Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 23:14:05
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Uhapšen Ante Gotovina  (Pročitano 35937 puta)
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Izvini, ali vase misljenje je posledica informativne blokade.. ono sto se kaze na zvanicnim vestima, to je istina..
Ako nista drugo, pod Milosevicem je i u najgorim vremenima radio B92, Boom93 i Index, iako su bili na udaru sistema i svaki dan zatvarani.... tako da.. pst..  Smile
Ja dalje necu da se raspravljam jer mogu reci svasta.. a to se necijim usima i te kako ne bi dopalo Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Easy rider .::Akinnen::.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 658
Zastava Zagreb - JAR
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
@anea
bilo bi zahvalno da reces kome se obracas u svojim postovima jer djelujes potpuno nejasno...
IP sačuvana
social share
Certamen bikini-suicidus-disci mox coepit?
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput tuum saxum immane mittam.
Burek member since: 05. Okt 2005
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

se ipsum vincere pulcherima res est

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 3624
Zastava Periferija razuma
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile Smile
IP sačuvana
social share
Na silu ne biva...al, ne se znaje - Заре игра.
Ћклај  конза
Edit by Belgrade: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Yo sere grasun, pero no soy grosero

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1066
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
O informativnoj blokadi bi se mogli tomovi napisati, a tu bi hrvatski medijski prostor bio tek jedna od natuknica: informativna blokada ne postoji u današnje doba, nit je postojala ranih 90-tih. Puno je veća opasnost slijepo vjerovanje izrežiranim vijestima.
I tad je skoro svaka druga kuća (bar u Zagrebu) imala satelit ili kablovsku - ja sam ko 15 godišnji klinac gledao vijesti i HTV-a i CNN-a i srpske televizije. Da vidim razlike u izvještavanju, da skužim kaj se zapravo dogodilo. I brzo sam naučio razliku između sranja i propagande, i onih ogoljenih činjenica.

Jedna od činjenica je da je mjesec dana prije Bljeska Martić bombardirao Zagreb. Poginulo je desetak ljudi, a jedna od "krmača" sa "zvončićima" je pala na moju školu, točno na nogometno igralište.
Imali smo tjelesni taj sat, i ušli smo u svlačionice minutu prije nego što je grunulo. Da nas profesor nije povukao - vjeruj mi, danima sam hodao po 2 metra širokom krateru i skupljao sačmu - poginuo bi cijeli muški dio mog i susjednog razreda s kojim smo igrali nogomet. Ovako je samo stradala jedna cura od 16 godn., koja je završila sa punim licem rasprsnutog prozorskog stakla.

Bilo mi je žao - jer sam čovjek, i jer suosjećam - kasnije gledati slike onog zbjega, tisuća bijednih staraca na traktorima. Zgražao sam se kad su se počeli otrkivati zločini koje su neki vojnici (i vjerojatno neki zapovjednici) činili u nekim selima.

Ali, vjeruj mi, nešto se moralo učiniti, i u tom trenu svima je bilo laknulo kad se to učinilo

Stavi se trenutak u moju situaciju - zamisli da na 40-tak kilometara od Beograda imaš paradržavu - recimo, pobunjene Hrvate, ili još bolje, Sandžaklije - koja godinama ruši i ugrožava okolne manje gradove, ali i ima uperene topove u tvoj grad. I onda ga jednog dana izbombardira. Reci mi kako bi ti reagirala kada bi vojska tvoje države odjednom razoružala tu paradržavu.
Reci mi da ti ne bi laknulo što više nemoraš strahovati kada će sliedeći put pasti granate, i dali će možda slijedeći put stradati tvoja obitelj ili ti sama. Iako bi možda žalila zbog sudbina ljudi (iako je zbjeg ipak nešto drugo, puno bolje od onoga što se - recimo - događalo u Sarajevu. Ipak glava ostaje na ramenima), mislim da bi i ti osjećala olakšanje što je rat gotov. Kao što smo i mi osjećali u tom trenutku.
Žrtve koje su se prilikom toga dogodile Amerikanci bi nazvali "collateral damage". ODVRATAN mi je taj izraz. Svi koji su počinili te zločine, koji su poubijali ljude, trebaju se pravno procesuirati. Svi.

Jedan prijatelj je služio vojsku u to doba. Kada je počela Oluja, povuklo ga. Imao je 18 godina.
Jednom mi je ispričao priču koju mu je ispričao prijatelj iz druge jedinice. Ušli su u jedno selo, pusto, samo je nekoliko baba bilo. Bili su klinci, imali su naređenja zadržati ljude u kućama, reći im da se ne boje, da ne bježe.
Ali znate i sami da su Krajišnici teški na oružju - to je u kulturi, u tradiciji - tamo, kao i u Lici, svaka kuća ima pušku, djeci se daje da pucaju. Mo'š zamisliti kako je tek bilo u to ratno doba. Ogroman strah od "ustaša" kojim su ih kljukali vrli urednici vijesti svaki dan, godinama. U jednoj kući su našli neku staru babu, rekli su joj "bako, nemoj izlazit iz kuće, ostani unura dok ne prestane pucanje". Baba je ušla u kuću, oni su se okrenuli da odu, baba je izašla s puškom, i počela pucat po njima. Od straha. Od paranoje kojom su je kljukali godinama. Ubila je jednog, ranila još dvojicu.

Na koncu balade imaš mrtvog vojnika, klinca od 18 godina, i jednu mrtvu  babu na vratima kuće. To je, van konteksta, svakako "ratni zločin". Da je bilo koja strana televizija prošla, i to snimila, rekla bi "ubili su nevinu staricu".
To je samo jedan slučaj, za kojeg znam iz te, treće ruke. Katastrofa. Sumnjam da se to često događalo, samo sam htio reći da je za zbjeg stotina tisuća Srba iz krajine - kao i za luđačko kamikaze pucanje te babe -  najviše odgovoran strah - čak i Tuđman, kojeg prezirem - danima je preko TV-a molio ljude da ostanu u kućama, da ne bježe. Njih je potjerao strah, koji je - iako je u tih nekoliko desetaka slučajeva nevinih ubojstava možda bio opravdan - ipak bio iskonstruiran godinama i godinama usađivanja patološke mržnje i straha od "tuđmanovaca" i "zengi".

Sve u svemu katastrofa. Jebemti devedesete. I ovaaj glupi balkan.

IP sačuvana
social share
***Porteño de ley***
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
tzv. hrvatska drzava ilegalno okupira Republiku Srpsku Krajinu,

pravnu naslednicu Vojne Krajine

teritoriju sa posebnim statusom u Austrijskom Carstvu

i to jos pre austrijsko-ugarske Nagodbe

kojom je Ugarska

(u cijem sastavu je bila provincija Horvatmegye, alias Croatia)

dobila nekakvu teritoriju

ali samo IZVAN Vojne Krajine,

koja je ostala pod direktnom upravom Beca i posle Nagodbe.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Bosanka u zemlji Hrvata

Zodijak
Pol Žena
Poruke 78
Zastava Absurdistan
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Procenjujem da Mladic pada do Nove Godine... ili Bozica, najkasnije.
A shto se Haga tiche, ko god je bio "junak" tokom devedesetih, neka bude i sada.
...U tome i jeste problem, sto je to "junastvo" svima nama nametnuto.
evo jedne "hrvatice" kojoj nije krivo. Smile nek bude pouka onima koji su jos u bijegu - nicija nije do zore gorjela... Smile

Ne znam ni koliko ce nama zivot biti lepsi kada ih budu uhapsili, a kamo li vama...Bolje bi bilo da se vise brinemo o medjusobnim odnosima i saradnji, nego o proslosti. Smile

a ne, oprosti ako te ispravim. ovako stoje stvari: zbog nerazjasnjenosti nase proslosti (II. svj. rat) je moglo doci do ogromne manipulacije i mitologizacije te iste proslosti sa obje strane (govorim o sukobu u hrvatskoj). recimo s miloseviceve strane /seselj and co./ se trubilo da su svi hrvati ustase koji žele klati malu srpsku nejać, a sa tudjmanove /i njemu sličnih/ se minorizirala strahota ustaskih zlocina, spominjujuci nakaradne brojke jasenovackih zrtava. jasenovac samo sto ne biješe prozvan kulturno-rekreacionim centrom, jer se u njemu svojevremeno svirala "mala florami"?! kao sto je mitologiziran jasenovac, tako je i mitologiziran bleiburg. vremenom je doslo do revival-a kako ustaskog pokreta kod nekih hrvata, tako i cetnickog kod nekih srba.

proslost bi nas barem trebala ovo naučiti - prvo da mi sredimo svoje dvoriste, pa cemo onda ponovo graditi dobrosusjedske odnose. procesuiranje zlocinaca daje i izvjesnu vjerodostojnost nasim iskrenim dobrosusjedskim nastojanjima u ponovom zblizavanju. da imamo tu snagu, ja bih voljela da se svima njima sudi u doticnim zemljama, ali ruku na srce nismo jos potpuno dorasli toj ogromnoj odgovornosti (mada ne treba zaboraviti presude norcu). i iskreno receno, ja kao hrv. državljanka samo mogu podupirati takav tok; jer nije za mene nikakva utjeha /pa ni argument tipa:"a kako kod njih"/ sto po srbiji slobodno hoda svakojaka "menažerija" (skorpioni po šidu, tigrovi, orlovi i sto ti ja znam/. ja ne zelim da takvi (bilo srpski ili hrvatski) hodaju u mom dvoristu - jer ja ih nisam ni zvala, ni trebala, niti ikad podupirala, a njihova (zlo)djela sam uvijek osudjivala. no, sto mene - a i vas, drage susjede - treba zabrinuti je cinjenica, ako je takav jedan "heroj" 1992. po hr ili bosni kucao na tudja vrata, ubijao i pljackao, bez ikakvih pravnih posljedica, bez ikakve osude, sto ga treba sprijeciti da sutra taj isti ne zakuca na vaša vrata ? pravna država ? ma man'te!

stoga, prvo mi rascistimo tko je uistinu branio svoj kucni prag, pa i u borbi ginuo, a tko ubijao i pljačkao. kolika je odgovornost svih involviranih strana u balkanskom ratu? mislim, nemojmo biti djeca, nije sve crno-bijeli svijet i malo samokriticnosti bi svakome dobro doslo.

ako da dragi bog, a mozda kad rascistimo jednog dana sa ratnim zlocincima, se prebacimo na ratne profitere... ničija nije do zore gorjela, i to je proslost do sada pokazala: ni miloseviceva, ni evo gotovinina, a bogami ni arkanova. aferim!
IP sačuvana
social share
First they came for the Jews and I did not speak out because I was not a Jew.
Then they came for the Communists and I did not speak out because I was not a Communist.
Then they came for the trade unionists and I did not speak out because I was not a trade unionist.
Then they came for me and there was no one left to speak out for me.

Martin Niemoeller
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Bosanka u zemlji Hrvata

Zodijak
Pol Žena
Poruke 78
Zastava Absurdistan
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pogledajte koliko je srba u Hagu, a koliko ostalih?!?!?!
Ovo nije govor mrznje,

naravno da nije govor mrznje. to su cinjenice koje si naveo. al te cinjenice ne treba da sluze za "vaganje" zlodjela i krivice, nego se na osnovu njih trebas zapitati kolika je onda uistinu krivica srpskog rukovodstva u ratnim stradanjima devedesetih, ako ih je toliko optuzeno. kao sto ni hrvat ne treba reci da su hrv. zatvorenici u haagu samo tu da se "izjednaci" krivica, nego da se zapita, jel mozda osim obrane kucnog praga, ipak i na nasoj strani bilo odmazdi neduznih civila ?!

Nisam sa prostora bivsih republika ali dobro se secam egzodusa oko 300 000 srpskih izbeglica......Ko ce za to da odgovara????

obrati se za pocetak milosevicu; on i tudjman se dogovorise da tako ima da bude. rat je prljava igra.

Predlazem da se neupuceni informisu o tzv. "Sargan diviziji" i o "Fazlagica Kuli", pa neka onda pricaju protiv Karadzica i Mladica sta god zele.....

otkada se jedan zlocin moze opravdati drugim ?  Smile
IP sačuvana
social share
Then they came for the Communists and I did not speak out because I was not a Communist.
Then they came for the trade unionists and I did not speak out because I was not a trade unionist.

Martin Niemoeller
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Bosanka u zemlji Hrvata

Zodijak
Pol Žena
Poruke 78
Zastava Absurdistan
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
i da jos pohvalim attaque.  :peace: sve sto je napisao stoji. raduje me citati takve postove mladezi (ja ipak nisam vise tako mlada...ahaha)

i rado bih dodala da moja obitelj ne slavi oluju i bljesak. ne zato sto smatramo da su srbi imali pravo na svoju paradrzavu ili na bilo sto više nego sto su vec mogli 1991. dobiti (da su htjeli prihvatiti), nego sto je upravo (legitimno) vracanje te teritorije bilo popraceno tolikim egzodusom stanovnistva. necemo se zavaravati. to je bio deal izmedju milosevica i tudjmana - a obojica su upravo igrali na ovu kartu: strah! (sve je attaque fino naveo). 10 dana prije oluje je povuceno tesko naoruzanje i slicne fore. o tome sto je ponukalo milosevica da iznevjeri one koji su se dojucer u njega kleli, ja ne razbijala glavu, nek se brinu u najmanju ruku oni koji su mu vjerovali sve ove godine i glasali za njega. zasto je to odgovoralo tudjmanu - je sasvim jasno (sto god govorio preko radia). al posto ja nisam nikad glasala za tudjmana, dapace, ostro osudjujem njegovu politiku i njemu slicne (susak and co), ostaje mi samo zakljuciti - sirotinja uvijek nadrlja.
IP sačuvana
social share

Martin Niemoeller
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Bosanka u zemlji Hrvata

Zodijak
Pol Žena
Poruke 78
Zastava Absurdistan
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
ali samo IZVAN Vojne Krajine,

koja je ostala pod direktnom upravom Beca i posle Nagodbe.

posto je kapital u hr ionako velikim dijelom u rukama austrijanaca, nemoj se buniti. vidis da je i dalje sve pod kontrolom  beča. kuess die hand ahahaha Smile Smile
« Poslednja izmena: 10. Dec 2005, 12:59:08 od Jane Doe »
IP sačuvana
social share

Martin Niemoeller
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Zamolio bih te, Jane, 2 stvari - pises 4 poruke zaredom, bolje sve zbij u jednu, postaje nepregledno. Drugo i vaznije - Tralala te nije uvredio nigde pa bih zamolio da ni ti ne vredjas, jer brzo eskalira...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 23:14:05
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.