Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 12:12:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojska predstavlja novi avion u Batajnici  (Pročitano 15946 puta)
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4009
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Sad posle svih ovih Galeba,Lasta i ostalih avioncica moramo da docekamo i elitnu eskadrilu Vrapcica..... Smile

Sve je moguce u ovoj nesrecnoj zemlji. Smile
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
ne pljujemo po "liku i delu"  Smile ,nego govorimo o tome kako se ovaj mali klipni avioncic koristi u propagandne svrhe - a josh je kraljevina jugoslavija proizvodila i brze i bolje naoruzane ratne avione  Smile .

O "liku" se sigurno ovde ne rad; o delu da! Pa, ne bih da pljujem po necijem delu. Da sam ja smislio, konstruisao, iygradio nekoliko aviona te klase, mozda bih imao pravo da "pljunem" a i tada ne bih, jer nije to pristojno. Moze  se kritikovati ali bez nepotrebnog podcenjivanja. Ovakve slicne avione proizvode i imaju mnogi, pa zasto njih ne ismevate. No, sta da se radi, tako vam se izgleda omililo - ko ona dva lika sto sede u lozi u Muppet Show-u.
Bolje i to, nek je bar veselo Smile, ako nije konstruktivno. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Sad posle svih ovih Galeba,Lasta i ostalih avioncica moramo da docekamo i elitnu eskadrilu Vrapcica..... Smile
Врабац може бити добро име за беспилотну летелицу.  Smile
Ако икад то направимо.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Pa, ne bih da pljujem po necijem delu. Da sam ja smislio, konstruisao, iygradio nekoliko aviona te klase, mozda bih imao pravo da "pljunem" a i tada ne bih, jer nije to pristojno. Moze  se kritikovati ali bez nepotrebnog podcenjivanja. Ovakve slicne avione proizvode i imaju mnogi, pa zasto njih ne ismevate.

ne ismevamo konstruktore ,nego one koji prikazuju ovo kao nekakakvo neverovatno tehnoloshko dostignuce . lepo je da se neshto radi ,ali ovakva proizvodnja - male letelice u josh manjim serijama - nikao ne moze da bude buducnost srpske avio-industrije kako to prikazuje sutanovac.

da dodam josh neshto - danas se letelice ovakvog tipa mogu praviti i u malo vecim radionicama opremljenim cnc mashinama. ljudi su vec pravili replike raznih popularnih aviona iz ww1 i ww2 . takve radionice imaju po desetak radnika i u stanju su da proizvedu 1-2 primerka mesechno  . ako utva misli da joj je to buducnost - dobro  Smile ,ali onda da se ne lazemo - tu nema ni vojne industrije ni radnih mesta ni velikog profita.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
SonyEricsson C702i
Nije uopste pitanje sto proizvode male letelice kao sto je lasta, ja cak mislim da im to i jeste dobar potez jer svaki ali svaki pilot mora da se skoluje,tako da Lasta i nije losa zamisao,losa zamisao je nazalost onaj motor koji ima ugradjen,to je bas slabo sa jacim motorom mogla bi ona svasta,a ovako nam ostaje da sacekamo i vidimo kakvo ce ogranicenje Lasta imati (Utvu-75 je zabranjeno uvoditi u Kovit),nadam se da ce lasta moci da uradi neku figuru vise od Borbenog zaokreta  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
o kom se motoru zapravo radi ? ovaj ili neshto drugo : 224 kW (300 hp) Textron Lycoming AEIO-540-L1B5D flat-six engine driving a two-blade propeller. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
SonyEricsson C702i
Pa taj Lycoming je u pitanju....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 13400
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
Nokia 
Врабац може бити добро име за беспилотну летелицу.  Smile
Ако икад то направимо.
Ako bude tako moj je mushtuluk..... Smile
IP sačuvana
social share
Onaj ko nadzire prošlost, nadzire i budućnost. Onaj ko nadzire sadašnjost, nadzire i prošlost.
George Orwell

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Sa jacim motorom bi to bilo mnogo bolje. Brazilski Embraer Tucano je sasvim solidna sprava, cak su ga koristili za kontrolu granica, protiv svercera (u juznoj americi; tamo su ti sverceri prave bande izgleda, imaju i avione i td, a s vercuje se droga, naravno) i bio je naoruzavan.
Elem, nama bi ova lasta koristila za pocetnu i osnovnu obuku vojnih pilota, a ne bi bilo lose da ima jacu makinu tako da pruzi sto vise.
Smile
« Poslednja izmena: 12. Apr 2009, 21:16:08 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (intrepid)
Lasta nije borbeni avion vec skolski i nije je bas lako napraviti, narocito ne u garaznim uslovima, ono moze ali je ovde svaki sklop prosao proveru opterecenja itd (da je tako kako se misli Cesna bi prva odavno bankrotirala).

Nije ona nista epohalno, ali simbolicki oznacava obnovu industrije zato sto je to u tom trenutku bila u proizvodnji.
Danas se Utva moze nadati da ce nekada poceti proizvodnju nekog novog mlaznog skolskog aviona ili pak da radi za neku vecu svetsku firmu ili mozda mislite da bi drzava uletela sa par miliona evra u fabriku koja obecava neki novi avion a da nije uspela da zavrsi Lastu.

Da budemo realni Utva nece praviti visenamenske avione ali skolske klipne, turboprop (kao Tucano) ili mlazne kao G4 itd moze i to joj je buducnost. I nikako nije za potcenjivanje ako se Svajcarska ponosi Pilatusom,  koji je bio osnova za Texan II sa koga Amerikanci direktno prelaze na F-16, F-15 itd, zasto bi se mi stideli (ljudi vide propeler i odmah sramota... napravite bolji ako znate...).
Neki odmah hoce svemirski brod. Utva je nazalost gadno ostecena, najveci deo kadrova otisao i morale su se novajlije sa fakulteta na necemu da se ispraksuju. Inace, Lasta je odlicna za drzave koje imaju mlazne skolske avione kao avion za obuku (Hawk, Albatros, G4) jer je neuporedivo jeftinija od Pilatusa sa koga se moze preci direktno na borbeni avion dvosed(1 Pilatus = otprilike 10 Lasti), ali ako vec imas mlazni skolski avion (cesto i u vise od 100 komada recimo Libija) u funkciji neces valjda da ga bacis zbog mode.
Nadam se da ce napraviti turboprop Lastu ali i ovo je neki pocetak i vec su iz Jugoimporta objavili da se vode pregovori sa nekim zemljama o daljoj prodaji. Inace, Lasta se odlicno pokazala na testovima, dosta bolje od ocekivanja i ako Iracani budu zadovoljni sledi jos narudzbina...

Sto se tice karakteristika:
Lasta je projektovana prema zahtevima obuke nase vojske zato i ima takvu brzinu itd (kada neko uci voznju u autoskoli mislite li da treba zaliti sto ucenika ne stavljaju u ferari ili mercedes, pa taj auto u kome uci ispljuvati sto ne ide 300 na sat, kritika tu u potpunosti masi temu sigurno je tu vaznija bezbednost, lakoca upravljanja, da treba da prasta greske neiskusnog pilota a ne da se surva cim i malo jace cimne palicu jer jos nema razvijen osecaj). Iracani su trazili da Lasta moze da nosi oruzje zato i zavrsavaju drugi prototip koji moze da odgovori tim zahtevima.
« Poslednja izmena: 12. Apr 2009, 21:07:45 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 12:12:18
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.