Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 00:36:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Uzroci nase zaboravnosti: Slobodni radikali  (Pročitano 649 puta)
30. Apr 2014, 13:32:36
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 33.0.1750.154
mob
Apple 15
Slobodni radikali

Izazivaju više od 150 bolesti, među kojima i kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, razne vrste karcinoma, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Uzročnici su degenerativnih bolesti, štetni su produkti koji spontano nastaju u telu zbog negativnih delovanja iz okoline, aerozagađenja ili nezdrave ishrane i zbog svega toga odgovorni su za nastanak mnogih bolesti. Odgovorni su i za proces starenja.

U stanju su da oduzmu elektrone drugim molekulima i da na taj način menjaju njihovu strukturu i hemijske osobine. Biološki važni molekuli, proteini, nukleinske kiseline i masti pod njihovim uticajem pretrpe oštećenje, gube svoju funkciju i nepovoljno utiču na biohemijske procese u organizmu. Toj opasnosti po zdravlje ljudi i životne sredine naučnici su nadenuli ime slobodni radikali.

Kako oni nastaju? Spontano se stvaraju, u tom procesu događa se i nepotpuna redukcija kiseonika, što i uzrokuje nastanak slobodnih radikala. Kako se od njih zaštititi? E, za to se potrudila evolucija, stvarajući antioksidanse za zaštitu od slobodnih radikala. U organizmu, zapravo, postoji stalna borba između slobodnih radikala i antioksidanasa. Danas postoje naučni dokazi da su slobodni radikali povezani sa više od mnogim bolestima i svako oštećenje tkiva vodi do povećane produkcije slobodnih radikala, pa spisak bolesti, nažalost, nije konačan i stalno se dopunjuje.

To je hemija, fenomen koji je moj otac definisao kao nauku koja menja i iznova stvara ono što je priroda propustila. A priroda je, učili smo, ćudljiva, često nepravedna, i takva, nesputana, ume da nam priredi mnoga iznenađenja i neprijatnosti. U to sam se uverio u dane Uskrsa boraveći u gradu u kojem sam odrastao. Naoko miran grad, na desnoj obali Zapadne Morave koja ga je, ne znajući za boga, poplavila, izlila se iz korita i potvrdila tezu o ćudljivoj prirodi od koje uvek valja očekivati neki belaj.

Danima su televizijske i novinske vesti bile “vlaže”, “vodene”, mogli ste cediti novine i sušiti za dalju upotrebu, stavljati kofu ispod televizora, sve je slutilo na elementarnu nepogodu. Onda su vesti javile i da je konstituisana beogradska skupština, te da će gradonačelnik Beograda biti Siniša Mali. To je onaj mali koji je sa Zoranom Mihajlović naumio da Teslu upokoji u Karađorđevom parku, kojim se šetaju i kućni ljubimci. A tokom šetnje kućni ljubimci često imaju potrebu da se približe nekom stablu, da podignu zadnju nogu i da…pogađate već šta…

Čitalac se sigurno pita šta je zajedničko slobodnim radikalima, nepoćudnoj prirodi, poplavi, izboru za gradonačelnika, Tesli i kućnim ljubimcima. Uzročno-posledična veza postoji (ili sam je samo ja našao?) i, ukratko, ona izgleda ovako: da za Uskrs nisam boravio na poplavljeno desnoj obali Morave ne bih saznao da je Mali zet Sneže poslastičarke. Kod nje sam davnih dana jeo najbolje krempite i pio limunadu s kuglom sladoleda od vanile. Njena ćerka je ovih dana postala prva dama Beograda. Zahvaljujući Malom. Koji je, shvatili smo, kao slobodan radikal postao zet gradića koji je reka poplavila.

Evo šta sam još saznao boraveći u poplavljenom gradiću u kom živi Sneža poslastičarka. Tomislav Nikolić – koji ne zna kakvo je zadovoljstvo jesti Snežine krempite (plus limunada s kuglom sladoleda od vanile) – poverio je Aleksandru Vučiću mandat za sastav vlade. Prvi je – i to znamo iz istorije – čuveni četnički vojvoda kog je kum, jedini radikal u ovoj priči koji nije slobodan, odavno ovenčao tom titulom još dok je vojvoda bio slobodan radikal. Drugi nije vojvoda, ali je kao slobodan radikal kačio table s natpisom Bulevar Ratka Mladića preko table Bulevar Zorana Đinđića.

Gazeći nabujalu reku saznao sam i da je Narodna skupština dobila je svog prvog čoveka u liku jedne žene koja se odaziva na ime Maja Gojković, koja se isto tako odazivala i na titulu nekadašnje aktivistkinje u timu za odbranu onog neslobodnog radikala sa zatvorskom adresom u Sheveningenu. Bilo je to zlatno Majino doba, vreme kada je slobodno mogla da kaže da je slobodna radikalka.

Maja Gojković

S obzirom na činjenicu s početka ove priče, a koja se odnosi na to da slobodni radikali izazivaju Alchajmerovu bolest, neka ne čudi to što je raspored snaga na političkoj (poplavljenoj) mapi Srbije takav kakav jeste. Slobodni radikali slobodno vladaju usred poplava.

Šta nam je činiti? Vođenje zdravog života osnovni je način za pobedu nad slobodnim radikalima. Nije nemoguće. Poplave dođu i prođu, kiše stanu, reka se povuče u korito. Onda grane sunce i ožive bašte. Čim se to bude dogodilo idem kod Sneže na krempite i limunadu s kuglom sladoleda od vanile. U limunadi ima vitamina C, preventivnog elementa u borbi protiv slobodnih radikala. Krempitu ću da gustiram. Limunadu ću na eks.

Autor: Dejan Jeremic

Izvor: Istinomer
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
a sta seseljvi radikali izazivaju  Smile to treba pitat one u vukovaru  Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 28.0
mob
Motorola 
a sta seseljvi radikali izazivaju  Smile to treba pitat one u vukovaru  Smile

Šta god da su radili (a znam koje su dileje bili njihovi "dobrovoljci"),to se zakuvalo daleko pre nego što su se pojavili i Radikali,i Šešelj,i Tuđman,i Milošević.
IP sačuvana
social share
Od Vučića pedera do Ane lezbejke : Srpska Napredna, stranka kontinuiteta
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 00:36:37
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.084 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.