Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Трговиште: Поплаве и помоћ  (Pročitano 1032 puta)
11. Jan 2011, 09:38:04
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 8.0.552.224
mob
Nokia 
VELIKA BRUKA DRŽAVE SRBIJE
Trgovištu slali tange kao pomoć!
Jedna od najsiromašnijih opština dobila posle poplava hiljade zaplenjenih tanga gaćica i brushaltera. Magacioner: Ovo naše žene ne nose ni za džabe. Umesto potrebne odeće i obuće, dobili i cipele za mrtvace!! Uprava carina: Nismo mi, pomoć šalje Vlada Srbije

Na ime humanitarne pomoći posle nedavnih katastrofalnih poplava država je opštini Trgovište poslala hiljadu pari tanga gaćica i brushaltera, saznaje Press! Kako su nam rekli nadležni u jednoj od najsiromašnijih srpskih opština, neobična pošiljka stigla je iz Uprave carina. Svi su bili iznenađeni kada su videli da im je umesto osnovnih životnih namirnica poslat moderan donji veš raznih boja i dimenzija!

Neobična humanitarna pomoć stigla je u Trgovište neposredno nakon velikih poplava koje su prošle godine zadesile ovaj kraj, odnele dva života i nanele ogromnu materijalnu štetu već osiromašenom narodu, koji uglavnom živi od poljoprivrede.

„Najnoviji model" gaća

- Kad nam je stigla ova pošiljka, ponadali smo se da je neka garderoba za decu, jer nam je toga najviše falilo. Kad smo videli gaće i brushaltere, nisam mogao da verujem! - priča za Press Dragoljub Stanojković, šef magacina, i dodaje:

Nedaćama nema kraja

Stanovnici mahale Suljince, nadomak Trgovišta, još pre poplava imali su problema sa klizištima. Početkom decembra morali su da napuste domove jer im je zabranjeno da borave u njima pošto su opasni za život.
- Alarmantnost smeštaja ovih porodica je nešto što ne moram posebno da objašnjavam. Ostali su bez krova nad glavom i jedino rešenje je da se za njih naprave kuće poput onih u Kraljevu. Uputio sam zahtev nadležnom ministarstvu i očekujem pozitivan odgovor. Nakon obilnih padavina i pokretanja klizišta šteta u Suljincima je procenjena na 70 miliona dinara - kaže predsednik Darko Tomić.

- Pomislio sam da je pošiljka zalutala i greškom završila u magacinu humanitarne pomoći. Raspitam se kod ljudi koji su dovezli pakete, a oni mi objasne da je u pitanju zaplenjena roba sa carine. Sve same gaće, i to ove moderne, takve, bre, naše žene ne nose pa sve i da su džabe. Poklon je poklon, ali gladnom narodu treba brašno, a ne tange. Stvarno ispada da teraju šalu sa našom mukom.
Stanojković od prvog dana, kada je počela da stiže humanitarna pomoć u Trgovište, radi u ovom magacinu potpuno volonterski, obećano mu je da će za to biti plaćen, ali on i dalje čeka. Naslušao se raznih priča i nagledao mnogih očajnih lica, pa je na svoju muku zaboravio.

- Dolaze ljudi i dalje, iako već nekoliko meseci posle gaća ništa nije stiglo. „Daj nam, Dragoljube, nešto ako je ostalo bar za decu", kažu mi ljudi. Ja im odgovaram da u ponudi imamo samo brushaltere, gaće, i to najnoviji model tangi i mrtvačke cipele, pa neka biraju. Ljudi se na kraju naljute na mene, kao da sam ja kriv - priča rezignirano Dragoljub, dok nam pokazuje pune kutije tanga gaćica za koje niko nije zainteresovan.
Između modernog donjeg veša nalazi se i pokoji par crnih cipela za pokojnike. Ljutili su se u Trgovištu zbog nepriličnog poklona, a onda su neki, priča Dragoljub, pogazili ponos i uzeli po par onih mrtvačkih cipela, pa koliko posluže.

Carina: O slanju pomoći odlučuje Vlada

U Upravi carina rekli su nam juče da oni ne odlučuju sami o upućivanju humanitarne pomoći, već za to postoji stroga procedura. Prema njihovoj evidenciji, poslednja pošiljka koja je otišla u Trgovište bilo je vozilo za Dom zdravlja, i to još 2009. godine.
- Procedura podrazumeva da na predlog Ministarstva finansija, Vlada Republike Srbije donosi odluku o dodeljivanju neke robe koja je nakon okončanja prekršajnog postupka trajno oduzeta u korist države. Šta je i kako poslato odlučila je Vlada - istakli su u službi za odnose s javnošću Uprave carina.

- „Dragoljube, ionako osim tebe niko i ne zna da su za pokojnike, neka ostane među nama", kažu mi ljudi. Razumem ih, mnogo je ovde bedan narod, odavno smo zaboravili šta je to ponos i stid. Zima je donela još veću bedu. Nemaju ljudi za ogrev i osnovno, a kamoli za garderobu ili nov par cipela. To ne mogu da razumeju svi oni ministri koji su dolazili u Trgovište da se slikaju - objašnjava Dragoljub.

Politika se umešala

Trgovištani su, kažu, navikli da od njih svi dižu ruke i da se godinama nose sa svojim siromaštvom, ali misle da ne mora niko da im se podsmeva i šaljući ovakvu pomoć baca prašinu u oči.

Gaćice na gomili... Nema zainteresovanih za moderan donji veš

- Lepo je što su se na početku ljudi odazvali i poslali na tone pomoći, ali u svakom razgovoru sa nekim od ministara mi smo insistirali na nekom dugoročnijem rešenju u vidu otvaranja novih radnih mesta. Umesto toga, dobili smo robu za butik intimnog rublja i radnju pogrebne opreme. Samo nam još mrtvački sanduci fale - ljut je i predsednik opštine Trgovište Darko Tomić.
On kaže da je potpuno svestan da država nije svemoćna, da je i njen budžet tanak, da treba pomoći Kraljevu...

Čudan poklon... Cipele za pokojnike

- Ali izgleda da se i nesreća politikom meri. Ja sam izgleda iz „neodgovarajuće" stranke, iz DSS-a. Uostalom, sva je pomoć stigla dok su na vlasti bili SPS, DS i G17 Plus, od juna kada sam ja izabran za predsednika opštine nije stigao nijedan dinar. Ja ne zazirem od bilo čega kada je u pitanju ova opština. Obišao sam sve moguće institucije u Beogradu, mnogi su obećali da će pomoći, ali nekako se sve završi na obećanjima - kaže za Press Tomić.
Zanimljivo je da su, iako im je i samima neophodna pomoć, žitelji Trgovišta odvojili od gladnih usta i među prvima uputili pomoć Kraljevčanima posle nedavnog zemljotresa. Simbolična suma je uplaćena, ali bar nisu tange.

JELENA STOJKOVIĆ
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/147049/Trgovi%C5%A1tu+slali+tange+kao+pomo%C4%87!.html
« Poslednja izmena: 11. Jan 2011, 10:10:19 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 8.0.552.224
mob
Nokia 
Trgovište: Umesto mostova, stigle gaće
Slađana VELJKOVIĆ | 07. januar 2011. 20:56   

Beda je vidljiva na svakom koraku. Toliko da su mnogi Trgovištani progutali ponos i iz magacina sa humanitarnom pomoći uzeli mrtvačke cipele da obuju bosu čeljad

Bilo je tako do juna prošle godine, kad je Darko Tomić izabran za predsednika, jer se prethodna vladajuća koalicija raspala. Ali, otad nijedan dinar nije uplaćen na račun opštine.

TRGOVIŠTE - Nisu mislili stanovnici Trgovišta da će posle katastrofalne poplave, u maju prošle godine, država da im napravi novi grad. Ali, jesu očekivali da im makar vrati nadu da vredi ostati ovde. I poverovali su da država misli na njih kad su u ovu zabit na granici sa Makedonijom pohrlili predsednik, svi ministri redom, državni sekretari... A tek kad su posle njih pohitali i kamioni sa humanitarnom pomoći, a žiro-račun opštine počeo da se puni milionima, njihovoj sreći nije bilo kraja. Ponadao se ovaj narod da im je, bez obzira na veliku nesreću, konačno svanulo.

- Svestan sam da država nije svemoćna, da je i njen budžet tanak, da treba pomoći Kraljevu, ali sumnjam da se i nesreća politikom meri. A ja sam, izgleda, iz “neodgovarajuće” stranke - DSS. Jer, sva je pomoć stigla dok su na vlasti bili SPS, DS i G 17 plus - tvrdi Tomić.

ZABIT

DRŽAVA je za devastirana područja, poput Trgovišta, namenila od 5.000 do 10.000 evra po radnom mestu. Ali, investitor mora da zaposli barem 50 radnika i da za to što će da prizvodi, ima potvrdu da će plasirati na inostrano tržište. Pa, kažite mi, ko je taj, što će da dođe u ovu zabit, 50 kilometara od autoputa - realan je Tomić.
U njihovo vreme je i izmereno da je šteta od poplava oko 300 miliona dinara. Nažalost, ni do danas nije isplaćena.

- Kad se sve sabere, dobili smo stotinak miliona pomoći. Država nam je sagradila branu, Ministarstvo za NIP nam je napravilo jedan most, a obećalo još tri sledeće godine, jedan smo dobili od Novice Tončeva, predsednika opštine Surdulica. “Srbijavode” su popravile razrušeni bedem pored reke, sredili smo i neke seoske puteve i to je, otprilike, sve - sumira prvi čovek opštine Trgovište.

Premalo za epilog strašnih poplava, u kojima se dvoje ljudi udavilo, 13 mostova je porušeno, 500 kilometara seoskih puteva izbrisano, a klizišta okolne zaseoke “preselila” skoro do centra varoši...

- Ne postoje vrata u Beogradu na koja nisam zakucao. Svi su me saslušali, obećali da će pomoći, ali nekako traljavo ide. Evo, sad nam je Ministarstvo za infrastrukturu obećalo da će uplatiti 21 milion. Ima puteva koju su odsečeni još od maja. Samo da ne bude obećanje, ludom radovanje - sumnja Tomić.

Beda je u Trgovištu vidljiva na svakom koraku. Toliko da su mnogi Trgovištani progutali ponos i iz magacina sa humanitarnom pomoći uzeli mrtvačke cipele da obuju bosu čeljad.

NEMAJU ZA LEKOVE, HRANU, OGREV

PREDSEDNIKA opštine dnevno barem tridesetak ljudi čeka ispred kancelarije. Traže pare da kupe hleb, hranu, lekove, ogrev... - Opština je nemoćna da im pomogne, jer nam je godišnji budžet samo 98 miliona. Oko 500 porodica nema nikakve prihode, nezaposlenih je 1.120, a radi tek 1.060 ljudi, uglavnom u državnim službama - nabraja Tomić.

- Kažu mi: Dragoljube, ionako osim tebe niko i ne zna da su za pokojnike. Ali, dođu posle dva dana, žale se da im se raspale. Pa, ljudi, šta ste hteli, to su kobajagi cipele, na onom svetu se ionako ne hoda - ozbiljno objašnjava Dragoljub Stanojković, radnik u magacinu humanitarne pomoći.

A tamo, osim kartonskih cipela, u kutijama ostali još jedino brushalteri i tanga gaće. Na hiljade.

- Dolaze ljudi, traže: Daj nam, Dragoljube, nešto. A ja im kažem: Evo vam brushalteri, gaće, mrtvačke cipele, pa birajte. Gunđaju, svađaju se sa mnom: Ti se, Dragoljube, izigravaš s nama. Nemamo ‘leba da jedemo, a ti nam gaće nudiš - priča rezignirano Dragoljub, dok prebire po tužnim kutijama.

Pošiljka je u Trgovište stigla na proleće, posle poplave. Darodavac - Uprava carina. Mislio je Dragoljub da je greškom zalutala ovde, ali su mu u Upravi razvejali sumnje - jeste, poklon je namenjen poplavljenom Trgovištu. Trpeljivi su Trgovištani, navikli da su redovno na začelju liste, kad se meri blagostanje, i da uz njihov kraj idu odrednice najzaostaliji, najsiromašniji, najnezaposleniji. Ipak, nisu očekivali ni da im neko sipa so na ranu. Pogotovu ne država, u koju su se se ponadali.

Ovde je sve manje onih koji veruju da se više iko seća Trgovišta. Jer, od onog kobnog 15. maja iz varoši se odselilo 50 porodica. Zauvek.

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:314122-Trgoviste-Umesto-mostova-stigle-gace
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
само оштро Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
garant su civili iz Beograda umesali prste u ovo...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: mahala trgoviste

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.