Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Mar 2024, 06:13:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Twixt (2012)  (Pročitano 1486 puta)
23. Jun 2012, 16:44:23
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 10671
Browser
Chrome 19.0.1084.56
Twixt (2012)



Uf, čudan film. Počevši, od montaže i režije preko načina snimanja i svega onoga što je urađeno u fazi produkcije pa sve do same priče, tvorac serijala The Godfather Francis Ford Coppola nam donosi neobično ostvarenje. Iako je film prilično rupičast i stvari često nemaju veze jedna sa drugom drago mi je da sam odgledao Twixt koji je definitivno drugačiji od drugih. U glavnoj ulozi je Val Kilmer (Seven Below, The Traveler, The Thaw) čiji predhodni filmovi, da budem iskren, nisu zasluživali visoke ocene.

Hall Baltimore (Kilmer) je pisac koji je postao poznat po romanima o vešticama. Na putovanju kroz Ameriku posećuje prodavnice knjiga i biblioteke i predstavlja svoju najnoviju knjigu. Doći će i do malog mesta od koga je i Bog digao ruke. Čudno mesto za koje se vezuje masakr u kome je ubijeno dvanaestoro dece. Prvo što mu po ulasku u grad upada u oko je kula na čijem vrhu se nalazi sedam satova. Svi pokazuju različito vreme, pa će ponoć otkucavati na svaka dva-tri sata. Vreme u ovom mestu ne postoji. Bilo kako bilo došao je u pravo vreme. Dogodilo se ubistvo devojčice koja je probodena drvenim kolcem kroz srce. Lokalni šerif misli da je bila vampir i želi da reši misteriju po kojoj će Hall napisati knjigu. Kada ga jedne noći probudi ponoćna zvonjava ustaće da prošeta šumom kako bi pronašao inspiraciju za knjigu. Srešće devojčicu (slika desno) koja će ga odvesti do motela u kome će videti duhove davno ubijene dece ali i duh Edgara Allana Poea koji je pre smrti posetio ovo mesto...

Stvarno ne znam šta više da napišem. Pokušao sam da koliko-toliko povežem stvari i sklopim ovu recenziju ali izgleda da mi to ide od ruke koliko i Hallu pisanje romana o vamiprima. Kažem, krajnje čudan film koji upotpunjuje pijani Hall svojim komičnim opaskama. Ne znam ni kako da ga ocenim. Pogledajte Twixt, nećete se pokajati.

P.S. There was no fog on the lake. Smiley

« Poslednja izmena: 23. Jun 2012, 16:45:30 od Farfalla Vendetta »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Before all else, be armed.

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
Zastava Beograd, Mirijevo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.28
mob
HTC Smart
Prokleta publika

Jedan od osnovnih motiva zbog kojih je Frensis Ford Kopola prihvatio režiju „Kuma“ pre četrdeset godina najverovatnije je bila neophodnost da se stekne nekakav kredibilitet nakon godina snimanja neprimetnih filmova i pokušaja da se opstane van holivudskog sistema (koji su, u ulozi producenta, rezultirali i jednim, pa, recimo, prilično bitnim filmom, „THX 1138“ Džordža Lukasa).

Nekolicina bradatih tridesetogodišnjaka sa naočarama, danas poznatih pod grupnim nazivom „Novi Holivud“, nakon studentske opsednutosti italijanskim neorealizmom i francuskim novim talasom tokom sedamdesetih godina XX veka nastavila je svoja putovanja na prilično različite načine. Dok su Lukas i Spilberg primenili scenarističke obrasce B produkcije na visokobudžetni film vizuelno nam definišući mladost, usput započevši smrt velikog holivudskog filma koja se negde u ovo vreme privodi kraju (ni sa svetskim, „umetničkim“ filmom stvari ne stoje značajno bolje, da ne budem pogrešno, antiglobalistički shvaćen), a Skorseze prihvatio igru realizacije ponuđenih projekata, trudeći se da konstantno drži poziciju moći koja bi mu omogućila izbegavanje umetničkog kompromitovanja, Kopola je ponovo, u najpozitivnijem smislu izgubio razum i samostalno stvorio remek-dela „Prisluškivanje“ i „Apokalipsa sada“. No, sve se, u njegovom slučaju, mada je njegov status bio toliko važan da je posledica bila vidljiva na makro planu, srušilo filmom „One from the Heart“, sasvim zanimljivim realistično-poetskim mjuziklom sa glumačkom ekipom u vrhunskoj formi (Frederik Forest i Teri Gar kao glavni junaci, obični ljudi, i Nastasja Kinski i Raul Hulia kao otelotvorenja njihovih fantazija). No, neki đavo je terao Kopolu da izgradi svoju, kompletnu verziju Las Vegasa i cela stvar je bila potpuno neisplativa do tačke samouništenja, nakon čega je bio primoran da se ponovo svede na status plaćenika, sa „Drakulom“ iz 1992. godine kao jedinim vrednim filmom od tog trenutka nadalje.

Odlažem istorijskim presekom analizu filma „Između svetova“ jer je taj proces mučan za svakoga ko poštuje čoveka koji nam je podario neke od najznačajnijih filmskih slika ikada (relativno skoro sam prvi put odgledao produženu verziju „Apokalipse“ i trebalo mi je jedno dvadeset četiri sata da se u potpunosti vratim u realnost). No dobro, mora se, pa da vidimo šta imamo... Hal Baltimor (Val Kilmer), sredovečni pisac nekakvog umereno popularnog veštičjeg serijala, alkoholičar raspadnutog braka (njegovu ženu igra bivša Kilmerova žena Džoan Voli) i otac nedavno nesrećno preminulog deteta, dolazi u uspavani provincijski gradić (o kome nam na početku u potpuno nepotrebnom voice-overu Tom Vejts ispripoveda par stvari) kako bi promovisao svoj poslednji, robotski napisan roman. No, gradić krije par tajni i bizarnosti kao što su šerif, pisac-amater (Brus Dern) koji našem junaku predstavi leš mlade žene uz predlog da zajedno napišu knjigu o misterioznoj seriji ubistava koja se tu odvijaju, podatak da je u sada ruiniranom hotelu u jednom trenutku odseo Edgar Alan Po, nekakva „goth“ komuna na obodima grada itd. Svi ovi elementi, koliko god da su haotični ili proizvoljni, ne moraju obavezno doneti loš film i čini se da se jedan od osnovnih problema nalazi u izvođenju. „Twixt“, kakav je naslov u originalu, jednostavno izgleda kao studentski film, ili možda nekakva C produkcija sa elementima pretencioznog umetničarenja koja ne bi videla bioskopsku salu (osim možda na nekom niskobudžetnom festivalu fantastike) da njen potpisnik nije F.F. Kopola. Priča filma zapravo se svodi na snove glavnog junaka tokom kojih on rešava svoju stvaralačku krizu izazvanu ličnom nesrećom (ceo film je, po Kopoli, i inspirisan jednim snom - što je obično dobra ideja za pojedinačne scene ali loša za film kao celinu - slučaj Darija Arđenta kao primer) pri čemu centralni deo čini razgovor Hala Baltimora sa Poom (Ben Čaplin) tokom kojeg mu poznatiji pisac predstavlja neka svoja razmišljanja na temu proze iz eseja „Filozofija kompozicije“ a koji se svodi, mada je u „Twixu“ pažnja usmerena na druge detalje, na potpunu racionalnost pisca u okviru savršenstva kratke forme, na stvaranje dela sa u početku zacementiranim razrešenjem, konačno, na trijumf forme nad suštinom (te otud „nevermore“ samo kao fonetski privlačna reč a ne kao nešto čemu bi trebalo tražiti dublje značenje). Na tragu te scene, možda bi ceo „Twixt“ valjalo čitati kao stilsku vežbu, no, problem je što nekog definisanog stila tu zapravo i nema, za razliku od, recimo, Skorsezeovog filma „Shutter Island“.

Sagledavši tri filma iz Kopoline poslednje, ponovo nezavisne faze, „Youth Without Youth“ (za koji zaista ne znam o čemu je, mada bi, nadam se, zbog Kopole, dublje poznavanje opusa Mirčea Elijadea verovatno pomoglo), „Tetro“ (priča o dvojici braće u potrazi za svojim suštinama u Buenos Airesu, uz celokupno otkrivanje mračnih porodičnih tajni koje zaista nikome, osim njima, nisu bitne) i sada „Twixt“, može se primetiti potpuni prestanak sposobnosti komunikacije reditelja sa publikom. U njegovu odbranu, sa jedne strane deluje kao da prijem njegovog dela od strane ljudskih bića Kopoli više nije bitan te da on pravi filmove isključivo od svog novca i za sopstveno zadovoljstvo. Opet, cirkuska atrakcija nekakvog „live“ montiranja filma koja je pratila festivalske projekcija „Twixta“ govori da Kopola ipak oseća da nešto škripi u tom konceptu te pokušava da ostvari odnos sa publikom na do sada neistražene načine. Kako god, „Twixt“ je film od koga, kada slučajno nabasate na njega na televiziji, pobegnete nakon pet minuta, i bilo kakva nezainteresovanost za reakciju publike ili kritike ne može biti opravdanje za takav konačni rezultat.

Izvor: Danas

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

kul02_ocp_w380_h300.jpg
(20.88 KB, 380x300)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74299
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
pristavio da se kupi javicu sutra ili za par dana
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Mar 2024, 06:13:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.123 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.