Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 19:09:33
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 37 38 40 41 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vile i mitoloska bica u Srbiji  (Pročitano 179631 puta)
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Hajde prvo malo se informisti iz psihologije, a ne samo iz licnog iskustva.  Smiley 1  Ja nuopste ne sporim da je neko nesto doziveo, samo sporim da takva stvorenja postoje, da postoje svi bi ih videli a ne samo "odabrani". Neki su videli i ruzicaste slonove, pa opet ne znaci da postoje, vec da su preterali sa dozom.  Smile
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
Citat
Hajde prvo malo se informisti iz psihologije,
kad si vec toliko inteligentan idi na psihologiju. kao sto rekoh ostavi nas da uzivamo u paranoji  Smile
Citat
da postoje svi bi ih videli a ne samo "odabrani"
to verovatno misle i daltonisti za plavu i zelenu.
tema je:   Vile i mitoloska bica u Srbiji a ne "mlogo sam pametan".
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Uzivaj u cemu hoces, to je tvoja stvar. Vidi se ko je ovde "daltonista"  i  ko u svoj "daltonizam" pokusava da ubedi druge, koji slucajno ne pate od istog sindroma.  Smile
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Daklem, bez svadje i vrnite se na temu!
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Neunistiva...

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 66
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Naravno kakva svadja, ja bih bas volela da me neko moze ubediti u suprotno  Smile , da je sve oko nas cista fizika, ali ne ide...toliko bih volela da verujem da sve nije kao sto jeste...
za tebe gotago samo ovo  Smile
za tebe gacko  Smile  Smile
pa da se vratim na temu
Elem, davno mi je deda ispricao pricu kada je bio mali, pricali mu stariji...Vracali su se nocu iz Zupe kravljom zapregom i odjednom krave nisu ni htele da se pomaknu....nikako da krenu kao da se ukocile, pojavi se neko malo crno kuce i skoci na kola. Krave uznemirene, a nikako da krenu...trajalo je to tako dok nisu poceli prvi petlovi kada je kuce nestalo bez traga... Primetila sam de se u svim krajevima Srbije pominju slicne situacije gde se pojavljuje taj misteriozni crni pas, od kog se uglavnom prvo stoka jako uznemiri i nemoze da se makne...
Jedan stariji covek mi je pricao kada je bio mlad, vracao se nocu sa slave konjem. Na mestu gde ljudi cesto vide po nesto odjednom se konj uznemiri i stane i pocne da dahce jako i uplaseno. On se prisloni na konja i potapse ga da se smiri...Odjednom u obliznjem sumarku cuje zvuk padanja ili propadanja kroz granje...konj je jos neko vreme obazrivo i uplaseno gledao oko sebe pa krenuo. Inace taj covek nikad vise u zivotu nije nesto slicno doziveo niti je ikada nesto video...
IP sačuvana
social share
Siromah nije onaj ko malo ima, vec onaj ko previse zeli...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
Велес

Велес је словенски бог поља, пашњака и шума односно усева, стоке и животиња (дивљих). Његов животињски пандан је медвед, док је у хришћанству његову улогу преузео свети Василије (или свети Власије). Има неких аутора који у њему виде и словенског бога подземног света, а неки му приписују и заштиту поезије. По њему је назван један од најконтроверзнијих списа из области старе словенске вере познат као Велесова књига.

Код источних Словена (данашњих Руса, Белоруса и Украјинаца) се појављује назив Волос, док се међу западним и јужним Словенима назива Велесом.

Словени су у Велесу видели бога који се брине о њиховој прехрани.Тако је било још у сакупљачко-ловачкој заједници када је он као медвед-шумски цар бринуо да буде довољно дивљачи и плодова за људе,али је бринуо и о животињама и биљкама бранећи их од људи.Након преласка на земљорадничко-сточарски тип заједнице он је на себе преузео и бригу о усевима и стоци.Био је задужен да жетва буде довољна и ако је могуће обилна,да је не покосе град или нека пошаст и да се стока размножава и не липше од болести и глади.

Словени су сматрали Велеса заштитником усева и њему су се молили за обилну жетву.Та веровања су се одржала у обичају тзв. Велесове или Божије браде како се назива први(или последњи) сноп жита који се увеже и након откоса се намести у врх амбара или се чува у кући.Зрна из овог снопа се користе као прва у сетви наредне године,али и за прављење брашна од ког се касније месе посебни хлебови,а код Срба се од тог брашна месио славски колач.

У Велеса као сточног бога заклињу се Руси приликом закључивања мира са Византинцима(Грцима).

И заклињаху се оружјем и Перуном богом својим и Волосом скотијим богом и утврдише мир 907. године.

Сматра се да је териоморфни и првобитни облик Велеса био Медвед,који је представљао шумског цара који је бринуо у шумским животињама и плодовима,као и о самој шуми.

Велес је такође описан као демон и бог подземља. Такође, он је и стални противник Перуна. О томе говори и стари мит вечне борбе Перуна и Велеса - Велес као змија гмиже уз стабло Светског Дрвета да би преузео небо, док га Перун гађа громовима (наводно, тако настају громови.) и кад га победи, Перун пушта кишу на земљу у знак тријумфа над демоном. Стари Словени виде свет као једно огромно дрво, које називају Светско Дрво. У његовим крошњама обитава Перун, заједно са већином богова, док у његовом корењу обитава Велес, као владар подземног света и господар мртвих.

Такође, постојао је један фестивал, кад, при крају године, кад Сунце стари и губи снагу, хаос све више јача, границе између светова бледе и Велес у свет живих пушта мртве. Овај празник се звао Велика Ноћ, а тај празник се и данас појављује у неким словенским земљама као Коледо, нешто попут словенске Ноћи Вештица. Младићи који су се звали коледари или вучари су се облачили у овчије руно, стављали чудовишне маске и ишли да праве доста буке и певају песме.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Записи из подземља

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 15650
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.27
mob
Samsung S8
Interesatne price i tekstovi...samo tako nastavite  Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Ako je nesto ocigledno, ne mora biti istinito.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 4
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
ja znam za slicnu pricu koju mi je pricala baba pre nekih 10god. kada sam bio kod nje u poseti
ona je zivela u  selu Telovac to je blizu Bele Palanke,u tom selu sada skoro da  vise i nema ljudi jer su svi starci vec odavno umrli a mladi vise i ne dolaze.
pricala mi je pricu o mom dedi koji je se je jedne noci vracao kuci sam sa volovskim kolima ,
posto je ceo dan putovao zastao je da se odmori i iz zbuna se u tom trenutku pojavljuje neko malo jare,
deda je pomislio da se je izgubilo pa mu je prisao i probao da ga namami da dodje
rekao mu je DEDINO JARENCE DEDINO JARENCE i onda je ono pocelo da ponavlja te iste reci i da mu se smeje,deda je naravno od straha skocio i brzo se prekrstio i ono je nestalo
godinu dana posle toga nije bio u stanju da prica niti bilo sta da radi,samo je lezao u krevetu i cutao
Ima jos gomila prica koje sam cuo od keve i tetke koje su isto dozivele slicne bliske susrete sa vampirima
A za ovaj teret na ledjima o kom si pricala i to se desilo mom bratu i mojoj tetki kad su bili mladji,i prica je ta da su to isto vampiri koji se pojave na spavanju i kao da sednu na tebe i prikazu ti se
uglavnom su to neki rodjaci ili prijateji koje si i koji su te mnogo voleli

mozda ce nako pomisliti da sam lud ili sl.ali ja verujem u sve to

Jaooojjj ovo je strasno Smile sva sam se najezila dok sam citala Smile... pocela da citam na poslu i cim stigla kuci posle vecere nastavila da citam... Smile Cudno je to da sve sto se desilo tim ljudima (koji ocigledno nemaju razloga za laz cak i izbegavaju da pricaju o tim dogadjajima) sam prisluskivajuci razgovore odraslih kao mala vec cula  Smile "nema niceg" a uvek se jedne te iste pojave prepricavaju u svim krajevima Smile
Poznajem puno slicnih prici o ljudima kojima se desavalo da im zivotinja odgovori ili da osete neki neobjasnjiv teret na ledjima... cuju muziku ili vile i beze glavom bez obzira od njih (komsija je bukvalno izglavio vrata na kuci, prosao je kroz zatvorena vrata na staroj bakinoj kuci koja je bila bliza od njegove bas zbog zivotinje koja je ponavljala sve sto bi joj on rekao (koza neka je bila u pitanju) godinama su mu se posle tog rugali  Smile ali je on pre prvog mraka bio kuci ako je izlazio sam) ... Secam se i puno prica koje mi je baka pricala... Mozda ste je i culi ali cu vam ispricati tuznu pricu o sudjenicama onako kako su je meni pricali... Smile

U nasem kraju se ranije uvek ostavljalo mesto ili obrok u kuci za putnika namernika...nije bilo prevoza kao sada tako da se desavalo da ljudi danima hodaju da bi stigli  da zavrse neki posao ... ljudi su bili gostoljubivi i delili su i komad suvog hleba koji su imali misleci da ako dobro cine dobro ce im se vratiti...
Tako je jednom prilikom coveka koji je krenuo nekim poslom noc sa hladnim vetrom i kisom zatekla u nekom selu... Svratio je u dvoriste jedne male oronule kuce u kojoj su ukucani bili veseli i zamolio ih za mesto gde bi mogao da prespava bar na suvom ako ne u toplom... Domacin koji mu je otvorio vrata ga je pozvao u kucu rekavsi mu da ce spavati u kuci nije bogat nema soba ali i u hodniku je toplo nece mu dati da spava na hladnom sada kad mu se zena upravo porodila i ima malog sina naslednika... Putnik je cestitao domacinu koji je sa njim podelio malo hleba koje se zadesilo u kuci i otisli su na spavanje, on sa suprugom i novorodjenim sincicem u toj maloj glavnoj prostoriji a gost u hodniku iza vrata...
U neko doba noci (kako je taj putnik kasnije pricao) vrata su se sama otvorila i u kucu su usle tri prelepe ali hladne i bezosecajne "zene" (ne znajuci da u kuci osim domacina i njegove zene ima i neplaniranog putnika iza vrata) prisle su kolevci u kojoj je bila beba i pocele da sapucu prepiruci se... Jedna je pricala "Bice lep, pametan i uspesan ali bolesljiv" druga je govorila "Ne, ne bice jak, zdrav ali mu nista od ruke ici nece" treca (najstarija kako se putniku cinilo) podigne ton i glasno kaze  "Ne bice lep, pametan, jak, zdrav, svaki korak ce mu se pozlatiti, kuca u kojoj se rodio procvetati, ali ce se na dan svoje svadbe u bunaru u dvoristu udaviti" sve tri se slozise sa ovim i nestadose... Jadan covek nije verovao svojim ocima sta je video, pokusao je spavati ali mu sna nije bilo, sa prvim petlovima budi se domacin i ispraca svoga neplaniranog gosta uz izvinjenja da ga nema cim ponuditi za dorucak jer su beda na sta ce njemu putnik  u par reci odgovoriti "Ne brini se domacine, tvoja kuca ce procvetati, sinu ce ti se svaki korak pozlatiti, sve ce mu od ruke ici ali moras nesto da mi obecas da na dan svadbe tvoga sina pozoves i mene u goste" domacin sav u neverici ipak zapamti ime  prezime i selo iz kog ovaj putnik dolazi i obeca mu da ako sve bude onako kako je on rekao pozvace ga na svadbu svog sina...
Godine su brzo prolazile, nekih 20ak kasnije na kapiju coveka koji je bio putnik pojavi se lep jak i umiljat mladic i sa njim domacin koji je ugostio ovog coveka pre 20 godina dosli su da ga zovu na svadbu...Putnik kaze da ce biti prisutan... Dosao je dan svadbe, putnik se vrati u selo u kome je davno jednom prenocio ali mu je bilo tesko da prepozna domacinstvo, od one male jednosobne oronule zgradice u istom dvoristu je bilo puno lepih novih zgrada, puno izobilja, gostiju i u to vreme retkost bunar na sred dvorista... Kada je to video on zamoli domacina da mu donese najjace daske koje ima u dvoristu sto domacin i ucini, covek  zamoli da uzmu vode koliko im je potrebno, uzme daske i zakuje santrac na bunaru... Svadba je bila predivna, kolo se igralo po dvoristu, ali svaki put kad bi mladozenja vodio kolo ono bi islo oko bunara... Putnik je sve to posmatrao i mislio u sebi "Nece moci da se ispuni" ... sve dok u jednom trenutku mladozenja ne skoci na santrac uhvati se za grudi legne i ostane na mestu mrtav... Slavlje se pretvorilo u plac i kuknjavu a domacin pridje putniku i pita da mu objasni.. covek sav u suzama mu sve isprica i kaze da ga je zato i zavetovao da ga pozove na svadbu mislio je da moze da spreci sudbinu... Ali ocigledno... od nje se ne moze pobeci...  Smile
Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
Zastava Ratkovac - Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Sa rezervom uzimam sve te stvari, ali pored toga volim da procitam dobru pricu, kao sto recimo volim da gledam dobre horror filmove. Nema to veze sa cinjenicom da li verujem u to ili ne, te nas s' toga postedite sa stavom "Vi ste glupi, ja sam pametan i ne verujem u te stvari"
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.27
Hmm, ja licno imam par primera iz rodnog sela moje babe. Babusnica je u pitanju, sto me dovodi do toga da ljudi sa juga zaista veruju u sve te stvari.

Jedna od tih prica krece ovako. Dakle, dalji moj rodjak je posao u sumu po drva sa sve konjima, kolima i psom. Nacepao je sto je nacepao i lagano krenuo kuci. U trenutku je osetio kako konji teze vuku nego sto je uobicajeno, a  pritom se i pas uzmuvao. Posle od prilike par minuta cuo je zvuk. Nesto izmedju arlaukanja vukova i placa deteta. Zatim skvikanj svog psa. Okrenuo se i ugledao ga zaklanog. Konji su se sve teze kretali, kada je osetio neki teret na ledjima. Zamahnuo je rukom par puta ne bili to nesto oterao, kada je osetio jak bol. Kao da ga neko sa tri, jako ostra nokta grebe. Ubrzao je konje i nekako stigao kuci uveren da je imao susret sa necim nadprirodnim.

Nama kao deci zavrsio je ovu pricu tako sto je skinuo kosulju i pokazao oziljke celom duzinom ledja. Sada ne vezano od toga da li su oni zaista deo price ili ne, nama je to zasita izgledalo ubedljivo. 
« Poslednja izmena: 02. Nov 2009, 01:57:35 od mrvica90 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 37 38 40 41 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 19:09:33
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.