Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: U CERN-u otvoreno postrojenje za pomoć u istraživanju raka  (Pročitano 7819 puta)
18. Dec 2017, 18:31:40
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
U CERN-u otvoreno postrojenje za pomoć u istraživanju raka

PETAK, 15. DEC 2017, 17:34 -> 18:00   
IZVOR:
TANJUG

U Evropskoj laboratoriji za nuklearna istraživanja CERN u kojoj Srbija članica, izgrađeno je novo postrojenje koje može da pomogne medicinska istraživanja raka. Postrojenje koje je nazvano CERN Medicis proizvelo je prve radioizotope, a u budućnosti će obezbeđivati širok spektar radioizotopa, od kojih se neki mogu proizvesti samo na CERN-ovom postrojenju Isolde koje je jedinstveno.

Ovi radioizotopi su prvenstveno namenjeni bolnicama i istraživačkim centrima širom Evrope, gde su dijagnostika i lečenje uz korišćenja radioizotopa značajno napredovali.

Robotska ruka koja se koristi u CERN Medicisu

Medicis će omogućiti istraživačima da osmisle i testiraju nekonvencionalne radioizotope kako bi razvili nove pristupe borbi sa rakom.

„Radioizotopi se koriste u preciznoj medicini kako bi se dijagnostifikovao rak, srčani problemi i druge bolesti tako što se dostave izuzetno male radijacione doze tamo gde su one potrebne bez uništavanja okolnog zdravog tkiva“, rekao je Tiri Stora, koordinator projekta „Medicis“.

Kako je naveo, sada sa Medicisom „možemo da proizvodimo nekonvencionalne izotope i da pomognemo da se poveća spektar njihove primene“.

U saopštenju iz CERN-a navodi se da jedan hemijski element može imati više izotopa, što zavisi od toga koliko ima neutrona u jezgru, a neki izotopi su prirodno radioaktivni i poznati su kao radioizotopi.

Mogu se naći gotovo svuda, na primer u stenama, pa čak i u pijaćoj vodi. Drugi izotopi nisu nam dostupni u prirodi, ali se mogu proizvesti u akceleratorima čestica (najveći akcelerator današnjice, Veliki hadronski sudarač, nalazi se upravo u CERN-u).

Za proizvodnju radioizotopa Medicis koristi rad drugog CERN-ovog postrojenja koji se naziva Isolde. Prva serija radioizotopa proizvedena na ovaj način bio je Terbijum 155Tb, koji se, sudeći prema prvim rezultatima istraživanja, koja su nedavno predstavljena, smatra obećavajućim radioizotopom u dijagnostici raka prostate.

U saopštenju se podseća da je upotreba radioizotopa u medicini već vrlo raširena i to za snimanje, dijagnostiku i radijacionu terapiju, te da se pokazalo da mnogi izotopi koji se trenutno koriste nemaju najadekvatnija fizička i hemijska svojstva i da bi u nekim slučajevima drugačija vrsta radijacije bila pogodnija.

Medicis može pomoći u potrazi za radioizotopima sa odgovarajućim karakteristikama kako bi se povećala preciznost snimanja i lečenja, navodi se u saopštenju i dodaje da je CERN-Medicis novi dokaz kako tehnologije iz CERN-a mogu da koriste društvu ne samo za fundamentalna istraživanja.

„Sa ovim jedinstvenim postrojenjem i ekspertizom, CERN je posvećen maksimalizovanju uticaja naše tehnologije u svakodnevnom životu“, rekao je CERN-ov direktor za akceleratore i tehnologije Frederik Bordri.

U saopštenju se podseća da postrojenje Isolde radi već 50 godina i da je do sada za raznovrsne svrhe, uključujući i fundamentalna nuklearna istraživanja, astrofiziku i bionauke, proizvelo 1.300 izotopa iz 73 supstance, te da su Isolde već proizvodili izotope za medicinska istraživanja.

Novo postrojenje Medicis, međutim, omogućiće proizvodnju radioizotopa koji preciznije odgovaraju potrebama medicinske zajednice.

CERN Medicis je rezultat napora koji je CERN uložio zajedno sa saradnicima iz Fonda za transfer znanja, privatnih fondacija i partnerskih ustanova. Projekat finansijski podržava Evropska komisija kroz grant Marija Sklodovska Kiri koji od 2014. godine pomaže razvoju medicinske i naučne saradnje širom Evrope.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
dal moze nize...jbt...

Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.