Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 08:37:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Uhapšen Ante Gotovina  (Pročitano 35815 puta)
Hronicar svakodnevice

'OĆEŠ DA TI OPEREM ŠAJBU?

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 864
Zastava vazduh-zemlja-voda
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Posto se spominju Vojvodina i Kosmet, a to je Hrvatima glavno poredje sa Krajinom, cim mi o Srbima u Krajini oni odmah o Siptarima na Kosmetu, i o Vojvodini, pa kako vi mozete tamo e i mi mozemo ovde...Problem gospodo Hrvati nastaje ne u granicama kojih se vi slepo drzite, a kako i ne bi jer su vam poklonjene, vec u konstitutivnom pravu, znaci neki narodi su stvarali bivsu nam drzavu pa su samim tim postali konstitutivan narod, dok su drugi narodi nacionalne manjine! Srbi u Hrvatskoj i u celoj bivsoj drzavi su bili konstitutivan narod isto kao i Hrvati, pa su shodno tome i oni u Hrvatskoj trebali imati pravo na samoopredelenje sto im vi niste hteli dati vec ste ih jednostrano proglasili za nacionalnu manjinu!, a sa druge strane Siptari pa makar ih bilo i 10 miliona na Kosmetu nemaju pravo na samoopredelenje jer su nacionalna manjina...Znaci Slovenci hoce svoju drzavu u redu imate pravo na samoopredelenje, Hrvati hoce svoju drzavu u redu imate pravo na samoopredelenje, Makedonci, novokomponovani Bosnjaci svi hoce pravo na samoopredelenje pa cak i nacionalna manjina Siptari, samo vi Srbi nemate to pravo, vec evo bicemo fini pa cemo vas proglasiti nacionalnom manjinom i dacemo vam da pisete cirilicom u skoli i da se krstite sa tri prsta dok vas ne privedemo papi, e to je pocetak kraja i zato se ratovalo i to je bio uzrok ratu i svim ovim sranjima...Znaci Krajina je nastala kao pravo Srpskog naroda na samoopredelenje kojeg posle svega mozemo slobodno konstatovati jedino Srbi nemaju na ovim prostorima, ni Srbi u Bosni ne mogu da biraju gde ce sa RS, a Sipusi na Kosmetu ce moci...Pa bih posle svega molio Hrvate da budu barem malo objektivniji kada su u pitanju teritorije, da lepo kazu jeste bili smo pametniji (a ja priznajem da smo mi Srbi bili mnogo glupi), spremali smo se da vas zajebemo (a ja priznajem da smo mi slepo verovali u bratstvo-jedinstvo), imali smo saveznike u Vatikanu, Nemackoj i najvaznijeg u Americi (a mi smo se opet zajebali cekajuci bracu Ruse), zaskocili smo vas, iskoristili smo "povjesnu" sansu da vas ocistimo i to vam je to zivot ide dalje, mi se spremamo u EU, a vi Srbi mlatite se sa vasim problemima, znaci ako moze bez laznog moralisanja o tome kako ste imali lepe planove sa Srbima u HR, al eto oni sta im bi digli bunu...Znaci bez mrznje, sve vas pozdravljam, sretno vam bilo u EU ako mislite da ce vam to doneti nesto dobro, a mi cemo se vec nekako snaci kako smo se kroz Istoriju oduvek snalazili...malo nije u skladu sa temom al kad mi spomenu Vojvodinu morao sam da reagujem... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Easy rider .::Akinnen::.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 658
Zastava Zagreb - JAR
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
Stvar jedna. Po meni Gotovina ne moze odgovarati za nista jer jednostavno nije kriv. Bio je protiv krsenja zenevske konvencije i nepotrebne sile. Za to postoje i videodokazi. Oluja je neusporediva s Srebrenicom kao i Bljesak. Gotovina je bio vojnik koji je slusao i provodio naredjenja. Na svoju ruku nije definitivno naredjivao protjerivanje i ubijanje civila.

Stvar druga. Da nije bilo "protjerivanja srba" ili kako to ovdje zovete etnicko ciscenje u vidu protjerivanja (ne ubijanja kao u Srebrenici) bio bi genocid. Da nije ostavljen sektor za povlacenje i da su zatvorene sve strane za bijeg nitko ne bi mogao odgovarati za sigurnost onih srba koji su u okruzenju. Tipa nekoliko tisuca zarobljenih srba, civila i vojnika cuva hrvatska vojska - dovoljna je mala iskra da ispadne masakr, recimo neki hr vojnik kojem su srbi ubili svu familiju dobiva sansu za osvetu, ili recimo nekoliko srpskih vojnika ili civila pokusavaju savladati hrvatske vojnike = genocid. Toliku masu ljudi nije mogao cuvati niti osigurati nitko, pa cak ni hrvatska vojska. Zvuci bolesno, ali ipak je protjerivanje bolje od genocida u ovom slucaju.

Stvar treca. Svaki srbin koji je ostao u hrvatskoj sada ima sva prava kao bilo koji drugi hrvat. Puno srba je bilo u hrvatskoj vojsci. Vecina tih srba je imala nebrojenih problema bili hrvatski vojnici bili oni civili, ali oni koji su na vrijeme shvatili kome trebaju biti odani su prihvaceni. Ja sam imao problema zato sto sam Asmir, a ne Dalibor npr. i u skoli i u privatnom zivotu, ali nisam htio okrivljavati sve hrvate za to. U svakom narodu postoje kreteni tako i ovdje. Ja sam toga svijestan, budimo svi toga svijesni. Unatoc svemu velika vecina hrvata me je prihvatila jer mi je cini se olakotna okolnost sto sam rodjen ovdje, a nisam recimo izbjeglica. U govoru i svemu drugom nitko ne moze skuziti moje bosanske korjenje. Jesu li moji preci bili Srbi, Hrvati, Turci ili kelti zaboli me ona stvar. Ja sam sada ono sto jesam, sto bi trebao biti me ne zanima. Ipak sva sreca sto mi je kosa plavkaste nijanse, a oci plave boje, cini se da mi to pomaze dosta u zivotu  Smile
Takodjer imam srba medju uzim krugom prijatelja, razlike nisam nikad pravio, niti za vrijeme rata.

Ova rasprava je ocigledno pocela s ciljom da se srbi tapsu po ledjima i govore kako su oni zrtve u svakom pogledu i slicne stvari. Takodjer je ocigledno pocela da isprovocira reakcije kakva je ova moja sada.

Pitanje glasi: hocemo li se tapsati svi po ramenima ili cemo ici u krug s svojim milijun i jednim putem ponovljenim teorijama koje su sazvakane, prozvakane, ispljunute, progutane ili cemo razgovarati normalno i nepristrano bez vrijedjanja i provociranja? Vjerujem da ovdje na forumu ima, a isto tako ima oni koji prate ovaj topic koji bi pristali na svaki od ovih prijedloga. Ima ovdje i normalnih i nenormalnih i mirnih i svadjivih i nacionalistickih i inih ljudi... koji ce prevladati temom ostaje da vidimo.
IP sačuvana
social share
Certamen bikini-suicidus-disci mox coepit?
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput tuum saxum immane mittam.
Burek member since: 05. Okt 2005
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Yo sere grasun, pero no soy grosero

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1066
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Problem gospodo Hrvati nastaje ne u granicama kojih se vi slepo drzite, a kako i ne bi jer su vam poklonjene,

By whom? Tko je to kome "poklonio" granice? Kako se poklanjaju granice?
Povijesno - srbija je imala nešto dulji staž samostalne države od hrvatske - kad su ono Turci otišli iz Srbije, 1800-i neke? Dakle, stotinjak godina (ajmo zaboravit trenutno sva ona naša carstva i kraljevine, jer je to sve u srednjem vijeku, debelo prije pojave termina "nacija", što znači previše mutno za ozbiljniju raspravu o granicama i državnosti)
I, da, imala je dvostruko više stanovnika. I da, bila je na "pravoj", to jest pobjedničkoj strani u 1 svjetskom ratu, jer je Hrvatska tad još bila vazalna, pa je uzela pravo da sa kraljevskom dinastijom bude glavna u novoj državi SHS . I to je to. Tko je tu kome šta poklanjao?

znaci neki narodi su stvarali bivsu nam drzavu pa su samim tim postali konstitutivan narod, dok su drugi narodi nacionalne manjine! Srbi u Hrvatskoj i u celoj bivsoj drzavi su bili konstitutivan narod isto kao i Hrvati, pa su shodno tome i oni u Hrvatskoj trebali imati pravo na samoopredelenje sto im vi niste hteli dati vec ste ih jednostrano proglasili za nacionalnu manjinu!, a sa druge strane Siptari pa makar ih bilo i 10 miliona na Kosmetu nemaju pravo na samoopredelenje jer su nacionalna manjina...

Ne spominjem Vojvodinu ni Kosovo jer nisam upućen dovoljno u problematiku, pa ću preskočit odgovor o "Šiptarima".
Ali - logika ti je za popizdit. Da, Srbi su bili konstitutivan narod kao i Hrvati i Slovenci - ali to ne znači da gdje god da ih ima mogu osnovat svoju državu. Šta ti to znači?
Normalno da Hrvati u Vojvodini NE MOGU osnovat svoju Republiku Hrvatska Bačka, makar tamo bili od 17. stoljeća, zato jer su manjina. Svi pripadnici konstitutivnih naroda na teritorijama drugih republika od "matične" (pa kad god da su iz nje otišli) su manjina, zdravi razum ti to govori, majku mu - ista stvar je bila i s Krajinom. U hrvatsku regiju Krajinu su se Srbi doselili u bijegu od Turaka, i kasnije je od njih branili - ona nikad nije bila "dodijeljena" državi Srbiji da bi se u nju "vratila".

A i ovo kasnije sve što si nadrobio o "zavjerama" mi sve zvuči ko automatizam, ponavljanje paranoidnih fraza iz 90-tih, koja zavjera bokte, ko bi se normalan s nama ili vama povezivao u ikakve zavjere, aj bježi...
IP sačuvana
social share
***Porteño de ley***
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1066
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@ asmir:  Smile

(i ovo nije "tapsanje po ledjima"  Smile nego podrška samostalnom razmišljanju)

i podrška argumentiranoj raspravi,  a ne ponavljanju istrošenih fraza trogloditskih političkih "veličina"
(pa makar nam argumenti bili ponekad šepavi -jebiga, nitko od nas nije rođen ili školovan dijalektičar - cijenim svakoga tko god mi dokaže i uvjeri da sam u krivu, i očekujem obratno)
« Poslednja izmena: 18. Dec 2005, 00:42:55 od attaque »
IP sačuvana
social share
***Porteño de ley***
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Leben Ist Kampf

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 727
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5
mob
Nokia 6120
 :-({|= [smilie=35.gif] [smilie=33.gif] [smilie=frisko023.gif]
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Poenta je da nikad nismo trebali biti zajedno, nazalost.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Bosanka u zemlji Hrvata

Zodijak
Pol Žena
Poruke 78
Zastava Absurdistan
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Ne spominjem Vojvodinu ni Kosovo jer nisam upućen dovoljno u problematiku, pa ću preskočit odgovor o "Šiptarima".

ja sam spomenula vojvodinu, al ne u kontekstu koji mi se pripisuje. nego u kontekstu "jednostranih potez na stetu nekog drugog". pa me zanima misljenje dotičnog kako se u njegovu sliku uklapa jogurt revolucija... koja se nota bene desila 1988, kad nije bilo ni h od hdz-a.
IP sačuvana
social share
First they came for the Jews and I did not speak out because I was not a Jew.
Then they came for the Communists and I did not speak out because I was not a Communist.
Then they came for the trade unionists and I did not speak out because I was not a trade unionist.
Then they came for me and there was no one left to speak out for me.

Martin Niemoeller
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

'OĆEŠ DA TI OPEREM ŠAJBU?

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 864
Zastava vazduh-zemlja-voda
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Jogurt revolucija je pobuna protiv autonomasa zbog loseg ekonomskog stanja i nema nikakve veze ni sa Hrvatima ni sa bilo kojom nacijom, nas su iz skole izvodili profesori da idemo da protestvujemo svi zajedno zbog njihovih plata, prema tome jogurt revolucija je socijalni bunt i ne vidim sta vama smeta hoce li Vojvodina imati ili ne autonomiju, kada je to cisto medjusrpsko ekonomsko pitanje, bez ikakvog nacionalnog naboja.
Avnojevske granice su poklon, samo jedan primer Baranja je pre rata bila deo Vojvodine, a posle rata Tito dao Hrvatskoj, znaci tek tako, valjda zasluzili zbog NDH ili ko zna zbog cega, teritorije na kojima zivi Srpski narod se dele pa i sama Srbija nije jedinstvena vec se prave Vojvodina i Kosmet na koga Tito naseljava Siptare, a Hrvatska se pravi jedinstvena i jos joj se dodaju teritorije, a sve se prica da su to administrativne granice i da su beznacajne.
A bivsa Juga je bila jedna drzava, i nije bila zajednica nezavisnih drzava pa da su Srbi trazili svoja prava van maticne drzave, znaci pravo na samoopredelenje su imali u celoj bivsoj drzavi, pa i u administrativnoj Hrvatskoj, kako su Hrvati iz Bosne hteli da se pripoje i da zive u Hrvatskoj (sto vam ne smeta) tako su i Srbi iz Hrvatske i  iz Bosne hteli da zive u Srbiji i svi su imali pravo na samoopredelenje i Hrvati u celoj drzavi Jugi, ali i Srbi. E sad sto to vama ne odgovara jer bi izvukli manje teritorija to je sad druga prica, uspeli ste u tome, ako mislite da ste to  junacki sami izvojevali u nekim domovinskim operacijama, onda cu biti blag pa cu vam reci da ste "neobavesteni", al nema veze mozda to shvatite jednom kada se svetske okolnosti promene...
Slazem se sa Asmirom da nema svrhe raspirivati vise ovu temu, evo ja obecavam da se vise necu nastavljati, suvise smo mi na razlicitim pozicijama attaque da bi smo mogli jedno drugoga u nesto ubediti, ako sam nekoga uvredio mada sam se trudio da biram reci izvinjavam se unapred i castim pivom ili ko sta pije ako svratite u NS!
Pozdrav svim normalnim Hrvatima  Smile
I da marniko nadam se da takvu gresku vise necemo napraviti...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1066
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Vidim na Googleu da je ponovo otkrivena spomen ploča na rodnoj kući bana Jelačića u Petrovaradinu, koji je - skupa sa većinom Vojvodine vrlo dugo bio austrougarski teritorij, dobar njen dio (bar kolko vidim na karti iz 1911) administrativno pod Kraljevinom Hrvatskom i Slavonijom, prije nego je anektiran u Srbiju 1918.
Tko je znači tu starosjedioc? Čija je zapravo Bačka i Srijem, i Novi Sad bio prije?
Tko je dulje i ranije bio ona "glavna" nacija, a tko "manjinska"?

Ovo nije provokacija: Moja je poanta - jebiga stari, možemo se mi prepucavati sa povijesnim granicama i čije je čije do nemila, negdje moramo stati jer postaje glupavo, prije 500 godina nitko nije bio di je danas, i svi su se zvali drukčije, i tko zna tko je bio koje vjere. Razuman je prijedlog da podvučemo crtu sa AVNOJ-em. I da nas prestane svrbiti čije je bilo šta ranije - jer se ranije od toga ionako sve to rješavalo otimačinom, ženidbom između kraljeva, sporazumima velikih sila itd.
U AVNOJ-u smo prvi put sami zacrtali svoje granice, i šlus. I ako hoćemo završiti više s idiotarijama, onda to treba biti amen – nikakvih više Herceg-Bosni ili Krajina ili Abdićevskih zapadnobosanskih pizdarija.
Ali: kulturna autonomija i prava svim manjinama.

The way I see it: nakon svega ovoga, imamo konačno šanse za clean-slate. Da prestanemo srati govna.
Imat susjeda od kojeg se razlikuješ ali se svejedno vrlo dobro razumiješ (mentalitetno i lingvistički) je jebena prednost.. Širi horizonte.. Zato i jesam tu...

Čim sam pročitao da si iz Novog Sada malo sam smekšao jer sam se sjetio mase izvrsnih likova koje sam tamo upoznao, fantastičnih zajebanata kojima sam se smijao ko lud (bez podilaženja - sviđa mi se jako taj grad), i kako sam se prije 6-7 godina dobrano (i jeftino) napazario starih Dilan Dogova i Marti Misterija kod nekog dede na onoj tržnici pored sinagoge..

Aj, živ mi bio.
IP sačuvana
social share
***Porteño de ley***
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Podaci o Gotovini skrivani 70 dana

ZAGREB - Punih 70 dana, između 29. septembra i 8. decembra, mnogi iz državnog vrha Hrvatske znali su gde se krije Ante Gotovina, o čemu su obaveštene još dve međunarodne adrese, a da to ipak nije procurilo u javnost, piše Večernji list.

Tanjug prenosi da je glavni haški tužilac Karla del Ponte još 29. septembra iz Zagreba dobila informaciju o tome da je Gotovina u Španiji, dodavši da je od hrvatskih vlasti dobila neosporan dokaz o tome, ali je 30. septembra novinare navela na zaključak da je Hrvatska ponovo podbacila i da će izveštaj pred SB UN biti negativan. Analitičari tvrde da je ona namerno izašla s negativnom porukom da preranim razotkrivanjem informacija ne bi pokvarila hapšenje.

List navodi da su, uz tužioca Mladena Bajića, informaciju da je Gotovina pronađen znali i predsednik Mesić, premijer Sanader, nekoliko ministara, šefovi tajnih službi. Član HDZ Andrija Hebrang izjavio je Jutarnjem listu da ne veruje da je Hrvatska locirala Gotovinu. - Uz današnju tehnologiju jasno je da nema kvadrata na kugli zemaljskoj na kojem može da se sakrije osoba s Interpolove poternice. Strane službe, a ne hrvatske, znale su gde je Gotovina! - rekao je Hebrang.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 08:37:17
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.