Iako je tri puta uspeo da, kako je sam govorio, prevari smrt, Ben Bridlav (18) iz Ostina u Teksasu preminuo je od infarkta na Badnje veče. Pre toga mu je pošlo za rukom da snimi nekoliko video priloga o svom životu, doživljajima kliničke smrti i o miru koji je osećao kada je verovao da napušta ovaj svet.
Ben je preminuo od infarkta 24. decembra. U video snimku je pokazivao poruke koje govore o njegovom iskustvu kliničke smrti. Na jednoj od njih je napisao: "Nisam želeo da napustim to mesto"
Ben je bolovao od neizlečivog urođenog srčanog oboljenja koje se sa odrastanjem pogoršavalo. Iskustvo bliske smrti je doživeo triput: sa četiri godine, sa 14 godina i pre nešto manje od mesec dana uoči smrti.
Termin "iskustvo bliske smrti" odnosi se na čitav niz ličnih iskustava vezanih za predstojeću smrt, koja obuhvataju veliki broj mogućih doživljaja, kao što su odvajanje od sopstvenog tela, osećaj lebdenja, potpuna smirenost, spokoj, toplina, prisustvo svetlosti, ili pak izuzetan strah i osećaj dezintegracije. O ovakvim iskustvima obično izveštavaju osobe koje su se povratile iz stanja kliničke smrti, a prema Galupovoj anketi doživalo ga je oko osam miliona Amerikanaca.
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
"You, your joys and your sorrows, your memories and your ambitions, your sense of personal identity and free will, are in fact no more than the behavior of a vast assembly of nerve cells and their associated molecules." --Dr. Francis Crick; Nobel laureate, co-discoverer of the DNA molecule
"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah. Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"