Američka vlada objavila je da Indijancima namjerava isplatiti tri milijarde i 400 miliona dolara, piše u srijedu The New York Times. Takav dogovor postignut je u sklopu 13 godina stare tužbe koja uključuje više stotina hiljada američkih Indijanaca i koja se smatra jednom od najvećih i najsloženijih grupnih parnica ikada pokrenutih protiv Sjedinjenih Država.
Indijanci tvrde da im američka vlada duguje milijarde dolara od eksploatacije nafte i plina, hranjenja stočnog fonda i sječe drveća na plemenskom zemljištu o kojem od 1887. godine brine američko ministarstvo za prirodne resurse.
Indijanci također tvrde da je vlada potrošila sredstva koja pripadaju njima te su zatražili zaštitu svojih interesa sudskim putem.
U sklopu nagodbe vlada će podijeliti milijardu i 400 miliona dolara za oko 300 hiljada američkih Indijanaca kako bi se riješila ranija a i buduća potraživanja.
Preostale dvije milijarde dolara otići će u poseban fond za otkup i konsolidaciju plemenskog zemljišta koje su izgubile prijašnje generacije.
New York Times piše da nagodbu treba odobriti Kongres. (FENA)
sta vi mislite da li srbija treba da se vodi ovim primjerom i da isplati ratnu odstetu zbog pljacke , razaranja kulturnix i istorijskix objekata, pa i civilnix zrtava, mislim na susjede...xrvatska, bosna, kosova itd...kada bi srbija to prixvatila onda bi mogli da govorimo o nekoj boljoj buducnosti i pomirenju
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010. Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje. "Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Naravno da ne treba da plati! A ja koliko znam Srbija nije ratovala sa BiH, tako da ne znam sta se tripujes? A i Medjunarodni sud pravde je odbacio vasu tuzbu, tako da
Naravno da ne treba da plati! A ja koliko znam Srbija nije ratovala sa BiH, tako da ne znam sta se tripujes? A i Medjunarodni sud pravde je odbacio vasu tuzbu, tako da
kako nije, a niski specijalci, korpusi, skorpioni,arkani ovi oni sve su to drzavljani srbije...a usotalom i jet ju kaze da nije bosanski srbin vec samo srbin, to ja tumacim tako da nije autoxtoni stanovnik bosne vec neki doseljeniki koji je cekao pogodan tren da otme dio tudje zemlje ili ti ga agresor,okupator...
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010. Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje. "Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Idi tuzi SR Jugoslaviju. Arkan je bio jugoslovenski drzavljanin!
Srbija je nezavisna drzava od 2006. godine, a rat u BiH se vodio od 1992. do 1995. Dakle, moki, prolupao si. A kao sto rekoh, Medjunarodni sud pravde vas je odhebao tako da:
« Poslednja izmena: 09. Dec 2009, 23:26:02 od RASMC »
kako nije, a niski specijalci, korpusi, skorpioni,arkani ovi oni sve su to drzavljani srbije...a usotalom i jet ju kaze da nije bosanski srbin vec samo srbin, to ja tumacim tako da nije autoxtoni stanovnik bosne vec neki doseljeniki koji je cekao pogodan tren da otme dio tudje zemlje ili ti ga agresor,okupator...
Tvoje tumacenje je toliko bitno kao i govno od albatrosa na Trebevicu za opstanak cetinara.