Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 27 28 30 31 ... 64
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojislav Šešelj udaljen iz sudnice i trenutno štrajkuje glađu  (Pročitano 39798 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 374
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
dobro ali sad naozbiljnije kad ce viseeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ???????????????????????????????? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple 15
U Hagu počelo suđenje lideru radikala
Šešelj odbio da dođe u sudnicu

HAG - U Haškom tribunalu juče je počelo suđenje Vojislavu Šešelju, ali je lider Srpske radikalne stranke odbio da se pojavi u sudnici i nastavio štrajk glađu.

Pošto nije došao na početak suđenja, sudsko veće je Šešelju oduzelo pravo da se brani sam i za njegovog branioca ponovo nametnulo britanskog advokata Dejvida Hupera.

Pre početka glavnog pretresa, zamenik sekretara suda Robin Vinsent preneo je sudskom veću da Šešelj, koji već treću nedelju štrajkuje glađu, „nije želeo da dođe u sudnicu“.

- Rečeno mi je i da je optuženi slabiji nego u petak, kada je bio posmatran - rekao je predstavnik sekretarijata.

Predsedavajući sudija Alfons Ori je, obrazlažući odluku suda, rekao da je Šešeljevo ponašanje, otkad mu je krajem oktobra vraćeno pravo da se brani sam, „u značajnoj meri opstruiralo pravično i brzo odvijanje postupka“, uprkos upozorenjima sudskog veća.

Šešelj je juče zatražio da se ponište sve pretpretresne radnje na njegovom suđenju od kada je počeo štrajk glađu i da se proces protiv njega nastavi pošto mu budu ispunjeni zahtevi.

Advokat Huper u prvom obraćanju sudu rekao je da je zabrinut za zdravlje optuženog. Međutim, sud i dalje smatra da je Šešelj sam odgovoran za posledice štrajka i zbog toga ne može da njegovu slabost prihvati kao razlog za odlaganje suđenja. Sudija je saopštio da je i veće zabrinuto zbog mogućih posledica odbijanja hrane i rekao da će Šešelj dobijati video snimke sa suđenja.

Sudsko veće ostavilo je mogućnost holandskom advokatu Tjardu van der Spulu, koji je svojevremeno takođe bio Šešeljev branilac u pripravnosti, da kao nezavisni zastupnik uloži žalbu na današnju odluku Suda.

Na početku suđenja, Tužilaštvo tribunala je iznelo tvrdnje da je Šešelj regrutovao i finansirao srpske dobrovoljce koji su se borili u Hrvatskoj i Bosni, da je svojim govorima huškao Srbe protiv nesrba i da je bio prisutan i na mestima gde su se dogodili zločini.

U nastavku uvodne reči tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf kazala je da postoje dokazi da su 1991. i 1992. godine dobrovoljci pod kontrolom optuženog počinili teške zločine nad nesrbima u Vukovaru, Zvorniku i u drugim mestima u Hrvatskoj i BiH.

Tužilac će danas završiti uvodnu reči optužbe.

Britanski „Tajms“ piše da bi suđenje Šešelju moglo da otkrije važne detalje o ulozi Miloševićevog režima i srpske države u etničkom čišćenju Hrvatske i BiH. List navodi i da je Šešelj novinaru Timu Džudi rekao da je Milošević sve organizovao.

Konstatujući da Šešelj u Haškom tribunalu već treću nedelju štrajkuje gladu, list zaključuje da bi smrt lidera SRS „mogla da izazove političku krizu u Srbiji i pad koalicione vlade na čelu sa Vojislavom Koštunicom“.

N. J.

Šešelj neće dozvoliti da mu se da infuzija

Član predsedničkog kolegijuma SRS Božidar Delić izjavio je juče da je Vojislav Šešelj dostavio poruku u kojoj zabranjuje da mu se, u slučaju gubitka svesti, veštački daje infuzija.

- Šešelj odbija svaku vrstu kontakta sa lekarima i bilo kakvo lečenje. U slučaju smrti, zabranjuje da se na njegovom telu uradi obdukcija - rekao je Delić.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, izjavio je juče da će Vojislavu Šešelju medicinsko osoblje najverovatnije uključiti infuziju ako izgubi svest. Ljajić kaže da pretpostavlja da Šešeljeva poruka koju je juče obznanio Delić ne bi uticala na odluku lekara i bi oni ipak reagovati ukoliko dođe do gubitka svesti. On je naglasio da je Šešeljev štrajk glađu vrlo ozbiljan i da je tačno da je dosta oslabio.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

od juče mi se život promenio za 360 stepeni

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 10121
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Samsung 
I ja mislim da mu nema spasa. On živ neće napustiti sudnicu.  Smile
IP sačuvana
social share
Ne radim brzo, al' zato radim nekvalitetno                         
Život nas uči su ljudi mnogo manje rđavi nego što se misli, ali i da su mnogo gluplji nego što je moguće i uobraziti.
Pravopis srpskog jezika
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 20974
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Netscape 7.2
mob
Nokia N95
Ma napustice je uz ruske pesme
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
I medvjede koji plesu... Smile
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.4
mob
Nokia 
ja bih mu u hranu sipao neki otrov koji polako deluje, svakog dana po malo...dok ne poludi i ne odluci se da bojkotuje hranu Smile
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

***God - Warden Tombs***

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3789
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
ja bih mu u hranu sipao neki otrov koji polako deluje, svakog dana po malo...dok ne poludi i ne odluci se da bojkotuje hranu Smile
Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson k800i i D820
Tužilaštvo: Huškanje i deportacija

28. novembar 2006. | 08:12 | Izvor: B92, FoNet
Hag, Beograd, London -- Haško tužilaštvo je danas završilo uvodnu reč u procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

Širenje mržnje prema nesrbima i priprema terena za njihov progon bio je zadatak Vojislava Šešelja u tzv. zajedničkom zločinačkom poduhvatu srpskih lidera u ratovima u bivšoj SFRJ, rečeno je u nastavku uvodne recci Tužilaštva na suđenju Šešelju.

Prikazujući brojne inserte Šešeljevih nastupa tokom devedesetih, tužilac Danijel Sakson pokazivao je da su nastupi optuženog bili deo plana da se Srbi huškaju na činjenje zločina protiv drugih naroda.

Eksperti tužilaštva pokazaće, najavljeno je, kako je širenje straha među Srbima prethodilo jačanju mržnje a potom i činjenja zločina nad drugim narodima. U takvim okolnostima obični ljudi postajali su sposobni da počine najteža krivična dela, rekao je tužilac i dodao da je Šešeljevoj propagandi podlegao veliki broj mladih veoma mladih ljudi koji su išli u rat i činili zločine.

Deo uvodne reči tužilaštva bio je posvećen podsećanju na pravnu istoriju koja od Nirnberga do Ruande beleži slučajeve suđenja optuženima za huškačke govore i širenje mržnje. Posle Drugog svetskog rata za to delo osuđen je Julijus Strajher. I Šešelj je, kao i Strajher znao za zločine koji su bili rezultat njegovih govora, rekao je tužilac.

On je dalje, podsetio da su pred sudom za ratne zločine počinjene u Ruandi, trojica optuženih proglašena krivim zbog direktnog i javnog navođenja na činjenje genocida i progona.

Šešelj je, tvrdi tužilac Sakson, osim učešća u kampanji progona nesrba, slučaj proširio tako što je i lično učestvovao u deportacijama. Mesto zločina bila je Vojvodina, a kao ilustracija atmosfere koja je, zahvaljujući Šešelju i radikalima, tamo stvorena citirana je njegova izjavi iz maja 1992. godine u kojoj kaže da u Hrtkovcima nema mesta za Hrvate, osim za one koji su sa Srbima ratovali u Hrvatskoj.

Tužilaštvo tvrdi da je Šešelj nastupao u ime većine stanovništva Srbije, a zarad ciljeva za koje se zalagao Slobodan Milošević. ( ovo moze veoma postati interesantno na sudskom procesu izmedju Srbije i Hrvatske ako dodje do toga)

Iako je bio pozvan, Šešelj se ni danas nije pojavio u sudnici. Njegov branilac Dejvid Huper, koji je odlukom suda juče preuzeo odbranu izjavio je da bi ipak voleo da Vojislav Šešelj nastavi da igra važnju ulogu u suđenju i da se nada da će on ostaviti na stranu svoj gnev i doći da učestvuje u suđenju.

Huper je rekao da je juče pokušao da razgovara sa Šešeljem, ali da u tome nije uspeo.

Suđenje se nastavlja 6. decembra.

"Slučaj Miranda" i Šešelj

Jovan Ćirić, zamenik direktora Instituta za uporedno pravo je podsetio na odredbu koja datira još iz 1965. godine, a poznata je kao 'Slučaj Miranda'.

"Tada je uhapšen u Arizoni zločinac Ernesto Miranda, a da mu tom prilikom nije izrečena napomena da se može braniti ćutanjem. Slučaj je dospeo i do Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, i tada je presuđeno da svako ima pravo da se brani ćutanjem", rekao je Ćirić za B92.

On  kaže da pravo na advokata i pravo da se neko brani sam nije izričito regulisano ni u jednom važećem evrospkom ili svetskom zakonodavstvu, ali "tumačeći u jednom širem kontekstu to pravo, možemo zaključiti da ako neko ima pravo da se brani ćutanjem, onda ima pravo i da se sam brani".

Ćirić smatra da bi svako trebao imati pravo da sam odluči šta je najbolje, što znali da odluči da li će se braniti ćutanjem, ili angažovati, odnosno ne angažovati advokata.

HRW: Sudsko veće donelo ispravnu odluku

Predstavnik organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč Ričard Diker ocenio je kao pozitivnu odluku Tribunala u Hagu da lideru radikala Vojislavu Ssešelju nametne stalnog branioca.

"Najvažnije je da suđenje Šešelju bude pravedno i da on uživa sve moguće zaštite, koje predviđa međunarodno pravo. Istovremeno, Šešeljevo pravo na pravično suđenje ne može da bude izgovor za opstrukciju pravde, odnosno ometanje suđenja. Sudsko veće mora da uzme u obzir obe ove činjenice i mislim da je donelo ispravnu odluku", izjavio je Ričard Diker u razgovoru za Radio Bi-Bi-Si.

Diker kaže da se lider radikala dobrovoljno predao Tribunalu u Hagu i da je ozbiljan problem to što na početak procesa čeka već gotovo četiri godine.

"Ja sam tako dugo odlaganje kritikovao, jer se njime krše Šešeljeva ljudska prava. Nema te definicije koja bi tri ili četiri godine pritvora pre pocetka procesa mogla da uklopi u pravo na brzo suđenje. Za to odlaganje nije, medutim, odgovorno samo tužilaštvo, nego i činjenica da je tribunal preopterećen", kazao je on.
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple 15
Citat
ja bih mu u hranu sipao neki otrov koji polako deluje, svakog dana po malo...dok ne poludi i ne odluci se da bojkotuje hranu  Smile

iako nikad i ni pod kojim uslovima nisam bila obozavateljka zivota i dela vojislava seselja, smatram ovu izjavu u najmanju ruku neukusnom.... bez igre reci...  Smiley 1

SPREMAN DA UMRE!
Haški sud ukinuo pravo Vojislavu Šešelju da se sam brani, lider SRS-a zabranio da mu daju infuziju i veštačko disanje, zabranio i obdukciju ako umre!

Vojislav Šešelj...
Sudija Ori: "Nedolaskom u sudnicu, Šešelj se odrekao prava da prisustvuje suđenju"

Jadranka Šešelj: "Voja je malaksao i premoren, ali neće odustati od štrajka glađu!"

HAG - Haški sud zabranio je juče Vojislavu Šešelju da se brani sam?! Sudsko veće kojim predsedava sudija Alfons Ori Šešelju je "trajno oduzelo" pravo na samostalnu odbranu, jer se juče nije pojavio u sudnici. Sud je Šešelju za branioca ponovo nametnuo engleskog advokata Dejvida Hupera.
Šešelj, koji od 11. novembra štrajkuje glađu, odbio je da se pojavi na početku suđenja, a zamenik sekretara suda Robin Vinsent preneo je poruku da Šešelj "nije želeo da dođe".
- Vojislav Šešelj i dalje odbija hranu koju mu nudi osoblje pritvora. Rečeno mi je i da je optuženi slabiji nego u petak, kada je bio posmatran... - rekao je Vinsent.
Vojina kontra
Predsedavajući sudija Ori, obrazlažući odluku, rekao je da je Šešeljevo ponašanje, otkad mu je krajem oktobra vraćeno pravo da se brani sam, "opstruisalo pravično i brzo odvijanje postupka".
- Nedolaskom u sudnicu i na prethodnu statusnu konferenciju, Šešelj se odrekao prava da prisustvuje suđenju - rekao je sudija Ori.
Na ovakvu odluku stigla je "kontra" od Vojislava Šešelja, koji je poručio da je spreman da umre! Funkcioner SRS-a, general Božidar Delić, izjavio je, naime, juče da je Šešelj radikalima "dostavio poruku u kojoj zabranjuje da mu se, u slučaju gubitka svesti, daje infuzija, kao i da se vrši obdukcija kada umre"!?!
- Šešelj odbija svaku vrstu kontakta sa lekarima i bilo kakvo lečenje. U slučaju gubitka svesti, on je zabranio da se nad njim vrši bilo kakav pokušaj veštačkog hranjenja, a u slučaju smrti, zabranjuje da se na njegovom telu vrši obdukcija - rekao je Delić, koji je ocenio da na mestu haških sudija "sede ubice".
Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić kaže da Haški sud, oduzimanjem prava Šešelju da se brani sam, pokazuje da je njihov cilj zapravo "ubistvo Vojislava Šešelja".
- Ubice! Haške sudije su monstruozne ubice! Oni su pokazali da idu na to da ga ubiju! Grozničavo razmišljamo šta da radimo, njemu je sve lošije, nešto moramo da preduzmemo - rekao je Vučić.
Jadranka: Neće odustati
Supruga Vojislava Šešelja, Jadranka, kaže za Press da on "neće odustati od štrajka glađu" i da će, ako mu ne ispune zahteve, "sasvim sigurno štrajkovati do smrti".
- Voja je malaksao i premoren, ali nije klonuo duhom i neće odustati od štrajka glađu sve dok svi njegovi zahtevi ne budu ispunjeni. Čuli smo se i danas. On je hrabar za sve nas, čak i ovako iscrpljen ima snage da se s nama našali i uteši nas... - kaže za Press Jadranka Šešelj.
Iako je Haški sud dozvolio Šešeljevoj supruzi da ga poseti u Hagu, Jadranka kaže da "zasad ne planira da ide u pritvor u Ševeningen".
- Posete su samo jedan od Vojinih zahteva, svakako ne najvažniji. Zato ne možemo da prihvatimo selektivno ispunjenje zahteva, jer je to neozbiljno. Moj suprug je u teškom stanju, prosto ne znam šta bih ja tamo mogla da radim. Moram da budem jaka i zbog njega i zbog dece, jer to je jedini način na koji mu ja mogu pomoći. Nije važno kako je meni, važnije je kako je deci. A njima je najteže, samo ćute, "uhvatim ih" da listaju novine i slušaju vesti, ali ne pitaju mnogo. Jako se brinu za oca - navodi Jadranka Šešelj.
GORDANA SIMONOVIĆ

Ljajić: Uključiće ga na infuziju

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je da će Vojislavu Šešelju medicinsko osoblje najverovatnije uključiti infuziju ako izgubi svest.
- Šešelj ne kontaktira ni sa lekarom, ni sa medicinskim osobljem i zato je uključen 24-časovni nadzor kako bi mogli da intervenišu kada mu pozli, i oni su u stalnom stanju pripravnosti. Odbio je da ga pregledaju i lekari iz Beograda i rekao da bi eventualno prihvatio da ga pregledaju lekari Srbi iz Bosne koji su u pritvoru sa njim. Šešeljev štrajk glađu vrlo je ozbiljan i tačno je da je dosta oslabio. Situacija je maksimalno ozbiljna - rekao je Ljajić.

Tužilac: Šešelj majstor manipulacije

Tužilac Hildegard Uerc Reclav juče je na početku suđenja rekla da se "Šešelj zalagao za stvaranje nove srpske države".
- On je ekstremni srpski nacionalista, majstor je političke manipulacije skrivene iza retorike. Optuženi je bio autokrata, vodio je politiku čiji je cilj bilo proterivanje nesrba s teritorija za koje je tvrdio da su srpske zemlje. Podsticao je i regrutovao dobrovoljce u partijsku vojsku, na čijem je bio čelu i koja je ostvarivala ovaj cilj u Hrvatskoj i BiH. Šešelj je bio značajan učesnik zločinačkog poduhvata - rekla je Uerc Reclav.
"Nema većeg skandal-majstora u srpskom političkom životu od mene u poslednjih 15 godina", citirala je Reclav Šešeljeve reči. Ona je dodala da je Šešelj i sam priznao da je pribegavao lažima kad je vodio političku propagandu i da je potvrdio da mnoge od njegovih izjava podsećaju na ratno huškanje. Prikazala je i fotografiju na kojoj optuženi nosi "srpsku šajkaču s kokardom", konstatujući da je zagovarao granicu nove Srbije na pravcu Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 297
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Seki, izdrzi do Kraja, molimo te!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 27 28 30 31 ... 64
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.091 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.