Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 01:13:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Upoznajte Beograd  (Pročitano 37096 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
СТАДИОН ФК "ПАРТИЗАН"
Хумска 1

Други по величини спортски комплекс у Београду, саграђен 1949. Обухвата велики фудбалски стадион са близу 50.000 места (15.924 седење, 33.000 стајање и 585 ложа) са атлетском стазом, 2 травната терена, 1 тартан тереном за тренирање и пратећим садржајима (свлачионице, клуб, ресторан, прес центар). У оквиру комплекса налази се и 17 тениских терена (шљака), боксерска сала, теретана, медицински центар и спортско пословни простор. Намењен је за фудбал, атлетику, тенис, стрељаштво и борилачке спортове.

Izvor: Beograd

« Poslednja izmena: 25. Maj 2009, 14:27:10 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
ОМЛАДИНСКИ СТАДИОН (ОФК "БЕОГРАД")
Мије Ковачевића 10

Фудбалски стадион са атлетском стазом, помоћним тереном за тренинге, 3 тениска терена и џудо салом. Намењен за следеће спортове: фудбал, атлетику, џудо, бициклизам и тенис. Стадион прима 44.000 гледалаца, тј. има 16.000 места за појединачно седење, 16.000 за групно седење и 12.000 места за стајање. Од пратећих садржаја има свлачионице, клуб, ресторан и прес центар.

ГРАДСКИ СТАДИОН ЗЕМУН (ФК "ЗЕМУН")
Земун, Угриновачка 80

Стадион прима 12.000 гледалаца, са 3000 места за појединачно седење и 9000 места за стајање. Намењен је за такмичења у фудбалу, хокеју на трави, рагбију и за атлетска такмичења. Осим главног травнатог терена, објекат располаже помоћним теренима за тренинг (травнатим и са шљаком), као и свим пратећим садржајима (свлачионице, клуб, прес центар).

СТАДИОН ФК "РАД"
Црнотравска бб

Стадион има травнати терен и терен за тренинг, као и терен за рукомет. Намена објекта је за фудбал, хокеј на трави и рагби. Располаже са 6000 групних места за седење и свим пратећим садржајима (свлачионице, клуб, ресторан и прес центар).

СТАДИОН ФК "РАДНИЧКИ"
Тошин бунар 190

Стадион има 3000 места за групно седење и намењен је првенствено за фудбал и хокеј на трави. Комплекс има травнати терен и терен за тренинге. Има све пратеће садржаје (свлачионице, клуб, ресторан)

СТАДИОН ФК "ОБИЛИЋ"
Господара Вучића 189

Izvor: Beograd
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Македонска улица, зидање зграде поред Политике. Поред се налази и кафана Два побрати­ма, касније позната као кафана Шуматовац.
Снимљено двадесетих година прошлога века.
Фото: Б. Јовичић

Izvor: BG-setac
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Београд тридесетих

Тридесете године двадесетог века биле су и лепе и узбудљиве за Београд. Послед­њих дана марта прве године те деценије обављен је попис становништва у целој Југославији. Београд, престоница и главни град, имао је 288.938 становника (са Зе­муном и Панчевом који су му припојени), од тога 154.839 мушкараца и 134.099 жена. Такозвани ужи Београд имао је 238.775 становника. Градом је управљала Управа града Београда.
Према попису становништва из 1931. године, Београд је имао 92,9 одсто писмених мушкараца и 84,7 одсто жена. Завидан број којим нису могли да се похвале ни већи градови у Европи.
У ужем делу вароши срушено је готово све оно што је било старо, турско и почео је брз урбанистички развој. Периферија је одолевала. У архитектури су били очигледии европски утицаји. Издваја се зграда Министарства саобраћаја на углу Немањине и Сарајевске улице с видљивом куполом и сатом која је подигнута 1932. године. Про­јектовао ју је Светозар Јовановић. Око Капетан-Мишиног здања, подигнутог 1863, ствара се културни центар - изграђен је Природно-математички факултет, а 1932. го­дине. по пројекту Петра Бајаловића, Коларчев народни универзитет.
Завршен је велики ланчани мост преко Саве према Земуну 1934. године. Пре све­ча­ног отварања сигурност моста испробана је тако што је преко њега прешло 12 тешких камиона и 800 коњаника. Мост је срушен приликом бомбардовања у Другом свет­ском рату. Изградња моста омогућила је подизање Сајмишта на левој обали Саве по пројекту архитекте Игњата Поповића.
Београђани су устали против замисли да се на простору садашњег Новог Београда подигне ново насеље - наравно, пошто се претходно исуши бара Венеција. Допре­мљени су чак багери из Данске за извлачење песка из Дунава и Саве за насипање баре. Идеја није остварена. Нови Београд настао је тек после Другог светског рата.
Мост преко Дунава за Панчево, и за друмски и за железнички саобраћај, подигнут је и освештан 1935. године.
Једна од највећих мука Београђана било је то што многи нису имали купатила, па су се Београђани купали, углавном, у неколико јавних купатила плаћајући улазницу. "По­литика" хвали градитеље који су 1935. године у 802 нова стана уградили чак 752 ку­патила.
Управник града Београда жали се одборницима како, иако се куће граде, нема до­вољно станова, па "више од 76 одсто Београђана спава са осталим укућанима, 42 одсто сами у постељи, док 82 одсто има само једну собу!"
Београд је 1932. године имао 950 улица. Њихова укупна дужина износила је 350 ки­лометара. Лепо уређена калдрма (коцка) прекривала је 210 улица, обична калдрма 290, а око 450 улица чинила је само чврсто утабана земља!
Београду су припадала и околна насеља: Карабурма, Мокри Луг, Бањица, Топчидер и Раковица. Заједно са Ратним острвом и Адом Циганлијом, град се простирао на 75 квадратних километара. У то време Женева је заузимала површину од 18, Софија 26, Цирих 45, Копенхаген 70, а славни Беч свих 378 квадратних километара!
Поред Народне банке основане 1833. и Државне банке основане 1862, у Београду је 1931. године постојало 48 новчаних завода, банака и штедионица. Поменимо нај­важније: Енглеска трговачка банка, Српско-америчка банка, Француско-српска бан­ка (највећа по капиталу), Бечка удружена банка, чак и пет филијала загребачких ба­нака. На промет капитала значајно су утицали и осигуравајући заводи: Шумадија, Ад­рија, Росија фонсијер и Југославија.
После Првог светског рата у Београду су радиле само три пијаце: Велика пијаца код данашњег Студентског трга, Цветни трг и Палилулска пијаца. Током 1926. године, ка­да је уклоњена Велика пијаца, почеле су да раде нове: на Зеленом венцу, Ко­сан­чићевом венцу и у Господар-Јовановој улици. Године 1933. постављене су пијаце на Душановцу, Вождовцу и Карабурми, а највећа у то време била је Бајлонијева пијаца.
Крајем Првог светског рата у целој Србији постојало је само 70 фабрика, али су Не­мци у рату велики број разорили и опљачкали. Рушењем моста преко Саве град је остао одсечен. Од непријатељског бомбардовања остао је и без поште, телеграфа и телефона, а разорени су и водовод и канализација.
Почетком 1930. године у граду је било 4.488 занатлија, највише бравара, бербера, ковача, кројача, фризера, грађевинара, пекара... Занатлије су тешко добијале кредит за проширење радњи мада су на својим леђима носиле привреду Београда. Било је примера да је држава откупљивала од приватника мале фабрике и остваривала ве­лику производњу. То се догодило са фабриком шећера на Чукарици, која је преу­ре­ђена 1932. године. Модернизована, могла је да прерађује око 120 вагона шећерне репе дневно. Годишње је производила 15 милиона килограма шећера. Од једне приватне фирме држава је откупила и кланицу код Панчевачког моста. Уговор је склопљен 1937. године.
Фабрика обуће .Бостон" на Ђерму у Улици краља Александра постала је право чудо: са само 160 запослених производила је годишње 200.000 пари "грађанске" и 300.000 пари "војне" обуће! Имали смо и фабрике авионских мотора и авионских де­лова, једну у Раковици, другу у Земуну.
Уочи Другог светског рата Београд је био економски снажан град. У њему је радило 16 предузећа текстилне индустрије, 22 предузећа прехрамбене индустрије, метал је прерађиван у 26, а намештај је прављен у 11 предузећа. Постојало је и десет фаб­рика хемијске индустрије и једна фабрика хартије. Године 1939. у Београду је радило 107 предузећа са око 50.000 радника!
На изласку из светске економске кризе 1935, године, коју је и Београд и те како осетио, тргује се, продаје, купује, гради... Београд и Земун имали су тада 6.010 трго­вачких радњи, а годину дана касније, укључујући кафане, хотеле и друге радње, уку­пно је било - 10.218 ситних приватних фирми.
Стари Београђани добро памте бучно рекламирање новоотворене робне куће "Та-та", 1934. године, на почетку Кнез-Михаилове улице где је данас Робна кућа "Бео­град".
На левој обали Саве 11. септембра 1937. године отворен је нови Београдски сајам. Учествовала су 833 излагача од којих 99 из готово свих европских земаља. На Сај­мишту је за време Другог светског рата био усташки логор који је одвео у смрт многе Јевреје.
Уређење улица била је честа тема на седницама општинских одборника. Модерни­зацију су отежавали радови на увођењу водовода и канализације. Зачудо, један од противника асфалтирања београдских улица био је и председник београдске оп­штине Милутин Петровић. Човек је волео зеленило и паркове, али је тврдио да је калдрма непревазиђена јер издржљивошћу "одговара саобраћају". Асфалтирање ул­ица показало се као скуп посао и било је непрактично за београдске прилике. Так­вим улицама немогуће је одржавати саобраћај због клизавости, а лети се, брате, претерано загрева и шири спарину!
Прва улица у Београду асфалтирана је 1911. године. Била је то Македонска. Асфалт затим добија и Скопљанска, данашња Нушићева, а потом Кнез-Михаилова улица...
Београд је проглашен за туристичко место. Држава је давала бесплатан повратак железницом путницима и гостима ако проведу најмање десет дана у Београду који је са Земуном имао укупно 23 хотела, 33 ресторана, 433 гостионице, 427 кафана, 197 бифеа, 412 народних кухиња, 318 крчми и 239 здрављака (у којима се пило млеко и јогурт)!
Крајем 1932. године у Београду је било тринаест трамвајских линија, а укупна дужина трамвајских пруга износила је 65 километара! Први трамвај за Земун прорадио је 1935. године. Он је од Скупштине, преко новог моста, ишао до хотела "Централ" у Главној улици. Носио је број 14.
Предлог за увођење прве поштанске марке у Београду и Србији потекао је 1863. године од београдских трговаца. Захтевали су да се због удаљености поште од цен­тра отвори једна поштанска филијала код Саборне цркве, а уколико то не буде могу­ће, предложено је да пошта има у продаји "печатне марке у виду штампла" које би имале вредност поштанске марке. Предлог је усвојен, па је 1866. године штампана прва марка од 20 пара са ликом кнеза Милоша. Те године постављени су у Сава­мали и први поштански сандучићи. Крајем 1939. године по граду је било размештено 287 сандучића.
Први телефон уведен је у Београду 1882. године. Уочи самог избијања Другог свет­ског рата у граду је било само 25 јавних говорница. Најпознатије су биле на улазу у Калемегдан, код железничке станице, на Новом гробљу, код Јованове пијаце, у ка­фани "Руски цар", на Славији...
Београд је 1936. године имао 68 хектара под зеленим површинама: парковима и скверовима. Тих година уређује се и парк код "Мањежа". На том месту раније су биле војне коњушнице. У новинама су нападани радови на уређењу парка, "јер шта ће Београђанима тај скупи парк кад ионако код својих кућа имају баштице"! "Боље је распродати земљиште и на том месту саградити болницу или још које општинско ку­патило!"
Београдски универзитет имао је 1931. године шест факултета: Правни, Медицински, Филозофски, Технички, Пољопривредни и Богословски на ком су студирале и три же­не. Девет година касније, 1940, град је имао 22 мушке, 12 женских и две мешовите гимназије. Мислило се и на најмлађе. Те године град је могао да се похвали 31 за­бавиштем. Уочи Другог светског рата у Београду је студирало 10.000 студената.
Године 1931. постојале су четири државне болнице са 1.971 креветом, 58 лекара и 147 медицинских сестара. Радило је и 7 приватних санаторијума који су располагали са 168 кревета (по један у свакој соби!). Опслуживао их је 21 лекар и 32 сестре! При­ват­на пракса била је дозвољена, па су лекари пре подне радили у државним бол­ни­цама, а по подне у својим ординаријама! Памте се лекари Коста Тодоровић, ин­фек­толог, Бранислав Станојевић, интерниста, Владимир Вујић, неуропсихијатар, Леон Коен, хирург-уролог, Александар Игњатовски, интерниста... У неким хроникама нала­зимо да је Игњатовски својим новцем подигао данашњу "Интерну Б клинику". По свој прилици, клиника је првобитно радила као приватна установа.

Izvor: BG-setac
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kod "Ruskog cara" 1929 godine.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

ma hajde bre

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 1730
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
SonyEricsson C 905
Okrecite Beograd ...

Okrecite Beograd ...  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Crvenkapa posla kod babe pa je naletela na vuka,

Spasena je od Alibabe pa je zatim silovalo 40 hajduka ...

By Ljuba Moljac ... the legende died ...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 71
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Pa zar se u Knezu parkiraju kola?
IP sačuvana
social share
za sada bez dobrog potpisa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

I will (always) survive - Gloria Gaynor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4651
Zastava locirana u vremenu, ali ne i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
odlicna tema, bravo Oblachak  Smile
IP sačuvana
social share
"jelenche, onaj shto kashlje, jel to onaj isti shto cuti u bioskopu !?"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

i najlepse kad je prestani, okreni se i nestani...

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 538
Zastava Banovo Brdo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Samsung S5670

Crvena trola 1950 god.
IP sačuvana
social share
“Kada svoj zivot merim ljubavlju,
Shvatam da sam nezamislivo bogata.
Volela sam duboko.
Volela sam strasno.
Iz nedavnog izazovnog perioda budjenja
Nekako sam uspela izroniti  da osecam jos vise,
Dajem jos vise, volim jos vise…”
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1294
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Pa zar se u Knezu parkiraju kola?
Smile Smile
 Smile Smile
 Smile Smile
 Smiley 1 Smiley 1
 Smile Smile
 Smile Smile
  Smile
IP sačuvana
social share
Nemanja.Rodoljubi
Citat
Ваш став о најваљеној геј паради у Београду заказаној за 10.10.2010. године?

RASMC
Citat
Lock!

Rasim je peder!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 01:13:47
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.084 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.