Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 17:16:54
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Tajna novčanice od 100.000 dolara  (Pročitano 3152 puta)
27. Maj 2019, 12:28:40
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Tajna novčanice od 100.000 dolara

Pre osam i po decenija u Sjedinjenim Američkim Državama postojala je novčanica od 100.000 dolara! Iako je ova novčanica pomogla američkoj posrnuloj ekonomiji, zvanično nikada nije bila u upotrebi.

Davne 1933. godine, svet se borio sa Velikom krizom, poznatom i kao Velika depresija. Jedan od najdužih sunovrata industrijalizovanog Zapada bio je u punom zamahu. Deflacija takođe.


View image on Twitter

Američki predsednik Frenklin Ruzvelt naložio je sunarodnicima da predaju Vladi i najmanje količine zlata koje su posedovali.

Razlog za takav potez vlasti bio je to što u zemlji niko nije ništa kupovao novcem.

Amerikanci su pristali da predaju sve što su imali, ali to nije bilo dovoljno jer je Ruzvelt odlučio da spase banke, što je bio dobar potez za kupce, ali ne i za kontrolu valute.

Zbog toga, američki predsednik predložio je da tamošnje ministarstvo finansija preuzme rezerve zlata.

Onog momenta kada je vlast imala pod kontrolom rezerve zlata, mogla je lakše da sprovede plan za devalvaciju dolara. Mere su podrazumevale i štampanje novca pa je jedna od novčanica bila vrednosti 100.000 dolara!

Na licu „stohiljadarke“ bio je 28. predsednik SAD Vudro Vilson.

Iako ovakva novčanica nikada nije dospela u opticaj, mere su bile uspešne i cene proizvoda su polako počele da rastu, a američka ekonomija da se oporavlja.


Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 17:16:54
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.