Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Tajlandski begunci sa srpskim i crnogorskim pasosem  (Pročitano 1454 puta)
09. Avg 2019, 10:54:24
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
"POMIRILI" DVA OKA U GLAVI Korupcija, kriminal, dinastija: Ko su brat i sestra Šinavatra - najbogatiji Crnogorac i NOVOPEČENA SRPKINJA
09.08.2019. 06:55
Taksin i Jingluk Šinavatra, brat i sestra i oboje bivši premijeri Tajlanda, u svojoj zemlji su osuđeni u odsustvu zbog korupcije, ali nisu odslužili ni dan kazne zatvora. Naime, za njima je raspisana poternica, bežali su preko pola planete i našli utočište na Balkanu - tačnije u Crnoj Gori i Srbiji.

Šinavatra (70) je bio član policije, a zatim postao biznismen, kada je 1987. osnovao mobilnu telefoniju "Advanced Info Service i konglomerat za IT i telekomunikacije "Šin Korp", što ga je na kraju učinilo jednim od najbogatijih ljudi na Tajlandu. Osnovao je stranku Tai Rak 1998. godine, a nakon ubedljive pobede na izborima, postao je premijer 2001. godine.

Bio je prvi demokratski izabran premijer Tajlanda koji je izdržao pun mandat, a ponovo je izabran 2005. godine ogromnom većinom. Međutim, potom su usledili skandali.

Puč

Taksin Šinavatra je 2006. godine svrgnut pučem sa čela Tajlanda zbog optužbi za korupciju, autoritarizam, zloupotebu vlasti, izdaju i razne kriminalne aktivnosti.

Naime, početkom 2006. optužbe za korupciju su se intenzivirale zbog kontroverzne prodaje "Šin Korpa", koja je bila u vlasništvu porodice Šinavatra i prilikom koje je Taksin optužen za utaju poreza. Optužbe su izazvale niz uličnih demonstracija, koje je Taksin pokušao da zaustavi prevremenim izborima. Opozicija ih je bojkotovala, ali su glasači nezadovoljstvo izrazili s praznim listićima.

On je 4. aprila 2006. uprkos dobijanju dve trećine glasova na nedavnim prevremenim izborima, izjavio kako podnosi ostavku kako bi okončao ustavnu krizu i višenedeljne demonstracije. Nekoliko meseci kasnije tajlandski Ustavni sud je te izbore poništio pa zakazao nove za novembar.

Zatim je 19. septembra 2006, dok je bio u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, tajlandska vojska je zauzela ključne objekte u Bangkoku te tako izvršila vojni udar. Vladu Taksina Šinavatre je zamenilo privremeno vojno upravo telo, a njegovoj partiji zabranjeno da se bavi politikom. Šinavatra je tada otišao iz zemlje, iako mu je krajem godine oduzet diplomatski pasoš.

Osuđen na zatvor, pa kupio poznati fudbalski klub

Nakratko se vratio na Tajland, ali nije prisustvovao suđenju. Zato je u odsustvu osuđen na dve godine zatvora.

Bogati Šinavatra iako u egzilu, bez problema je 2007. godine kupio FK Mančester Siti za 81,6 miliona funti. Neko vreme je bio i popularan među navijačima koji su ga zvali "Frenk".

Ipak, on nije uspeo da dobije azil u velikoj Britaniji, pa je u septembru 2008. prodao tim investitorima iz Abu Dabija.

Specijalni savetnik vlade u Kambodži, investitor u Crnoj Gori

Najveći period svog egzila je proveo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je boravio i u Kambodži i Crnoj Gori.

Taksin je 2009. godine postavljen za specijalnog savetnika vlade Kambodže i ta zemlja je odbila da ga izruči jer ga smatra žrtvom političkog progona, a to je dovelo do diplomatskog konflikta sa Tajlandom.

Iste godine je dobio i pasoš od Crne Gore kroz program o ekonomskom državljanstvu.

Crnogorska policija objasnila je 2010. godine da ne može da uhapsi bivšeg tajlandskog premijera, jer za njim nije raspisana "crvena, međunarodna poternica".

On je ubrzo počeo da ulaže u hotelijerstvo, pa je čak kupio i deo ostrva Sveti Nikola. Dobio je i nadimak "Najbogatiji Crnogorac".

Poput svog starijeg brata i Jingluk (52) se bavila biznismenom i politikom, osuđena je na zatvor zbog korupcije, ali je takođe utočište našla na Balkanu.

Pre nego što je postala premijer bila je predsednik bangkoške kompanije za kupoprodaju nekretnina "SC Asset Co. Ltd".

Prva žena premijer i novi puč

U maju 2011. tajlandska opoziciona stranka Feu Taj, koja je okupljala pristalice njenog brata, nominovala je Jingluk kao kandidata za premijera na parlamentarnim izborima.

Posle pobede na izborima, dana 5. avgusta 2011. postala je prva žena na čelu Tajlanda i najmlađi premijer u poslednjih 60 godina.

Međutim, politički nemiri nisu jenjavali, pa su nakon demonstracija protiv vlade i optužbi za korupciju, 2013. godine raspisani vanredni izbori. Iako je raspustila skupštinu, nastavila je da vlada kao premijerka, pa je naredne godine vojska ponovo izvršila puč i preuzela vlast.

Ustavni sud ju je razrešio dužnosti a onda je osuđena zbog zloupotrebe moći zbog toga što je 2011. godine smenila šefa nacionalne bezbednosti.

Osuđena u odsustvu

Sudilo joj se 2016. godine, ali se u avgustu 2017. godine nije pojavila na čitanju presude jer je pobegla iz zemlje.

U septembru 2017. proglašena je krivom u odsustvu i osuđena na pet godina zatvora.

Veruje se da je neko vreme bila u Dubaiju i Londonu i da ima i britanski pasoš.

Takođe je bila i čest gost brata u Crnoj Gori. Od nedavno je postala i vlasnik srpskog pasoša.

Rešenje o upisu Jingluk Šinavatre u državljanstvo Srbije potpisala je premijerka Ana Brnabić i ta odluka je objavljena u Službenom glasniku dan nakon odluke Vlade, dakle 28. juna, preneo je "Nedeljnik".

U odluci Vlade se navodi da je Šinavatra postala Srpkinja "na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu", što u stvari znači da joj je državljanstvo dodeljeno jer bi to "predstavljalo interes za Republiku Srbiju".

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Srbija, mafijaska drzava
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
 Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.