Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Jul 2025, 09:29:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Тероризам у успону  (Pročitano 2791 puta)
17. Jan 2008, 12:18:37
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
           Тероризам у успону

Драгослав Ранчић

Увод
После убиства Беназир Буто терористи Ал каиде су на путу да створе упориште у Пакистану, другој по величини исламској земљи  која, при  том, има и нуклеарно оружје. Американци би се могли наћи, после Авганистана и Ирака,  у још једном рату, ако војним путем покушају да спрече талибанизацију  Пакистана.

Било ко да је убио Бензир Буто –Ал каида, тајна полиција, Мушарафови људи- створио је идеалне услове  за успон тероризма не само у Пакистану, него у међународним размерама. Од тероростичког напада на Њујорк и Вашингтон, у септембру 2001, САД нису доживјеле већи  изазов у рату против тероризма.
Можда ни већи пораз. Терорости стварају упориште у другој по величини исламској земљи. Да невоља буде већа, Пакистан посједује нуклеарно оружје.
Другдје терористи нису били близу нуклеарном оружју. А у Пакистану, у чију војску продире исамски фундментализм, имају га безмало на дохват руке.
Земља, захвћена крвавим немарима, тоне у хаос.
Утицај Ал каиде у појасу дуж границе са суседним Авганистаном знатно је ојачао.
Војска је неуспјешна  у сузбијању екстремизма. Пакистан је увелико захваћен талибанизацијом. То чак пише и у пакистанским новинама. У једној анкети  о популарним  личностима, спроведеној у августу. Осама бин Ладен  је заузео  прво мјесто, са 46% гласова а генерал Мушараф друго са 38%.
“Њусвик” је прогласио Пакистан за “најопаснију земљу на  свету”. Роберт Галучи, саветник у америчкој влади, каже да Пакистан “представља највећу појединачну опсаност националној безбедности САД”. А  Фарид Закарија, стручњак за ислам и Блиски исток тврди: “Ако постоји централни фронт у рату против терора, онда то није Ирак него Пакистан”.
Атентат на Беназир Буто, у тренутку када је Вашингтон планирао да уз њену помоћ ослаби позицију генерала Мушарфа, који је пре тога већ био приморан да постане само цивилни председник, ослабио је амерички утицај у Пакистану. Али то је само додатна компонента у низу пакистнских противречности  и по Американце неповољних регионлних геополитичких околности. Основну противречност Пакистана најбоље је објаснио пакистански нуклеарни физичар Первез Худбхој једном реченицом: “Све земље имају армије, а код нас армија има земљу”. Генерли су непосредно управљали Пакистаном пуне 33 године, а за 27 година цивилне владавине држали су власт под својом контролом.
У сиромашној земљи од 167 милиона становника, 620 000 војника чине привилеговану касту.
На војну касту је отишло половина америчке помоћи  од 11 милијарди долара, дата Пакистну од 2001 после терористичког напада на Њујорк и Вашингтон.
При том пакистанска војска ужива глас једне од најкорумпиранијих на свету. И све то уз амерички благослов. САД жели да им Пакистан буде кључни савезник  у борби против исламског екстремизма и глобалног тероризма. Само рађање савезништва било је противречно. Кад је Мушараф 2001.године извршио пуч и узео власт, Бела кућа му је поставила ултиматум: или ће се придружити Американцима “у рату против терора” или ће “бомбама бити враћен у камено доба”. Наравно он је прихвтио оно прво. Али је у међувремену Ал каида проширила свој утицај  на пакистанске масе.
У томе је значајан допринос имао Авганистан. Талибани су ојачали, самоубилачких напада је све више, расте илегална производња наркотика, обнова земља је у застоју, демократске институције слабо функционишу,а снаге НАТО-а, све мање расположене д ратују, имају и све мање изгледа да наметну мир. Неки аналитичари процењују да је Ал каида  преселила своје упориште у Пакистан, једину земљу коју је основао ислам, зато што је преценила да је главни посао у Авганистану већ обавила.
Проамерички настројена Бенезир Буто била је предвиђена да буде кључна личност  у америчкој стратегији  “демократизације и стабилизације Пакистана”. Сада се тешко наслућује не само демократија и стабилизација, него и амерички правци акција у спречавању исламских екстремиста да се приближе нуклерним ракетама.
Не зна се њихов тачан број. “Шпигл” пише да пакистанска армија има 65 бојевих нуклерних глава. “Гардијан “пак процењује да их имa између 80 и 120. Наравно терористима би било довољно и неколико. А ако би у општем хосу и пометњи, пао и Мушараф, нико се не усуђује да нагађа шта би се са рекетама могло десити.
Америчка штампа наговештава  да Пентагон засад има један конкретан план: да уз пристанак Исламабада, пошаље специјалну војну формацију чији би циљ био да на пакистанској земљи,  дуж границе са Авганистаном, ликвидира инфилтриране терористе и зустави њихов даљи прилив и утицај. Вилијам Аркин, војни аналитичар, најавио је у “Вашингтон посту” да би америчке трупе могле да буду у Пакистану  већ на почетку ове године. У исто време Џорџ Фридман, главни аналитичар Стратфора, агенције специјализоване за “обавештајне анализе из јaвних извора” прогнозира да ће управо у Пакистану  доћи до “завршног сукоба” између Америке и Ал каиде.
Можда Али Американци у ово време губе два рата, један у Авганистану,  други у Ираку. Откуд им нада да ће моћи да воде и трећи, и да баш у њему поразе светски тероризам.

Текст се може наћи у НИН-у.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
ovo je takodje dosta zanimljiv tekst ali sta ja mogu kad se ljudima ne da citati pa zato sam sebi odgovaram
hahaha
bas si to lijepo rekao sale nema druge  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
evo ja sam procitao   Smile
moje je misljenje da rata verovatno nece biti ali ce to ameri reshiti na neki drugi nacin Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
kako god da ga rese ameri se uvlace sve dublje u utrobu Azije i planiraju da tamo ostanu dva puta vise nego u Evropi
pre svega zbog sirovina.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Ovo ce sve jedan dag Bog da pomete pa ajmo sve iz pocetka, voda, resoperka ovo ono  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Ovo ce sve jedan dag Bog da pomete pa ajmo sve iz pocetka, voda, resoperka ovo ono  Smile Smile
Uvek tako optimističan, kao ona slika iz tuđeg života.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25

kra kra kra  Smile Smile
« Poslednja izmena: 18. Jan 2008, 00:20:49 od nikola34 »
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 13134
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Ако каниш побиједити, не смијеш изгубити.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Ko tebe kamenom, ti njega plamenom, kra kra kra .....

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 13134
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Шути, врано!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Jul 2025, 09:29:30
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: nam

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.