Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 06:11:56
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Nemačka ponovo osvaja Srbiju

Glasanje završeno: 26. Dec 2008, 12:55:10

Da
48.8%  (20)
Ne
22%  (9)
Možda
12.2%  (5)
Nikad čuo
17.1%  (7)
Ukupno glasova: 41
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Treće nemačko osvajanje srbije  (Pročitano 15804 puta)
27. Dec 2007, 12:55:10
Jet set burekdzija


Bella ciao

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 6200
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Скри­ве­ни али моћ­ни ути­цај на де­ша­ва­ња од  рас­па­да Југославије до ре­ша­ва­ња Ко­смет­ске кри­зе
Тре­ће Не­мач­ко осва­ја­ње Ср­би­је
Пише: Звонимир Трајковић, политички аналитичар

Ор­до­нанс бу­ди Чер­чи­ла да би му са­оп­штио ва­жне и хит­не ве­сти. Чер­чил се при­ди­же из кре­ве­та и чув­ши вест вра­ћа се по­но­во на спа­ва­ње уз на­бу­си­ти од­го­вор: “Не бу­ди­те ме за сва­ку глу­пост, про­бу­ди­те ме је­ди­но ако се Не­мач­ка по­но­во ује­ди­ни”.
Бри­тан­ци као во­де­ћа ко­ло­ни­јал­на си­ла ко­ја све­том ха­ра го­то­во 300 го­ди­на до­бро су уса­вр­ши­ли ме­тод из­два­ја­ња бит­ног од не­бит­ног. Да то­га ни­је би­ло као и суп­тил­них ана­ли­за свет­ска до­ми­на­ци­ја са острв­це­та би би­ла не­мо­гу­ћа. Сто­га овај текст и по­чи­њем па­ра­фра­зи­рају­ћи Чер­чи­ла, чи­ји гест ја­сно по­ка­зу­је ода­кле мно­ги европ­ски, али и свет­ски ве­тро­ви ду­ва­ју. Не­мач­ка је по­но­во ује­ди­ње­на, мо­тор­на је сна­га це­ле ЕУ а са­мим тим и од­лу­чу­ју­ћи фак­тор у њој.
Гер­ма­на је у Евро­пи око 120 ми­лио­на и оме­ђен про­стор им је при­лич­но те­сан. Оно што Не­мач­ка ни­је ус­пе­ла да оства­ри кроз два свет­ска ра­та да­нас по­ку­ша­ва дру­гим, фи­ни­јим сред­стви­ма, али ни­шта ма­ње су­ро­вим. Већ ви­ше од 150 го­ди­на при­о­ри­тет­на два прав­ца Не­мач­ког ши­ре­ња су Ис­ток и Бал­кан. Ис­ток, од­но­сно Ру­си­ја, због енер­гет­ско-си­ро­вин­ске ба­зе, а Бал­кан као при­род­ни пут ка Бли­ском ис­то­ку, али ни­шта ма­ње зна­ча­јан и као под­руч­је ко­је мо­же обез­бе­ди­ти до­вољ­не ко­ли­чи­не хра­не. Је­дан од по­зна­тих та­квих про­гра­ма, ко­је је фи­нан­сиј­ски по­ма­га­ла не­мач­ка др­жа­ва, је на­се­ља­ва­ње фок­сдој­че­ра у Вој­во­ди­ни, упра­во са ци­љем обез­бе­ђи­ва­ња хра­не. Не­мач­ка ни та­да, а ни уз да­на­шњи тех­но­ло­шки на­пре­дак са сво­је те­ри­то­ри­је не мо­же да обез­бе­ди ви­ше од 40% по­треб­не хра­не. То је чи­ни уво­зно за­ви­сном, па сто­га у кри­зним си­ту­а­ци­ја­ма или ра­то­ви­ма, ве­о­ма ра­њи­вом. Је­сти се мо­ра, све оста­ло мо­же и да са­че­ка не­ка бо­ља вре­ме­на.
Ову чи­ње­ни­цу су ве­о­ма ве­што ко­ри­сти­ли Је­вре­ји про­па­ги­ра­ју­ћи бој­кот ку­по­ви­не не­мач­ке ро­бе по све­ту ка­ко би Не­мач­ку оне­мо­гу­ћи­ли да тим при­хо­ди­ма ку­пу­је хра­ну. Та стра­те­ги­ја ис­цр­пљи­ва­ња и не­до­стат­ка хра­не је Не­мач­ку и до­ве­ла до по­ра­за у пр­вом свет­ском ра­ту.

По­у­ке и но­ва так­ти­ка у спро­во­ђе­њу сво­је ста­ре стра­те­ги­је

Не­мач­ка је из­ву­кла до­бре по­у­ке из по­ра­за у два свет­ска ра­та и окре­ну­ла се дру­га­чи­јој так­ти­ци у спро­во­ђе­њу сво­је ина­че ста­ре стра­те­ги­је “По­ход на Ис­ток”  и Бал­кан. Та так­ти­ка се осла­ња на три глав­на сто­же­ра:
Пр­ви је да се од сво­јих не­ка­да­шњих љу­тих не­при­ја­те­ља, Ен­гле­за, Фран­цу­за и Аме­ри­ка­на­ца ство­ре са­ве­зни­ци ко­ји ће јој у тој стра­те­ги­ји би­ти од по­мо­ћи а не коч­ни­ча­ри. Во­ђе­ње хлад­ног ра­та про­ти­ву СССР-а убр­за­ва при­бли­жа­ва­ње Ен­гле­за, Фран­цу­за и Аме­ри­ка­на­ца са Нем­ци­ма у ко­ју бан­кар­ски ло­би за­па­да ула­же огром­на сред­ства ра­ди об­но­ве, ин­ду­стриј­ског опо­рав­ка али и као “оглед­не за­пад­не пар­це­ле” у од­но­су на ко­му­ни­стич­ки Ис­ток. За­пад­на Не­мач­ка та­кву но­во­фор­ми­ра­ну свет­ску по­ла­ри­за­ци­ју на Ис­ток и За­пад ве­што ко­ри­сти за спро­во­ђе­ње сво­је ста­ре стра­те­ги­је и по­ста­је гра­нич­ни бе­дем и ва­жни ак­тер у бор­би про­тив ко­му­ни­стич­ког Ис­то­ка. Све је у скло­пу дав­не све­не­мач­ке стра­те­ги­је про­до­ра на Ис­ток али са­да са ја­ким са­ве­зни­ци­ма за ле­ђи­ма.
Дру­ги сто­жер не­мач­ке но­ве так­ти­ке је спро­ве­сти сво­ју ге­не­рал­ну стра­те­ги­ју али са­да мир­но­доп­ским, пре­те­жно еко­ном­ским сред­стви­ма. На ба­зи те иде­је до­шло је до пот­пу­ног из­ми­ре­ња са сво­јим до­ју­че­ра­шњим не­при­ја­те­љи­ма, на­ро­чи­то Фра­н­­цу­зи­ма, и ства­ра­ња ЕЕЗ (Европ­ска Еко­ном­ска За­јед­ни­ца) ко­ја се још зва­ла и “Европ­ска за­јед­ни­ца” за угаљ и че­лик. Осно­ва­на је Рим­ским уго­во­ром 25. мар­та 1957. го­ди­не, а чи­ни­ле су је са­мо 6 зе­ма­ља: За­пад­на Не­мач­ка, Фран­цу­ска, Ита­ли­ја, Хо­лан­ди­ја, Бел­ги­ја и Лук­сем­бург. За­пад­на Не­мач­ка ти­ме по­сти­же не­ко­ли­ко ве­о­ма ва­жних ци­ље­ва и са­мо 16 го­ди­на по­сле ра­та пот­пу­но ста­је на но­ге и по­но­во по­ста­је во­де­ћа зе­мља, ко­ја ће у при­вред­ном па сто­га и у по­ли­тич­ком аспек­ту игра­ти од­лу­чу­ју­ћу уло­гу у Евро­пи.
Тре­ћи сто­жер но­ве так­ти­ке је, би­ти што ти­ши иза не­ког “па­ра­ва­на”, а ра­ди­ти ко­рак по ко­рак.
Ен­гле­зи су се у ова­квој си­ту­а­ци­ји осе­ти­ли изо­ло­ва­ним и по­чи­њу са ини­ци­ја­ти­ва­ма да и они уђу у ту за­јед­ни­цу. Та­ко смо од ЕЕЗ као ем­бри­о­на, до­шли до ве­ли­ке ЕУ од 27 зе­ма­ља ко­ја по­кри­ва го­то­во це­лу Евро­пу а у ко­јој еко­ном­ски али и по­ли­тич­ки пот­пу­но до­ми­ни­ра Не­мач­ка. Да­на­шња ЕУ је са­мо уса­вр­ше­на ме­то­до­ло­ги­ја пљач­ка­ња бив­ших ко­му­ни­стич­ких зе­ма­ља ко­је том клу­бу раз­ви­је­них ни по јед­ном па­ра­ме­тру не при­па­да­ју. Ка­кви озбиљ­ни кон­ку­рен­ти “ста­рој Евро­пи” мо­гу би­ти при­вре­де Бу­гар­ске, Ру­му­ни­је или Пољ­ске и Ма­ђар­ске. Ве­ли­ко је уме­ће на­пра­ви­ти ја­рам за во­ла и ми­ша а ко­ји ће они мо­ћи син­хро­ни­зо­ва­но да ву­ку. Не, тај ја­рам ни­је у ту свр­ху ни пра­вљен, ње­га не­ма ни­ти ће га би­ти. Би­ло је са­мо по­треб­но што ви­ше зе­ма­ља као тр­жи­ште осво­ји­ти и фик­тив­ним нов­цем (но­вац без по­кри­ћа) у бес­це­ње по­ку­по­ва­ти при­вред­но-си­ро­вин­ске ре­сур­се. До­бит за не­ко­ли­ко нај­ра­зви­је­них зе­ма­ља Евро­пе је огром­на а по­сле­ди­це ће ис­па­шта­ти бив­ше ис­точ­не зе­мље ка­да схва­те ка­ко су те­мељ­но опљач­ка­не и фак­тич­ки ко­ло­ни­зи­ра­не. До­бар ре­пер за раз­ми­шља­ње су има­ли у са­мо јед­ном пи­та­њу: за­што две европ­ске зе­мље са нај­ви­шим стан­дар­дом у Евро­пи, Швај­цар­ска и Нор­ве­шка ни­су же­ле­ле члан­ство у ЕУ? Али ко на бр­зи­ну од­лу­чу­је, ка­ја­ће се на­те­на­не.
Кад све ово су­бли­ми­ра­мо ја­сно је да је Не­мач­ка као нај­сна­жни­ји члан ЕУ оства­ри­ла нај­ви­ше и ско­ро по­сти­гла све што ни­је ус­пе­ла кроз два свет­ска ра­та. Оста­ло је још за­вр­ши­ти по­ро­бља­ва­ње цен­трал­ног Бал­ка­на и Ср­би­је као во­де­ће зе­мље тог про­сто­ра, па се он­да мо­же кре­ну­ти на Ру­си­ју.

[Edit by kokota: Pisanje teksta velikim slovima [ALLCAPS] zabranjeno Pravilnikom Burek Foruma. Koristite blagodeti formatiranja teksta ako zelite nesto naglasiti!]
« Poslednja izmena: 27. Dec 2007, 14:10:18 od kokota »
IP sačuvana
social share
Život je lep.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Bella ciao

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 6200
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Не­мач­ка и Бал­кан

Као пред­у­слов овла­да­ва­ња Бал­ка­ном би­ло је нео­п­ход­но ра­би­ти Ју­го­сла­ви­ју и ис­цеп­ка­ти Ср­бе. Че­сто се од на­ших ана­ли­ти­ча­ра мо­гу чу­ти вр­ло по­вр­шни а нај­че­шће и са­свим не­тач­ни за­кључ­ци ко је шта на пла­ну раз­би­ја­ња Ју­го­сла­ви­је ура­дио. Сто­га же­лим да бар так­са­тив­но на­ве­дем след до­га­ђа­ња ка­ко би се сте­кла ја­сни­ја сли­ка шта је Не­мач­ка, а шта САД и Бри­та­ни­ја ура­ди­ла у по­ступ­ку раз­би­ја­ња Ју­го­сла­ви­је. Још од 1986. се зна­ло да Не­мач­ка у ко­ор­ди­на­ци­ји са Ау­стри­јом и гру­пом сло­ве­нач­ких хох­шта­пле­ра по­пут Ја­не­за Јан­ше и ли­стом “Мла­ди­на” ства­ра је­згро за раз­би­ја­ње Ју­го­сла­ви­је. Па­ра­лел­но са Сло­ве­ни­јом ра­ди­ло се и са Хр­ват­ском у ства­ра­њу се­па­ра­ти­стич­ког ам­би­јен­та да би ства­ри кул­ми­ни­ра­ле 1990. ка­да сам као са­вет­ник Ми­ло­ше­ви­ћа на сто­лу имао вр­ло де­та­љан не­мач­ки план раз­би­ја­ња Ју­го­сла­ви­је. Аме­рич­ко-бри­тан­ски ни­је ни по­сто­јао. Аме­ри­кан­ци су би­ли усме­ре­ни ка СССР-у – за њих знат­но ва­жни­јем пи­та­њу од Ју­го­сла­ви­је, а Бри­тан­ци су као ста­ри ле­ши­на­ри че­ка­ли да ви­де у ком ће се прав­цу све од­ви­ти па ће на­кнад­но до­ле­те­ти по свој део пле­на. За са­мо две го­ди­не Не­мач­ка се ује­ди­ни­ла, оства­ри­ла пу­ну и ап­со­лут­ну до­ми­на­ци­ју над Пољ­ском, Че­шком, Ма­ђар­ском а у знат­ној ме­ри и над Сло­вач­ком, Ли­тва­ни­јом и Ла­тви­јом. Њен ути­цај је био не­што ма­њи над Ру­му­ни­јом и Бу­гар­ском, – па ка­да то упо­ре­ди­мо са ди­на­ми­ком при­је­ма но­вих зе­ма­ља у ЕУ, – он се не­по­гре­ши­во по­кла­па упра­во са оства­ре­њем не­мач­ке до­ми­на­ци­је, што ни­ка­ко ни­је слу­чај­ност. Ов­де се мо­жда нај­бо­ље од­сли­ка­ва так­ти­ка ко­рак по ко­рак, – скри­ве­ни иза ве­ли­ког “сло­на” и пр­ља­вог из­во­ђа­ча “гру­бих ра­до­ва” – Аме­ри­ке.
Слич­на ди­на­ми­ка укљу­чи­ва­ња у ЕУ би­ла је и са но­во­фор­ми­ра­ним др­жа­ва­ма са про­сто­ра еx Ју­го­сла­ви­је, где је пр­во Уни­ји при­кљу­че­на Сло­ве­ни­ја 100% под не­мач­ким ути­ца­јем а сле­де­ћа ће сва­ка­ко би­ти Хр­ват­ска. На­кон њих сле­де Бо­сна и Хер­це­го­ви­на, – а он­да ве­ро­ват­но Ал­ба­ни­ја. Па­жљи­вом по­сма­тра­чу не­ће из­ма­ћи још јед­на ве­о­ма по­ду­дар­на ка­рак­те­ри­сти­ка на овим еx ју­го­сло­вен­ским про­сто­ри­ма, – а то је осла­ња­ње Не­мач­ке на сво­је са­ве­зни­ке из два свет­ска ра­та. Во­ђен том ло­ги­ком, – сма­трам да ће БиХ и Ал­ба­ни­ја ако не пре он­да бар истог тер­ми­на би­ти укљу­че­ни у ЕУ за­јед­но са Ср­би­јом, – ако Ср­би­ја пре­жи­ви све раз­би­јач­ке удар­це ко­ји јој се на­но­се, али ко­ји ће се и по­сле од­ва­ја­ња Ко­сме­та на­ста­ви­ти.
IP sačuvana
social share
Život je lep.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Bella ciao

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 6200
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Не­мач­ка и Ко­смет

Став Не­мач­ке око не­за­ви­сно­сти Ко­сме­та је ви­ше не­го ја­сан и на­ши ди­пло­мат­ски на­по­ри на том по­љу ско­ро и да не по­сто­је. Нем­ци су сви­ма вр­ло ја­сно и убе­дљи­во са­оп­шти­ли да Ко­смет ви­де са­мо као не­за­ви­сно Ко­со­во, ко­је ће ка­сни­је они сво­јим ини­ци­ја­ти­ва­ма при­кљу­чи­ти Ал­ба­ни­ји и на­пра­ви­ти сле­де­ћи ко­рак у ства­ра­њу Ве­ли­ке Ал­ба­ни­је. Ма­ке­до­ни­ја ће у тим “ра­до­ви­ма” би­ти рас­пар­ча­на па је за­то и не по­ми­њем. Не­мач­ка је са 4,2 ми­ли­јар­де евра по­је­ди­нач­но да­ле­ко нај­ве­ћи ула­гач у Ал­ба­ни­ју а из­бо­ри­ла се и да Ал­ба­ни­ја пре Ср­би­је до­би­је при­ступ фон­до­ви­ма ЕУ – са знат­но ве­ћим кре­дит­ним и бес­по­врат­ним сред­стви­ма.
Иа­ко не­мач­ки Бун­де­стаг из­ри­чи­то за­бра­њу­је ан­га­жо­ва­ње не­мач­ких вој­ни­ка у бор­бе­ним опе­ра­ци­ја­ма и ми­ров­ним ми­си­ја­ма, до­са­да је то пра­ви­ло пре­кр­ше­но са­мо два пу­та. При­ли­ком бом­бар­до­ва­ња 1999. и при­ли­ком “ми­ров­но-оку­па­тор­ске” ми­си­је на Ко­сме­ту – као са­став­ни део НА­ТО сна­га. Не­мач­ка зо­на од­го­вор­но­сти у окви­ру КФОР-а је са се­ди­штем у При­зре­ну и по­кри­ва упра­во гра­ни­цу Ал­ба­ни­је и Ко­сме­та, ко­ја ви­ше ли­чи на кор­зо не­го на чу­ва­ну гра­ни­цу. У ди­вља­њу Шип­та­ра од 12. до 14. мар­та 2004. у тој зо­ни од­го­вор­но­сти спа­ље­ни су сви сред­њо­ве­ков­ни ма­на­сти­ри, све срп­ске ку­ће у око­ли­ни и са­мом При­зре­ну, где се и на­ла­зи глав­на не­мач­ка ба­за. Не­мач­ке је­ди­ни­це ни­су ни пр­стом мрд­ну­ле да то ру­ши­ла­штво спре­че. Стал­но на­о­ру­жа­ва­ње Шип­та­ра иде ис­кљу­чи­во пре­ко гра­ни­це са Ал­ба­ни­јом, – али не­мач­ком де­лу КФОР-а то као да ни­је по­зна­то. То је упра­во оно оруж­је ко­јим да­нас “рас­фор­ми­ра­не” ОВК и АНА пре­те чек и дру­гим де­ло­ви­ма Ср­би­је.
Ако са­мо ле­ти­мич­но по­гле­да­мо име­на ше­фо­ва УН­МИК-а за КиМ, Ханс Ха­ке­руп, Ми­ха­ил Штај­нер, Јо­а­ким Ри­кер, па ово­ме до­да­мо да је и шеф пре­го­ва­рач­ке трој­ке био Не­мац, ни­је те­шко за­кљу­чи­ти ко­га у су­шти­ни Ко­смет нај­ви­ше ин­те­ре­су­је. Глав­ни раз­ло­зи за убр­за­но ре­ша­ва­ње ста­ту­са Ко­сме­та гу­ра­ју и Аме­ри­кан­ци али из сво­јих праг­ма­тич­них раз­ло­га. Због пре­на­прег­ну­то­сти сво­је ар­ми­је у Ав­га­ни­ста­ну и Ира­ку они же­ле да сво­је вој­ни­ке по­ву­ку са Ко­сме­та и у пот­пу­но­сти пре­пу­сте ЕУ да­љу ми­ров­ну ми­си­ју, – на шта је ЕУ и при­ста­ла. Али Нем­ци као кључ­ни фак­тор те но­ве вој­не ми­си­је где ће има­ти да­ле­ко нај­број­ни­ји кон­тин­гент вој­ни­ка не же­ле да на Ко­смет до­ђу у окви­ри­ма ре­зо­лу­ци­је 1244 – већ би хте­ли да Ко­со­во има са­мо­стал­ност а они са­мо уло­гу кон­тро­ло­ра. У тој ва­ри­јан­ти Ах­ти­са­ри­је­ве “над­гле­да­не не­за­ви­сно­сти” Шип­та­ри би има­ли све др­жав­не ор­га­не па и атри­бу­те си­ле (вој­ску, по­ли­ци­ју без­бед­но­сне слу­жбе) и За­пад се свих тих сна­га не пла­ши, али је ја­ко “упла­шен” од са­да­шњих на­о­ру­жа­них гру­па.
IP sačuvana
social share
Život je lep.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Bella ciao

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 6200
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
САД и Ко­со­во

Јед­на од вр­ло по­гре­шних кон­ста­та­ци­ја је да САД чвр­сто сто­је на стра­ни Шип­та­ра. То уоп­ште ни­је тач­но јер се Аме­ри­ка по­на­ша као слон у ста­клар­ској рад­њи. Ко­со­во је за њих си­тан и ус­пут­ни про­блем јер су њи­хо­ви апе­ти­ти знат­но ве­ћи. Они су пр­вен­стве­но окре­ну­ти ка Ира­ку, Ира­ну, нафт­ним ба­се­ни­ма Ка­спиј­ског је­зе­ра, Ки­ни и на­рав­но ка раз­би­ја­њу, или бар дис­ци­пли­но­ва­њу Ру­си­је. Увек су на про­блем Ко­со­ва гле­да­ли ус­пут­но а бом­бар­до­ва­ње Ср­би­је је би­ло у ци­љу сла­бље­ња мо­гу­ћег ру­ског са­ве­зни­ка на Бал­ка­ну, ко­ји ако ни­је под њи­хо­вом кон­тро­лом мо­же мно­го да сме­та. Та­да је ју­жно кри­ло НА­ТО-а “шу­пље” а то не во­ли ни­јед­на вој­на си­ла. Не зна­чи да у аме­рич­кој по­ли­ти­ци не­ма и за­гри­же­них за­го­вор­ни­ка са­мо­стал­но­сти Ко­со­ва, али бих ја то пре свр­стао у лич­на ин­те­ре­сна за­го­ва­ра­ња по­је­ди­них пре­те­жно ха­зар­ских ин­те­рес­xи­ја, ко­ји ни те сит­не про­фи­те ве­за­не за Ко­смет не би ба­ци­ли. Ути­цај на аме­рич­ку ад­ми­ни­стра­ци­ју тих гру­па ни­је ма­ли, па се око Ко­со­ва во­ди јед­на при­ват­но-др­жав­на по­ли­ти­ка ис­пре­пле­те­на свим об­ли­ци­ма ин­те­ре­са, ко­руп­ци­је и кри­ми­на­ла, а ко­је се у Аме­ри­ци на­зи­ва ло­би­ра­њем.
Што је лич­ност пред­сед­ни­ка сла­би­ја, др­жав­на по­ли­ти­ка је све при­ват­ни­ја. Сто­га САД уоп­ште од до­ла­ска глум­ца Ре­га­на, а на­ро­чи­то по­сле ру­ше­ња ис­точ­ног бло­ка и не­ма­ју не­ку кон­зи­стент­ну ге­не­рал­ну по­ли­ти­ку. Она се све ви­ше сво­ди на по­ли­ти­ку лич­них ин­те­ре­са по­је­ди­них ути­цај­них гру­па пре­то­че­них и упа­ко­ва­них у фор­му др­жав­не по­ли­ти­ке. Та по­ли­ти­ка без по­ли­ти­ке, као и бес­при­мер­на ба­ха­тост ће се Аме­ри­ци оби­ти о гла­ву, али ми ни­смо та др­жа­ва ко­ја на то мо­же би­ло ка­ко ути­ца­ти. Ако Аме­ри­ку не­што бри­не он­да је сва­ка­ко бри­не уз­ди­за­ње Ру­си­је и кон­стант­но на­пре­до­ва­ње Ки­не. Ни­шта ма­њи про­блем ни­је ни ЕУ ко­ја се стал­но ши­ри, пред­ста­вља огром­но до­бро пла­те­жно тр­жи­ште па и њу тре­ба др­жа­ти под кон­тро­лом. Та кон­тро­ла под­ра­зу­ме­ва и од­ре­ђе­не уступ­ке, па бих та­ко про­бле­ма­ти­ку Ко­сме­та и Бал­ка­на уоп­ште, пре ви­део као Аме­рич­ки ус­ту­пак Не­мач­кој. Ево ва­ма кон­тро­ла над Бал­ка­ном, а ми од вас оче­ку­је­мо по­др­шку у оштрој по­ли­ти­ци пре­ма Ру­си­ји, Ира­ну, као и по­ти­ски­ва­њу Ки­не. Све Иран­ске цен­три­фу­ге, као и дру­га опре­ма у ну­кле­ар­ном про­гра­му Ира­на су Не­мач­ке, па ако до Не­ма­ца тра­жиш да спро­во­де санк­ци­је пре­ма сво­јим до­брим куп­ци­ма, мо­раш им не­што и да­ти. Та­ко се ве­ли­ки рас­ку­су­ра­ва­ју на ми­кро пла­ну а Ко­со­во је­сте ми­кро план у од­но­су на свет­ска зби­ва­ња.
Оно што је це­лу ову ина­че уста­ље­ну раз­ме­ну за­пад­них ин­те­ре­са по­ре­ме­ти­ло, је­сте, не­пред­ви­ђе­но бр­зи опо­ра­вак и уз­ди­за­ње Ру­си­је, ко­ја је од­јед­ном по­ви­ка­ла ЊЕТ. Та­ко је про­блем Ко­сме­та не­пла­ни­ра­но уле­те­ло у ор­би­ту по­ли­тич­ког су­ко­ба Ру­си­је, САД и ЕУ, где ни­ко­ме ни­је ла­ко да по­пу­сти. Уме­ша­ли су се сад ту и ра­зни од­брам­бе­ни, офан­зив­ни ра­кет­ни “шти­то­ви”, као и не­ка дру­га кри­зна под­руч­ја ко­ја би се та­ко­ђе мо­гла од­ва­ја­ти, па се про­блем ис­ком­пли­ко­вао. Све у све­му на сто­лу је мно­го гу­шћа ка­ша од оне ко­ју су пла­не­ри ко­сов­ске не­за­ви­сно­сти оче­ки­ва­ли.
Пре­го­во­ри су и де­фи­ни­тив­но за­вр­ше­ни, од­но­сно про­па­ли, али се Ко­смет­ски чвор не­ће ла­ко раз­мр­си­ти. Па­ра­док­сал­но је­сте, али за Ср­би­ју у овом тре­нут­ку нај­бо­ље “ре­ше­ње” је да Шип­та­ри про­гла­се не­за­ви­сност, ма­кар ту не­за­ви­сност при­зна­ле и све ове ути­цај­не за­пад­не зе­мље. Пи­та­ње је са­мо хо­ће ли на­ше за­пад­не ма­ри­о­не­те на вла­сти до­вољ­но ја­сно и гла­сно сме­ти да из­го­во­ре да Ср­би­ја ту не­за­ви­сност ни­ка­ко не при­хва­та. Та ре­то­ри­ка мо­ра би­ти под­у­пр­та и не­ким вр­ло ја­сно ви­дљи­вим ко­ра­ци­ма у при­пре­ми да се и си­лом та од­це­пље­на те­ри­то­ри­ја вра­ти. На­ше ре­а­го­ва­ње је мно­го зна­чај­ни­је од све­га што ће За­пад или Ру­си­ја ура­ди­ти. Али се тог “ре­а­го­ва­ња” нај­ви­ше и при­бо­ја­вам. Ја сам у про­шлом бро­ју “Огле­да­ла” о то­ме пи­сао у тек­сту “Рап­со­ди­ја у цр­ном” па не бих да то по­на­вљам. Же­лео бих са­мо да под­ву­чем, све на­ше му­ке од рас­па­да Ју­го­сла­ви­је па до Ко­сме­та “пло­ве” Ду­на­вом. Не­мач­ка је у све­му то­ме од­и­гра­ла и игра знат­но озбиљ­ни­ју уло­гу не­го што то мно­ги ми­сле, али она ће и да­ље вр­ло чвр­сто га­зи­ти на том кур­су. Бал­кан ни­ко­ме не тре­ба као Нем­ци­ма па све из­ја­ве ам­ба­са­до­ра Цо­бе­ла тре­ба до­бро при­ми­ти к зна­њу, а мо­жда му се и за­хва­ли­ти на нео­пре­зној искре­но­сти.
IP sačuvana
social share
Život je lep.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu


Zodijak
Pol
Poruke 1489
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 
 Smile
IP sačuvana
social share
"Cogito, ergo sum"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


крв југа - душа истока

Zodijak
Pol
Poruke 1224
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Nijemci su ozbiljan narod zašto bi odustali od svojih davnašnjih projekata. Ako su nekad podržavali Prizrensku ligu i stvorili Albaniju protiv Srbije, ne treba da čudi da danas žele da završe svoj plan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Bella ciao

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 6200
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Kostić vlasnik tri šećerane u Vojvodini prodao Nemcima. Šta treba da znači ova tranzicija??
IP sačuvana
social share
Život je lep.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu


Zodijak
Pol
Poruke 1340
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7;M
psihologija on line

deutscho-fobija ili strah od njemaca

a njemci su narod koji živi da bi kovao planove o tome kako napakostiti srbima i srbiji jer njemci nemaju kurac da ih boli za nekog drugog Smile
IP sačuvana
social share
snaga udarca mi varira
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Nije Srbiji bilo loše kad je sa Nemačkom i Austrijom imala dobre ekonomske i političke odnose.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Novi Sad-najlepsi grad

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1669
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
mob
Nokia e66
Boze,nikad vecu glipost cuo nisam...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 06:11:56
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.084 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.