Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 22:32:00
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Tomino Jevandjelje  (Pročitano 32524 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 91
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Isus nikada nije rekao da je on--kao osoba Isus--Kralj. To što su ljudi protumačili tako ne znači da je on to govorio i tako se predstavljao.

Kraljevstvo jeste u nama, i to je Isus rekao. Kralj tog kraljevstva je Bog koji je u nama, čiji smo mi deo. Kralj tog kraljevstva je Hrist kao Sin Božji, ali to je unutrašnji Hrist, a ne osoba Isus Nazarećanin.

Isus je postao Hrist, i ti možeš postati Hrist. On je došao da nam pokaže taj put, to što se desilo da ga je crkva posle podigla i napravila od njega idola, kao jedinog sina Božjeg, to je potpuno druga stvar od Isusovog učenja.

Tijana
IP sačuvana
social share
Ask, and it shall be given you; seek, and ye shall find; knock, and it shall be opened unto you

Pitajte i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 17
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
O Kraljevstvu se govori kao o duhovnom miru...metaforicki...Isus kao bogocovek je nasao taj mir i Kralj je...to je tumacenju po logici iznetoj u Jevandjelju po Tomi...moje tumacenje...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 91
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
I ti kad nađeš taj mir i piješ i napiješ se iz istog izvora iz koga Isus pije, postaćeš onda i ti bogočovek, bićeš Živi Hrist na Zemlji  Smile

Tijana
IP sačuvana
social share
Ask, and it shall be given you; seek, and ye shall find; knock, and it shall be opened unto you

Pitajte i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
A šta uopšte znači biti bogočovek?Ili biti bog?Bog je u svemu pa i u čoveku,ali ja iz tog ne mogu da izvedem zaključak da čovek može da bude Bog.Bog je i u kamenju,pa to ne znači da je kamen Bog.Čemu onda ideja o jednom Bogu ? Deo Boga, sam za sebe,nije Bog,nego svi delovi Boga zajedno su Bog.

Ali dobro,nije to toliko ni bitno...

...A možda i jeste Smile

tomino jevandjelje uopshte nije bilo o peace&love ,nego o duhovnoj ali i fizichkoj borbi .

Život je neprestana borba.
« Poslednja izmena: 18. Jun 2007, 12:13:22 od bjbojan »
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
-"Dakle , ti si Kralj Židovski ?"
-"Ti tako kažeš"

Interesantno da je Poncije Pilat proglašen svetim u nekim Kršćanskim crkvama . Zašto je odgovor bio "ti tako kažeš"? Jer je Isus jednim pogledom mogao da doživi kompletnu osobu koju pogleda . Ne samo pogledom . Dovoljan je bio i dodir . (Primjer žene koja je imala neprekidnu menstruaciju godinama . Ne znam tačno di se spominje u evanđelju). Jednostavno , doživio je Poncija kao "ovcu" a ne "jarca" i znao je da mu je srce kao "plodna zemlja". "Ti tako kažeš" - znači - ti znaš da je tako .

Hrist = Božji pomazanik. Njegova misija je obnova Kraljevstva koje neće imati kraja. Kraljevstvo će biti formirano "na kraju dana". ( Pogledaj knjigu proroka Danijela ) . To nije mentalna proekcija ni autosugestija jer u Bibliji nema tih pojmova . U doba kada je Biblija pisana ti pojmovi nisu bili izmišljeni .

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
ali moje pitanje je, ako su ti tekstovi autenticni, ako su to stvarno Hristove reci,
ko je crkva da vrsi cenzuru Sina Bozijeg...
da li crkva sama sebe onda ne stavlja iznad Bozije reci?
a sve da bi u ono, ali i u ovo doba odredjeni krug ljudi imao vlast?
to je moje pitanje...
Odredjivanje autenticnosti nekih tekstova znaci ustanovljavanje da li
ih mi imamo u obliku u kom ih je pisac napisao. Bez dodataka i ... 'oduzetaka'.
Po tom kriterijumu, istorijski gledano, ovo stivo jeste autenticno,
bez obzira ko je bio taj Toma koji ih je napisao i bez obzira
zasto on, rodivsi se toliko vekova posle Vaskrsenja i Vaznesenja
Hrista Isusa, odlucuje da napise svoj intimni dozivljaj Bozijega Sina.

Sto se tice dobronamernosti ili zlonamernosti vernika koje ti nazivas
'Crkvom' - ti sam odluci.
Ako 'presudis' da su oni, onda, kada se o kanonu Svetih Pisama odlucivalo
bili 'cenzori' i 'postavljali su sebe iznad Bozije Reci' i 'vlasto-ljubci su bili',
onda citaj ono mnostvo spisa koje se ne nalazi u Svetom Pismu (Bibliji).

Ako odlucis da citas Sveta Pisma (svih 66) i praktikujes molitvu Bogu i
ispovedanje Bogu i Slavljenje Boga i .... sve sto je u Bibliji i crkvenoj
praksi opisano - uradi to.

Samo bilo bi fer da pred Bogom sta god si odlucio da radis,
sam za sebe ili zajedno sa vernicima, radi to iz srca, iz vere, iz
nadanja u Boga i ljubavi prema Bogu i coveku.

I videces da ce se i tebi Bog otkriti na tebi bitan nacin!
Pa kad je pobedio i smrt - sve ostalo je 'boranija' za Njega!
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 17
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
meni forma u kojoj su reci Isusove zapisane nije bitna...
ko se o koga ogresio nije moj problem...svako ispasta za svoje grehe i zna ih i on i Bog...pa ce mu se suditi...to nije moj problem...
ja ne ocekujem da ce neki naucnik odrediti da li su reci Tominog jevandjelja validene....sve i da ih odredi meni to ne menja monog dojam vere... meni je dovoljno 10 zapovesti za koje znam da su tacne...za pametnog coveka to je dovoljno da razvija zivot u pravom smeru...
sto se tice cenzure...iskreno mislim da je bilo cenzure pri kanonizaciji... losih ljudi je uvek bilo i uvek ce ih biti...djavo ima duge prste...ali to meni nije ni priblizno dovoljan razlog za pad moje vere...ja u Boga verujem svim srcem!!!
tako da, hvala na savetu...prihvatam ga sa postovanjem!
ako je moj greh sto se ne slazem sa nekim postupcima Crkve...neka gorim!
mozda se neces sloziti, ali svako zito ima kukolj...vecina ljudi u Crkvi su pravi vernici (uzmi samo naseg presvetlog Patrijarha) ali kao sto rekoh,djavo ima duge prste...mnogo je bilo postupaka(narocito u zapadnoj Crkvi, nemoj te me shvatiti kao tendenciju i istocnoj je bilo) sa kojima se ne slazem, a za koje verujem da nisu Bozije delo...tako da imam pravo na osnovu cenzura koje je Crkva u to vreme i kasnije (setite se Kopernikusa) vrsila da verujem da se usudila da cenzurise i Sveto Pismo... to je moje verovanje...slozili se vi ili ne....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
meni forma u kojoj su reci Isusove zapisane nije bitna...
ko se o koga ogresio nije moj problem...svako ispasta za svoje grehe i zna ih i on i Bog...pa ce mu se suditi...to nije moj problem...
ja ne ocekujem da ce neki naucnik odrediti da li su reci Tominog jevandjelja validene....sve i da ih odredi meni to ne menja monog dojam vere... meni je dovoljno 10 zapovesti za koje znam da su tacne...za pametnog coveka to je dovoljno da razvija zivot u pravom smeru...
sto se tice cenzure..iskreno mislim da je bilo cenzure pri kanonizaciji... losih ljudi je uvek bilo i uvek ce ih biti...djavo ima duge prste...ali to meni nije ni priblizno dovoljan razlog za pad moje vere...ja u Boga verujem svim srcem!!!
tako da, hvala na savetu...prihvatam ga sa postovanjem!
ako je moj greh sto se ne slazem sa nekim postupcima Crkve...neka gorim!
mozda se neces sloziti, ali svako zito ima kukolj...vecina ljudi u Crkvi su pravi vernici (uzmi samo naseg presvetlog Patrijarha) ali kao sto rekoh,djavo ima duge prste...mnogo je bilo postupaka(narocito u zapadnoj Crkvi, nemoj te me shvatiti kao tendenciju i istocnoj je bilo) sa kojima se ne slazem, a za koje verujem da nisu Bozije delo...tako da imam pravo na osnovu cenzura koje je Crkva u to vreme i kasnije (setite se Kopernikusa) vrsila da verujem da se usudila da cenzurise i Sveto Pismo... to je moje verovanje...slozili se vi ili ne....
Naravno da se slazem!
Razlikujem se od tebe jer verujem da su verujuci ljudi/obrazovani ljudi/prakticni ljudi I - V veka
bili ti za hvaljujuci kojima (Bogu hvala) imamo ono sto zovemo Sveta Pisma (kao i Sveta Predanja)
i zahvaljujuci i njima ali i mnogim znanim i ne znanim vernicima imamo sve to sacuvano
od razno-raznih etnocida i pored genocida kojem su bili izlozeni.
Izgleda mi kao da ti njima osporavas pravo (i obavezu) da razgranice sta je
Bogo-nadahnuto a sta ljudska imaginacija.

Ti si odlucio da napravis razliku izmedju 'crkve' i 'vernog naroda' i ... Ne znam sta da ti kazem.
Ti si odlucio da verujes 'crkvi' da je dobro sto je sacuvala i jos bolje - uvrstila
u svoje kanonske spise i II Kniigu Mojsijevu u kojoj se nalaze zapisane recenice Bozije
poznate kao "10 Zapovesti", i ja se slazem sa tobom.

Ja ne mislim da je tvoj greh sto se ne slazes sa nekim postupcima crkve.
Greh je ne voleti ili ne verovati ili ne nadati se ... kao i reci i dela koje su posledica
ovog predhodnog.

Dugo sam i sam posmatrao crkvu kao i ti dok nisam negde procitao
(i sam u sebi priznao da imam) 3 pogleda na crkvu (a isto se moze odnositi
i na ... fudbalski klub ili ... politicku partiju), tzv. 'Trostruko I':
I-storijski,
I-ndividualni, i
I-dealni.

Pa onda imas da ne odobravas neke postupke crkve u proslosti (Istorijski pogled)
a njemu konfrontiras postupke pojedinaca, lep primer - Patrijarh g. Pavle, (Individualni pogled)
gde i prvo i drugo (drugi) ... 'padaju' kad ih uporedis sa IDEALNIM - sa Hristom Isusom,
Sinom Boga ZIvoga.

Toliko puta sam video i citao svadje ljudi gde se preplicu ova 3 pogleda na bilo
koju temu, najcesce politicku, ne shvatajuci da su tu ... 'babe i zabe' ali i 'tarabe' izmesane zajedno!
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Jedino sto taj 98-mi stih ima 1001 tumacenje koja nisu bas blizu tvog vidjenja i zakljucka koga si izveo na osnovu citiranog.

Taj stih se tumaci kao covekova borba protih sopstvenog ega - ko je "the powerfull one" ili "mocnik" kako je prevedeno? Mocnik u ovom stihu je nasa spoljasnjost - nasa ljuska - simbolizam ubijanja mocnika je simbolizam izlaska iz ljuske. "Ocevo kraljestvo" je oko nas i u nama ali ga ne mozemo videti sve dok imamo omotas ega i opsenu koja nam iskrivljuje percepciju i istinu. Ona je "mocnik: koji se mora ubiti da bi se videla prava istina.
ovo tumachenje ima jednu malu shupljinu Smile  ... a ta shupljina je da je chovek prvo isprobao mach i ruku . dakle ovo je borba sa onim shto se naziva "unutrashnje" ,ja  i.t.d.
 zatim je ubio mocnika - njegovo delovanje je preshlo i na ono shto se naziva "spoljashnje" ,svet ....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 17
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10

Ja ne mislim da je tvoj greh sto se ne slazes sa nekim postupcima crkve.
Greh je ne voleti ili ne verovati ili ne nadati se ... kao i reci i dela koje su posledica
ovog predhodnog.

Citat

ako si iz mojih reci protumanio da ne volim ili ne daj Boze mrzim nekoga, a pogotovo Crkvu, onda si se grdno prevario... pa niko nije savrsen i bezgresan!!! Samo Jedan ima takve osobine... ali kao sto rekoh, svako od nas zna svoje grehe i za njih ce mu se suditi kada izadje pred Gospoda...
ja sam prisutan u svojoj Crkvi i tu nema kompromisa...samo verujem da ce i Ona i sestra joj zapadna priznati svoje grehe...kao sto su ucinile nekoliko puta ranije...hriscanki je pokajati se...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 22:32:00
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.