Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 14 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Upis u srednje škole ~ Osmaci polažu 18. i 19. juna  (Pročitano 91268 puta)
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Mere za upis romskih učenika u srednje škole pokazale dobre rezultate

Najviše kandidata za medicinsku struku

Beograd - Zahvaljujući merama afirmativne akcije prošle školske godine u prvi razred srednje škole upisano je 502 učenika romske nacionalnosti, što je dva i po puta više nego u prethodnoj godini. U školsku 2005-2006. upisano je 196 kandidata, a 2003, kada su prvi put uvedene stimulativne mere za upis romskih đaka u srednje škole, bilo je svega 40 učenika. I pored dobrih rezultata mera afirmativne akcije, broj romskih učenika koji upisuje srednje škole još uvek je izuzetno nizak - od ukupnog broja kandidata za upis u srednje škole udeo romske populacije lane je iznosio svega 0,6 odsto.
Trideset "zlatnih" bodova
Stimulativne mere za kandidate romske nacionalnosti pri upisu u srednje škole uvedene su 2003. Afirmativnu akciju je sprovelo Ministarstvo prosvete tako što je romskim kandidatima koji su položili kvalifikacioni ispit, a ukupan broj bodova im je bio manji od minimalnog broja bodova potrebnih za upis na određeni obrazovni profil, dodavano do 30 bodova sa kojima moraju dostići prosečan broj bodova u obrazovnom profilu u koji žele da budu primljeni. Ovi učenici su upisivani preko predviđene kvote, a jedino nisu mogli biti primljeni u ogledna odeljenja.
Analiza mera, koju je uradilo Ministarstvo prosvete, pokazuje da su romski kandidati imali u proseku slabiji uspeh u školi i to iz matematike za celu ocenu, a iz srpskog jezika za nešto manje od jedne trećine ocene. Posmatrano u celini, na kvalifikacionom ispitu Romi postižu slabije rezultate u odnosu na ostalu populaciju učenika za oko šest do sedam poena, od čega iz matematike za tri do četiri boda, a iz srpskog za dva do tri boda.

- Oko 60 odsto ukupne populacije upisuje se po prvoj želji, dok je procenat romskih kandidata upisanih po prvoj želji dvostruko manji. Izuzetak je prošla godina, kada je zabeležen značajan napredak, tako da je razlika svedena na oko tri petine (62,5 odsto) za ukupnu populaciju, prema dve petine (39,9 procenata) za romsku. Činjenica je da učenici Romi, znajući da će zbog afirmativne akcije lista želja biti uzimana u obzir naknadno, iskazuju i nerealne želje u odnosu na broj ostvarenih bodova. Međutim, izvestan broj đaka je postigao sjajne rezultate, i kada je reč o uspehu u školi i na oba testa, tako da im nisu bili potrebni dodatni bodovi da bi bili upisani po svojoj prvoj želji - kaže Bojan Ristić, koordinator Republičke upisne komisije.

Najveći broj kandidata obuhvaćenih akcijom upisan je u zdravstvenu struku, zatim u trgovinsku, na trećem mestu je ekonomska, na četvrtom lične usluge, a na petom saobraćajna .
- Kada je reč o četvorogodišnjim obrazovnim profilima, afirmativnom akcijom u poslednje tri godine najviše kandidata je upisano na profil medicinska sestra - tehničar, potom na profil ekonomski tehničar i tehničar drumskog saobraćaja. Visok rang po broju upisanih imaju i turistički tehničar, finansijski tehničar i pedijatrijska sestra-tehničar. U oblasti trogodišnjeg obrazovanja učenici su upisivali zanimanja: trgovac, kuvar, ženski frizer, muški frizer, automehaničar, vozač motornih vozila, manikir i pedikir - navodi Ristić.

On kaže da je za obrazovne profile pravni, ugostiteljski tehničar, društveno-jezički smer gimnazije, konobar, poslovni administrator, službenik osiguranja postojalo veliko interesovanje među romskim kandidatima, ali da su te želje bile nerealne, zbog nedovoljnog broja bodova.

Izvor: Danas
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Kuvar, bankar...posao po ukusu tinejdžera

Budući srednjoškolci u Srbiji izgleda da su izvukli pouke starije braće ili pak roditelja, pa su se prilikom izbora škola odlučivali za ona zanimanja za koja misle da će im donositi finansijsku korist i olakšati život.

Prema analizi Ministarstva prosvete, budućim srednjoškolcima ove godine su najinteresantniji ogledni obrazovni profili: kuvar, konobar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik i finansijski administrator.

Popularni obrazovni profili su i farmaceutski tehničar, fizioterapeut, medicinska sestra, muški i ženski frizer, a potom i drušveno-jezički i prirodno-matematički smer u gimnazijama.

Đacima su najmanje privlačna ova zanimanja: mašinbravar, metalostrugar, konfenkcijski tehničar, krojač i proizvođač finalnih proizvoda od drveta.

Drugim rečima, klinci neće u fabrike, već hoće uspeh kao Džejmi Oliver. nema im se šta zameriti.

Kvalifikacioni ispit za srednje škole nije uspelo da položi nešto manje od dve hiljade od ukupno 69.195 učenika koji su ga ove godine polagali.

Na osnovu prve želje u škole se upisalo čak 65 odsto đaka.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Koji obrazovni profili su bili najtraženiji prilikom ovogodišnjeg upisa u srednje škole
Odlikašima zanimljive i trogodišnje škole

Najvažniji pri izboru profesije savremena stručna praksa i mogućnost brzog zaposlenja kod privatnika
Beograd - Ogledni obrazovni profili kuvar, konobar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik i finansijski administrator ove godine su bili najpopularniji među svršenim osnovcima. Na listi najatraktivnijih zanimanja su i farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra-vaspitač, muški i ženski frizer, a veliko interesovanje je bilo i za gimnazije. S druge strane, najmanje svršenih osnovaca želelo je da se školuje za mašinbravara, metalostrugara, konfekcijskog tehničara, krojača, proizvođača finalnih proizvoda od drveta i rukovaoca mehaničara poljoprivredne tehnike.
Slobodna mesta za slabovide učenike
Nakon drugog upisnog kruga, u Medicinskoj školi "Beograd" ostalo je slobodno 16 mesta za obrazovni profil fizioterapeutski tehničar za učenike oštećenog vida. Škola će raspisati konkurs 25. avgusta, a svi zainteresovani učenici mogu da dobiju više informacija na telefon 2686325. Inače, reč je o četvorogodišnjem obrazovnom profilu, na koji se mogu upisati đaci koji imaju neki stepen oštećenja vida i koji ne moraju da polažu kvalifikacioni ispit.
Iako za obrazovne profile iz oblasti zdravstva, ekonomije, prava i administracije i sektora usluga vlada nesmanjeno interesovanje, primetno je da je donji prag za upis svake godine sve viši. Šansa za brzo zaposlenje i mogućnost da se radi u privatnom sektoru presudni su za izbor budućeg zanimanja, tvrde direktori nekoliko srednjih škola s kojima smo razgovarali.
Danka Prokić-Vlahović, direktorka Ekonomsko-trgovinske škole iz Sopota, kaže za Danas da će, prema procenama Privredne komore, bankarski službenici, službenici osiguranja i finansijski administratori u narednim godinama imati veliku perspektivu za zapošljavanje.
- Ovi obrazovni profili rađeni su prema evropskim standardima. Oni sadrže predmet obuka u birou gde se učenici praktično osposobljavaju za sve vrste poslova koji ih sutra čekaju u banci, u osiguravajućoj kompaniji ili u oblasti finansija, bilo da je reč o državnoj ili privatnoj firmi ili agencijama koje se bave računovodstvenim poslovima. Učenici koji pohađaju ogledne obrazovne profile su izvanredno osposobljeni za rad na računarima. Oni nemaju samo računarstvo i informatiku kao opšteobrazovni predmet koji se nalazi u svim školama u Srbiji, već su obučeni za praktičnu primenu računovodstvenih, bankarskih i programa za osiguranje, što je vrlo atraktivno - kaže Prokić-Vlahović.
Kao prednosti u odnosu na klasične obrazovne profile, ona dodaje i aktivno orijentisanu nastavu, učenje poslovnog engleskog, ali i to što đaci kroz nastavu predmeta preduzetništvo uče kako da aktivno traže posao, da razvijaju karijeru i da se stalno usavršavaju.
Veliki broj časova praktične nastave i mogućnost da se brzo zaposle presudni su razlozi zbog kojih svršeni osnovci biraju profile iz oblasti ugostiteljstva i turizma, ističe za Danas direktor Ugostiteljsko-turističke škole Milijanko Portić. Broj poena s kojim su upisani učenici u prvi razred ove škole je dokaz da i odlični đaci rado biraju trogodišnja zanimanja. Prvi na rang-listi za zanimanje kuvar ima 58 poena, a poslednji upisani 47. Najbolje plasirani u odeljenju u kome će se školovati konobari ima 54 boda, a za poslastičara 59, dok poslednji na rang-listi imaju 45, odnosno 43 boda. Kada je reč o četvorogodišnjem oglednom profilu turistički tehničar, prvoplasirani je osvojio 100, a poslednji upisani učenik ima 89,2 poena.
I u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi ove godine je bilo mesta samo za đake s najboljim uspehom. Donji prag na smeru farmaceutski tehničar je čak 98 poena, a na smeru fizioterapeutski tehničar 90,5. Direktorka ove škole Darinka Karović kaže za Danas da ogledni programi omogućuju đacima da uspešno savladaju gradivo, da se dobro osposobe za buduće zanimanje, ali i da kroz veliki broj časova praktične nastave istinski zavole svoj poziv. Objašnjavajući ogromno interesovanje svršenih osnovaca za zdravstvenu struku, ona napominje da su đacima, ali i njihovim roditeljima od presudne važnosti to što mogu da nađu dobar posao i da rade i privatno. Znanje koje učenici steknu tokom srednjoškolskog obrazovanja je, prema rečima direktorke, dovoljno da mogu uspešno da rade, ali i da nastave školovanje na fakultetima i visokim školama. V. Andrić


Izvor: Danas
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.51
mob
Apple iPhone SE 2020
Veliko nezadovoljstvo roditelja zbog naplata upisa u srednje škole
Prosvetni inspektori ispituju svaki slučaj
Autor: J. D. Ilić | 10.07.2008 - 06:06
Zahtev velikog broja srednjih škola da, osim svedočanstva o završenoj osnovnoj školi, od budućih učenika zatraže i do 6.000 dinara na ime „godišnjih troškova“ izazvalo je ogorčenje javnosti. U školama kažu da samo poštuju odluke saveta roditelja, dok roditelji smatraju da su „blagom“ reakcijom nadležnih obrazovne ustanove dodatno ohrabrene.

- Moja ćerka je završila jednu od prestižnijih gimnazija u Beogradu i upis svake godine je morala da plati. Međutim, pošto je u pitanju bila simbolična suma nismo se previše bunili, a i kolege su pričale da njihova deca plaćaju i do 3.000 dinara. Nikad mi nije bilo jasno šta tačno plaćamo, ali sad je sin upisao prvi razred Tehničke škole i morali smo da uplatimo 2.500 dinara. To je bezobrazluk! Još strašnije je to što to znaju i nadležni, a nisu preduzeli ništa - priča Nataša Đurđelski, majka učenika prvog razreda Tehničke škole.
Iako u Ministarstvu najavljuju oštru reakciju i apeluju na učenike da prijave svaki pojedinačni slučaj, roditelji smatraju da je upravo „blaga“ reakcija nadležnih ranijih godina podstakla većinu obrazovnih ustanova da se ogluše o pravilo o besplatnom školovanju.
- Da su u nadležnom ministarstvu odlučnije reagovali kad se problem pojavio, sad ne bismo došli do toga da najveći broj srednjih škola upis uslovljava plaćanjem đačkog dinara. Zar nije dovoljno to što svi mediji o tome govore da odu u neku od škola i provere? Navodno je sve na dobrovoljnoj bazi, ali ipak se ne možete upisati dok ne pokažete uplatnicu - ogorčen je Nebojša, otac učenika Saobraćajne škole.
Zakon, inače, dozvoljava učešće roditelja u „podizanju obrazovnog nivoa u školi“, ali samo odlukom saveta roditelja i pod uslovom da roditelji na to dobrovoljno pristanu. Drugim rečima, svaki roditelj sam odlučuje da li će učestvovati u tome ili ne. Takođe, naplaćivanje đačkog dinara od učenika koji upisuju prvi razred nezakonito je jer saveti roditelja učenika prvog razreda tek treba da se formiraju.

Forum srednjih škola traži smene direktora
Forum srednjih stručnih škola zatražio je juče da se roditeljima i deci odmah vrati novac od upisnine, a da direktori škola koje su naplaćivale upis budu smenjeni. U pismu ministru prosvete Žarku Obradoviću i medijima, Forum je zamerio to što, kako je navedeno, ministar i Ministarstvo prosvete pristaju da budu „večiti zaštitnik direktora škola, koji su škole pretvorili u svoje feude“. „Direktorima ste dali apsolutnu vlast, a oni su savet roditelja i školski odbor pretvorili u produženu ruku uzimanja novca za upis učenika od 20 do 50 evra, gde potrošnju tog novca niko u zemlji Srbiji ne zna, a vi ne želite da to kontrolišete ili da kažete - školovanje je besplatno“, navedeno je u pismu.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Završen upis u srednje škole

Upis u srednje škole u Srbiji završava se u petak, raspodelom đaka koji nisu "prošli" u prvom krugu, a ovogodišnji prijem nove generacije protekao je u senci nezakonitog ponašanja direktora i uslovljavanjem da se upis plati.

Ministarstvu prosvete, inspekciji i školskim upravama, stigao je veliki broj pritužbi roditelja iz svih delova Srbije, koji su se žalili da se upis naplaćuje i po nekoliko hiljada dinara, iako su prosvetne vlasti više puta upozoravale da je to nezakonito.

Reagovao je i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu, podsetivši da propisi ne predviđaju da se za upis u prvi razred srednje škole plaća "materijalna ili bilo kakva druga naknada".

Negodovao je i Forum srednjih stručnih škola, u pismu novom ministru prosvete Žarku Obradoviću i medijima, zatraživši smenu direktora, kao i da se roditeljima odmah vrati novac od upisnine.

"Direktorima ste dali apsolutnu vlast, a oni su savet roditelja i školski odbor pretvorili u produženu ruku uzimanja novca za upis učenika od 20 do 50 evra, gde potrošnju tog novca niko u zemlji Srbiji ne zna, a vi ne želite da kontrolišete ili kažete: školovanje je besplatno", navedeno je u pismu foruma.

Ove godine je za oko 82.500 svršenih osmaka bilo 88.043 mesta u četvorogodišnjim i trogodišnjim školama.

U četvorogodišnjim obrazovnim profilima u prvom roku je upisano 58.704 đaka, dok je u školama sa trogodišnjim trajanjem upisano 15.305 učenika.

Prema podacima Republičke upisne komisije, oko 80 odsto učenika upisalo je škole koje su naveli u prve tri želje. Takođe, statistički podaci govore da svake godine od daljeg školovanja odustane više od 5.000 osmaka. Oni se u najvećem broju slučajeva vraćaju u obrazovni sistem za nekoliko godina, ali kao vanredni učenici.

Svršeni osnovci su u julskom upisnom roku pokazali najveće interesovanje za zanimanja ugostiteljske, turističke, bankarske i medicinske struke, dok su najmanje atraktivni profili bili mašinbravar, metalostrugar, konfekcijski tehničar...

Među traženim zanimanjima su kuvar, konobar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik, finansijski administrator.

Mladima su interesantna i zanimanja farmaceutski i fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra - vaspitač, zatim društveno-jezički i prirodno-matematički smerovi u gimnazijama, ženski i muški frizer.

Najmanje atraktivni profili su konfekcionar - krojač, proizvođač finalnih proizvoda od drveta, rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike, mesar.


Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 14 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.