Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Transplantacija ljudskog lica?!  (Pročitano 396 puta)
20. Sep 2005, 17:10:39
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
Transplantacija ljudskog lica?!

Lekari u Sjedinjenim Državama izabrali su 12 pacijenata-kandidata za prvu transplantaciju lica na svetu. Tokom narednih nekoliko nedelja biće procenjeno koliko su ovi pacijenti, čija su lica teško izobličena ožiljcima od opekotina, fizički i psihički spremni za takvu operaciju. Nije isključena opasnost od medicinskih komplikacija, a pacijent bi verovatno morao da do kraja života pije jake imunosupresivne lekove, koji sprečavaju odbacivanje presađenog tkiva. Britanske stručnjake, međutim, brine i da li je uopšte etički presađivati nečije lice.

"Face off"

Sve donedavno, ideja o transplantaciji lica bila je rezervisana isključivo za holivudske filmove - možda se sećate filma "Face off" - „Ukradena lica”? U njemu Nikolas Kejdž igra psihopatu koji uzima lice agenta FBI-a, odnosno Džona Travolte. Naravno, ono što danas u „surovoj realnosti” nude američki medicinski stručnjaci uopšte nije toliko ekstremno.

Glavno pitanje ostaje isto - da li doktorima treba dozvoliti da nekom pacijentu daju lice druge osobe?

Vodeći britanski plastični hirurg, Piter Batler, kaže da bi i njegov tim hirurga mogao da obavi transplantaciju lica (da skine kožu, mišiće i nerve sa lica preminulog davaoca i presadi ih drugoj osobi). Jedan problem, međutim, plastični hirurzi ne mogu da reše sami:

„Ovo je verovatno deset ili sto puta drugačije od ostalih oblika presađivanja organa - na etičkom i moralnom planu”, kaže Batler. „Nije pitanje da li mi to MOŽEMO, već da li TREBA da to radimo. Mislim da o tome treba da bude pokrenuta debata u javnosti, tako da ljudi mogu slobodno da kažu šta misle i da se raščiste sve nejasnoće.”

Maska ili lice?

Plastični hirurzi za sada presađuju samo pojedine komade kože, kako bi pomogli osobama čija su lica ozbiljno oštećena u požaru, na primer, ili u nekoj nesreći, usled tumora, i slično. Ti presađeni delovi kože, međutim, ne dozvoljavaju nikakve jače pokrete lica, i nisu osetljivi na dodir - tako da ostavljaju utisak maske.

Presađivanje celih mišića i nerava, zajedno sa kožom, pomoglo bi u vraćanju izraza licu pacijenta. Mnogi od njih nisu, međutim, sigurni da li je baš transplantacija pravo rešenje:

„Naučio sam da živim sa sobom takvim kakav sam, i da prihvatim sebe u takvom stanju - zbog onoga ko sam i šta sam”, kaže Sajmon Veston, koji je morao ponovo da izgradi svoj život nakon što mu je lice izgorelo u požaru tokom britanske vojne operacije na Foklandskim ostrvima, pre 20 godina.

Psihološke posledice

On smatra da presađivanje lica u principu nije loša ideja, ali ga brine kakve bi to psihološke posledice moglo da ostavi - i na osobu koja se podvrgava transplantaciji, i na njenu porodicu.

„Kako bi bilo da se jednog dana probudim i ugledam u ogledalu nekoga sa drugačijom bojom brade, ili nekoga sa drugačijom bojom kože”, pita se on, i dodaje: „Koliko god da se doktori trude da pogode pravu nijansu tkiva, uspeh neće biti stopostotan. A da li će suprug, ili supruga, osobe sa ´presađenim licem´ uopšte želeti da poljube tuđe usne - i to usne mrtvog čoveka?” Istraživanja pokazuju da bi neki ljudi bili i spremni da prihvate presađeno lice, međutim, znatno je manje onih koji bi bili spremni da u slučaju sopstvene smrti svoje lice ponude za transplantaciju. (Bi-Bi-Si)

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

2005_09_20_face_off.jpg
(9.5 KB, 198x147)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Superstar foruma

Званични Лоодак ::Бурек:: Форума

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 78747
Zastava Beograd
mob
SonyEricsson k800i
o boze  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.165 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.