Приштина -- Шефица делегације Косова Едита Тахири оценила је да је данашњим споразумима двеју страна учињен "први корак Србије ка признавању независности Косова".
Шефица приштинског тима је навела да у дијалогу неће бити расправе о политичким питањима и најавила "још један пакет споразума" током јула.
"Све више постаје јасно да је интеграција Србије у ЕУ условљена признавањем Косова, и данас је направљен први корак Србије ка признавању независности Косова", рекла је Тахири након вишечасовних разговора у Брисела.
Према њеним речима, договори се заснивају се на принципу реципроцитета и њихово спровођење гарантоваће и надзирати Европска унија.
"Ово су можда први историјски споразуми две државе и мислим да су они постигнути зато што обе државе имају за циљ учлањење у Европску унију. Овим споразумима Косово и Србија су испуниле неке од услова и вредности које воде ка ЕУ", рекла је Тахири за Радиотелевизију Косова након вишечасовног дијалога у Бриселу.
Шеф тима Владе Србије Борислав Стефановић рекао је после разговора да су постигнути договори о слободи кретања и матичним књигама, као и да споразуми ни на који начин не угрожавају суверенитет Србије и не значе признавање такозваног независног Косова.
Тахири је навела да ће "модалитети" за спровођење споразума бити накнадо прецизирани.
"Споразум се базира на принципу реципроцитета, што значи да све што ће важити за грађанина Косова, важиће и за сваког грађанина Србије који путује на Косово", рекла је шефица приштинског тима.
Према њеним речима, Европска унија ће гарантовати и надзирати спровођење споразума.
Едита Тахири је данашње договоре оценила као "неопходне стандарде које и Косово и Србија морају испунити на путу ка ЕУ".
Албанци у Србију са таблицама КС Тема дана | 1. јун 2011. | 0:22
ПРИШТИНА / БЕОГРАД – Србија ће ускоро пристати на употребу таблица са Косова под ознаком „КС“, чији ће власници моћи да несметано улазе у Србију, сазнаје „Правда“.
Преговарачки тим Приштине тврди да су неутемељене изјаве појединих високих званичника Србије да предстоји потписивање првог договора са Приштином из области телекомуникација, снабдевања електричном енергијом, царинама и слободи кретања, и да оне представљају притисак на делегацију Приштине пред наставак преговора средином јуна у Бриселу.
Шефица приштинске делегације Едита Тахири није желела, како каже, да коментарише „спекулације и жеље појединаца“, јер се преговори настављају, и да до сада није постигнуто ни једно решење.
Њен саветник Илир Деда такође је одбио да коментарише изјаву државног секретара за КиМ Оливера Ивановића, јер, по његовој оцени, она представља израз жеља појединаца.
Упркос ћутању чланова приштинске делегације, „Правди“ је у изворима блиским приштинском тиму потврђено да је у начелу постигнут договор да Београд прихвати коришћење заставе и амблема Косова на конференцијама регионалног типа, али уз услов да се не користи ознака „Република Косово“ већ само „Косово“.
– У питању је обострани уступак. Приштина одустаје од ознаке „Република Косово“, док Београд прихватањем заставе и амблема са ознаком „Косово“ настоји да одложи признавање независног Косова – тврди један од саветника Тахири, који је желео да остане анониман.
– Остаје да се створи клима и припреми јавност, јер у овом тренутку Албанци ни по коју цену не прихватају уклањање ознаке „Република Косово“. С друге стране, јавност у Србије није спремна да се суочи са реалношћу постојања независне државе Косово – тврди саговорник „Правде“, наводећи да је договор постигнут у области слободе кретања.
Њиме ће, како он наводи, са регистарских ознака које МУП Косова издаје бити скинута скраћеница „РС“, а уместо ње штампаће се скраћеница „КС“.
– Србија ће одустати од издавања таблица с регистарским ознакама косовских градова и дозволиће, по принципу реципроцитета, слободно кретање путевима Србије возилима са ознакама „КС“ – наводи он.
Истовремено са најавама да ће Србија делимично признати неутралност Косова и његов субјективитет у појединим међународним институцијама, идеја о подели Косова, коју у начелу подржава и косовски премијер Хашим Тачи, наишла је на општу осуду, како политичара, тако и аналитичара у Приштини.
Бехљуљ Бећај, један од најутицајнијих аналитичара, сматра да је Тачи одлучио да прихвати идеју о подели Косова, јер не може да испуни предизборна обећања да ће на северу успоставити косовске институције.
Бивши министар за локалну самоуправу и високи функционер ДСК-а Садри Ферати за „Правду“ тврди да је разумљиво да се поједина питања решавају на бази реципроцитета, али да тај модел не сме задирати у територијални интегритет и суверенитет Косова.
Стефановић: Све су само спекулације
Борко Стефановић, шеф преговарачког тима Београда, рекао је да све што је објављено у медијима у вези са дијалогом Београд–Приштина, представља новинарске спекулације.
– Сва решења ће бити званично објављена. Ми смо оптимисти, јер се преговори углавном крећу линијом става наше стране – поручио је Стефановић.
|Svi smo svesni da KIM nije Srpsko od bombardovanja. Posle svake "velicanstvene" proslave Vidovdana na Gazimestanu Srbija je sve manja.
Kosovo smo mogli da sacuvamo 1998. godine da smo dali Amerima Bondstil, vojnu bazu koju ioovako izgradise ali mi ostasmo bez KIM.Amerima Bondstil, Rujama kod Bujanovca i mir i tisina-niko ne bi mseo da se qrci kao sto sada rade. No pioni koji su skolovani u SAD da budu "velikosrpski" nacionalisti i evropejci...(da ih ne pominjem a vecina zna na koje mislim) napravise "nacionalizmom" ili "evropejstvom" bas ono sto im je dato kao naredjenje.
Nakon svih ovih godina nije mi jasno zasto se vise stranke zanose i pale mase da je Kosovo srce Srbije, Kosovo je dusa Srbije, nasa svetinja....kakve li sve parole ne cusmo. Dajemo silnu lovu za izgradnju KIM-iako nije Srpsko a Srbi an KIM su sve potlaceniji i sve ih je manje-umiru, iseljavaju ih jos vise i progone,.... Svojevremeno je Nebojsa Covic kao koordinator za KIM i Bujanovac, Medvedju i Presevo imao dnevni budzet od 1,5 miliona maraka. Pa racunajte koliko smo mi kao zemlja mogli das otkupimo ono nase Kosovo, nese SRCE , nasu DUSU Srbije ili da izgradjujemo Srbiju.
I dalje se trose silna sredstva za KIM a nista nismo niti cemo dobiti. Priznavanjem Diploma, putnih isprava,( sta je vec sve dogovoreno juceranjim sastankom pregovarackih timova Beograda i Pristine)priznali smo-po svim medjunarodnim aktima, nezvisnu drzavu Kosovo. Prvi korak pre svih ovih je bio da Srpski pregovaraci sednu za isti pregovaracki sto sa Siptarima kao sebi ravnima.
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . " Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Ne vidim samo gde to Srbi nisu smeli da idu sa BG tablama na KiM Mozda u Junik ili Drenicu, mada ko zna mozda bi mogli i tamo. Ja sam prosao pola KiM be ikakvih problema, setao se po gradu gde sam nekada ziveo, obisao mesto gde mi je nekada bila kuca. Nikom nista. Problem imaju ljudi sa tablicam tipa PE/KM/PR kada odu na KiM jer oni to gledaju ponekad kao provokaciju. Ne zelim da ulazim kako dobro stojimo u ekonomskoj razmeni sa drzavom Kosovo jer bih poceo da se nerviram i pljuno bih ljigama iz vlasti jednu shlajmaru kada krenu da trkljaju
Ma sa DS-om smo pukli totalno. Ekonomija tropa, medjunarodni odnosi trepa, unutrasnja politika tropa. Za sta se uhvatis sve je propalo. Belex njihov sa kojim su nam pretili ako dodje toma ili Kostunica da ce pasti. Propao je.