Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Procitajte pravilnik foruma! Piraterija je zabranjena i muzicke zelje se ne ispunjavaju!

Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Umro Mladen Vranešević iz Laboratorije zvuke  (Pročitano 9138 puta)
17. Jul 2006, 14:15:03
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8234
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
Nokia N86
Muzičar Mladen Bata Vranešević, član grupe Laboratorija zvuka i brat njenog vodje Predraga Pedje Vraneševića, umro je u subotu uveče u Novom Sadu, gde će biti i sahranjen, u najužem porodičnom krugu.

Laboratorija zvuka svirala je ska muziku u nekadašnjoj Jugoslaviji i postigla 1981. godine ogroman uspeh sa hitom "Skakavac joj zaš'o u rukavac".

Bata Vranešević (59) je krajem 60-tih godina svirao u grupama Falkon i Neoplanti, a sa bratom Pedjom je tokom sledeće decenije komponovao filmsku muziku, uglavnom za filmove Želimira Žilnika, prenosi sajt "Popboks".

Njih dvojica su 1978. godine osnovali "Laboratoriju zvuka" kroz koju su prošle mnoge poznate ličnosti - Ivan Fece Firči, Zoran Bulatović Bale, Vince Olah, bodi bilderi Irena i Petar Čelik, Slobodan Blagojević, Dušica Ilic - kasnije proročica Kleopatra - i Novosadjanin Vilmos Kauboj, opevan u pesmi "Skakavac..."

Sa pesmom "Dok vam je još vreme", grupa je učestvovala na Opatijskom festivalu gde je stekla i širu popularnost u SFRJ.

Singl "Skakavac joj žas'o u rukavac" postao je jedna od najslušanijih pesama 1981. godine.
U produkciji Mladena Vraneševića, za zagrebački Jugoton - sadašnji "Kroacija rekords", grupa je snimila albume "Duboko u tebi" (1982) i "Nevinost" (1986).

Poslednji album grupe "Nema nide te ljepote" objavljen je 1996. godine. Posle toga, "Laboratorija zvuka" se ugasila a Mladen Vranešević se narednih godina bavio marketingom.


Izvor: MTS-Mondo

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

v24460p0.jpg
(9.16 KB, 340x220)
IP sačuvana
social share
  
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 53
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Cuo sam za tu grupu i sigurno da cu poslusati njihove pesme sad kad je nekadasnji clan preminuo, bolje kad nego nikad.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple iPhone SE 2020
Odlazak nju - vejv laloša
U Novom Sadu preminuo Bata Vranešević, lider grupe "Laboratorija zvuka" i kompozitor muzike za brojne filmove i TV serije za decu

Njihov album "Telo" sa megahitom "Skakavac joj zaš'o u rukavac" bio je druga najprodavanija ploča u tadašnjoj državi, odmah iza "Bijelog dugmeta"

Mladen-Bata Vranešević, jedan od osnivača jedne od najznačajnijih novotalasnih grupa "Laboratorija zvuka", preminuo je 15. jula u Novom Sadu, u 59. godini nakon teške bolesti.
Rođen 1947. godine, Bata Vranešević najpre je svirao u grupama "Falkon" i "Neoplanti", a od 1971. počeo je da radi sa bratom Predragom-Peđom Vraneševićem. Njih dvojica su, nakon uspeha na Festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Beogradu, gde su bili nagrađeni za muziku za kratkometražni film "Zdravi ljudi za razonodu" improvizovali studio u svom stanu i počeli da komponuju za radio, film, televiziju i pozorište. Nekoliko godina kasnije, 1978. oni osnivaju i rok grupu "Laboratoriju zvuka", koja je donela specifičan zvuk na muzičkoj sceni nekadašnje Jugoslavije. Albumom "Telo" izbili su na drugo mesto najprodavanijih ploča u tadašnjoj državi (više od 300.000), odmah iza "Bijelog dugmeta" i njihovog albuma "Bitanga i princeza". Neprevaziđeni mega hit postala je pesma "Skakavac je zaš'o u rukavac" iz 1981. godine. Član grupe bila je i Batina lepa supruga Dina.
Za to vreme vrlo ekstravagantna laloška braća Vranešević propagirali su "zdravo telo i zdrav duh" sa tadašnjim bodi-bilding šampionom Petrom Čelikom, a svoj životni moto koristili su ne samo u tekstovima nego i u spotovima koje su snimali i koji su postali takoreći matrica za mnoge kasnije spotove iz perioda devedesetih. Braća Vranešević komponovali su muziku za brojne filmove, poput ostvarenja "Veštački raj", "Oktoberfest", "Original falsifikata", "Sekula i njegove žene", "Pun mesec nad Beogradom", a bili su i autori muzike i špica za televizijske emisije "Poletarac", "Priče iz Nepričave", "Fore i fazoni", "Čik pogodi ko sam".... Poslednji album "Nema niđe te ljepote" "Laboratorija zvuka" objavila je pre deset godina, u sopstvenoj produkciji, nakon čega je grupa prestala sa radom.
Mladen-Bata Vranešević se poslednjih godina bavio marketingom. Prema želji porodice, Bata Vranešević će biti sahranjen u Novom Sadu, uz prisustvo porodice i najužeg kruga prijatelja.
A. D.

Kauboj(i) protiv Broza

Novosadska "Laboratorija zvuka" bila je prva grupa koja je u svoje nastupe uvela lajv performans, a da to nisu bile Lokice. Oni su imali u svojoj postavi malog, debelog, okruglog marginalca sa pseudonimom "Vilmoš kauboj". Pre koncerta u Novom Mestu 1982, na promotivnom posteru grupe nepoznati građanin je uočio fizičke sličnosti između dotičnog Vilmoša i tada tek dve godine mrtvog predsednika Tita. Grupa je bila optužena za vređanje i kršenje Zakona o zaštiti imena i lika Josipa Broza Tita. Turneja je prekinuta, a Peđa Vranešević dobio je 40 dana zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu zbog nedostatka dokaza. Bata Vranešević prošao je samo sa davanjem iskaza.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.106 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.