Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Sep 2025, 20:06:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Uskoro nuklearna elektrana u Kostolcu  (Pročitano 26904 puta)
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Kada se bude provatizovao EPS nastace nova trka na trzistu struje i posto nema drzavnog monopoliste na trzistu struje nadam se da ce drzavi biti u interesu da dozvoli izgradnju sto vise mini elektrana snage do 10 megavata .
A to je dovoljno za snabdevanje struje nekog sela - manjeg.
I cistija priroda i jevtinija struja i ono sto protice vekovima - voda neke reke tada bi bila iskoriscena na najbolji nacin.
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple 15
Izgradnjom nuklearne elektrane naša zemlja bi dobila jeftinu struju i muke oko skladištenja otpada
Srbija nema potrebe za nuklearkom, a ni kadrove
Autor: T. N. Đ. - R. Ž. M. | 14.11.2007 - 08:30

Srbija bi izgradnjom nuklearne elektrane dobila jeftinu struju, ali i rizik od katastrofe i muke oko skladištenja otpada, a suštinski bi postala samo još jedna od zemalja koje za SAD odrađuju prljav posao, tvrdi Dejan Dimov, ekolog i koautor Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih centrala, koji je SFRJ donela 1989. godine.

Nakon predloga potpredsednika Vlade Božidara Đelića da se preispita moratorijum koji zabranjuje gradnju nuklearki u Srbiji, mistar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je za „Blic“ da gradnje nuklearnih elektrana u Srbiji neće biti.
- Đelićeva izjava je pogrešno protumačena jer je on rekao da moratorijum treba preispitati, a ne ukinuti. Nikada nismo pričali o gradnji ovih elektrana niti se bilo ko interesovao za njihovu izgradnju u Srbiji - rekao je Popović.
Svejedno, priče o nuklearnoj elektrani u Srbiji nisu nove, to je tema razgovora i u Hrvatskoj i i mnogim okolnim zemljama. Dimov smatra da je u pitanju isključivo američki interes.
Primere vidi u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji, Egiptu, Siriji...
- I to sve zbog oružja, a nikako zbog struje - tvrdi Dimov.
Upravo zato Dimov je i više nego ubeđen da bi se krediti za nuklearku lako obezbedili. Tvrdi da je to jasno kada se sagleda kako su izgledale do sada poznate konstrukcije finansiranja ovih centrala. Navodi da je 95 odsto opreme iz uvoza iz zemalja koje zapošljavaju ponovo svoju nuklearnu industriju.
- Izgradnja traje bar 10 godina. Otplata se obavlja po sistemu da 82 odsto izvoza od proizvodnje nuklearki ide u inostranstvo, onome koga izabere finansijer, a 18 odsto ostaje domaćinu nuklearke. I tako sledećih 20 godina. Radni vek nuklearke je 30 godina. Demontaža podrazumeva da najopasniji, radioaktivni otpad ostane u Srbiji - kaže Dejan Dimov.
- Iskorišćene gorivne šipke, kad se potroše, moraju da se vrate onome ko ih je prodao, kako bi iz njih izvukao potrebne izotope za atomsko oružje, a onda bi ih Srbija morala primiti nazad i skladištiti na svojoj zemlji - kaže Dimov.
On svoj stav bazira i na činjenici da je američki „Vestinghaus“ za sve poslove izgradnje nuklearki u trećem svetu, morao pred kongresnom komisijom Senata da opravdava sredstva data za korupciju pojedinih ljudi u vladama zemalja gde su gradili nuklearke.
Čemu nuklearka u Srbiji? Amerika je posle incidenta na ostrvu Tri milje 1979. godine, obustavila svaku izgradnju čak i započetih nuklearki, a do danas nije izgradila nove. Ona je, s druge strane spremna, kao i ostale zemlje koje prave nuklearke, da drugima odobri kredit za takvu nemenu. Pa kad bi se Srbija i priključila ovoj grupi zemalja, postavlja se pitanje gde bi Srbija skladištila radioaktivni otpad.
Jednostavno, niko još nije dao rešenje za skladištenje a da se okolina trajno ne uništi. O nesrećama i razmerama tragedije sve su rekli Rusi koji su priznali da je Černobilj odneo 1.200.000 ljudi. Sagledavajući ova upozorenja, nemačka vlada i Udruženje industrijalaca odlučili su da 2025. godine zatvore i poslednju nuklearku. Danska i Švedska su takođe donele odluku o zatvaranju svojih nuklearki do 2015. godine.
Jožef Čomor, naučni savetnik iz Vinče, koji je učestvovao u realizaciji  državng projektu bivše SFRJ o izgradnji nuklearke, moratorijum smatra nazadnim. On tvrdi da je Srbija podjednako ugrožena od susednih nuklearnih elektrana u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj kao i kada bi imala nuklearku u centru Beograda. Zato ne vidi problem zašto Srbija ne bi imala sopstvenu elektranu i uočava ogromnu dobit, koja je svojevremeno pravdala i veliki državni projekt bivše SFRJ, koji je osamdesetih godina izradio Institut u Vinči sa „Energoinvestom“.
Tim planom je planirana izgradnja nuklearne elektrane na obalama Dunava, na desetak kilometara od Kostolca i kod Vinče. Za taj projekat bilo je potrebno od tri do pet milijardi dolara, što je po planu trebalo da se obezbedi pomoću kredita.
- Bio je to državni projekat zasnovan na ideji da je rizik koji tehnologija sa sobom nosi prihvatljiv sa stanovišta jeftine energije. Tada je SFRJ imala potencijal, finansijski i tehnološki da samostalno iznese ovaj projekat - kaže Čomor.
Ovaj naučnik danas nije ubeđen da bi Srbija sopstvenim snagama, tehnologijom, znanjem i finansijama bila spremna za takav poduhvat.
- Ako bismo se upustili u taj posao, bili bismo osuđeni na uvoz tehnologije - kaže Čomor.
Drugi sagovornici „Blica“ smatraju da Srbija nema potrebe za nuklearkom, a ni kadrova za taj projekat.
- Naša zemlja ima dovoljno uglja za najmanje još tri decenije, ima veoma mnogo neiskorišćenog hidropotencijala i veoma mnogo neiskorišćenih obnovljivih izvora energije. Iz tih razloga Srbiji nije potrebna nuklearna elektrana još najmanje 50 godina, pa čak i pod pretpostavkom da nas čeka i godišnji privredni rast koji bi iznenadio i Riplija - kaže urednica energetskog sajta „Enerdžiobzerver“ Sijka Pistolova.
Prema njenim rečima, mi nemamo ni novca ni dovoljno kadrova za nuklearke.
- Za normalno upravljanje nuklearkom potrebna je ekipa od 300 do 400 ljudi, a za stvaranje takvog tima treba od 10 do 15 godina - kaže ona i dodaje da moratorijum na istraživanje i izgradnju nuklearki smanjio interesovanje mladih da se školuju za rad na ovim postrojenjima.

Korupcija

- Cena za reaktor se kretala do 800 MW, između 75 i 80 miliona dolara za lobiste u vladama tih zemalja. Poznato je da je Markos dobio 80 miliona dolara. Za gradnju elektrane u Krškom isplaćeno je 72 miliona dolara, i to u zagrebačkom hotelu „Esplanada“. Lista od 102 imena korumpiranih ljudi u bivšoj SFRJ, koji su lobirali za tu stvar, predata je bivšem saveznom sekretaru unutrašnjih poslova Čulafiću. Tako američki „Vestinghaus“ dobija poreske olakšice i, pri tom, ne bude kažnjen. To rade i sve ostale lobi grupe ne bi li zaposlile svoju nuklearnu industriju i dobile materijal za atomsko oružje - kaže Dejan Dimov.

Černobilj kao upozorenje
Najveća nuklearna katastrofa dogodila se u Černobilju kod Kijeva. Eksplodiralo grafitno jezgro u jednom od reaktora. Raspršena je radijacija iznad istočne Evrope, Skandinavije, a kasnije i zapadne Evrope. Do danas se ne zna tačan broj nastradalih.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

..šic po guzi..

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 868
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9

pizda im materina..neka ostave oni nama to naše što smo sami gradili, a nuklearku nek naprave u albaniji. goveda!

ako procenimo da će nuklearka biti korisna za srbiju, napravićemo je sami.

hahaha  lako je poslati sve u P.cku materinu, medjutim treba biti oprezan i zakljuciti kakve to posledice moze da ima ... mislite o tome  Smile Smile

Aha, sami da izgradimo?  khm...khm ... cime, kojim parama? Koji kadrovi (inzenjeri, radnici) ce da to grade? Kao kad bi sutra krenuli u porjekat "Svemirska stanica Srbija"  Smile Smile

jooj, pa ne mislim ja da im se stvarno kaže u lice tako. što si bukvalista.. Smile

svestan sam ja vrlo dobro toga šta smo mi i kakvi smo kao država.
govorim samo o principu..muka mi je više od toga da nam stalno seru po glavi,kao da smo poslednji šošoni. baš nas nisko drže.. Smile
'kompenzacija za kosovo A i B' znači 'uzimamo vam teritoriju i sve na njoj,ali eto daćemo vam nuklearnu elektranu'.
eto, npr. uzmem ja tebi kuću i plac, a dam ti šator na kredit.i još očekujem da mi kažeš 'jao, to je super.baš ti hvala'.
pa šta da kažem drugo nego to što sam rekao?

@Anea,
dobar tekst.
« Poslednja izmena: 14. Nov 2007, 12:32:29 od vrbov prutić »
IP sačuvana
social share
Trust No One
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Dragin: nema potrebe za nuklearkama u srbiji
Tanjug - Pre 46 minuta

BEOGRAD - Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin izjavio je danas da je stav tog Ministarstva da nema potrebe za izgradnjom nuklearnih elektrana u Srbiji i podsetio na postojanje moratorijuma na njihovu izgradnju do 2015. godine, propisanog energetskim planovima Srbije.

"Ja se iskreno nadam da nećemo doći u situaciju da ćemo morati da koristimo takve izvore energije", kazao je Dragin na konferenciji za novinare ističući da se Ministarstvo zaštite životne sredine zalaže za upotrebu bioobnovljivih izvora energije.
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
BlackBerry bold
kakvi kreteni!
nema potrebe za nuklearkama?! Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 482
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
privatne hidroelektrane mozete da zaboravite bar jos 5 godina.
svoje vetrenjace jos mozete da imate, ali ne i da ih pravite za druge ljude.
ima 20ak radoznalih u srbiji koji imaju svoju vetrenjacu pa su sklopili dil sa EPSom da dok im treba struje i vetrenjaca radi, svoju koriste, a kada njemu ne treba a trzistu treba, salje se sa vetrenjace pa tako covek placa manje zato sto svoju iskoriscava i jos visak prodaje.

kombi, niko u srbiji ne bi osetio postojanje nuklearne elektrane.
to je jedna od najcistijih energija.
problem moze da bude otpad, ali samo to.

naravno da je u tom slucaju neophodno postovati propise, a ne ka nasa juzna zona, glavna fabrika na 3 km od centra grada, a otpad se cesto izlije u tamis pa u dunav Smile

jedini realan problem je onaj o kome je kombi pricao
preterano nestrucni kadrovi i suvise neodgovorni.

u PA takodje postoji primer.
u centru grada magla(a nigde u srbiji je nema)
zasto?
pa upravnik zaduzen za posmatranje vremenskih uslova koji govore da li je bezbedno ispustati gasove u atmosferu je bio na pauzi ili je spavao kada su ga zvali da pitaju, pa su greskom pustiliu bas kada je vetar duvao ka centru.
i sutradan, pola grada ima probleme sa bronhijama..

jednostavno, takve ljude trba poslati u zatvor.

u srbiji bi najbolja investicija bila:
privatni zatvor, jer je takvih u nasim prostorima bar vise hiljada.

e, kad se to sredi, onda graditi nuklearnu.
Dragin: nema potrebe za nuklearkama u srbiji
Tanjug - Pre 46 minuta

BEOGRAD - Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin izjavio je danas da je stav tog Ministarstva da nema potrebe za izgradnjom nuklearnih elektrana u Srbiji i podsetio na postojanje moratorijuma na njihovu izgradnju do 2015. godine, propisanog energetskim planovima Srbije.

"Ja se iskreno nadam da nećemo doći u situaciju da ćemo morati da koristimo takve izvore energije", kazao je Dragin na konferenciji za novinare ističući da se Ministarstvo zaštite životne sredine zalaže za upotrebu bioobnovljivih izvora energije.

ovaj covek nema pojma.
odakle on moze da zna da li ima potreba za gradnjom nuklearne?

on treba da zna zasto je to stetno!

a posto to ne zna, nasao je da lupeta gluposti.

jednostavno, covek je svestan dda on mora nesto da kaze.
svestan je i kolike predrasude u narodu postoje po tom pitanju pa je resio da kaze ono sto se njemu najvise isplati a drzavi najmanje. Smile

kljucno:
Citat
On tvrdi da je Srbija podjednako ugrožena od susednih nuklearnih elektrana u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj kao i kada bi imala nuklearku u centru Beograda

Citat
Naša zemlja ima dovoljno uglja za najmanje još tri decenije, ima veoma mnogo neiskorišćenog hidropotencijala
Smile
"veoma mnogo"
ugalj je losiji od NE
IP sačuvana
social share
hebi se nadrkani.
jeste, shvatio si.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

..šic po guzi..

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 868
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
da li je potrebna elektrana ili ne, koji su mogući problemi i poteškoće isl su pitanja za stručnjake, a ne za laike. urade se lepo studije i analize pa se vidi. ozbiljno pitanje nije za neozbiljno prežvakavanje. sad smo kao svi mi stručni pa pametujemo..

jedino što odbijam je da nam neko drugi daje bilo šta u ime 'kompenzacije'.eejjj..
ako se proceni da je tako nešto potrebno i isplativo, da je investicija opravdana, naći će se pare. podigne se krediti i uradi se. za dobru stvar se investitor nađe. ali ne pristajem da mi isti onaj što od mene otima, soli pamet, 'to tebi treba, evo ti..'
IP sačuvana
social share
Trust No One
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 926
Zastava Vanuatu, međ' šljivama
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia 3720c
Citat
da li je potrebna elektrana ili ne, koji su mogući problemi i poteškoće isl su pitanja za stručnjake, a ne za laike. urade se lepo studije i analize pa se vidi. ozbiljno pitanje nije za neozbiljno prežvakavanje. sad smo kao svi mi stručni pa pametujemo..

U tom slučaju ja se bojim da ne bude kao sa milion dolara američke pomoći Beogradu. Na Internetu su "stručnjaci" birali između kupovine vozila Hitne pomoći ili popravke Doma Omladine. Pobedila je omladina.

Možda treba i za ovo takva anketa.
IP sačuvana
social share
Mene sve rane moga roda bole,
I moja duša s njim pati i grca.

Neću da budem Švabo, u životu i u kinu

Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

..šic po guzi..

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 868
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
lepo si rekao ''stručnjaci''..to nije moja oblast i ne mešam se, ali vidiš da uvek ima pametnjakovića koji se guraju. najčešće jer se preko projekta koji forsiraju uvek ugrade za procenat ili malo 'uštinu'..

problem mafije, korupcije, 'ugrađivanja' je sveprisutan. prave se dvorci, hoteli,delta sitiji, kurci palci, a sela i varošice odumiru jer nema ni puta ni telefona ni bolnice..valjda nije profitabilno, šta li..
svešće se srbija na 3-4 grada, svi se u beograd i novi sad ponabijali.

a ovo sa nuklearkom nije nikakva 'američka pomoć' već glumljenje dobrote i šminkanje otimačine.
« Poslednja izmena: 14. Nov 2007, 14:10:27 od vrbov prutić »
IP sačuvana
social share
Trust No One
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Dole jbne nuklearne elektrane  Smile
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Sep 2025, 20:06:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.