Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 16:43:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Turci su krivi za sve"  (Pročitano 39800 puta)
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Dolazak Turaka na Balkan je uopste poceo sa Maricom kako kaze SF. Sto se tice Srbije i Srba Turci su definitivno poceli sve sa Kosovskim bojem 1389. Dakle 1389 uopste prvi srbin je osetio turski noz i patnju. Ta patnja je pocela da jenjava 1 srpskim ustankom. Nije definitivno 1804 prestao uticaj turaka. To sto su ucestvovali i srbi iz vojvodine, a koji su bili pod Austrougarskom nema nikakve veze to se sve racuna pod srpsku patnju u odredjenom periodu. Nije uopste rec uticaj Turaka na granicu Srbije, nego uticaj na sve Srbe bilo da su oni u Makedoniji, Srbiji ili Austrougarskoj.  A to jenjava tek negde oko ocvrscavanja loze Obrenovica, dakle uzmes 1804-1389=415+ jos koja godina do obrenovica, i aproksimativno dobijes oko 500 godina, 500 godina za kojih su Turci istina unazadili Srbe, ali to nije ono presudno sto muci Srpski mentalitet danas!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
Objasnio sam zasto je 250 (prosecno) a ne 500 i to je to. 250 godina. Nikakvih 500.

Elem, ko ne razume iz dva puta, nece ni iz tri puta.

Neki ljudi su navikli da svoje predrasude -- cesto bazirane na perfidno plasiranim lazima od njih malo starijih "istrazivaca" (ukljucujuci zlonamerne istoricare) -- dozivljavaju kao istinu koja se ne dovodi u sumnju.

Drugi ljudi imaju um otvoren za promisljanje o svetu. Jedan od tih revolucuionara misli bio je Buddha, jedan drugi je bio Isus, jedan treci Voltaire, jedan cetvrti Marija Sklodowska, jedan peti -- Mileva Maric i muz joj Albert.

Za to vreme oni prvopomenuti vecito prezvakavaju umorna stara "znanja".

Meni je svejedno. Rekao sam sta sam imao. Cak, sto je za mene neobicno, ponovio sam, za one koji nisu shvatili prvi put.

A svako moze da misli onako i onoliko koliko mu inteligencija, obrazovanje, strah od nepoznatog i promena itd. dozvoljavaju...

P.S. NIKAD mi ne bi palo na pamet da se ususdim da interpretiram mentalitet cele jedne porodice, a kamoli naroda.

But it really takes all sorts to make the world...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Objasnio sam i ja tebi i Sf zasto je 500. Nisam ja sudio o mentalitetu, nego sam pisao u skladu sa postavljenom temom. Nego molim te, na kojim dokazima ti tako cvrsto zasnivas svoju inteligenciju i svoje znanje? Odakle tebi takvo samopuzdanje da su bas tvoji podaci tacni? Period od 500 godina je termin koji je opste prihvacen, i koji se uci i u skolama in na fakultetima. A o istoriji nikad ne mozes suditi na svoju ruku, istorija se prihvaca onako kako ju je prihvatila vecina!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Istorija se uci onako kako ju je prihvatila vecina.
A kako ce je ko prihvatiti njegova je licna stvar.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Ja sam gore to kako se mozda jos uvek u nekim zatucanim skolama uci opovrgao jednostavnom aritmetikom.

Oduzimanje godina (od - do), i onda sabiranjem.

Slozicemo se, valjda, da je istorija ipak relativnija od aritmetike.

Ili i tu imamo neko neslaganje? Samo sad izdvaja misljenje pro-istoricar?

BTW, aritmetikom su se bavili Arhimed i Pitagora(s), a istorija -- po samoj toj nauci -- pocinje od jednog cikice koji pise o ljudima sa psecim glavama isl...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1867
Citat: Tralalalala

1456-1687 = 231
.

ne razumem zasto period kad smo bili vazalna drzava ne smatras periodom 'pod' turcima?
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Citat: tomahavkic
ne razumem zasto period kad smo bili vazalna drzava ne smatras periodom 'pod' turcima?

Prvo: ja ne koristim izraz "pod Turcima" nego "deo Otomanske imperije" ili "pod upravom otomanskog sultana" i za onaj period kad "ste" to bili (jer ja sasvim sigurno nisam ziveo u to vreme, a ne verujem u etnos kao bioloski fenomen).

Drugo: svaki vazalski odnos od prve pobede nad Kartagine od strane Rima do pripajanja Hong Konga Kini je RAZLICIT po svojoj kako sustini tako i formi: nekad se dobija drzavljanstvo (Rimska imperija, ali ne i rimska Republika), nekad se placa porez, nekad se samo ucestvuje u ratu (Stefan Lazarevic za sulatana u Angori; Srbi Krajisnici za Austriju); nekad se samo placa porez (Rusi Zlatnoj hordi); nekad i jedno i drugo, itd.

A svako osvajanje teritorije je identicno po sustini i slicno po formi: zemlja postaje deo vece teritorije.

I najzad trece: Racunam onako kako ja -- i mnogi drugi mislioci -- smatraju da treba da racunam. Nikoga ne teram da menja misljenje, nikome ne popujem: misli kako hoces, ja -- NARAVNO -- znam da sam ja jedini u pravu u svom sistemu vrednosti, ali sam svestan da je svet konglomerat razlicitih, sukobljenih interesa,

odnosno ja zivim u svetu koji je u stalnom kretanju, fluksu, jer je Haos, a ne utopijski san o piramidalnoj hijerarhiji toboznjeg savrsenstva i nepromenljivosti.

Jer zivot je promena, nesklad i teznja harmonizaciji. On je messy & bloody.

A petrifikovana je samo Smrt. Medjutim, uvek postoje neki crvi, budj, trulez -- nesto ZIVO -- sto se nastavlja iza smrti jedno pojedinog bica.

I tako se Blagosloveni Haos nastavlja. I u njemu ne postoje -- osim ssvim slucajno -- okrugli brojevi tipa "500 godina" niti postoji jedinstveno, uniformno "pod Turcima".

Anyway...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Sanjar, najveci na svetu celom...

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 63
Hm... ispade jos da su turci veci srbi od nas Smiley
Ne slazem se sa Aurelijem,uglavnom...Ali se slazem da danci koje je nas narod placao Turcima i nisu bili tako veliki kao sto se u pesmama kaze. Turci su rusili samo one manastire, koji su se nalazili u centrima naseljenih mesta, a bilo je i onih manastira, koji su mogli opstati ako placaju danak. Takva je bila Mileseva, Rila (u Bugarskoj) i mnogi drugi. Van naseljenih mesta Srbi su mogli praviti manastire i crkve gde god su hteli. Jedini ogroman danak bio je danak u krvi, jer je to bilo odvajanje dece od majki... Turci su nam dali najdetaljnije registre.
Zameram Aureliju sto koristi tako vulgarne izraze da opise srpsku istoriju. Despot Stefan Lazarevic je umro od srcanog udara 1395. godine. Srbi su se, u vreme prvih napada turaka, najvise plasili mongola i njihovog vodje Tamerlana. Verovali su da su od dva zla izabrali manje zlo, ali Tamerlan se uskoro povukao sa osvojenih teritorija i uskoro mumro.
Nisu Turci krivi za sve, krivi smo i mi, ali je kriva i prethodna Vizantija, koja svojim zakonima znatno usporava razvoj svoje teritorije u odnosu sa Zapadom. Hm, kako to da su zaostale bas one zemlje, koje su bile pod njenom vlascu?
IP sačuvana
social share
"Ja sam lud samo kad duva severni vetar. Kad duva jugo umem da razlikujem jastreba od caplje."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Sanjar, najveci na svetu celom...

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 63
Sa ovim se vec potpuno slazem, ali prvi post mi je bio isuvise vulgaran da bih ga ozbiljno prihvatila. Srbima, verovatno, ne bi palo na pamet da zovu Ugre da vladaju njihovom zemljom, jer oni ni prema kome nisu bili verski tolerantni. Jeste Bosna bila vazal Ugarske, ali samo zbog toga je Matija ucestvovao u padu Smedereva- da bi Srbija pala u njegove ruke, sto se, naravno, nije desilo. Pitam se zasto je Tomashevic onda predao Smederevo Turcima?
IP sačuvana
social share
"Ja sam lud samo kad duva severni vetar. Kad duva jugo umem da razlikujem jastreba od caplje."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 83
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Hm... ispade jos da su turci veci srbi od nas Smiley
Da znas bre Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 16:43:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.