Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 16:56:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 2529
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Teorija svega!  (Pročitano 1645686 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829
Nema nikakvoga starca sa bradom i čarobnim štapićem.

Тако Бога још само замишљају атеисти и нико више.

Slažem se s tobom. Ali. Crkve su same krive što ljudi imaju krivu predodžbu o Bogu, kada recimo samo Trojstvo prikazuju kako prikazuju, Oca kao nekog starca, Sina kao mladića, a Duha Svetoga u obliku goluba, i što sada da si običan čovjek o tome misli, misli da je to tako kako slike prikazuju.

Ja sam još uvijek Katolik, i od malena sam vjerovao u Trostvo, čak sa bio i u sjemeništu tri godine, jedan od najboljih sam tamo bio, ali sam zbog osobnih razloga svojeg neslaganja a odgajateljem otišao iz sjemeništa. Vjerovao sam godinama poslije u tri jednake vječne osobe u Trojstvu, sve dok se nisam počeo neka pitanja pitati, a pitali su me i drugi, na koja nisam o Trosjtvu znao ništa odgovoriti.

I tako sam išao proučavati sve što se može naći o Trojstvu, i jako sam se iznenadio kada sam otkrio da ni Isus a ni Apostoli nisu uopće to naučavali, nisam postao Jehovin svjedok, ali izgleda da su oni u tome u pravu da je Trojstvo izmišljena dogma 325 godine u Niceji, i da se tamo glasanjem donijela ta dogma o tri vječne osobe u Bogu, tri osobe, Otac i Sin i Duh Sveti, a jedan Bog.

Nisu se čak ni svi biskupi tada složili s tom dogmom, ali ona je donesena i naređeno je svima u to vjerovati, tako je do naših dana. Meni je danas jasno da je ta dogma potpuno krivo objašnjenje Boga Stvoritelja, garant. Ako se samo malo ta dogma proući, ima toliko nelogičnih rupa u njoj više nego je ima rupa u švicarskom siru.

Zbilja mi je čudno kako ni papa a ni ostali poglavari krščanskih crkava to ne vide. Onda nije čudno da se poznati zanstvenici smiju s te dogme, a onda se smiju i Isusu i Apostolima iako oni nemauju veze sa tom dogmom, to nije u redu, dapače!  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829
i katolici... Smile

romansijeri na svojim slikama... Smile

Slike su samo pokušaj objašnjenja smaoga Boga, ali očito nisu uspjele u tome ni malo, upravo je suprotno!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829
bog nije nista

Za Boga se kaže da nije materija ni prostor ni vrijeme ni bilo što što postoji u našem svijetu, onda ne može drugo biti nego Ništa, to je jedini izraz koji sve to obuhvaća.

A Ništa postoji i bez uzroka, i beskonačno je, i izvan je prostora i vremena, i vječno je, i ima kapaciteta napraviti sve svjetove koji postoje.

Ništa i Bog su zapravo jedno te isto, jer samo je jedan uzrok svega što postoji!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
pa nije da je bog bas nista, samo nije nista realno, da ispravim sam sebe.
i iznova ne mogu da uvidim zasto smatras da postoji uzrok svega

I tako sam išao proučavati sve što se može naći o Trojstvu, i jako sam se iznenadio kada sam otkrio da ni Isus a ni Apostoli nisu uopće to naučavali, nisam postao Jehovin svjedok, ali izgleda da su oni u tome u pravu da je Trojstvo izmišljena dogma 325 godine u Niceji, i da se tamo glasanjem donijela ta dogma o tri vječne osobe u Bogu, tri osobe, Otac i Sin i Duh Sveti, a jedan Bog.

Nisu se čak ni svi biskupi tada složili s tom dogmom, ali ona je donesena i naređeno je svima u to vjerovati, tako je do naših dana. Meni je danas jasno da je ta dogma potpuno krivo objašnjenje Boga Stvoritelja, garant. Ako se samo malo ta dogma proući, ima toliko nelogičnih rupa u njoj više nego je ima rupa u švicarskom siru.

Zbilja mi je čudno kako ni papa a ni ostali poglavari krščanskih crkava to ne vide. Onda nije čudno da se poznati zanstvenici smiju s te dogme, a onda se smiju i Isusu i Apostolima iako oni nemauju veze sa tom dogmom, to nije u redu, dapače!  Smile

jesi li se upoznao sa pravoslavnim objasnjenjem, ako se to tako moze nazvati?
sa teorijom da postojimo samo kao licnosti, da je u medjusobnom odnosu sustina bica, i da je zato bog visestruk i u isto vreme jedinstven, jer postoji i postoji u punom smislu te reci, kroz savrseno slaganje u kontaktu medju svojim licima.
biti licnost znaci postojati, a biti licnost znaci imati lice, lice okrenuto ka nekome
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49828
Zastava Босна
mob
Samsung Galaxy S24
Slažem se s tobom. Ali. Crkve su same krive što ljudi imaju krivu predodžbu o Bogu, kada recimo samo Trojstvo prikazuju kako prikazuju, Oca kao nekog starca, Sina kao mladića, a Duha Svetoga u obliku goluba, i što sada da si običan čovjek o tome misli, misli da je to tako kako slike prikazuju.

Такакв став је преовладавао у средњем вијеку. Данас када сваки писмени вијерник чита библију ближи нам је став да су св. Тројица чиста апстракција. То се најбоље види из Јовновог јеванђеља. Оно се доста разликује од синоптичких јеванђеља. Разлика је у намјери писца. Док се синоптици баве животом Исуса као човјека, Јован ствар посматра из друге перспективе. Из перспективе Христа као Бога. Када пажљиво читамо текст видимо да није само Исус Христ другачији већ је све другачије - као да тај свијет долази из неке друге димензије која је тек налик овој у којој живимо. Проћиће много времена док наука нешто не натапка у мраку. Али већ сада је јасно да постоје неке крајње бизарне ситуације које научници просто остављају "за касније" не желећи се превиш упуштати у "надреалне странпутице"
« Poslednja izmena: 23. Jun 2017, 16:10:20 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083

Али већ сада је јасно да постоје неке крајње бизарне ситуације које научници просто остављају "за касније" не желећи се превиш упуштати у "надреалне странпутице"
npr?
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829

Такакв став је преовладавао у средњем вијеку. Данас када сваки писмени вијерник чита библију ближи нам је став да су св. Тројица чиста апстракција. То се најбоље види из Јовновог јеванђеља. Оно се доста разликује од синоптичких јеванђеља. Разлика је у намјери писца. Док се синоптици баве животом Исуса као човјека, Јован ствар посматра из друге перспективе. Из перспективе Христа као Бога. Када пажљиво читамо текст видимо да није само Исус Христ другачији већ је све другачије - као да тај свијет долази из неке друге димензије која је тек налик овој у којој живимо. Проћиће много времена док наука нешто не натапка у мраку. Али већ сада је јасно да постоје неке крајње бизарне ситуације које научници просто остављају "за касније" не желећи се превиш упуштати у "надреалне странпутице"

Pa jasno mi je da znanost zbog svojega materijalnoga ograničenja nije u mougćnosti nam dati pravi odgovor na pitanje kako je zbilja nastao naš svijet.

Ne samo da ne znamo sve o svemiru mi niti ne znamo gdje se zapravo svemir nalazi, u cjelokupnoj stvarnosti.

A što se tiće Ivanovog Evanđelja, pa ni on ne navodi da su u Bogu neke tri jednake vječne osobe, upravo je suprotno.

Već na početku nam daje na znanje da Riječ (Isus Krist), na postoji oduvijek nego da je nastala, rođena, svejedno kada i naš svijet, misli se na našu dimenziju prostor-vremena i naš svemir.

Ne piše "Vječno bijaše Riječ" nego "U početku bijaše Riječ!"

Početak čega to Ivan opisuje to treba shvatiti, inaće se može to sasvim krivo razumjeti!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829
pa nije da je bog bas nista, samo nije nista realno, da ispravim sam sebe.
i iznova ne mogu da uvidim zasto smatras da postoji uzrok svega

jesi li se upoznao sa pravoslavnim objasnjenjem, ako se to tako moze nazvati?
sa teorijom da postojimo samo kao licnosti, da je u medjusobnom odnosu sustina bica, i da je zato bog visestruk i u isto vreme jedinstven, jer postoji i postoji u punom smislu te reci, kroz savrseno slaganje u kontaktu medju svojim licima.
biti licnost znaci postojati, a biti licnost znaci imati lice, lice okrenuto ka nekome

Nešto malo sam upoznat o tome, ali za mene definitivno vječni Bog  ne može biti osobno, lično biće, ima puno razloga zašto sam uvjeren da je to tako.
« Poslednja izmena: 23. Jun 2017, 22:31:15 od teodor.francic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Ne samo da ne znamo sve o svemiru mi niti ne znamo gdje se zapravo svemir nalazi, u cjelokupnoj stvarnosti.

izadji napolje i pogledaj uvis.

nadam se da nije oblačno kod tebe. a verujem da je noć
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5829

izadji napolje i pogledaj uvis.

nadam se da nije oblačno kod tebe. a verujem da je noć

I vidjeti ću svemir a gdje se on nalazi to ne vidimo, niti nećemo dok ne dođemo na same rubove svemira koji i te kako postoje.

Svemir nije beskonačan, isto kao što nijedna kuća, nijedan grad ne može biti beskonačan, koliko god veliki bio.

Ozbiljno!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 2529
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 16:56:59
nazadnapred
Prebaci se na:  
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.