Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: У српском пасошу име на ћирилици !?  (Pročitano 831 puta)
14. Jan 2011, 20:14:46
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
BEOGRAD 14. 01. 2011

PRESS

Čovek koji je POBEDIO DRŽAVU
Vladislav Grujić jedini Srbin kome je ime u pasošu na ćirilici!

Beograđanin Vladislav Grujić, posle gotovo tri godine silnog natezanja, nekoliko desetina dopisa i intervencija kod raznih državnih organa, uspeo je da postane prvi Srbin kome je ime u novom, biometrijskom pasošu ispisano ćirilicom

Borbu za svoje ustavom zagarantovano pravo započeo je još 2008. godine, kada su počele da se izdaju nove isprave.

- Čim sam saznao da su biometrijski pasoši u pripremi, odlučio sam da od države zahtevam da se poštuje službeno pismo, a pre svega moje pravo na srpski jezik i ćirilicu. U oktobru 2008. sam se obratio Upravi za upravne poslove MUP-a Srbije, pozivajući se na Ustav Srbije, koji o ovom pitanju ne ostavlja ni najmanju dilemu, ali i praksu drugih zemalja, poput Rusije, Bugarske i Grčke. Čak sam i priložio primerak ruskog pasoša - priča Vladislav za Press.

Nije hteo da odustane

Iz policije je odgovor stigao tek posle nekoliko meseci.

- Poručili su mi da se podaci u pasošu upisuju latinicom, a da je za pripadnike manjina omogućeno, na lični zahtev, upisivanje prema njihovom jeziku i pravopisu. Drugim rečima, priznali su da je na delu klasična diskriminacija građana, odnosno da, na primer, Bugari ili Rusini imaju pravo da im se imena, ako tako hoće, upišu ćirilicom, dok Srbi na to nemaju pravo - nastavlja naš sagovornik.

Kako kaže, rešio je da ne odustaje i poslao dopise na adrese Ministarstva za ljudska prava, zaštitnika građana i nekoliko nevladinih organizacija. Reagovao je samo zaštitnik građana i potvrdio ono što je Vladislav pokušavao da dokaže.

Jači od birokrata... Grujić je juče doneo pasoš u redakciju Pressa

„Svi građani imaju pravo da ostvare upis imena i prezimena u izvornom obliku, prema jeziku, pismu i pravopisu svog maternjeg jezika, ukoliko im je ime u matičnoj knjizi rođenih na taj način i upisano", piše u odgovoru Gorana Bašića, zamenika zaštitnika građana.

Vladislavu je samo to i trebalo. „Naoružan" ovim dopisom, ponovo se obratio policiji.

- Na neki način je ispalo da sam ja pripadnik srpske nacionalne manjine u Srbiji, pošto mi je pravo na ćirilično ime u stvari priznato po osnovu prava koja imaju nacionalne manjine. Ali, dobro. Sredinom oktobra prošle godine pojavio sam se u PU Voždovac sa svim potrebnim dokumentima i dopisom iz kancelarije zaštitnika građana. Poneo sam i izvod iz matične knjige rođenih, gde su mi ime i prezime ispisani ćirilicom. Službenica se samo nasmejala i primila zahtev, a posle desetak dana dobio sam i pasoš - navodi Vladislav.

Nova diskriminacija

Grujić ipak upozorava da se diskriminacija nastavlja sa novim saobraćajnim i vozačkim dozvolama, gde su imena takođe ispisana isključivo na latinici i najavljuje da će tražiti da mu i u ta dva dokumenta ime ispišu na ćirilici. Kaže još i da je mnogo njegovih rođaka, prijatelja, komšija najavilo da će krenuti njegovim stopama, a predlaže i da država o svom trošku izda nove pasoše svima koji su ranije tražili isto što i on, ali su odbijeni.

ŠTA KAŽE ZAKON
U članu 10 Ustava piše:
„U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo"
U članu 26 Zakona o putnim ispravama stoji:
„U obrasce putnih isprava podaci o prezimenu i imenu upisuju se u izvornom obliku, onako kako su upisani u izvodu iz matične knjige rođenih.

Press

Три године ... па за мање времена би и у Ирану успео да издејствује исто  Smile
« Poslednja izmena: 14. Jan 2011, 20:19:57 od 3maj001 »
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Citat
- Poručili su mi da se podaci u pasošu upisuju latinicom, a da je za pripadnike manjina omogućeno, na lični zahtev, upisivanje prema njihovom jeziku i pravopisu. Drugim rečima, priznali su da je na delu klasična diskriminacija građana, odnosno da, na primer, Bugari ili Rusini imaju pravo da im se imena, ako tako hoće, upišu ćirilicom, dok Srbi na to nemaju pravo - nastavlja naš sagovornik.
znaci cak i Madjaaari,Siptari i Cigani mogu da pisu sta zele i kako zele,a Srbe i cirilicu ko jebe.

fino,fino...
Три године ... па за мање времена би и у Ирану успео да издејствује исто  Smile
istina.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
HTC Wildfire S
Citat
- Na neki način je ispalo da sam ja pripadnik srpske nacionalne manjine u Srbiji, pošto mi je pravo na ćirilično ime u stvari priznato po osnovu prava koja imaju nacionalne manjine. Ali, dobro.

Da, ovaj zaključak se sam nameće još od početka priče. Nije dobro.
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13

Beograđanin Vladislav Grujić, posle gotovo tri godine silnog natezanja, nekoliko desetina dopisa i intervencija kod raznih državnih organa, uspeo je da postane prvi Srbin kome je ime u novom, biometrijskom pasošu ispisano ćirilicom

http://www.chinapage.com/story/oldman.html
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0b8
Citat
a da je za pripadnike manjina omogućeno, na lični zahtev, upisivanje prema njihovom jeziku i pravopisu.

Ovo je strašno. Tolika isključivost i servilnost. Niti je ko tražio, niti je tio potrebno.
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 8.0.552.237
mob
Nokia 
Citat
znaci cak i Madjaaari,Siptari i Cigani mogu da pisu sta zele i kako zele,a Srbe i cirilicu ko jebe.
По лингвистима српскохрватски језик има два равноправна писма- Вукову ћирилицу и Гајеву латиницу.
Citat
- Na neki način je ispalo da sam ja pripadnik srpske nacionalne manjine u Srbiji, pošto mi je pravo na ćirilično ime u stvari priznato po osnovu prava koja imaju nacionalne manjine.
Није испало,него је- ТАКО!!! Свиђало се то неком да чује или не!
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
овај лик је гарант онај катепилар са теме о ћирилици на политичком форуму Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Chrome 8.0.552.224
mob
Apple 15
gusenica?

Nego.. da... meni je ipak najjace sto su maskirali dan i JMBG, a ostavili broj pasosa... Smiley

Sto se tice adrese... ona lako moze da se pronadje... Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
него прегледах мало неки форум са овом темом ... сине Митре

од ''рођен у Бања Луци знао сам, шта он који је дошао овде избеглица без ичега има да паметује'' ''нек покаже мало поштовања према држави која га примила'' па до ''три године се малтретирао само да би могао да се слика за новине''

Никоме не боде очи што да би извадио пасепорто са именом на ћирилици мораш да се позиваш на права националних мањина. Српска национална мањина у сред Србије.

Да се човек крсти и левом и десном
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Linux
Browser
Mozilla 1.9
mob
Nokia C5-00
Citat
Никоме не боде очи што да би извадио пасепорто са именом на ћирилици мораш да се позиваш на права националних мањина. Српска национална мањина у сред Србије.

Да се човек крсти и левом и десном

баш тако...
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
mob
Qtek 小米
Какав народ, таква власт.
Већина корисника форума и не зна ћирилицу, тако да није ни чудо што се држава понаша тако кретенски.

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.137 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.