Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Avg 2025, 20:52:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Подржавате ли увођење веронауке у школама
Да
Не
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Веронаука у школама  (Pročitano 100309 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
mozda ako shvatimo rec filozofija u najsirem mogucem smislu
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829
verske knjige su najbolja filozofska dela ikad napisana...

Pa nisu baš to filozofska djela, recimo Biblija nije filozofsko djelo, ali ima i nešto filozofije dakako.

Biblija je recimo poruka Sile koja je napravila svemir, kao i sva živa bića na Zemlji nama ljudima.

Toliko je zagonetna ta knjiga da ni nakon tisuća godina čovječanstvo nema jedinstven stav prema njoj, a oni koji u nju vjeruju se ne mogu nikako dogovoriti što zapravo piše u njoj, zato i ima toliko različitih krščanskih crkava na svijetu ali i na tisuće sekti.

Izgleda da je Sila koja je pravi autor Biblije daleko starija i naprednija od nas ljudi, zato je niti ne razumijemo do kraja, ali jednom će ipak doći i to da sve do kraja Bibliju shvatimo, uvjeren sam u to, dapače.

A što se tiće vjeronauka u školama, mislim da nije potrebno uvoditi bilo koju vjersku skupinu posebno u škole, već treba u jednom predmetu dati kratki sažetak svih religija svijeta, tako da nitko ne bude privilegiran što se vjerske naobrazbe tiće.
« Poslednja izmena: 20. Maj 2017, 07:52:49 od teodor.francic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Biblija je recimo poruka Sile koja je napravila svemir, kao i sva živa bića na Zemlji nama ljudima.

Toliko je zagonetna ta knjiga da ni nakon tisuća godina čovječanstvo nema jedinstven stav prema njoj, a oni koji u nju vjeruju se ne mogu nikako dogovoriti što zapravo piše u njoj, zato i ima toliko različitih krščanskih crkava na svijetu ali i na tisuće sekti.

Izgleda da je Sila koja je pravi autor Biblije daleko starija i naprednija od nas ljudi, zato je niti ne razumijemo do kraja, ali jednom će ipak doći i to da sve do kraja Bibliju shvatimo, uvjeren sam u to, dapače.

nije tacno.
bibliju su pisali ljudi tokom otprilike 1500 godina. od bronzanog doba do drugog veka nove ere.
to je skup gomile dela koja su razni likovi vekovima prepisivali i doradjivali, spajali i razdvajali, ubacivali mitove susednih naroda, izmisljali i dodavali tako da je na kraju nemoguce znati odakle tacno sta potice a znacenje nekih detalja je izgubljeno.
vernici koji pokusavaju da shvate sta pise u bibliji imaju najmanje sanse da uspeju jer pri tumacenju prihvataju autoritete koji ni sami ne znaju nista vise od samih tih vernika.
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829

nije tacno.
bibliju su pisali ljudi tokom otprilike 1500 godina. od bronzanog doba do drugog veka nove ere.
to je skup gomile dela koja su razni likovi vekovima prepisivali i doradjivali, spajali i razdvajali, ubacivali mitove susednih naroda, izmisljali i dodavali tako da je na kraju nemoguce znati odakle tacno sta potice a znacenje nekih detalja je izgubljeno.
vernici koji pokusavaju da shvate sta pise u bibliji imaju najmanje sanse da uspeju jer pri tumacenju prihvataju autoritete koji ni sami ne znaju nista vise od samih tih vernika.

Biblija je knjiga Vanzemaljskoga porijekla, jer Jahve jeste Vanzemaljska inteligencija, i sasvim sam uvjeren da ćemo uskoro dobiti i dokaze za to.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Opsteprihvaceno je  da je Biblija pisana od strane ljudi. Uz eto bozansku inspiraciju.

To je stav svih (katolickih, pravoslavnih itd ) svestenika.

To jedino ti ne znas izgleda.

« Poslednja izmena: 21. Maj 2017, 22:15:31 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
mob
Ericsson jeste
kakve ima veze šta je ''opšteprihvaćeno''
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829
Opsteprihvaceno je  da je Biblija pisana od strane ljudi. Uz eto bozansku inspiraciju.

To je stav svih (katolickih, pravoslavnih itd ) svestenika.

To jedino ti ne znas izgleda.

Pa je, ali ta Božanska intervencija nije od neke vječne Svemoguće Sile već od Sile koja ja samo puno starija i naprednija od nas ljudi.

Nikada nećeš vidjeti neko vječno staro biće jer to ne postoji.

Ali.

Možeš i vidjeti i razgovarati sa bićima koja su starija od našega svemira, s Jahvom, tom Vansvemirskom Inteligencijom, koja je Stvoritelj i svemira i svih žiivh bića na Zemlji, i nisu samo prvi ljudi i vidjeli i razgovarali sa tom Silom, to je doživio i Mojsije ali i sami Apostoli.

A zanimljivo da piše u Bibliji da vječnoga Boga nitko  nikada nije vidio, kak sad to? Zar nije Jahve vječni Bog? Jer Jahvu su mnogi vidjeli? Izgleda da Jahve, koji je Bog za nas materijalna bića, ipak nije vječno Svemoguće biće, a što je onda je li?  Smile
« Poslednja izmena: 22. Maj 2017, 09:10:38 od teodor.francic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829

Opšte je prihvaćeno i da u Bogu postoje tri vječne jednake osobe (Presveto Trojstvo);  a ni Isus a ni Apostoli nisu nikada to propovjedali.

Već je to tek 325 godine na saboru u Niceji izglasano kao "istina vjere" dakle dogma, u koju još i sada većina krščana vjeruje.

I to se donijelo glasanjem, a tko nije htio prihvatiti tu dogmu (kao biskup Arije), bio je prognan, a neki su kasnije i ubijeni, i oduzeta im je sva imovina, tako je ta dogma došla i do naših dana.

Jesu li na tom saboru "sveti oci pogriješili sa tom dogmom?"

Ja sam uvjeren da jesu, ista stvar kao i sa famoznom inkvizicijom. Ali ako Bog nisu neke tri vječne osobe, što je onda istina i o Bogu ali i o Isusu Kristu? Tko su zapravo oni?  Smile

« Poslednja izmena: 22. Maj 2017, 09:10:03 od teodor.francic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425

Pa i ateisti i vjernici (i autoriteti) se slazu da je covjek pisao Bibliju.

..

Mislim velika vecina opsteprihvacenih stvari nauke je tacna.
A ako nije, mijenjace je neko iz struke, ko se razumije. I mjenjace to argumentima, ne licnim stavom.

Ne mozemo, cisto eto iz inata, zauzimati neke egzoticne stavove, samo da bi smo ispali pametniji od svih.
Ono mozemo, ali je smijesno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Opšte je prihvaćeno i da u Bogu postoje tri vječne jednake osobe (Presveto Trojstvo);  a ni Isus a ni Apostoli nisu nikada to propovjedali.

ne znamo sta su sve isus i apostoli propovedali ali si verovatno u pravu
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Avg 2025, 20:52:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.078 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.