Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 06:07:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Kako su nastali danasnji ljudi?
Evolucijom
44%  (212)
Bog ih je stvorio
38.6%  (186)
Nesto trece
17.4%  (84)
Ukupno glasova: 482
Idi dole
Stranice:
1 ... 99 100 102 103 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sveto pismo ili Darvin?  (Pročitano 950562 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Oklop mač i mantija u duši nam Vizantija!!!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1530
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Samsung SGH-E250
U starim knjigama je napisano Bog u množini pa kao što pirox reče većina civilizacija pre dolaska Hrista su bile mnogobožačke a neke i posle dolaska Hrista,čak smo i mi Srbi bili mnogobošci,neki od Srbskih bogova

Morena. Morana ili Mora je boginja bolesti odnosno smrti u predhrišćanskoj religiji drevnih Srba

Polon odnosno Apolon je bog svetlosti. Obično se tumači da je on rimsko i grčko božanstvo. Zaboravlja se, nezna ili prećutkuje dublji sloj istine - da se grčka i latinska kultura temelji na kulturi serbijanskog plemena Polona ili Pelazga. Na primer i pisanje francuskog istoričara Pukevila da su Pelazgi svojim pobednicima Atinjanima, po tadašnjoj tradiciji predali svoju veru, preneli im zemljoradničko iskustvo i naučili ih svojoj azbuci.
Polon odnosno Apolon je, u stvari, srpsko božanstvo. Veliko srpsko pleme Peloni nosi neznatno preličeno ime ovog boga. Peloni su dakle poklonici boga Polona. Druga imena ovog istog plemena su Pelazgi, Peoni, Panoni, Puni itd. U Svetom pismu (Bibliji) ovo pleme je zapisano pod imenom Filistejci.

RUJEVIT - RUJ, RUJEVICA
Rujevit je sedmoglavi bog koji je oličenje sunca odnosno sedam toplih meseci. U korenu imena ovog boga je zapostavljena srpska reč "rujan", što znači tamnocrven. U starosrpskom lužičkom govoru reči "rujevit" i *rujovit* imaju značenje istog prideva.
Ruj je sunčani vrh i isto nazvana planina između Lužnice i Znepolja. Odatle je i ime sunčanom vrhu i manjoj planini iznad Aleksinca - Rujevici. Rujevica je deminutiv od Rujevita. Postoji i selo Rujevica u sunčanijem predelu Sokobanjske doline.

POREVIT - OPORIT
Porevit je predhrišćansko božanstvo hladnoće i mraka, pet hladnijih meseca u godini, perioda tokom kojeg noć i mrak duže traju. I danas se upotrebljava pridev oporit za onog koji ne govori srdačno, toplo i prijatno ili za onog koji se grubo ponaša.

SVAROG - SVRLJIG, SVAREN
Svarog je božanstvo sunca, rata i vatre, topline na nebu i na zemlji. On je tvorac neba, praotac zemlje, svetlosti, roda i ploda na zemlji. Za njegovo ime se vezuje početak kovanja oružja. Svareno u starosrpskom lužničkom govoru zvači skuvano jelo, na primer.
Dosada je izbegavano razmatranje porekla imena Svrljiga svetlu ovog božanstva, osim što to čini Miloš Grozdanović. Pri tome treba uzeti u obzir da je antički Svrljig bio kod mesta Banjica i sela Varoš. Reč "banjica"upućuje na toplu vodu, makar ona bila samo u prošlosti. Toplina je dar boga Svaroga. Prema tome, poreklo imenice Svrljig treba tražiti kod starosedeoca, u srpskoj mitilogiji, a ne u stranom rečniku.To takođe važi i za naziv mesta Svrljiga u topličkom kraju.
Inače na širokom području Svrljiga su pronađeni tragovi neolitske kulture - kamena sekira. Takođe je pronađena krstasta bakarna sekira. Nedaleko od Svrljiga je danas naseljeno mesto Plužina. Plužina je brazda drevnih Srba. To znači da se u ovom kraju sticalo prvo zemljoradničko iskustvo.

Srbi onda primaju Hrišćanstvo,ali i tada zadržavaju stare običaje(takozvane kućne bogove) zamjenjuju za slavu.Zato smo jedini koji imaju slavu kod pravoslavaca.
IP sačuvana
social share
izjava koja se pripisuje Luki Notarasu, vojskovođi i jednom od Konstantinovih najbližih saradnika:
„Više volim da u Carigradu vidim turski turban, nego katoličku mitru.“

Na sultanovu ponudu Dragaš je odgovorio rečima: "Predaja grada nije niti moje lično pravo niti pravo bilo kog pojedinca koja u njemu živi, jer je naša zajednička odluka da poginemo svi zajedno, a ne da spasemo svoj život".

Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ok, sve najbolje.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1515
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Srbi onda primaju Hrišćanstvo,ali i tada zadržavaju stare običaje(takozvane kućne bogove) zamjenjuju za slavu.Zato smo jedini koji imaju slavu kod pravoslavaca.
Bravo! To objašnjava zašto se obožava toliko svetaca i u Katoličkoj i u Pravoslavnoj crkvi.Jednostavno paganski običaj obožavanja više Bogova se zadržao kroz obožavanje više svetaca kao Bogova sa popratnim ritualima i dogmama kao kod pagana,što znači da to nije nikako po Isusovom učenju i direktno krši prvi zapovest Božji,što opet znači da takva crkva ne može biti od Isusa.
« Poslednja izmena: 09. Jan 2009, 17:22:00 od Pirox »
IP sačuvana
social share
Skrab.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1530
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Samsung SGH-E250
Bravo! To objašnjava zašto se obožava toliko svetaca i u Katoličkoj i u Pravoslavnoj crkvi.Jednostavno paganski običaj obožavanja više Bogova se zadržao kroz obožavanje više svetaca kao Bogova sa popratnim ritualima i dogmama kao kod pagana,što znači da to nije nikako po Isusovom učenju i direktno krši prvi zapovest Božji,što opet znači da takva crkva ne može biti od Isusa.
ali ja neći da kažem da pravoslavna crkva nije od Isusa,ja sam samo navodio primer o mnogbožcima,i sam Bog je rekao idite na Zemlju i činite šta vam je volja tako da Bog nikoga na Zemlji ne osuđuje.E sada što se tiče zapovesti prve dve govore:
1. Ja sam Gospod Bog tvoj, nemoj imati drugih Bogova osim Mene
2. Ne pravi sebi idola niti ikakava lika, nemoj im se klanjati niti služiti.
e sada držanje ikona u kućama,nije klanjanje niti mi te ikone uvažavamo kao druge Bogove,mi tim svecima izkazujemo poštovanje i ništa drugo,ti sveci ne mogu nikako danas da predstavljaju neko božanstvo ili nešto drugo,i sami sveci su u službi Božijoj,Razumeš li sada šta hoću da kažem???
IP sačuvana
social share
izjava koja se pripisuje Luki Notarasu, vojskovođi i jednom od Konstantinovih najbližih saradnika:

Na sultanovu ponudu Dragaš je odgovorio rečima: "Predaja grada nije niti moje lično pravo niti pravo bilo kog pojedinca koja u njemu živi, jer je naša zajednička odluka da poginemo svi zajedno, a ne da spasemo svoj život".

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ok, sve najbolje.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1515
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Ne treba da kažeš.Činjenice govore.Isus rekao po plodovima ćete ih prepoznati.A plod koji sadrži i paganske običaje,nemože biti od Isusa.Isusu nije rekao da se njegovo učenje meša i pretvara u paganske običaje,dogme,rituale i ceremonije.I Bog nije rekao da radimo šta hoćemo,već u Bibliji jasno rekao da se zapovesti Božje držimo i živimo.A to je ponovio više puta i Isus.
Što se tiče Božjih zapovesti,i narod koji sledio Mojsija mogao da kaže da oni zlatno tele ne uvažavaju kao drugog Boga,već time se potsećaju na Boga i iskazuju poštovanje Bogu.Mogli su reći a možda su i rekli da to zlatno tele njima ne predstavlja Božanstvo ili nešto drugo,već potsećanje na Boga.I kako Mojsije reagovao? Dali imao razumevanje za to? Kako bi danas Mojsije reagovao,ili Isus,ili sam Bog?Dali bi pravio ustupke za to moderno zlatno tele u obliku ikona i slika? Mislim da Bog niti je promenio mišljenje,niti će promeniti,koliko god se ljudi pravdali.
IP sačuvana
social share
Skrab.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1530
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Samsung SGH-E250
Ali kada ljudi prvi put dolaze u dodir sa 10 Božijih zapovesti????Kada sed Isus pojavljuje,pa nije Isus prvi čovek na svetu??? Ja neću da kažem da Srbi nisu bili mnogobožci,naprotiv to tvrdim,ali što se tiče svetaca. poštuješ li ti ako si vernik 12 apostola,isto ti je i sa svetcima danas,zamisli da imas ikone 12-torice apostola da li bi Bog to prokomentarisao kao nešto što ne valja???
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ok, sve najbolje.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1515
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Prijatelju,moraš prvo proučiti istoriju ili Bibliju kao vernik,jer ti u Bibliji ili istorijskim knjigama sve stoji,pa nerazumem kako ti to nije poznato kao verniku.Pretpostavljam da si vernik.Evo da te podsetim:
"Mojsije osnovao kult štovanja u jednog boga i naredio zakonsku obavezu da se mora štovati samo jedan Bog. Izraelci su vjerovali u više bogova prije Mojsija. Na planini Sinaj sklopio savez s Bogom u ime svog naroda. Primio je kamene ploče na kojima je bilo zapisano 10 zapovijedi Božjih. Nažalost, ljudi su svojim ponašanjem i životom brzo razbili Mojsijeve ploče i čovječanstvo se vrti u čarobnom krugu svoje nemoći."
Znači narod koji sledio Mojsija pre 10 Božjih zapovesti učen o jednom Bogu.Stoga nikako ne stoji tvoja tvrdnja da nisu bili upoznati da mogu samo jednog Boga imati.Isto kao i danas što niko ne može reći kako crkva,njegovi sveštenici i vernici nisu upozoreni kako ne mogu imati nikog osim Boga.Kao tada isto tako i sada se krši Božji zapovest,i to kršenje pokušava se pravdati.
Ja te apostole poštujem kao što Isus poštovao proroke u ono vreme i sada.Pomenio ih i poštovao ih,ali nije ih obožavao,niti terao ikog da se klanjaju pred tim prorocima,a još manje pravio slike o tim prorocima.Isusov primer je bio jasan,a isto tako jasno i primer crkve,koji pokazuje da ne želi slediti Isusov primer,već paganske običaje.
Mojsije razbio ploču deset Božjih zapovesti na zlatnom teletu koje predstavljao samog Boga,zašto bi to ne bi učinio i zlatnim teletom,ikonama koje predstavljaju manje važnije osobe od Boga?
IP sačuvana
social share
Skrab.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1530
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Samsung SGH-E250
Jeli Mojsije bio prvi čovek,šta je sa ljudima koji nisu živeli u blizini Mojsijevoj,šta je sa ljudima koji su živeli na Američkom kontinentu,ti ljudi su bili mnogobošci sve dok ih nisu istrebili a to je neke čini mi se 1500 bilo.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ok, sve najbolje.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1515
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Ja govorim o greškama ljudi koji su bili podučavani o jednom Bogu,a ne o drugim ljudima.
« Poslednja izmena: 10. Jan 2009, 00:46:53 od Pirox »
IP sačuvana
social share
Skrab.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 161
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
pirox,
moram i ja tebe ispraviti;
nije mojsije osnovao kult stovanja u jednog boga,nego otac vere avram iz cijeg se semana izrodilo vernika kolko peska..a mojsije je bio odredjen da objavi bozije zakone koji su temelj i danasnje civilizacije.
"doce vreme kada cete se bogu u duhu moliti".u pravoslavnom katihizisu se navodi i cemu sluze sve crkvene relikvije i kako ih treba koristiti;tj. na sta treba da podsecaju,a na sta bi moglo da podseca zlatno tele da bude na korist u domostroju covekovog spasenja
IP sačuvana
social share
ko zna zasto je to dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

sha nagba imuru

Zodijak
Pol
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
1. Ja sam Gospod Bog tvoj, nemoj imati drugih Bogova osim Mene
ako postoji samo jedan svemoguci bog a isus je njegov sin, cemu ova zapovest?!  Smile
jel se to taj bog plasi konkurencije?
IP sačuvana
social share
I'm a man of wealth and taste.   
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 99 100 102 103 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 06:07:24
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.