Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Jul 2025, 23:30:11
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: The Imitation Game (2014)  (Pročitano 5463 puta)
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
  Otvorio sam sezonu gledanja Kumberebačovih filmova koji polako ali sigurno upada u zamku iz koje nisu izašle njegove kolege. Počeo je da glumi samo inteligentne sociopate i osobenjake i to sasvim uspešno što je pokazao i u ovom filmu.
  Čuo sam za Enigmu i sve oko nje ali ne i o tome ko je i kako je dešifrovao. Bilo mi je čudno što to niko ne spominje ali to je bilo pre dosta vremena. Sad kad sam odgledao film znam i zašto i to jeste tragedija pojedinca koji je živeo u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Nisam takođe znao kakve su bile kazne u slobofarskoj i demokratskoj Evropi za ljude takvih sklonosti ali znam da to kod nas nije bio problem. Najbolji primer je Petar Živković koga niko nije napadao zbog toga što je bio. 
  Ovaj film koji blago naginje ka propagandi bi bio nešto više od proseka da nema onakav tragičan kraj.
  Toliko od mena za sada.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 35.0
Zar mora da se tema o najintelektualnijim ljudima tog doba koji su razbili najjacu sifru i time spasili milione zivota i skratili rat za nekoliko godina pretvori u pedersku dramu? Mora li?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1826
Zastava srbija
OS
Windows
Browser
Chrome 40.0.2214.93
mob
Apple k750i
Dobar,preporuka svima  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.94
mob
Nokia 6630, valjda
Zar mora da se tema o najintelektualnijim ljudima tog doba koji su razbili najjacu sifru i time spasili milione zivota i skratili rat za nekoliko godina pretvori u pedersku dramu? Mora li?

Kad je chovek bio peder i kad je stradao zbog toga....

elem, isto kvalitetno ko hoce da sazna vishe o gosn Tjuringu:
drama/dokumentarac tj. igranifilm+dokumentarni materijal...

http://www.imdb.com/title/tt2119396/

takodje opet da kazem, mada se ponavljam, trebalo bi da se uvede tjuringov test pri registraciji na forum...
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0

Kad je chovek bio peder i kad je stradao zbog toga....

elem, isto kvalitetno ko hoce da sazna vishe o gosn Tjuringu:
drama/dokumentarac tj. igranifilm+dokumentarni materijal...

http://www.imdb.com/title/tt2119396/

takodje opet da kazem, mada se ponavljam, trebalo bi da se uvede tjuringov test pri registraciji na forum...

Nije stvar u tome, bilo je mnogo gorih primera koji su se tolerisali. Na primer onaj ludak a.krouli koji je takođe radio za englesku tajnu službu. Nije bio samo homoseksualac, radio je taj i gore stvari pa ga niko nije dirao.
  Na samom početku filma dva pandura dolaze na uviđaj zbog provale u Tjuringovu kuću. Tjuring čisti srču i govori pandurima da se sklone jer oseća cijankalijum. Sad pitanje koji provalnik nosi to sa sobom ?
  Panduri nastavljaju istragu iako im Tjuring (vlasnik) govori da ne namerava nikog da tuži.
  Ne zna se kako je skončao Tjuring ni šta je bilo sa onim ljudima koji su mu pomagali.
  Tjuring je bio čova koji je suviše znao, on je bio taj koji je nosio izveštaj i predlagao gde i kako dejstvovati da se švabe ne dosete šta je u pitanju. Još nešto, oni koji su ga vrbovali su odlično znali njegove sklonosti.
  Zaključak neka donese svako za sebe, ja mislim da su ovog nesrećnika ubili i zakopali po drugi put. Uz put će neko još dobro da zaradi ovim filmom koji je pravi mamac za oskare.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.115
mob
HTC One
Izasao 720p BluRay rip.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 29130
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.115
Konacno   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1516
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.115
Odgledala sinoć. Ne znam da li se igralo na kartu pederluka u trci za Oskara, ali mi je to ostalo negde u drugom planu, jer mi se film jako dopao. Verujem da se taj momenat nije mogao preskočiti jer je film polu-biografski, i obzirom na to kolikog je to uticaja očigledno imalo na njega samog i na njegov kraj. Pojma nisam imala da je u tom periodu bio aktuelan takav lov na homoseksualce, praktično se iz jedne scene izvodi sulud zaključak da je u vreme rata u Britaniji bilo bezbednije da si špijun nego gej. Smile Tu je više okarakterisana njegova specifičnost i osobenost,a obzirom na pristojnu analizu jednog takvog ingenioznog uma i njegovog rada, kažem, gej momenti mi nisu skretali pažnju. Film nije mučan i težak za gledanje obzirom na period, scene rata su nekako usputne, više kao podsetnik na tok radnje, jer se izgubiš u samoj priči o njemu, ali mi je definitivno najjači utisak ostavio deo u kom zaključuju da je SPOJLER igra sa statistikom, odnosno igra sa ljudskim životima jedino rešenje za pobedu u ratu, što je i bio njihov jedini zadatak. I tužan onaj deo sa klincem i burazerom u konvoju, gotovo da možeš da se staviš na njegovo mesto. Do tada film teče relativno lagano. I sjajno obrađena ta platonska veza sa Kirom.Smiley
Nekako mi se čini da, iako nismo svi geniji kao Alan, bar u nekom momentu možeš da se poistovetiš sa njim i kao lik ti priraste za srce. Mislim da je nerealno očekivati podatak kako je stvarno skončao u jednoj ovakvoj atmosferi blokbastera, sa sve post-otvorenim dokumentima nakon 50+ godina. Smile Ne znam kako ide priča u tom dokumentarcu (?) tj. drami, ali ću ga pogledati, definitivno ostaneš zainteresovan za tu istorijsku stranu što Enigme i kriptografskih metoda za vreme WW II, što Tjuringa.

Citat
Године 1954. је умро од тровања цијанидом, јер је појео јабуку у коју је био убризган цијанид. Његова смрт је проглашена самоубиством.

http://www.bbc.com/news/science-environment-18561092

Sve u svemu, meni sjajan film.

Mislim da film ima jednu malu gresku... a to je sto deo na pocetku i na kraju... sa "Kristoferom" nije pojasnjen.

E, sad... ovo nije spojler, posto su sve to... manje vise istorijski momenti, ali zao mi je sto nije ubacena crtica koja kaze da je u trenutku smrti radio za Univerzitet u Mancesteru u kompjuterskoj laboratoriji... koja je izrodila mancesterski Mark I... i tvorac je asemblera... mislim.. da nije to otkrio, verovatno bi i razvoj tehnike kaskao koji deceniju...

Kao sto je Tesla na nivou elektrotehnike tek danas priznat... ili Pupin, ako cemo iskreno... tako je i Tjuning poznat jako malom broju ljudi, a da nije bilo njega, svet ne bi bio onakav kakvim ga poznajemo...

Ovako... prosecni gledalac ce da stane i kaze - cool, ratna drama... razbijaju sifre...

A to razbijanje sifri je bio samo prvi primer onoga sto danas zovemo - racunar...

...što je i spomenuto u jednom delu muvija Smiley, ne da je radio konkretno u kompjuterskoj lab. pred smrt, ali da je praktično otac računara nije preskočeno, ide rečenica u toku filma, a i sam priča o digitalnom računaru.
« Poslednja izmena: 04. Mar 2015, 11:48:48 od Miss Who »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
Citat
Године 1954. је умро од тровања цијанидом, јер је појео јабуку у коју је био убризган цијанид. Његова смрт је проглашена самоубиством.

Cijanid na početku filma, cijanid na kraju života.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.115
Posto pogledao, da bacim koju rec. Posto je biografska prica ajmo da sagledamo sta je sve promenjeno

- Prvo i prvo, Turing je bio osobenjak ali daleko od toga da nije bio prihvacen i voljen i drkazija kakvim ga film prikazuje. Cak stavise, njegove kolege su ga zaista volele.

- Turing nije sam razbio Enigmu, imao je partnera i ceo tim. Svakako je jedan od najzasluznijih za to ali je bio samo karika u lancu.

- Niko u vojsci nije sumnjao u masinu, cak stavise zasto bi to radili ako je ista masina razvijana cak i pre Turinga i njegovog rada. Tivin Lanister ponajmanje posto je i on bio kriptograf.

- Prica o spijuniranju sa Rusima je glupost posto onaj lik nije ni radio sa Turingom. Cak je pitanje da li su se i poznavali posto su radili na potpuno odvojeniom projektima.

- Dzoan(Kira Najtli u filmu) je poznavala Turinga jos od pre i cak radila pri projektu pre njega. Da ne pominjem to da sam Turing nije bio bas preterano zainteresovan za ukrstenice ni posebno dobar u istima a da  iako je taj test sa ukrstenicama postojao Turing nije imao nikakve veze sa istim.

- Dzoan je radila uporedo sa njima na projektu i poznavali su se mnogo pre toga. Imala je svoje prepreke zato sto je zena ali daleko od toga da je bila sekretarica i samo neko kome se Turing obracao pa mu pomagala.

- Turing je bio podosta otvoren(cak i u to vreme) o svojoj seksualnosti. Kolege su to znale, Dzoan je to svakako znala jer joj je priznao(i to ne u tonu kao u filmu gde ona njemu lupa samar  Smile ) pa cak i nastavio da se vidja sa njom dok na kraju on nije raskinuo veridbu. Ako su hteli da urade jak zenski lik bilo je dovoljno da prikazu originalnu Dzoan, al jbg, onda ne bi bilo toliko patetike i drame.

- Nije bilo nikakve njegove veze sa spijuniranjem niti je iko oko njega pomislio tako nesto, covek je prijavio upad u kucu, ispostavilo se da je to onaj lik kome je Turing platio za seks i Turing to priznao.

- Nije hemijski kastriran vec je primao injekcije estrogena. Godinu dana pre nego sto je nadjen mrtav je prestao sa tim i to nije imalo nikakve posledice po njegovo ponasanje posto je i dalje bio gej i nije bio depresivan niti bilo sta vec i dalje entuzijasticno radio na svojim projektima.

- E sad, jedno od najvecih lazi od svih u filmu: Turing verovatno nije izvrsio samoubistvo. Vecina veruje da je bio nesrecan slucaj trovanja cijanidom jer je Turing eksperimentisao sa istim(kao sto se i prikazuje na pocetku).

- E da, i hebena masina se ne zove Kristofer. Da ne pominjem da je Kristofer umro od tuberkuloze i da Turing nije pozvan u direktorovu kancelariju kako bi ga ovaj nesto ispitivao o tome koliko su bliski nego da su znali unapred da ce da umre posto je bio bolestan duze vreme i da su rekli celom razredu isto mnogo pre njegove smrti.

Ne bih isao tako daleko kao ovi iz Tarzanije i nazvao film djubretom, ali po meni prosek proseka. Serlok je odlican kao i uvek, Beti Bu OK kao i ostali ali po meni film je previse izmenjena verzija istorije kako bi se pokazala neka poenta. Na kraju krajeva, sta ocekivati od "attention whore"-a od pisca scenarija istog koji na dodeli Oskara patetise kako je on sam Alan Turing. Jer je bio "poseban", niko ga nije prihvatao i pokusao je da se ubije.  E da, i on je naravno gej. Smile
« Poslednja izmena: 06. Mar 2015, 09:03:22 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Jul 2025, 23:30:11
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.