Trećina Balkanaca informiše se o EU na osnovu glasina Autor: Tanjug | 14.10.2008. - 15:48
Trećina građana balkanskih zemalja informiše se o evropskim pitanjima u razgovoru s prijateljima, kolegama i poznanicima, umesto na zvaničnim veb stranicama evropskih institucija ili medija, izjavila je danas u Sofiji Marčela Abraševa, izvršna direktorka bugarske agencije Galup internešnel.
Abraševa je, na konferenciji zemalja jugoistočne Evrope, pod nazivom "50 godina Evropskog parlamenta s medijske tačke gledišta", navela rezultate ankete koju je sproveo Evrobarometar, prenela je BTA. Manje od 10 odsto Bugara, Rumuna i Albanaca putovalo je van zemlje i o evropskoj atmosferi saznalo je iz medija ili glasina, rekla je Abraševa. Prema njenim rečima, zajednički problemi svih zemalja regiona su zaštita prirodne sredine, bezbednost u geopolitičkom smislu i borba protiv terorizma, ali svaka od 12 zemalja ima probleme za koje veruje da bi EU mogla da ih reši. Za Tursku, prijem u EU doprineo bi obrazovanju, zdravstvu i razvoju infrastrukture, a Bugarska veruje da bi Evropa mogla da preporodi njenu ekonomiju. Istovremeno, sve zemlje regiona imaju visoka očekivanja od ekonomske saradnje sa EU. Abraševa je rekla da polovina građana zemalja EU smatra da je dobro biti članica Unije, dok je procenat evrooptimista mnogo viši u zemljama kandidatima i onima koji treba da postanu kandidati. Između 80 i 90 građana Makedonije misli da bi za njihovu zemlju bilo dobro da postane članica EU, a taj procenat je nešto niži u Hrvatskoj i Turskoj. Između 70 i 90 odsto građana Albanije, Srbije, Kosova i Crne Gore smatra članstvo u Uniji dugoročnom perspektivom, izjavila je ona.
Niti su sve glasine samo glasine niti je zvanična prezentacija i informacija na oficijalnim sajtovima uvek u potpunosti relevantan i baš u potpunosti iskren (da ne kažem ispravan) izvor...Sve informacije, kako zvanične tako i one iz svog svakodnevnog života treba imati u obzir, napraviti upoređenje i na kraju doneti svoj lični štoobjektivniji zaključak...Taj isti zaključak upravo kao "glasina" može nekom izaći u susret, sem ako sam "glasnik" nema nekih drugih namera , kao ja naprimer što više volim da iznosim one negativne detalje koji idu u paketu sa učlanjenjem, a sve to kako bih ovo veliko očekivanje bilo svedeno na neki realni nivo, da ne bi i u trenutku kada do njega dođe (tj. ako dođe) bilo velikih razočarenja...Uostalom sama anketa pokazuje da se više EU raduju oni koji nisu u njoj nego njeni članovi ili mi se čini
Trećina građana balkanskih zemalja informiše se o evropskim pitanjima u razgovoru s prijateljima, kolegama i poznanicima, umesto na zvaničnim veb stranicama evropskih institucija ili medija
Ха-ха-ха ... па зар им није доста што контролишу СВЕ медије у Србији.
Шта има ми Срби да се информишемо о Е.У. кад су они наши душмани које не презиремо, већ мрзимо из дна душе и радујемо се свакој њиховој несрећи. Нека се захвале Богу што смо поштен народ и што не ударамо где су најслабији, а могли смо и ми да организујемо бомбаше као исламисти. Понекад жалим што превише праштамо и заборављамо.
А сад питање шта би било са про-европским странкама, када би у медијима били заступљени и евро-скептици, а не само евро-фанатици ?
Pa ja sam to odavno znao Smile Dovoljno je samo chitati postove dragogo nam Gambina i ostalih Srba po zanimanju i sve ce biti jasno
Ја нисам крив што је ''европска Србија'' изабрала ''Тадићев пут'' уместо прави европски т.ј. ''Чедин пут''. Тадић је диктатор који је могао да затвори хашко питање, питање Косова и нато-интеграција, али из неких разлога није хтео да следи Чедине ''најчистије'' евро-визије.
Сада су вам радикали криви што нисте испунили очекивања Е.У., а могли сте. И шта онда очекујете од нас ? Сами сте себи непријатељи, али ко вам је крив када сте хтели да градите кућу са онима који су је рушили.
Kucu su rusili tvoji radikali sa sve Slobom, punih i lepih 10 god. Ovo sto se sada desava sa Srbijom je samo logicna posledica 90-ih. Ko ce u Srbiji svesti kriminal na nivo EU? Jedino Bog to moze ('ajmo na moleban ) ... Miskovici i Bekoi su tvoja ekipa i radikalska. Nesto sto se rusi 10 god je tesko popraviti
Srbija ce uci u EU, pre ili kasnije, ovolika ili onolika, sa Tadicem ili bez njega, sa radikalima ili bez njih, ali ce uci. Ne zato sto ja to tako zelim ili ti ne zelis, vec je to logican rasplet svih zajebancija koje su nastale, najvise zahvlajujuci Srbiji. Srbija je gubitnicka strana i tako se mora i ponasati, svidjalo se to nekom ili ne