Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Tehnologija omogućila lako varanje na ispitima  (Pročitano 1069 puta)
05. Okt 2006, 11:43:42
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Apple 15
Tehnologija omogućila lako varanje na ispitima
Desetke i uz „bubice“

Sadašnje generacije srednjoškolaca i studenata dovele su do savršenstva metode za polaganje ispita i dobijanje što bolje ocene bez mnogo truda, sve zahvaljujući razvoju tehnologije. Popularne „puškice“ zamenile su spravice za došaptavanje, takozvane bubice, koje se mogu iznajmiti za 50 do 100 evra.

Za prevaru koju teško da će bilo koji profesor primetiti, potreban je dobar mobilni telefon jer se na njih mikrofon može lako priključiti. „Bubica“ je, kažu, manja od nokta, pa se pincetom stavlja u uvo, boje je kože, a sa mobilnim telefonom bežično je povezana baterijom i mikrofonom koji studenti stavljaju ispod odeće. Posle ovakvog opisa, jasno je da je reč o tehnologiji koje se ne bi postideo ni čuveni agent 007.

- Mikrofon se može staviti na kaiš, a mobilni u džep ili donji veš i niko ništa neće primetiti. Student ili maturant treba još da uplati kredit od 1.000 dinara da se veza ne bi prekinula u toku „akcije“. Važno je i da se osoba koja šapuće dobro snalazi u skriptama ili da zna gde se šta nalazi u knjizi, da se ne bi gubilo na vremenu i stvarala bespotrebna nervoza - objašnjava za „Blic“ Nikola, jedan mnogobrojnih iznajmljivača te opreme.

On je pre godinu dana kupio tu opremu za nešto manje od 500 evra, a iznajmljuje je za 50 evra dnevno. Potražnja je toliko velika da razmišlja da proširi posao.

- Meni treba još anatomija za uslov, a već četiri puta sam pala. Gledala sam kolege kako bez problema polažu na „bubicu“, a da nisu ni pročitali knjigu. Slagala bih kada bih rekla da ne razmišljam o tome. Oktobarski rok je moja poslednja šansa da ne padnem godinu. Bolje da dam pare za to jer obnova košta 240.000 dinara - kaže Sandra, studentkinja Stomatološkog fakulteta.

Bežične „bubice“ prvo su se koristile na takozvanim društvenim fakultetima, ali danas ih podjednako koriste na tehničkim i medicinskim fakultetima. Neupućeni profesori koji, naviknuti na „klasične“ metode prepisivanja, takav vid varanja ne primete, pa se desi da čak i pohvale studenta za pokazano „znanje“.

- Uhvaćeni studenti kažnjavaju se najčešće suspenzijom od šest meseci, a za ponovljeni prestup predviđena je čak i mera isključenja sa fakulteta - rekao je za „Blic“ Mihailo Nešković, sekretar Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Od njega nismo dobili potvrdu da li taj fakultet ima uređaje za ometanje, ali upućeni studenti kažu da je to jedini fakultet koji ima ometač, pa je uz „bubicu“ neophodno iznajmiti poseban telefon, što iznosi 100 evra.

U srednjim školama, bežične „bubice“ se koriste mnogo manje, a kao pomoć da se pismeni zadaci lakše urade koriste se „blutut“, poruke ili „puškice“.

- Slikam zadatak, uključim „blutut“ i prosledim ga drugu koji je u hodniku. Problem je samo da profesor ne vidi mobilni ili da i on ne uključi „blutut“ - zaključuje Petar, učenik drugog razreda Gimnazije „Sveti Sava“.

Zabrinjavajući su podaci do kojih je došla Studentska unija Srbije prema kojima bi 69 odsto studenata u Srbiji varalo, kada bi znalo da neće biti uhvaćeno, a čak 53 odsto ne oseća se loše posle tog čina.

Jelena Ilić

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Žena
Poruke 43
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Samsung D500
Mislim da je koriscenje bubica totalno glupo...na kraju uvek ispliva koliko ko zna Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
aha, pogotovo kad te obore 9 puta kad sve znash ... oce to tako ... u svetu chokolade polozis ispit kad ga znash ...
Iskreno se nadam da ce moja voljena profesorka sociologije ili uskoro otici u penziju ili cu ja morati da pristupim zahvatima (rvachkim) i pobijem govna i gotova stvar ... inache, devojkama je zabranjeno da imaju pushtenu kosu na njenim ispitima upravo zbog bubica u ushima ... "evo koleginice, ja cu da vam dam shnalicu, ako ste zaboravili na pravila ponashanja koje Drushtvo propisuje ... mozhda ce vasha grupa imati bash pitanje Drushtvo ... kako je to lepo ... "
Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Žena
Poruke 43
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Samsung D500
Ne razumem kako neko moze da ti kaze kako ces kosu da nosish...glupost  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2716
Zastava bermudski trougao
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Samsung S 9 +
jos samo da obnovim godinu..... Smile
IP sačuvana
social share
Zivot je stari kuckin sin, stalno se raspravljam sa njim,          
zivot je ofucani holivudski film. Igram bez dublera, sve sam,
sto nije prakticno to znam pomalo sniram, po malo briljiram
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.074 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.