer.
-Desilo se pre 4 meseca da se nađem u nekom društvu gde je neki momak kojeg poznajem ukupno 2 sata imao problem.
Imao je problem sa majkom, sa prebivalištem, sa nedostatkom para, sa sitnim porocima a opet sa druge strane želeo je selidbu u veće mesto, lepši život, objašnjenje zašto ga pojedine bivše devojke nisu razumele i gde je greška.
Njih troje su mu dali savete koji su mu se svideli odnosno birali su reči koje je on želeo da čuje. Istovremeno su zanemarivali njegove mane i većinski svalili krivicu na ostale aktere iz njegove priče.
Ja vrlo hladno i bez grama empatije sam izvukao činjenice i daljom pričom sam nekako došao do zaključka da je u suštini njegova krivica. Nije mu se svidelo na početku. Naravno dao sam mu posle toga i savet kako da reši svoje probleme, jer posle nalaženja uzroka bi valjalo predložiti neko rešenje. Mislim da je mene najmanje gotivio u tom trenutku.  Smile Što mi i nije bilo preterano bitno, ali su zato oni s kojima imam duže poznanstvo ostali začuđeni mojom hladnoćom. Mirno smo se razišli to veče nakon što smo spičili 3 litre vina.  Smile
-Sledeće nedelje, kad sam ga opet sreo... u istom društvu. Zahvalio mi se i samo što me nije izgrlio! Smiley
Da skratim, nakon cele priče koje mi je izložio, shvatio sam u tom trenutku da je moje mišljenje više cenio i radije bi mene saslušao nego ostalih 10 ljudi da se nađu, samo je moralo da protekne neko vreme da mu dođe do mozga.
U zadnje vreme kad se nađem u takvoj situaciji, kad treba da se obratim tom nekom poput ovog dečka, započinjem priču sa rečenicom: "Pa sad, mogu i da te lažem, ali..." Smiley
Takav sam postao i prema osobama koje volim i cenim i onim koje ne. Nek' se ljute kol'ko 'oće svi, kad prođe neko vreme shvate uglavnom zašto sam bio takav, oni koji ne shvate... takvi mi ni ne trebaju.
E sad. Jasno mi je da kad posao u pitanju, kao što je autor tekta u prvom postu naveo, nekad moraš malo iskriviti svoje principe. Biznis je biznis.  Smile
I onda se prave kompromisi, pokušavaš što suptilnije i što bezbolnije da predočiš svoje mišljenje a da ne ide na štetu pragmatičnosti.

Nadam se da nisam omašio temu.
« Poslednja izmena: 24. Maj 2009, 15:59:41 od WhiteGoa »
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

puno ima ljudi koji mi se ne dopadaju,ali ne osjecam se uvijek i prozvanom da to stavljam do znanja...uglavnom mi nisu bitni ...ja sam odlicna u ignorisanju ljudi.

medjutim,postoje osobe sa kojima silom prilike povezana u drustvenom smislu,a nisam neko ko bi zabave radi pravio solidna neprijateljstva...pa priznajem da me staje truda ljubaznost i komplimenti...

mada,naucila sam se jednoj vjestini.
ukoliko osoba uradi na poslu nesto zaista vrijedno paznje i na mnogo dobar nacin,a pri tom je neko za koga privatno smatram da je ljiga....nije mi tesko da odvojim tu osobu od njegovog profesionalnog uspjeha...
pa kompliment koji mi izadje preko usana...nije usiljen i izvjestacen Smile...
tice se,naravno,strogo posla Smile

IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Ne znam... nemam neko pravilo u komunikaciji sa takvim ljudima... Pustam da me ponese trenutak, vodim se intuicijom, sto me je katakd moglo i glave kostati.  Smile

Kada je neko korektan, on je korektan na jedan nacin: prijatno nam je sa tom osobom, jer je postujemo.
Kad neko nije korektan, on moze biti takav na milion nacina: negativan, zajedljiv, zavidan, previse egocentrican...

Zavisi sta od tog arsenala odredjena osoba ispoljava, ali mi se neretko desi da zacnem tog nekog.  Smile Ipak, kako sam starija (a valjda i pametnija, majku mu), sad vise biram diplomatske puteve da nekome suptilno nesto kazem, ako bas moram. Cesto i ne provale sta sam zapravo rekla.  Smile

I to kod onih ljudi koje sam primorana da trpim (prvo mi na pamet padaju kolege s faksa  Smile ). Ostale gledam da ignorisem, jer me takvi ljudi ubrzo nacisto smore, a sa njima cu se baviti onda kada moj posao to bude zahtevao. Smile

I kada sam pitana za misljenje o njima, opet upotrebim dipomatiju, ili nekako izbegnem da se izjasnim. Cisto da mogu mirno da spavam. Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.